EȘTI AICI:
Revista presei – 16 decembrie 2021

Revista presei – 16 decembrie 2021

Afis Lansare CJSC FD UVT
Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul "Clinica Juridică pentru Societatea Civilă"!
sursadevest.ro

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara va lansa proiectul „Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă”.

Lansarea va avea loc joi, 16 decembrie, începând cu ora 16:00, în Sala de conferințe a Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara (Bd. Eroilor de la Tisa nr. 9A).

Evenimentul va fi transmis și online în format streaming pe site-ul web și pe pagina de Facebook a facultății: www.drept.uvt.ro / https://www.facebook.com/drept.uvt.

Proiectul Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă (CJSC) este inițiat ca o structură ce reunește cadre didactice și studenți voluntari ai Facultății de Drept, alături de profesioniști ai dreptului – avocați din cadrul unor reputate societăți și cabinete de avocatură din Timișoara.

„Prin serviciile pe care le oferă, Clinica Juridică pentru Societatea Civilă urmărește strângerea legăturilor Facultății de Drept din Timișoara cu mediul civic și profesional. De asemenea, proiectul va susține implicarea studenților de la Drept în activități juridice menite să le dezvolte aptitudinile profesionale, cultivând, în același timp, simțul responsabilității civice și sociale, un rol formator asumat de către Universitatea de Vest din Timișoara, care primește de acum un cadru foarte concret prin preocupările echipei de cadre universitare ale Facultății de Drept.”, spune rectorul UVT,  Marilen Gabriel Pirtea.

În cadrul CJSC vor activa studenți și avocați voluntari, care vor oferi servicii de asistență, reprezentare și documentare juridică pro bono, în conformitate cu standardele etice și profesionale prevăzute de legislația în vigoare. Mai precis, activitatea CJSC se va putea concretiza în acordarea următoarelor tipuri de servicii juridice:

•      consultanță, asistență și reprezentare în îndeplinirea formalităților de înființare și/sau modificare a asociațiilor non-profit;
•      consultanță juridică și documentare, redactare de opinii juridice în domeniile de activitate specializate ale organizațiilor non-guvernamentale;
•      asistență și reprezentare judiciară într-un număr de cazuri particulare propuse de organizații non-guvernamentale și selectate pe criterii vizând importanța temei abordate, gradul de complexitate juridică și necesitatea resurselor juridice specializate.

Ceremonie De Absolvire Doctorat Universitate Studenti Pixabay E1633526367363
20 universități românești incluse în clasamentul QS pentru Europa Emergentă și Asia Centrală 2022
edupedu.ro

Clasamentul QS al universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală – 2022 include 450 de universități, din Polonia până în Kazahstan, număr considerabil mai mare decât cel de anul trecut (400). Cel mai bine reprezentate în acest top, realizat pe baza a 10 indicatori – printre care expertiza facultăților, ponderea studenților internaționali sau reputația academică – sunt Rusia și Turcia.

Din România, pe primele locuri sunt universitățile românești mari – Babeș-Bolyai, UB, Politehnica București, Al.I Cuza din Iași sau Universitatea de Vest din Timișoara. La coada clasamentului local apar universitățile din Alba Iulia, Târgu Mureș, Arad sau Constanța, dar și USAMV București, instituția unde rector (suspendat pe perioada exercitării funcției de ministru al Educației) este Sorin Cîmpeanu.

Comparativ cu România, Polonia este prezentă cu 28 de instituții de învățământ superior, din care 6 în top 50. Republica Cehă, țară cu o populație considerabil mai mică față de România, este prezentă cu 18 universități, din care 5 în top 50, iar Ungaria – cu 16, dintre care 4 în top 50. Bulgaria este prezentă cu 5, din care 1 în top 50.

