EȘTI AICI:
Revista presei – 16 noiembrie 2022

Revista presei – 16 noiembrie 2022

85180588977227131883029378683264097363633191780352n
Scriitorul Daniel Vighi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara și primarul Dominic Fritz îl propun pe scriitorul Daniel Vighi - membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și al Asociației Culturale Ariergarda - să primească distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. Consilierii locali își vor da marți votul de aprobare.

Propunerea Universității de Vest și a primarului Timișoarei va fi supusă aprobării Consiliului Local Timișoara în ședința de azi, 15 noiembrie.

Daniel Vighi s-a născut în localitatea Lipova din județul Arad și este un prozator, eseist și publicist român. El face parte din prozatorii postmoderni. Majoritatea acestora au debutat în cenaclul „Junimea” condus de Ovid S. Crohmălniceanu și în volumul antologic al prozei optzeciste.

Scriitorul a absolvit în 1980 Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara. În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara care au declanșat revoluția anticomunistă. În prezent este profesor doctor la catedra de literatură română și comparată a Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara.

„De numele lui Daniel Vighi se leagă o parte importantă a istoriei Timișoarei. Cunoscut prozator, eseist și publicist al generației optzeciste, în decembrie 1989 se alătură mișcărilor de protest care au condus la căderea regimului comunist. Numele său este legat și de redactarea Proclamației de la Timișoara, cel mai puternic document al Revoluției din 1989, poate mai valabil astăzi decât oricând. Membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și Asociației Culturale Ariergarda, Daniel Vighi este un exemplu de luptător pentru Timișoara, pentru democrație și pentru libertate”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Coverprogram14nov
De la conferinţe la proiecţii de film, Universitatea de Vest din Timişoara invită publicul la o serie de evenimente culturale aparte în această săptămână
amosnews.ro

De la conferinţe la proiecţii de film, Universitatea de Vest din Timişoara vă invită la o serie de evenimente culturale aparte în această săptămână

Urmează încă o săptămână bogată în evenimente culturale marca Universitatea de Vest din Timişoara.

Marţi, de la ora 18:00, în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, Daniel Funeriu ne invită la dialog şi reflecţie pe tema: „Himere în educaţie” – în cadrul seriei de conferinţe dedicate popularizării ştiinţei „Conectaţi la Viitor”. Conferinţa va fi moderată de Mădălin Bunoiu.

Miercuri, luăm o „Pauză de Film” şi vizionăm documentarul „Acasă”, care urmăreşte viaţa a nouă copii şi a părinţilor lor care au trăit în armonie cu natura în sălbăticia Deltei Bucureştiului timp de 20 de ani, până când sunt alungaţi şi forţaţi să se adapteze la viaţa din marele oraş. Filmul va fi urmat de un dialog cu Radu Ciorniciuc, câştigător al premiului Gopo pentru debut regizoral în 2021. Discuţia va fi moderată de Adina Baya.

Pe lângă conferinţe, avem ocazia de a vizita locaţii cheie ale oraşului în tururi ghidate, organizate de Facultatea de Arte şi Design, alături de specialişti în patrimoniu precum: Brînduşa Havaşi, Alexandra Keller şi Cornel Farcaş. Înscrierile se realizează în limita a 25 de locuri disponibile la numărul de telefon 0256.592.911 sau printr-un e-mail cu numele, un număr de telefon de contact şi data turului la secretariat.arte@e-uvt.ro. Participarea la tur este gratuită.

Pe lângă tururile ghidate, Facultatea de Arte şi Design vă invită la vernisajul Expoziţiei-concurs de fotografie „Patrimoniul de aproape” (16 noiembrie, ora 13) şi simpozionul internaţional „Cultural Heritage and Innovation in Contemporary Society” (17-18 noiembrie, cu începere la ora 9.00). Ambele evenimente se vor desfăşura în Galeria Mansarda.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: La Universitatea de Vest din Timişoara, încercăm să celebrăm cunoaşterea sub toate formele ei. În această săptămână, avem evenimente dedicate atât iubitorilor de ştiinţă, cât şi celor de arhitectură şi cinematografie. Vom discuta cu domnul Funeriu despre educaţie şi despre bune practici pe care le putem pune în aplicare în dorinţa noastră de a crea un mediu universitar în care tânăra generaţie să exceleze. În acelaşi timp, tururile ghidate sunt un prilej nemaipomenit de a explora frumosul nostru oraş, alături de experţi şi alţi pasionaţi. Vă aşteptăm!

