English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 16 iunie 2022

Revista presei – 16 iunie 2022

Revista presei – 16 iunie 2022
ASTĂZI, LA UVT - Conferința proiectului UVT pentru modernizarea infrastructurii de calcul și stocare pentru a oferi servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță
observatordetimis.ro

UVT inaugurează joi, 16 iunie de la ora 12, Infrastructura de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță – infrastructură realizată în cadrul proiectului MOISE (COD POC/398/1.1.2 (tip Cloud)-1a, MYSMIS: 124562).

Sediul noii infrastructuri extinse a Centrului de Cercetare în Informatică al UVT se găsește în spațiul desemnat, respectiv centrul de date de tip container, situat imediat lângă spațiul Grădinii Urbane UVT (lateral stânga față de sala de sport și terenul de baschet din spatele universității, V.Pârvan 4).

Evenimentul va fi marcat și de o conferință de presă, apoi va fi organizat un workshop (format hibrid, online pe Google Meet și cu prezență fizică la Amfiteatrul A01), la care vor lua parte membri ai comunității academice din UVT, invitați din partea unor universități și institute de cercetare, potențiali beneficiari din mediul academic, din administratia publica și din mediul economico – social, interesați de aplicabilitatea serviciilor de tip Coud și de calcul de înaltă performanță (HPC) la nivelul activităților de cercetare științifică, transfer tehnologic și socio – economic.

Revista presei – 16 iunie 2022
ÎN ACEASTĂ SEARĂ, ÎN PROIECTUL WEPERFORM - ,,CĂLAUL PENTRU SINE”, în Piața Traian;
debanat.ro

Fundația Universitatea de Vest Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest și Facultatea de Muzică și Teatru, cu sprijinul Facultății de Arte și Design, organizează o serie de șapte evenimente în cadrul proiectului ,,La UVT, Cultura este Capitală!”, cu titlul ,,WePerform – Seri de muzică și teatru”, ediția a II-a. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, și are ca finanțator principal Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

„Ediția de anul trecut a seriei de spectacole reunite sub genericul „WePerform – Seri de muzică și teatru”, din cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală!”, a arătat că spectacolele ambițioase, propuse de studenții și mentorii lor, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a UVT, sunt atractive pentru publicul timișorean. Acesta a fost și obiectivul nostru, ca în perioada sezonului cald să ieșim din sălile de concerte și să amplasăm producțiile lirice și teatrale în zonele circulate ale piețelor și parcurilor orașului, pentru ca să facilităm astfel și altor segmente de public întâlniri plăcute cu muzica, dansul sau teatrul. Vă așteptăm la Serile de muzică și teatru oferite de UVT!”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea

Următoarele evenimente din cadrul proiectului ,,La UVT, Cultura este Capitală!” cu titlul ,,WePerform – Seri de muzică și teatru” ediția a II-a, se vor desfășura în piețele centrale și în două parcuri din Timișoara, după cum urmează:

16 iunie 2022 ,,CĂLAUL PENTRU SINE”, în Piața Traian;

21 iunie 2022 ,,FIREWORKS”, în Piața Libertății;

22 iunie 2022, ,,SEARĂ DE MUSICAL”, în Piața Libertății;

24 iunie 2022, ,,COMMEDIA ACTORILOR”, în Parcul Dacia;

28 iunie 2022, ,,DAWN-WAY”, în Parcul Carmen Sylva.

Programul și detaliile despre fiecare eveniment din cadrul proiectului ,,La UVT, Cultura este Capitală!” cu titlul ,,WePerform – Seri de muzică și teatru”, ediția a II-a, se regăsesc pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/muzicateatrutimisoara, și pe website, la adresa https://fmt.uvt.ro.

Revista presei – 16 iunie 2022
Dezastrul din Educaţie a băgat în panică mediul de afaceri
adevarul.ro

Companiile din România găsesc din ce în ce mai greu angajaţi competenţi şi serioşi printre tinerii absolvenţi, spun exasperaţi oamenii de afaceri, care atrag atenţia că astfel economia ţării nu are cum să crească. De aceea, aceştia au decis să se implice direct în schimbarea sistemului de învăţământ pentru ca tinerii care ies de pe băncile şcolii să fie mai pregătiţi.

Învăţământul preuniversitar trebuie să se schimbe din temelii dacă vrem ca această ţară să mai aibă un viitor, atrag atenţia reprezentanţii Alianţei „O voce pentru Educaţie”, formată din societatea civilă şi mediul privat pentru reformarea reală a sistemului de învăţământ. Alianţa a lansat şi Manifestul cu 100 de măsuri de modernizare a educaţiei preuniversitare pentru noua Lege a Educaţiei şi a identificat zece puncte critice, structurate după modelul programului România educată al preşedintelui Klaus Iohannis.

