EȘTI AICI:
Revista presei – 16 ianuarie 2023

Revista presei – 16 ianuarie 2023

PALATUL BRUCK Foto Timisoara 696x523
Deschiderea oficială a Programului „2023 – Timişoara, Capitală Europeană a Culturii” va avea loc pe 17 februarie, a anunţat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu
stiriletransilvaniei.ro

Deschiderea oficială a Programului „2023 – Timişoara, Capitală Europeană a Culturii” va avea loc pe 17 februarie, a anunţat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, citat de Agerpres.

„Nu-mi doresc ca Ministerul Culturii să fie un actor implicat la acelaşi nivel cu Primăria Timişoarei şi Consiliul Judeţean Timişoara, pentru că este o chestiune de promovare locală. Primăria este vioara întăi, pentru că ea investeşte şi trage beneficiul în urma acestui proiect. Ministerul Culturii trebuie să fie un facilizator, cel care asigură finanţarea (…) Îi vom sprijini, dar nu vreau să le luăm scena. Sunt convins că va fi un proiect de succes. Voi merge pe 17 februarie la deschidere”, a declarat Romaşcanu, sâmbătă, la Prima TV.

El a amintit că Premiul „Melina Mercouri”, de 1,5 milioane de euro, a fost acordat Timişoarei de către Comisia Europeană pentru Programul Timişoara Capitală Europeană a Culturii.

Ministrul a menţionat că unele concerte din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” se vor desfăşura la Timişoara.

Potrivit lui Romaşcanu, colaborarea cu primarul Timişoarei Dominic Fritz a fost „lină”, deoarece „cultura nu trebuie să aibă impuneri politice”.

Contribuţia financiară guvernamentală multianuală pentru Programul naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin Ministerul Culturii, este în valoare totală de 166.638 mii lei, din care 51.979 mii lei pentru Programul cultural şi 114.659 mii lei pentru Programul de investiţii, se arată pe site-ul ministerului.

Plata Online 620x330
Universitățile din România vor să adopte modelul celor din vestul Europei. Au la dispoziție bani din PNRR pentru digitalizare
stirileprotv.ro

Universitățile din toată țara au la dispoziție aproape un sfert de miliard de euro, pentru a-și digitaliza activitatea și dotarea, după modelul celor din vestul Europei.

Instituțiile au depus proiectele și vor primi banii pentru a pregăti studenții pentru meseriile viitorului. Fondurile vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Universitatea Politehnica din Timișoara a accesat, la sfârșitul anului trecut, peste cinci milioane de euro pentru digitalizare. 400.000 de mii de euro vor costa calculatoarele, care permit rularea unor aplicații de inteligență artificială.

La nivel național au fost disponibile 234 de milioane de euro, pentru modernizare instituțiilor de învățământ superior. Banii au fost distribuiți în funcție de numărul de studenți. Întreaga linie de finanțare are că scop pregătirea tinerilor pentru meseriile viitorului.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Profesiile se diversifică, sunt tot mai legate de digitalizare și noi trebuie să îi pregătim pentru o piață a muncii, astfel încât să poată intra direct cu ultimele invenții, ultimele inovații care apar în piață”.

Universitatea de Vest din Timișoara a primit șase milioane de euro și va amenaja 19 laboratoare. Cel mai interesant este cel de neuroștiințe, iar Facultatea de Educație Fizică și Sport va cumpăra echipamente pentru monitorizarea sportivilor și pentru recuperarea lor.

Adrian Nagel, decan al Facultății de Educație Fizică și Sport UVT: „Studenții, urmărind și putând să acceseze sistemele pe care noi le avem, ei pot să vadă în timp real, de exemplu, într-o analiză a mișcării, unde se interpretează fiecare mișcare, cadru cu cadru și, în funcție de asta, se poate stabili un program de exerciții ce se pot folosi pentru recuperare după accidentări”.

Și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a accesat 3,3 milioane de euro. Banii vor fi folosiți, printre altele, și pentru a crea o bază de date cu scanări de la departamentele de imagistică, la care studenții vor avea acces de oriunde.

Prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca: „Se poate simula un organ cu o anumită leziune, de exemplu, un ficat cu cancer, pe baza informațiilor obținute pe cale imagistică. Toate aceste informații se pot constitui într-o imagine 3D. Studenții și cadrele didactice pot simula operația pe un mulaj, pe o machetă, după care vor realiza operația reală”.

Pe de altă parte, unele unități de învățământ superior vor să acceseze fonduri și pentru softuri antiplagiat.

Capital 700x360
Novi Sad a tras cortina peste Capitala Europeană a Culturii
debanat.ro

Vecinii noștri de la Novi Sad au tras, vineri, cortina peste un an de zile de Capitală Europeană a Culturii. Un an cu mii de evenimente culturale, sute de concerte, opt noi centre culturale în oraș, după 60 de milioane de euro investiți în infrastructura culturală și o creștere de peste 40 de procente a vizitatorilor din oraș, dar, mai ales, o imagine excelentă creată pentru oraș, atât în Serbia, dar și în străinătate.