Evenimentele fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, staţia Reflecţii, finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte, cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş. Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul partenerului #CTP România.

8913338universitateadevestuvt3
Acces în învățământul universitar pentru tinerii din grupuri sociale vulnerabile, la Universitatea de Vest din Timișoara
tion.ro

În perioada octombrie – noiembrie 2022, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat trei mese rotunde și trei ateliere creative pe tema accesului tinerilor proveniți din grupuri sociale vulnerabile la educație și formare.

Aceste evenimente au fost organizate în cadrul proiectului „Suport pentru acces și succes în învățământul universitar” (CNFIS-FDI-2022-0345), proiect ce urmărește dezvoltarea de rețele de colaborare formate din reprezentanți ai principalelor organizații și instituții care promovează drepturile copiilor și tinerilor proveniți din categorii sociale vulnerabile, studenți ai Universității de Vest din Timișoara și cadre didactice universitare care au preocupări de intervenție sau cercetare în domeniul accesului la educație al copiilor și tinerilor proveniți din categorii vulnerabile.

În cadrul meselor rotunde și atelierelor creative, participanții au fost organizați în echipe mixte formate din studenți, cadre didactice și practicieni, și au participat la o serie de exerciții și aplicații privind identificarea și analiza barierelor în asigurarea accesului egal la educație de calitate pentru toți copiii, precum și a soluțiilor pentru înlăturarea acestora.

Fiecare eveniment a avut un invitat special cu experiență vastă în organizarea și furnizarea serviciile sociale pentru copii din categorii vulnerabile. Cei trei invitați au fost: doamna comisar Marina Valdora Simonetti, Șeful Biroului de Asistență Psihosocială din cadrul Centrului Educativ Buziaș, domnul psiholog Radu Dan Popa, Șeful Centrului de Zi „Sfântul Nicolae” și al Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și doamna asistent social Rodica Popescu, Șef al Centrului de Intervenție în Regim de Urgență pentru Copilul Neglijat, Exploatat, Abuzat din cadrul Complexului de Servicii pentru Intervenție Specializată în Domeniul Protecției Familiei și a Copilului Timiș (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș).

Univovidiusconstanta 1649288240
O mare universitate din România s-ar putea desființa. Sute de străini vin anual să învețe aici
stirileprotv.ro

Schimbarea ar duce la pierderea unor acreditări, susține Autoritatea Navală Română, iar absolvenții nu ar mai fi ofițeri, ci doar ingineri. Constanța asigură în acest moment 3% din totalul ofițerilor maritimi din lume. Sute de străini vin anual să învețe aici.

Universitatea Maritimă Civilă din Constanța ar urma să facă parte din universitatea politehnică București, după ce va fi aprobat proiectul de înființare a unei universități tehnice în Sud-Estul țării.

Cornel Panait, președintele senatului UMC: „Inițiatorul proiectului este Universitatea Politehnică din București. Se vor desființa universitățile ca atare, UMC-ul va deveni o facultate sau două facultăți în cadrul acestei construcții.”

4.000 de ofițeri dă universitatea acum, an de an. Câteva sute dintre ei sunt străini care investesc câteva mii de euro anual, ca să devină ofițeri. Potrivit Autorității Navale Române, dacă se va transforma în facultate, instituția ar urma să rămână fără acreditările specifice, ceea ce ar însemna că absolvenții vor fi doar ingineri.

Andrei Catar, președintele Ligii Studenților: „Este foarte probabil ca profilele navigabile să se transforme pe parcurs. Să vedem și dacă ANR ne vor mai oferi o certitudine că ne vor primi la ei că vom putea să plecăm în continuare dacă ne vom schimba denumirea.”