Clasamentul general pentru regiune este dominat de universități din Rusia, dar în top 10 apar și instituții de învățământ superior din Republica Cehă, Polonia sau Estonia.
Calculator Informatica Programare Cibernetica Hacker Sursa Pexels E1587469808355 640x400 1 (1)
Apel de proiecte de peste 400 de milioane de euro, lansat de Comisia Europeană pentru companii, organizații și instituții publice / Securitatea cibernetică și centrele de inovare digitală, printre domeniile vizate
edupedu.ro

Comisia Europeană a lansat recent primele apeluri pentru propuneri de proiecte în cadrul programului Europa Digitală 2022, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. Domeniile vizate sunt tehnologia digitală, securitatea cibernetică și centrele europene de inovare digitală și se adresează companiilor, organizațiilor și instituțiilor publice. Termenul limită pentru pentru depunerea proiectelor este 22 februarie 2022.

Valoarea granturilor se ridică la 415 milioane euro și implică infrastructura cloud to edge, spații de date, inteligență artificială, infrastructură cuantică, promovarea proiectelor cu accent pe dezvoltarea de competențe digitale și crearea unor platforme mai sigure, combaterea abuzurilor asupra copiilor și dezinformarea, potrivit Ministerului Educației.

Iată ce își propune Comisia Europeană:
  • Programe specializate de masterat și educație: investițiile vor sprijini crearea de noi programe de master și stagii pentru viitorii profesioniști în domenii tehnologice cheie, precum: securitate cibernetică, calcul cuantic și de înaltă performanță.
  • Analiza competențelor digitale avansate : în privința lansării inițiativelor care vizează dezvoltarea competențelor digitale avansate și furnizarea de oportunități de învățare relevante cu o metodologie solidă și de calitate.
  • Acțiuni pregătitoare pentru spațiul de date pentru competențe: crearea unui spațiu de date european comun și universal și asigurarea accesului în siguranță la seturi de date mari și stocării acestora prin structuri cloud eficiente din punct de vedere energetic.
ARACIS Logo 768x548 (1)
Cadrul european pentru asigurarea comprehensivă a calității Universităților Europene
edumanager.ro

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) informează toate părțile interesate cu privire la faptul că a fost finalizat Cadrul european pentru asigurarea comprehensivă a calității Universităților Europene, care are drept obiectiv crearea unei abordări comune a asigurării calității la nivelul Universităților Europene.

„Inițiativa europeană Erasmus+ European Universities (Universități Europene)” urmărește consolidarea parteneriatelor strategice la nivelul Uniunii Europene (UE) între instituții de învățământ superior și încurajarea creării unor alianțe transnaționale de Universități Europene care le vor permite studenților să obțină o diplomă de învățământ superior prin combinarea studiilor din mai multe țări din UE și vor contribui la competitivitatea internațională a universităților europene.

Menționăm că, în cadrul acestei inițiative, în România există zece instituții de învățământ superior care fac parte din diferite alianțe de Universități Europene, înființate cu scopul de a contribui la crearea noii viziuni „universitatea de tip european – universitate a viitorului”.

În acest context, un Cadru european pentru asigurarea calității Universităților Europene reprezintă un instrument deosebit de util pentru îndeplinirea dezideratelor menționate mai sus. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei Abordări Europene pentru Asigurarea Comprehensivă a Calității Rețelelor (Europene) de Universități” – ”Developing a European Approach for Comprehensive QA of (European) University Networks”: EUniQ), derulat în perioada mai 2019-mai 2021.

Pentru a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ superior și al agențiilor de asigurare a calității, în procesul de punere în aplicare a Cadrului european, în proiectul EUniQ, a fost dezvoltat și documentul denumit Foaie de parcurs pentru implementare.

Proiectul EUniQ a fost co-finanțat din Programul Erasmus+ al Uniunii Europene – Acțiunea „Sprijin pentru implementarea reformelor Spațiului European al Învățământului Superior (SEÎS) și a fost coordonat de Ministerul Flamand al Educației și Formării și de Organizația de Acreditare a Olandei și a Flandrei (Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders-NVAO).