Cei de la Novi Sad au ales varianta clasică, a unei Asociații unice care să se ocupe de Capitală, fără a se scălda în orgolii și dispute de tot felul, care ar fi dus, probabil, la crearea de structuri paralele, care mai de care mai ”profi” una ca cealaltă, așa cum s-a întâmplat pe la noi. În octombrie 2021 au prezentat public programul clar al evenimentelor din anul Capitalei, pe 13 ianuarie au deschis cu un show de zile mari, iar pe 13 ianuarie 2023 au închis oficial seria evenimentelor cu un foc de artificii.

A fost un an plin de greutăți, care a solicitat organizatorii la maxim, dar care le-a oferit satisfacții.

Nu e un proiect oarecare. E vorba de preocupare 24/7,nu doar în anul acesta dar și în anii de pregătire, care au fost, de asemenea, extenuanți. A trebuit să pregătim toți pașii, întreg programul. Desfășurătorul nostru a fost publicat în octombrie anul trecut, deci am avut totul la locul său, înainte de anul deținerii titlului. Și acest an a fost dificil, mai ales în ceea ce priveșteexecuția. Sunt obosită, dar în sensul bun, pentru că sunt mândră de tot ce am realizat!”, ne-a spus Sara Vuletic, directorul pentru Acțiuni Culturale în cadrul Asociației Capitală Culturală Novi Sad.

Capitala Voivodinei nu are nici pe departe (încă) puterea economică a Timișoarei. Dar în jur de 60 de milioane de euro au fost investite numai în infrastructură culturală. Cel mai important rezultat, au fost create opt centre culturale în toate zonele orașului, acestea sunt ”vii” produc acțiuni pentru comunitate și în continuare. Au fost expoziții, acțiuni culturale, concerte, de toate pentru toată lumea.

Vineri s-a tras cortina. Au fost programate în ultima zi a Capitalei nu mai puțin de 40 de evenimente, expoziții, concerte, toate sold out. Ziua s-a terminat cu un foc de artificii, ziua de 13 ianuarie fiind și cea în care se sărbătorește și Anul Nou pe rit vechi.

Iohannis 640x360
Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii se va afla sub Înaltul Patronaj al Președintelui României
debanat.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, 13 ianuarie, într-o conferință de presă de la Palatul Cotroceni acordarea Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Acest lucru s-a întâmplat la solicitarea primarului Dominic Fritz, în numele Municipiului Timișoara.

Primarul Dominic Fritz apreciază că anunțul președintelui Klaus Iohannis subliniază rolul strategic pe care Timișoara Capitală Europeană a Culturii îl are pentru țara întreagă.

“Este și o recunoaștere pentru sute de artiști, operatori culturali, curatori și instituții de cultură din Timișoara, România și Europa, și nu numai, care contribuie la un program cultural de excepție cu peste 1000 evenimente ce se vor desfășura în Timișoara în acest an. Mulțumesc domnului președinte pentru încrederea acordată Timișoarei. Mulțumesc tuturor celor care lucrează la programul cultural pentru că fac din Timișoara un loc de avangardă în Europa. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul. Suntem cu toții conștienți de șansa istorică a Timișoarei și României de a-și confirma identitatea europeană și a demonstra că prin cultură putem transforma comunități”, a transmis Dominic Fritz.

Andrei Miu Fotografie De Matei Plesa Pentru Decât O Revistă 17 Scaled
Blândețea e cea mai mare virtute - spune Andrei Miu, cercetător în neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală

„Sunt doi poli la care mă raportez de când mă știu, unul care ține de pragmatism și perfecționism și celălalt care ține de convingerea că trebuie să fiu blând. Pragmatismul și perfecționismul te presează. Te grăbești să-ți realizezi scopul, te straduiesti să faci lucrurile în cel mai bun fel în care le poți face, însă blândețea e cea mai mare virtute”, a declarat profesorul universitar de neuroștiințe cognitive Andrei Miu, în cadrul podcastului Vast and Curios cu Andreea Roșca, în care vorbește despre echilibrul dintre pragmatism și perfecționism și blândețe, explică ce înseamnă fiecare și cum ne influențează relațiile cu ceilalți.

„Atunci când ești presat de pragmatism și perfectionism, gândul că ai în față un om care în pofida aparențelor e ca tine, adică fragil, te poate face să fii mai atent la el și câteodată o să iasă, câteodată n-o să iasă, nici mie nu-mi iese întotdeauna”, spune Andrei Miu, care atrage atenția că este însă important să încerci.

Andrei Miu a fondat și conduce laboratorul de neuroștiințe cognitive de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, este profesor universitar de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală la Departamentul de Psihologie al UBB Cluj-Napoca.

