EȘTI AICI:
Revista presei – 16 decembrie 2020

Revista presei – 16 decembrie 2020

Piatavictorieiopereilarevolutie1
31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: Demnitate, Democrație, Determinare. Programul manifestărilor
tion.ro

Sub deviza „Demnitate, Democrație, Determinare”, primul oraș liber de comunism din România marchează în această perioadă 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Programul anunțat de primărie este destul de încărcat, chiar și în pandemie de coronavirus. Majoritatea evenimentelor sunt puse la cale de asociațiile de revoluționari din oraș. Vor fi lansări de carte, expoziții, slujbe, dar și nelipsitul plen festiv.

Programul transmis de PMT:

Miercuri, 16 decembrie:

  • 11:30 – Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara/ Sala Capitol (fără accesul publicului)
  • 12 – Deschiderea expoziției de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”/ Centrul Multifuncțional Bastion
  • 13 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali/ Centrul Multifuncțional Bastion (fără accesul publicului)
  • 18 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi”/ Piața Victoriei
  • 23:45 – Liturghie la Biserica Martirilor
Dbranea
„La UVT, cultura e capitală!” - MÂINE LA UVT „Patria pentru ceilalți. Diplomație, identitate, promovare internațională”
Facebook.com/uvtromania
După cum bine v-am obișnuit, sub egida principiului nostru de valoare - „La UVT, cultura e capitală!”, revenim cu o nouă seară de dialog pe tema „Patria pentru ceilalți. Diplomație, identitate, promovare internațională”. Aceasta va fi moderată de doamna prorector responsabil cu strategia de internaționalizare și diaspora, Cristina Chevereșan, avându-l ca invitat pe reputatul eseist, traducător, antreprenor cultural și diplomat, Dorian Branea.
Absolvent al Facultății de Litere, Filosofie și Istorie a Universității de Vest din Timișoara și doctorand în anglistică-americanistică la aceeași universitate, Dorian Branea a urmat o serie de specializări postuniversitare în relații internaționale (Universitatea Georgetown) și management (Universitatea Oxford).
A fost redactor al revistei „Orizont” (din 1995) și membru al Grupului de studii comparate „A Treia Europă” (din 1998), fellow al Universității Central-Europene din Budapesta (2003-2004), profesor-asociat în cadrul Masteratului de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara, în perioada 2003-2005 și director-fondator al Institutului Cultural Român din Varșovia (2006-2010) și al Institutului Cultural Român din Londra (2010-2018). De asemenea, din decembrie 2020, acesta este Președinte al EUNIC New York.
Așadar, vă invităm să participați joi, 17.12.2020, de la ora 18:00, la acest eveniment transmis LIVE, pe pagina de Facebook a UVT.
Luni21
LUNI, 21 DECEMBRIE, la UVT: IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției
Facebook.com
Conferința IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției nu își propune să politizeze istoria recentă și nici nu este un „revelator” de adevăruri, precum soluția folosită în tehnica developării filmului fotografic.
Evenimentul prezintă istorii personale rememorate în centrul Europei (Petrea Lindenbauer), istorii auzite transformate în imagini (Bede Kincsö) sau transmise din mijlocul evenimentelor (Andrei Pandele). Veți afla cum poate fi revizitat trecutul prin teatrul/filmul documentar (Carmen-Lidia Vidu) și filtrat interdisciplinar (Florin Oprescu). Toate acestea sunt formule de a aduce momentul '89 mai aproape de noi și de înțelegerea noastră.
Conferința are loc în spațiul virtual cu susținerea Universității de Vest din Timișoara, a Facultății de Arte și Design și prin participarea Insitutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.
Vă așteptăm luni, 21 decembrie 2020, ora 18:00 LIVE pe

facebook.com/uvtromania
Telemunca Munca De Acasa
PIAȚA MUNCII - Modificări legislative privind șomajul tehnic, reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit) și ajutorul pentru telemuncă
hotnews.ro
În ultimele zile, Guvernul și Parlamentul au mai făcut un pas în procesul de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei de Covid-19, și au emis o serie de reglementări pentru prelungirea acordării unor ajutoare în domeniul relațiilor de muncă și pe parcursul anului viitor și mai multă flexibilizare pentru acordarea acestora.

Modificările sunt, în general, de bun augur, în contextul în care se așteaptă ca starea de alertă să fie menținută pentru o bună perioadă de timp și în anul următor, însă sunt instituite și formalități suplimentare, iar diversele acte normative conțin și unele necorelări care creează confuzie și risc de aplicare neunitară de către autorități. Am sumarizat în prezentul material cele mai importante modificări din domeniul relațiilor de muncă din ultima săptămână, pentru a facilita interpretarea noilor reguli de către angajatori.

Astfel, luni, 7 decembrie 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată o nouă Ordonanță de urgență a Guvernului cu nr. 211/2020 (1), ce reglementează, în esență, prelungirea aplicării unor măsuri de susținere a mediului de afaceri în ceea ce privește relațiile de muncă.

La scurt timp după, marți, 8 decembrie 2020, a fost promulgată și Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 (2) prin care sunt aduse modificări privind mecanismul de reducere a timpului de lucru a salariaților (kurzarbeit), dar și cu privire la ajutorul pentru telemuncă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 9 decembrie 2020 și a intrat în vigoare în data de 12 decembrie 2020.