FotoPexels CgZQ
Cinci întrebări despre imunizarea copiilor sub 12 ani. Pediatrul Mihai Gafencu: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”
scoala9.ro

Este vaccinul sigur și eficient pentru copiii între 5 și 11 ani?

Food and Drugs Administration (FDA), instituția din SUA responsabilă cu reglementarea medicamentelor, a concluzionat că vaccinul Pfizer este sigur pentru această categorie de vârstă. Deși vorbim despre un vaccin nou, tehnologia ARNm se studiază deja de 15 ani, precizează un articol Yale.

În cazul celor 2.268 de copii participanți la primul studiu Pfizer, vaccinul a fost eficient în proporție de 90,7% în prevenirea COVID-19 simptomatic, iar creșterea numărului de anticorpi a fost similară cu cea de la persoanele imunizate cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Pediatrul Mihai Gafencu le va recomanda părinților să-i vaccineze pe copiii sub 12 ani când vor fi disponibile dozele pentru aceștia și în România. „Vaccinarea este un act colectiv, nu o alegere individuală”, spune medicul. „Nu vom stăpâni această pandemie și nu vom reveni la viața normală dacă vom fi individualiști. Trebuie să ne ferim și prin vaccinarea copiilor noștri, acest virus să nu mai aibă la cine să se răspândească”.

În ce privește temerile părinților, specialistul precizează că ele au legătură cu lipsa de încredere în lumea medicală și că e important să nu ne considerăm deosebiți de toți oamenii care și-au administrat dozele anti-COVID și n-au avut nicio problemă.

„Unii părinți s-au temut și de autismul cauzat de un vaccin care n-a cauzat niciodată autism, alții se tem că îi trage pe copii curentul. În populațiile ignorante ca cele din estul Europei, acest tip de părinte e majoritar”, crede medicul.

Ca să combată dezinformările, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș, le-a vorbit despre vaccinare unor directori de școală, profesori și părinți și plănuiește să continue acțiunea în rural cu sprijinul unor rezidenți voluntari și medici tineri. „Lumea nu e informată corect, normal că are îndoieli”.

Până acum, părinții copiilor cărora le-a recomandat vaccinarea i-au urmat sfatul, însă dacă unii vor refuza, nu va încerca să îi convingă, pentru că e de părere că asta e datoria Guvernului. În schimb, își convinge studenții să se vaccineze ca să nu pună în pericol sănătatea copiilor internați. Familiei și prietenilor le oferă argumente: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc, asta le spun”, explică pediatrul. Se bucură că fiica lui de 10 ani așteaptă vaccinul, ca să nu trebuiască să se mai testeze des și să se întâlnească fără griji cu prietenele ei.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Din Iasi
Universitatea „Cuza” a investit aproape 700.000 lei în staţiunea de pe Litoral
ziaruldeiasi.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a finalizat modernizarea corpului secundar (clădirea Dispensar) de la Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, judeţul Constanţa. Valoarea lucrărilor a fost de circa 308,5 mii de lei. Recepţia lucrărilor a fost realizată vineri, 10 decembrie, de o comisie formată din rectorul universităţii, prof.dr. Tudorel Toader, CS III Emanuel Ştefan Baltag, coordonatorul staţiunii, ing. Dorina Prisecaru, directorul Direcţiei Tehnice şi ing. Laurenţiu Blăjuţă, de la Direcţia Tehnică.

„S-au efectuat lucrări de recompartimentare, prin care s-au amenajat băi proprii în spaţiile de cazare, lucrări de reabilitare a tâmplăriei interioare şi exterioare, dar şi lucrări de reparaţii a instalaţiilor sanitare, electrice, termice şi de canalizare. De asemenea, s-au efectuat şi lucrări de reparaţii a machetei Mării Negre şi a amfiteatrului în aer liber din cadrul staţiunii, în valoare totală de 33.768,35 lei”, au transmis reprezentanţii UAIC.