„E clar că ani la rând, mediul de afaceri a mers pe o logică oarecum corectă care spune că rolul nostru este să facem PIB, nu să facem educaţie. Alţii trebuie să facă educaţie, iar noi trebuie să fim beneficiari ai acestui produs educaţional – tineri care ies de pe băncile şcolii cu competenţe, cu atitudine. Doar că, în realitate, ne-am izbit de faptul că nu se întâmplă aşa şi avem din ce în ce mai puţini oameni cu care să putem lucra, cu din ce în ce mai puţine competenţe şi cu o atitudine din ce în ce mai discutabilă. Şi atunci, când vrei ceva mai bun, ai două variante: aşteptăm ca statul să facă sau te implici”, a justificat Dragoş Anastasiu, om de afaceri, motivele pentru care mediul de business a considerat necesar să se implice în ridicarea nivelului educaţiei.

Revista presei – 16 iunie 2022
Cămine în mișcare 2022: peste 100 de povești din Banatul istoric
tion.ro

Proiectul Cămine în mișcare, parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, caută și în acest an povești ale comunităților din jurul Timișoarei și despre migrația din Banat. Este anul cooperării culturale.

Ținta proiectului constă în identificarea poveștilor adevărate, uitate sau nedocumentate ale tragediilor din regiune, ale supraviețuitorilor deportărilor în Bărăgan, ale celor care au fugit de regimul comunist și de războiul iugoslav, ale refugiaților sau migranților economici. Mai apoi, toate acestea vor fi transpuse în diverse formă de artă și prezentate publicului larg.

În prima jumătate a acestui an, activitatea de cercetare are loc în localitățile Banatului istoric (România: Reșița, Gărâna, Carașova, Eibenthal, Știuca, Beba Veche, Nădlac; Serbia: Kikinda, Kovacica, Vrsac și Szeged, Kiszombor din Ungaria). Activitatea de cercetare în teren este realizată în parteneriat cu Fundația Culturală Jazz Banat, Comunitatea Românilor din Serbia și Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

 

Revista presei – 16 iunie 2022
Admitere 2022. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu scoate la concurs peste 2800 de locuri fără taxă.
mesageruldesibiu.ro

Pentru sesiunea de admitere din iulie 2022  Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULBS) va scoate la concurs, pentru programele de studiu de la învățământul cu frecvență (IF), 6043 locuri pentru studiile de licență și masterat.

Dintre acestea, 3866 sunt locuri pentru studii de licență IF, 1.725 reprezentând locuri subvenționate de la bugetul de stat (fără taxă). Pentru studiile de masterat IF vor fi alocate 2.177 locuri, din care 940 de locuri subvenționate de la bugetul de stat(fără taxă). Pentru învățământul cu frecvență redusă (IFR) și învățământul la distanță (ID) vor fi scoase la concurs 1.155 locuri cu taxă (1005 locuri pentru învățământul de licență și 150 la master).

În această sesiune de admitere, care se va desfășura în cea mai mare parte online (excepție făcând Facultatea de Medicină, unde va fi examen scris și programele des studiu unde se va organiza concurs mixt), ULBS va suplimenta numărul locurilor fără taxă pentru studiile de licență, master și doctorat. Un număr de 130 de locuri vor fi subvenționate din surse proprii, acestea adăugându-se celor 1.725 de locuri bugetate de Ministerul Educației pentru programele de licență și 940 pentru programele de master.

„Prin aceste locuri suplimentare dorim să venim în sprijinul tinerilor care își doresc să studieze la ULBS. O parte din cele 130 de locuri vor fi susținute prin granturile inițiate de către universitate, iar restul vor fi oferite de companiile partenere”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Distribuția acestor locuri suplimentare este următoarea:

  • La nivelul studiilor de licență:
    • 62 locuri subvenționate de către ULBS;
  • La nivelul studiilor de master:
    • 38 de locuri subvenționate de către ULBS;
    • 30 de locuri subvenționate de compania Continental Automotive Sibiu;
Revista presei – 16 iunie 2022
Alege un lider! Fii student la ASE! 4 - 8 iulie: ÎNSCRIERI la programele universitare de LICENȚĂ!
dcnews.ro

Cea mai bună universitate  economică și de administrație publică din Europa de Sud-Est vine și anul acesta cu una dintre cele mai generoase oferte de școlarizare pentru candidații săi la programele universitare de licență - peste 7000 de locuri, aproape jumătate fiind finanțate de la bugetul de stat.