Miercuri, 9 decembrie 2020, prin Hotărârea Guvernului nr. 1046/2020 (3), s-a prelungit aplicabilitatea măsurii reducerii timpului de lucru reglementată de OUG nr. 132/2020 (kurzarbeit).
Superscrieri 10 Fb Cover Cover 850
Premiile Superscrieri #10: Încrederea se câștigă cuvânt cu cuvânt
iqads.ro

După 9 ediții în care a creat o tradiție din susținerea jurnalismului narativ și a scrierii creative de non-ficțiune în România, Superscrieri își continuă misiunea și în vremuri de criză – aceea de a crea o punte între scriitor și cititori. La Premiile Superscrieri #10, ca în fiecare an, vor fi premiate cele mai bune materiale jurnalistice din 2020, în cadrul competiției la care autorii sunt invitați să se înscrie până pe 17 ianuarie. Noul președinte al juriului este Paul Radu (jurnalist de investigație, director OCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project și fondatorul RISE Project).

Superscrieri, proiect al Fundației Friends For Friends (FFFF.RO), e un festival de povestiri de non-ficțiune, acele povestiri care ne spun cine minte și cine spune adevărul. Non-ficțiuni care schimbă lumea. Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de criza dezinfectanților din spitale, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din lumea cultelor religioase.

Dar Superscrieri nu e doar o gală care încurajează de 10 ani aceste povești spuse de peste 100 de autori premiați. E un ecosistem de promovat adevărul prin povestiri excepționale. Și, care, ca orice proiect, s-a întâlnit în 2020 cu o lume în stand-by.

 

„Ediția a 10-a va fi la Ateneu sau nu va fi deloc - am spus acum câțiva ani, pe scena Galei Superscrieri. Aveam în minte faptul că oamenii care caută și scot la iveală adevărul merită o seară a lor. Pe cea mai mare scenă a țării, la o ediție aniversară. Dar astăzi, în această lume în stand by, mai util decât o ediție aniversară este să ne concentrăm pe continuitatea proiectului, pe o ediție a Încrederii. În aceste vremuri în care ne bazăm mai mult ca oricând pe autorii care ne relevă realitatea, ne propunem ca Superscrieri să se consolideze pentru ei în continuare ca o mică oază de încredere în munca și eforturile pe care le depun. Și, împreună cu acești autori și poveștile lor, să facem și pentru cititori demonstrația unui proiect instrument care îți facilitează orientarea către adevăr, cu mai multă gândire critică, în lumea de azi. Pentru că toți - autori, cititori sau chiar surse - suntem fețe ale aceleiași povești, fiecare cu un rol în construirea încrederii.

Așa că în dificilul an 2020, când nu se poate planifica nimic curajos, nu vom desfășura o a 10-a ediție aniversară, ci o simplă ediție de consolidare a Încrederii. Sperăm ca de ediția #11 să ne putem îngriji cum se cuvine și să putem aniversa atunci, cu adevărat împreună, toți acești ani de povești puternice despre adevăr.”, motivează FFFF desfășurarea ediției curente.

 

Alături de Paul Radu (președintele juriului), printre ceilalți jurați confirmați în acest moment, care se alătură pentru evaluarea înscrierilor, se află: Alice Iacobescu (nouă în acest juriu), Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Florin Negruțiu, Dan Duca, Oana Giurgiu, Mona Dîrțu, Marius Comper, Robert Schwartz, Paula Herlo, Vlad Stoicescu, Ioana Moldovan, Ioana Cîrlig.

 

„2020 a fost un an test pentru jurnalismul cinstit, făcut în interes public. Oamenii au avut nevoie de informație clară, de text, imagine, investigații și inovație care să-i ajute să ia decizii. Superscrieri X este despre lupta reporterilor onești care încearcă să câștige încrederea publicului prin muncă grea și riscantă. Este despre jurnalism ca mod de viață alimentat de un public care simte când interesul său este pus mai presus de orice.”, declară Paul Radu, director OCCRP, președintele juriului Superscrieri.

P 041845 00 36h 640x400
UE - Critici dure ale Comisiei Europene pentru planul PNRR al României de cheltuire a celor 30 de miliarde de la UE destinați relansării economice: zero reforme asumate
g4media.ro

Comisia Europeană a criticat dur documentul propus de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economică, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Comisia a reproșat guvernului că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația. Reproșurile Comisiei Europene au venit în cadrul discuțiilor tehnice cu partea română, dat fiind că nu există o poziție formală la acest moment, propunerea nefiind transmisă încă oficial la Bruxelles.

Guvernul Orban a început negocierea programului în plină campanie electorală, folosindu-l și pe plan intern pentru a promova investițiile promise în infrastructură. PNRR vizează cheltuirea celor 30 de miliarde de euro din programul NextGeneration EU, bani ce reprezintă atât granturi nerambursabile, cât și împrumuturi la dobânzi extrem de mici.

PNRR listează sute de proiecte de șosele, autostrăzi, planuri de împădurire și desecare, metrou în București și Cluj, 7 depozite regionale pentru stocurile de medicamente, 100 de subunități de pompieri noi, 3 spitale noi, investiții în rețeaua de transport de energie, rețele de gaze, rețele de apă și canalizare, irigații. Programul nu prevede nici o reformă substanțială în domeniile digital, schimbări climatice educație și echilibru macroeconomic, potrivit Bruxelles-ului.

Or, Comisia Europeană a cerut explicit în criteriile oficiale de acordare a acestor sume ca statele membre să prezinte pentru finanțare proiecte care respectă în mod prioritar aceste reforme.

Decizia finală a Comisiei Europene privind aprobarea planurilor naționale va fi luată în luna aprilie 2021, iar până atunci au loc negocieri cu fiecare stat membru în parte. Comisia Europeană a cerut guvernului să refacă programul inițial, dar în acest moment există un blocaj din cauză că România are un guvern interimar, iar formarea noii coaliții de guvernare nu e finalizată.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.