Palatparlament
SAR lansează ”Enciclopedia parlamentarilor din educație”: Controlul asupra Ministerului Educației, adeseori inexistent
rfi.ro

Parlamentarii din comisiile pentru învățământ au intrat în vizorul Societății Academice din România. Un raport SAR intitulat ”Enciclopedia parlamentarilor din educație” arată că o treime dintre membrii comisiei din Camera Deputaților nu au adresat nici măcar o întrebare Ministerului Educației, în prima jumătate a mandatului lor. În plus, la Senat, jumătate dintre membrii comisiei de profil nu au susținut nici o declarație politică pe subiecte de pe agenda zilnică, la categoria educație.

SAR lansează ”Enciclopedia parlamentarilor din educație”, într-un moment în care autoritățile pregătesc o nouă lege a învățământului.

Coordonatoarea proiectului, Antonia Pup, prezintă la RFI concluziile raportului de monitorizare: ”Câteva dintre concluziile pe care le-am descoperit reflectă în primul rând faptul că avem un control parlamentar ineficient, adeseori inexistent, asupra Ministerului Educației. Am observat faptul că în cazul membrilor comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, aproximativ o treime dintre aceștia nu și-au exercitat controlul parlamentar nici măcar o dată în doi ani de zile la adresa Ministerului Educației și o situație similară o întâlnim și la comisia pentru învățământ din Senat, care este decizională”.

Ligia Deca 1 770x540
Părinții nu mai vor informații pe surse și îi cer ministrului Deca să facă public noul text al Legilor Educației
spotmedia.ro

Reprezentanţii părinţilor îi cer ministrului Ligia Deca să facă public noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa coaliţiei de guvernare şi fundamentarea prin studii şi analize a prevederii prin care liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare.

Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România spune că de câteva zile se discută în spaţiul public noul draft al legilor Educaţiei publicat “pe surse”.

Federația părinților spune că, având în vedere că Ministerul Educaţiei nu a publicat oficial noul text al proiectului în urma analizei amendamentelor, a solicitat conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public următoarele informaţii:

  • noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa coaliţiei din 10 ianuarie 2023;
  • procedura de aprobare în Guvern;
  • metodologia de consultare publică;
  • perioada în care noul text a stat în transparenţă;
  • organismele şi experţii consultaţi pentru redactarea noului text;
  • numărul de propuneri transmise pentru modificarea legii;
  • fundamentarea prin studii şi analize a prevederii conform căreia “unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale".
Reprezentanţii părinţilor reamintesc declaraţia ministrului Deca din 13 decembrie 2022: “Legile Educaţiei vor fi repuse în transparenţă după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sărbatorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuţia să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv şcolară”.
Cartioamenicitindshutterstock 661282882 SxyE
Cum să ne ducem concentrarea la forma dinaintea telefoanelor smart
scoala9.ro

Smartphone-urile și social media ne-au scurtat durata capacității în care ne putem concentra și acorda atenție conținutului pe care îl consumăm. Concentrarea de modă veche, cea din anii ‘90, poate fi recăpătată, susțin o serie de experți consultați de The New York Times.

În 2004, Gloria Mark, profesoară de informatică la Universitatea din California, a urmărit câțiva cercetători (knowledge workers - engl.) în timpul unei zile obișnuite la birou. Folosind un cronometru, ea a notat de fiecare dată când aceștia schimbau sarcinile pe computer, trecând de la o foaie de calcul la un e-mail, la o pagină web, la o altă pagină web și înapoi la foaia de calcul. A constatat că oamenii au petrecut în medie doar două minute și jumătate pe o anumită sarcină înainte de a o schimba, arată The New York Times.

Când Dr. Mark a repetat experimentul în 2012, timpul mediu petrecut de către lucrătorii de birou pe o sarcină scăzuse la doar 75 de secunde.  Iar de atunci acest interval este în continuă scădere.

„Timpii noștri de atenție atunci când ne aflăm în fața computerelor și a smartphone-uri au devenit scurți. Acum petrecem în medie aproximativ 47 de secunde pe orice ecran”, a scris Dr. Mark în noua sa carte, „Attention Span: O modalitate revoluționară de a restabili echilibrul, fericirea și productivitatea”, punctează publicația americană.

Oricine a încercat să învețe pentru un examen, să scrie un raport sau să citească o carte știe cât de greu este să se concentreze pentru perioade semnificative de timp. De obicei, dispozitivele digitale sunt de vină pentru această perturbare. Chiar și atunci când încercăm cu adevărat să ne concentrăm asupra unei sarcini, adesea constatăm că nu putem, ochii ne alunecă și gândurile ne plutesc în derivă.

Din fericire, există modalități de a ne recăpăta controlul asupra atenției. Iar acestea nu necesită renunțarea totală la tehnologie, dar aveți nevoie de o anumită de o anumită conduită și de câteva alarme bine sincronizate, notează The New York Times.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.