EȘTI AICI:
Revista presei – 16 noiembrie 2021

Revista presei – 16 noiembrie 2021

Oamenipestradacentruplimbaretimisoaracasaarmateicazarmapiatalibertatii2
Ce părere aveți despre calitatea vieții în Timișoara? Primăria dă 27.000 de euro pe un sondaj
tion.ro

Ce părere aveți despre calitatea vieții în Timișoara? Aceasta este, probabil, doar una dintre întrebările care se vor găsi într-un sondaj întocmit de specialiștii de la Universitatea de Vest la cererea Primăriei Timișoara. Municipalitatea dă 27.000 de euro pe o analiză sociologică.

Primăria Timișoara cumpără „servicii integrate de analiză sociologică privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara cu accent pe analiza longitudinală, particularitățile locale privind competențele digitale, distribuția spațială a indicatorilor, precum și analiza relațiilor existente între dimensiunile subiective și variabilele obiective din diferite surse de date deschise disponibile la nivelul Municipiului Timișoara”.

A încheiat pentru acest sondaj un contract în valoare de 135.000 fără TVA, echivalentul a 27.000 de euro.

Un sondaj asemănător a făcut recent și Fundația Comunitară Timișoara, în perioada iulie – august 2021. Peste 2.100 de oameni care locuiesc sau lucrează în Timișoara au răspuns la diverse întrebări legate de calitatea vieții în oraș. S-a aflat atunci că timișorenii sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de curățenia stradală, de sănătate, de transportul public sau de accesul pentru pietoni. Detalii, AICI!

Allcountry
România, într-un top 3 al influenței europene. Cum am reușit să urcăm pe „podiumul mândriei”, lângă Germania
panorama.ro

Fără guvern de săptămâni bune, ajunsă țara cu cel mai mare număr de morți raportat la populație și, pe deasupra, neputincioasă în fața crizei energiei cu care ne confruntăm în prag de iarnă, România riscă să fie paralizată de blocaje politice și drame sociale. Dacă avem nevoie de o veste bună, ea ar fi că, în plan extern, multe lucruri au mers în ultimul an fără să țină cont de problemele din țară. E una din explicațiile pentru care România a ajuns să fie considerată a treia țară din Parlamentul European după influența politică, potrivit unui clasament elaborat de think-tank-ul VoteWatch Europe și firma de consultanță BCW.

În Indexul Influenței din 2021, România e depășită ca putere politică proporțională doar de delegațiile Germaniei și a Spaniei, care și-au păstrat pozițiile din clasamentul de anul trecut. „România e foarte bine reprezentată în Parlamentul European”, comentează, pentru Panorama.ro, Doru Franțescu, director VoteWatch Europe.

Delegația română le-a depășit, în schimb, pe cele ale Portugaliei, Belgiei și Finlandei.

Job Elvetia Criza Locuri De Munca Pexels
Aproape trei sferturi dintre companii sunt îngrijorate de deficitul de forță de muncă
economedia.ro

Aproape trei sferturi (73%) dintre companii sunt îngrijorate de modul în care deficitul de forță de muncă și de competențe le va influența strategia de business în următoarele 12 luni, o pondere ușor mai mare decât a celor preocupate de evoluția pandemiei, de exemplu de apariția unor noi variante de COVID-19 (70%), potrivit celui mai recent studiu CEO Survey realizat de Deloitte și revista Fortune.

Principalele provocări cu care se confruntă organizațiile din punctul de vedere al forței de muncă sunt recrutarea angajaților (57%), crearea unui loc de muncă potrivit pentru perioada post-pandemie (53%), păstrarea angajaților (51%) și construirea unei forțe de muncă diverse, echitabile și bazate pe incluziune (43%).

Întrebați despre măsurile luate în ultimul an pentru a-și consolida capacitatea de a atrage și de a păstra angajați, directorii generali par să pună accentul pe beneficiile intangibile, cum ar fi o mai mare flexibilitate a muncii (80%), concentrarea asupra sentimentului de sens superior (68%), asupra diversității, echității și incluziunii (68%), asupra stării de bine și sănătății mintale (65%) și asupra factorilor de mediu, sociali și de guvernanță – ESG (50%). Unele companii au apelat și la beneficii tradiționale, cum ar fi creșterea salariilor (50%) sau oferirea de mai mult timp liber angajaților (24%), mai arată studiul.

Street 2
Memoriile Cetății contribuie la formarea viitoarei generații de artișit stradali
renasterea.ro

Memoriile Cetății, ediția a IV-a, a acordat o atenție deosebită componentei educaționale, iar rezultatul a fost pe măsură: o intervenție cu caracter permanent pe o suprafață de 200 de metri pătrați din curtea Liceului de Arte Plastice din Timișoara.

Reflectând vizual tema programului din acest an, „Bega – între trecut și viitor”, precum și legăturile pe care canalul le creează cu orașele din Serbia, artiștii și profesorii coordonatori Corina Nani, Mihai Zgondoiu și Horațiu-Cristian Pavelescu au lucrat cu 26 de elevi de la Liceul de Arte Plastice și cu 8 studenți de la Facultatea de Arte și Design în tehnici precum pictură murală, grafitti și ceramică aplicată.