Candidații pot opta pentru unul sau mai multe dintre cele 35 de programe universitare de licenţă, cu predare în limbile română, engleză, franceză sau germană, pentru formele cu frecvenţă, la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Înscrierile au loc în perioada 4-8 iulie, așa cum anunță pagina web instituțională www.ase.ro, prin încărcarea documentelor de concurs pe platforma admitere.ase.roTaxa de înscriere se recomandă a fi plătită tot online, în cadrul procesului de înscriere.

Concursul de admitere iulie 2022 constă în:

eseul motivațional (probă eliminatorie, evaluată cu admis/respins)

- testul de competenţă lingvistică, susținut online de către candidaţii care optează pentru programe cu predare în limbă străină și pentru programul Limbi moderne aplicate și nu au certificat de competență lingvistică, recunoscut de ASE (detalii);

- media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

 

Revista presei – 16 iunie 2022
Studenții UBB s-au calificat în finala competiției internaționale Game of Science-Turneul Campionilor
monitorulcj.ro

Studenții Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) vor reprezenta universitatea în etapa finală a competiției internaționale Games of ScienceEvenimentul, desfășurat sâmbătă, 18 iunie 2022, între orele 11:00 - 13:00 și va reuni 14 finaliști cu prezentări pe teme din domeniul biologiei, ingineriei, tehnologiei, matematicii, chimiei și psihologiei.

Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi reprezentată de 4 studenți finaliști.

Totodată, vineri, 17 iunie 2022, va avea loc un masterclass de comunicare a științei pe înțelesul publicului.

Cel mai recent eveniment desfășurat de British Council a fost competiția internațională Games of Science, adresată studenților și cercetătorilor, care a dat acestora ocazia să își expună public cercetările, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile de sinteză, comunicare în public și de diseminare a științei (https://www.britishcouncil.ro/blog/5-lectii-games-of-science).

Peste 100 de studenți și tineri cercetători din România au avut ocazia de a-și antrena abilitățile de comunicare în această primăvară în cadrul Games of Science, un format original de training și concurs de comunicare a științei dezvoltat de Ada Roseti. Sesiunile Games of Science au fost derulate de British Council România în colaborare cu Asociația BioMentorHub sub proiectul “Știința pentru toți”.

14 dintre finaliștii sesiunilor Games of Science, aleși de juriu pentru calitatea prezentărilor lor științifice, se vor întrece pe 18 iunie în finala națională a competiției – Turneul Campionilor Games of Science, într-un eveniment organizat de British Council și Asociația BioMentorHub alături de Universitatea Politehnica din București. Cu o zi înaintea Turneului Campionilor, finaliștii vor participa la un masterclass de comunicare a științei condus de Ada Roseti.

Revista presei – 16 iunie 2022
Admitere 2022. De ce să alegi Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș?
edupedu.ro

Universitate recunoscută pe plan național și internațional, are în structura sa șapte facultăți menite să satisfacă pe deplin dorințele persoanelor interesate de o carieră în domeniile: sănătate, inginerie, informatică, arhitectură, filologie, istorie, științe ale educației, educație fizică și sport, științe economice, juridice și administrative. Viitorii medici, farmaciști, ingineri, profesori, economiști să se pot bucura de campusul universitar cu două săli de sport, patru terenuri de tenis, două terenuri de minifotbal și o sală de fitness, plus Centrul de Recuperare și Instruire Salus per Aquam, extrem de apreciat în cadrul comunității academice.

De ce să alegi să urmezi cursurile Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din  Târgu Mureș

Porțile universității sunt deschise pentru tinerii care vor să simtă din plin bucuria și mândria de a fi student la una dintre cele șapte facultăți ale universității. Pentru informații referitoare la admitere accesați: adminfo.umfst.ro, iar pentru înscrierea la admitere accesați: admitere.umfst.ro.

Facultatea de Medicină din Târgu Mureș este un reper în domeniul sănătății la nivel național. Profesionalismul cadrelor didactice, tradiția în învățământul medical, infrastructura didactică și de cercetare, programele de mobilități naționale și internaționale și numeroasele facilități sociale și culturale reprezintă argumente pentru a alege să studiezi la Târgu Mureș. Pe lângă participarea la cursuri, stagii, lucrări practice, studenții au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile practice prin intermediul simulatoarelor medicale de la Centrul de Simulare și Abilități Practice. Aici au loc simulări pentru proceduri medicale (invazive și neinvazive), pregătirea studenților prin utilizarea conceptului Pacientului Standardizat, cursuri pentru grupe reduse, evaluarea aptitudinilor practice ale studenților, simulări avansate folosind simulatorul de pacient. De asemenea, absolvenții Facultății de Medicină au posibilitatea de a-și continua studiile în programele de rezidențiat la toate specialitățile medicale sub îndrumarea cadrelor didactice cu multă experiență care activează în Clinicile universitare din Târgu Mureș.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.