În 2020, UAIC a modernizat şi clădirea turn de la Staţiunea Biologică prin lucrări de reabilitare termică şi refuncţionalizare, investiţie în valoare de aproape 433 de mii de lei. Modernizarea corpului secundar din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea s-a realizat prin proiectul „Centrul de Practică şi Studii Ornitologice – OrnitoCenter. Formarea de abilităţi practice în monitorizarea mediului cu ajutorul păsărilor”, pentru care UAIC a câştigat o finanţare de 400.000 lei în cadrul competiţiei FDI (Fondul de Dezvoltare Instituţională) 2021.

9564304claudiualbulescupremiileacademiei20212
Profesori de la Universitatea Politehnica, premiați de Academia Română
tion.ro

Mai mulți profesori din cadrul Universității Politehnica Timișoara au fost premiați de Academia Română într-un eveniment anual dedicat oamenilor de știință, artiștilor sau oamenilor de cultură care aduc recunoaștere României prin creațiile lor.

Premiile Academiei Române din acest an au fost acordate celor mai reprezentative creații științifice și culturale românești, realizate sau publicate în anul 2019 în domenii diverse: literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, științe tehnice și tehnologia informației.

Cadrul didactic Claudiu Albulescu din cadrul Universitatea Politehnica Timișoara a obținut premiul „Petre S. Aurelian”, fiind o premieră pentru universitate, în cadrul secției „Științe economice, juridice și sociologie”, pentru grupul de lucrări cu tema „Integrarea monetară și incertitudinea economică”: The micro-foundations of an open economy money demand: An application to central and eastern European countries (Journal of Macroeconomics), The money demand and the loss of interest for the euro in Romania (Applied Economics Letters), Does the U.S. economic policy uncertainty connect financial markets? Evidence from oil and commodity currencies (Energy Economics). Premiul „Petre S. Aurelian” reprezintă cel mai vechi premiu al Academiei Române în domeniul științelor economice, iar cadrul didactic se află în topul cercetătorilor din domeniul economic din țară.

Un alt premiu ajuns la UPT este „Aurel Vlaicu”, care a fost acordat lucrării „Convertoare de curent continuu hibride”, avându-i autori pe Nicolae Muntean, Octavian Cornea și Dan Hulea. Cartea, care poate fi ghid sau material de curs, aduce contribuție în ceea ce înseamnă industria modernă, în special în conversia energiilor regenerabile și automotive.

Filiala din Timișoara a Academiei Române, condusă de acad. Dan Dubină, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara, a primit diploma „Meritul Academic”. Filiala din Timișoara a împlinit în acest an 70 de ani de la înființare.

Decernarea premiilor a avut loc într-un eveniment hibrid în Aula Academiei Române, în prezența laureaților.

9573675turvirtual
Atracțiile turistice din Timiș, cuprinse într-un tur virtual cu imagini de 360 de grade și hărți interactive
tion.ro

Castelele, conacele, muzeele, casele memoriale sau cascadele, obiective turistice ce aparțin județului Timiș, pot fi vizitate online. Consiliul județean a lansat un tur virtual, care cuprinde imagini la 360 de grade, povești și hărți despre locurile care reprezintă județul.

Obiectivele turistice al Timișului sunt disponibile acum la doar câteva click-uri distanță. Oamenii le pot vizita într-un tur virtual, disponibil în limba română, germană și engleză. Obiectivele sunt prezentate în imagini de 360 de grade. Turul virtual conține și hărți ale obiectivelor turistice prezentate. În plus, este în lucru o hartă pentru locurile unde oamenii se pot caza.

„Timișul are multe de oferit în domeniul turistic, însă, în numeroase cazuri, lipsește promovarea. Aceasta a fost și ideea turului virtual, care aduce în casele oamenilor o imagine apropiată de realitate a obiectivelor turistice. Profităm de noile tehnologii pentru a face destinațiile cunoscute unui număr mare de potențiali turiști. Am convingerea că pe mulți dintre aceștia parcurgerea turului virtual îi va convinge să-și petreacă timpul liber la noi în județ”, spune vicepreședintele CJ Timiș Alexandru Proteasa.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.