Alături de profesorii și artiștii Corina Nani, Mihai Zgondoiu – din partea Facultății de Arte și Design – respectiv arh. prof. Monica Sabău, arh. prof. Ariana Țuțuraș, arh. prof. Camelia Hîrja, arh. prof. Ioana Maria Junc – din partea Liceului de Arte Plastice din Timișoara – s-au  diseminat în rândul elevilor și al studenților tehnici ale artelor murale și decorative.

„Personal, am avut ocazia să interferez în atelierele propuse cu tehnica mozaicului respectiv tehnica ceramicii, construind un dialog printr-o tehnica hibrid care le-a permis elevilor să înțeleagă întreg procesul tehnologic al obiectului ceramic, de la lut la biscuitare și glazurare. Atelierul de ceramică și serialitate realizat alături de prof. Gloria Gratti a aprofundat  această  artă, lucrările realizate urmând să fie baza unor viitoare proiecte interdisciplinare.

Lucrările de artă murală ale studentelor Julia Toth și Andreea Baban au completat fericit bunele practici educaționale, reliefând importanța acestor demersuri în crearea de competențe, de cunoștințe aprofundate, marcând, totdodată, rolul creativității în planul educațional”, a declarat Horațiu-Christian Pavelescu, coordonator al programului educațional Memoriile Cetății.

Dite Dinesz
Voturile din TVR, renumărate! Dite Dinesz rămâne pe primul loc. Ghiurco prinde loc de supleant. Cum arată acum clasamentul
paginademedia.ro

Monica Ghiurco, clasată pe patru (supleant), a renunţat la poziţie, în favoarea lui Răzvan Butaru, dar şi el s-a retras. Ca urmare, locul de supleant îi revine lui Florin Pascal Onea. Situaţia completă: Dite Dinesz şi Luminiţa Iordănescu aleşi ca membri plini din partea salariaţilor în Consiliul de Administraţie al TVR şi, ca supleanţi, Sorin Torică şi Pascal Onea.

ALEGERI TVR. Cum arată rezultatul alegerilor din TVR după renumărare? Fiecare candidat pentru cele două locuri în Consiliul de Administraţie a prins ceva voturi în plus şi există şi o schimbare de clasament: Monica Ghiurco prinde un loc de "supleant", după ce, iniţial, picase sub linie.

Renumărarea voturilor a fost cerută de Sorin Torică (clasat pe locul al treilea), care a reclamat voturi anulate incorect. După renumărare, rezultatul la vârf a rămas acelaşi: Dite Dinesz, realizatoarea emisiunii Izolaţi în România şi Lumiţa Iordănescu vor reprezenta salariaţii TVR în Consiliul de Administraţie al instituţiei.

Schimbarea vine la supleanţi: după renumărare, Sorin Torică rămâne pe locul trei, adică supleant (cu aproximativ 30 de voturi în plus câştigate), dar a patra poziţie este acum a Monicăi Ghiurco, în defavoarea lui Răzvan Butaru.

Paginademedia.ro vă prezintă situaţia finală, după renumărarea voturilor.

Dacă iniţial au fost anulate 113 voturi din 1.386 de participanţi, acum au rămas anulate doar 12.

Cum au fost distribuite?

Lista completă a angajaţilor TVR candidaţi:

1. Dietlinde Dinesz - 607 voturi (568 la prima numărare)

2. Luminiţa Gabriela Iordănescu - 426 (395 prima dată)

3. Sorin Emanuel Torică - 363 (338)

4. Monica Simona Ghiurco - 284 (la prima numărare avea 256 şi era pe locul 5)

5.  Răzvan Lucian Butaru - 276 (258)

6. Pascal Florin Bogdan Onea - 243 (226)

7. Ion Stavre - 167 (157)

8. Dorin Cătălin Chioţea - 129 (113)

9. Sorin Laurenţiu Mitrea - 74 (69)

10. Ion Adrian Sobaru - 36 (30)

11. Marius Gavrilă - 29 (27)

12. Adrian Ionescu - 6 (5)

Dutescu Deschidere 680x453
Scriitorul Mihai Duțescu, despre diferențele dintre literatură și arhitectură
dor.ro

Mihai Duțescu are trei copii și este unul din cei mai cunoscuți și apreciați arhitecți români. Predă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, a câștigat premii ca poet, iar toamna asta i-a apărut un roman splendid.

Bureți de fag spune povestea unui băiețel născut într-un sat din sudul României, singurul copil care supraviețuiește lipsurilor și necazurilor unei familii oarecare. Isteț, fuge la facultate și se căsătorește cu iubita lui din liceu, venită și ea în capitală, unde li se naște un fiu.

Romanul reușește din numai câteva tușe un tur de forță al vieții satului românesc sub Ceaușescu, pigmentat cu practicile comune ale celor mutați la oraș în anii ’80. Mai mult, cântărește și arhivează cu luciditate ceva ce multora dintre noi ne e cunoscut, direct sau de la mesele de sărbătoare în familie: nostalgia celor care, uitându-se în urmă, recunosc că au trăit o viață bună între parantezele comunismului.

Pornind de la copilăria petrecută în Alexandria, trecând prin proiectele restante și terminând cu motivul pentru care a ales să rămână în România, Mihai Duțescu i-a mărturisit lui Bogdan Coșa de ce își folosește puținul timp liber ca să scrie.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.