Costel Stanca, decanul Facultății de Navigație: „Opinia mea este că nu trebuie să se desființeze. Există riscul ca UMC să își piardă specificul având în vedere că aderă la o universitate tehnică? Asta este și teama mea.”

Studenti Universitate Absolventi Liceeni Facultate2 640x400
Consiliul Național al Rectorilor a adoptat o rezoluție prin care cere ca numărul de mandate ale rectorului să fie limitat și stabilit de fiecare universitate
g4media.ro

Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat o rezoluţie prin care solicită ca numărul de mandate ale rectorului să fie limitat şi stabilit de către fiecare comunitate academică.

Totodată, CNR se pronunţă ca mandatele pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţi să aibă cinci ani.

Consiliul Rectorilor a respins limitarea numărului de mandate pentru toate funcţiile şi structurile de conducere universitare, la nivel de lege.

„Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti”, se arată în rezoluţia adoptată de CNR.

Consolidarea responsabilităţii şi autonomiei universitare prin acordarea diplomei şi titlului de doctor de către universităţi, conform uzanţelor internaţionale, susţinerea coordonării de către universităţi a tuturor ciclurilor de învăţământ superior medical, inclusiv rezidenţiatul, sunt alte solicitări ale CNR.

Membrii consiliului s-au reunit în perioada 10 – 12 noiembrie la Universitatea din Craiova.

Alături de cei 64 de rectori sau persoane desemnate sau împuternicite, din totalul de 73 membri CNR, au participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj.

Au lipsit reprezentanţii Academiei de Poliţie, SNSPA, Universităţii Sapienţia, Universităţii Emanuel din Oradea, Universităţii Tibiscus, Universităţii Nicolae Titulescu, Universităţii Maritima din Constanţa, Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca şi UPG Ploieşti.

Potrivit rezoluţiei, CNR mai susţine prezenţa studenţilor din fiecare asociaţie reprezentativă la nivel naţional în fiecare comisie naţională a Ministerului Educaţiei, respectiv în fiecare Consiliu consultativ al acestuia, creşterea fondului de burse pentru studenţi, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, definirea şi susţinerea financiară a unui program naţional pentru internaţionalizare universitară „Study in Romania” (PNIU) şi susţinerea finanţării instituţionale a cercetării ştiinţifice universitare.

1280x670 10 80 (11)
Gala Innovation Labs: un deceniu de evoluție a ecosistemului român de startups
strat-up.ro

”Această aniversare marchează și momentul în care eu și Răzvan Rughiniș predăm ștafeta de organizare a programului Innovation Labs lui Daniel Rosner și Flaviei Husar și echipei pe care ei o coordonează. Dacă primii zece ani au fost despre un vis al nostru de a pune împreună resurse care să îi ajute pe tinerii antreprenori, visul meu pentru următorii zece ani este ca acest ecosistem să devină o normalitate”, a spus Andrei Pitiș, cofondator al programului Innovation Labs.

Gala Innovation Labs a reunit reprezentanți ai startup-urilor tech și ai ecosistemului de inovare. Gala Innovation Labs a constituit o ocazie prin care organizatorii Innovation Labs și-au arătat recunoștința față de partenerii programului și mândria față de performanțele și succesele tinerilor participanți, validate în timp și de către mediul de business.

Astfel, cei nouă parteneri principali și cei doi parteneri strategici ai programului au fost recunoscuți ca parteneri în inovare, iar pentru unsprezece dintre cele peste 60 de startup-uri de succes din program s-a recunoscut excelența în inovare, prin intermediul trofeelor acordate în fața unui public de peste 500 de spectatori.

De la BRD – Groupe Société Générale, Claudiu Cercel, Director General Adjunct, a primit din partea Innovation Labs trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenței în inovare startup-ului Process Lab (fostul dMonitor, în cadrul programului Innovation Labs), din cohorta 2022 a programului, reprezentat pe scenă de Radu Răuță, Daniel Georgescu și Diana Dragoș.

Innovation Labs este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara.

Echipele participante în cele cinci centre naționale București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara în programul de mentorat de cinci luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange România, VTEX, Elrond, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

În cele cinci orașe, programul se bucură de sprijinul constant oferit de 18 universități de top.

Universitatea Tehnica Cluj Utcn 1 1187x640
UTCN demarează proiectul de digitalizare eUT4ALL la UTCN în valoare de 7 milioane euro
marketwatch.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) demarează proiectul de digitalizare Transformarea ecosistemului universitar prin tranziția digitală către un viitor european sustenabil - eUT4ALL, în valoare de 34 499 927 RON, câștigat în cadrul apelului competitiv de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I16 - dedicat acțiunilor pentru digitalizarea universităților.
Obiectivele și activitățile proiectului sunt corelate cu direcțiile și măsurile pentru transformarea digitală a UTCN propuse în strategia pentru digitalizarea universității.

Astfel, implementarea proiectului urmărește dezvoltarea infrastructurii digitale specifice domeniilor de specializare prioritare asociate programelor de studii la nivelul facultăților, dezvoltarea infrastructurii digitale transversale, la nivel instituțional, dezvoltarea de competențe digitale specifice ale studenților prin dezvoltarea de programe noi de studii în domeniile de specializare stabilite ca prioritare, formarea competențelor digitale avansate a studenților și personalului universității pentru a putea face față la provocările educației hibride și la integrarea tehnologiei digitale în procesul educațional.

Proiectul eUT4ALL include dezvoltarea a 15 programe de studii noi în domenii de specializare prioritare (programe de licență și 13 programe de masterat), programe ce vor avea un caracter aplicativ rezultat din colaborarea pe care UTCN o are cu partenerii din mediul economic. Pentru susținerea acestor noi programe de studii și pentru deschiderea de noi direcții de cercetare pe domeniile de specializare stabilite ca prioritare, proiectul propune achiziționarea și operaționalizarea infrastructurii digitale pentru 21 centre/laboratoare (17 noi si modernizate/actualizate), la care se adaugă 8 infrastructuri digitale noi sau modernizate/extinse la nivel instituțional. De asemenea, prin proiect se urmărește participarea la programe de formare a competențelor digitale, pentru profesii emergente, programe de training pentru upskilling și newskilling.

Beneficiarii investițiilor finanțate prin acest nou proiect sunt studenții UTCN la toate ciclurile de studii - licență, masterat, doctorat, toate formele de învățământ, cu taxă și fără taxă, inclusiv studenți cu cerințe educaționale speciale, din grupuri vulnerabile și dezavantajate socio-economic, precum și personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare.

Invatamant Dual Universitar
CJI și UNICEF invită toți profesorii și elevii să participe la cea mai mare lecție de educație media din România
spotmedia.ro

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF invită profesorii, învățătorii și elevii să participe la „Cea mai mare lecție din România: Cum deosebim faptele de opinii în mass-media”. Cadrele didactice se pot înscrie până pe 25 noiembrie pe platforma evenimentului, https://www.qie.ro/faptesiopinii/, pentru a descărca o serie de materiale și pentru a participa împreună cu elevii la inițiativa globală World’s Largest Lesson.

Pentru prima dată în istorie, numărul celor neconectați la internet a scăzut sub 3 miliarde, ceea ce înseamnă că mai mult de două treimi din populația globului își petrece timpul online. În același timp, conform unui raport al Comisiei Europene, în România există un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE (28% față de 54%), iar când vine vorba de crearea de conținut, doar 41% dintre oameni au competențe de bază față de media UE de 66%. Pe măsură ce internetul trece de la lux, la nevoie, de la inedit, la parte din cotidian, se deschid noi portițe pentru ca dezinformarea să se infiltreze în viața tuturor.

Este, deci, esențial pentru o societate echilibrată ca fiecare să își dezvolte abilitățile de identificare, înțelegere și evaluare critică a diferitelor tipuri de informații. Educația media oferă o modalitate prin care aceste abilități pot fi dobândite prin intermediul tuturor materiilor predate la  școală, de către toți profesorii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.