EȘTI AICI:
Revista presei – 16 aprilie 2021

Revista presei – 16 aprilie 2021

Integrarea
ASTĂZI, LA UVT - Conferința online „Integrarea resurselor culturale ale Universității de Vest din Timișoara – Orizont 2023”
facebook.com

Cultura a fost, este și va fi o preocupare pentru #UVT!

Astfel, ne-am asumat o contribuție activă în cadrul programelor culturale ce vor avea loc cu ocazia #Timișoara2023.

Începând de la ora 10:00 ne vom întalni cu personalități ce au un cuvânt greu de spus în viața culturală a orașului. Avem onoarea și plăcerea să îi avem invitați, în cadrul conferinței „Integrarea resurselor culturale ale Universității de Vest din Timișoara – Orizont 2023”, pe:

• Prof.univ.dr. Vasile Popovici
• Prof.univ.dr. Mircea Mihăieș
• Prof.univ.dr. Adriana Babeți
• Robert Șerban, președinte al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, scriitor și jurnalist
• Prof.univ.dr. Marcel Tolcea
• Sorin Predescu – Director Direcția Județeană de Cultură Timiș
• Ada Hausvater - Director Teatrul Național Timișoara
• Cristian Rudic – Director Opera Română Timișoara
• Anca Flueraș - Director Zonal Retail BCR
• Alexander Klein - General Manager & VP Operations FLEX
• E.S. Emil Hurezeanu – Ambasador, DHC UVT
• Ioan Holender – DHC UVT

Link de conectare online pe Zoom:: https://zoom.us/j/99636056027, (Meeting ID: 996 3605 6027)

0265849tabletascoalaonline
Ministerul Educației a lansat site-ul titularizare.edu.ro pentru anul 2021
radioresita.ro

Așteptat de cadrele didactice sau viitoare cadre didactice, care participă anual la concursul național de Titularizare 2021, site-ul titularizare.edu.ro/2021/ a fost publicat de către Ministerul Educației.

Portalul se republică în fiecare an, iar informațiile apărute sunt cele esențiale pentru procesul de angajare în sistemul de învățământ.

Concret, site-ul conține lista posturilor disponibile în școlile din toată țara.

  • Lista este grupată în trei categorii:
  • Posturile complete cu viabilitatea de cel puțin 4 ani
  • Posturile complete cu viabilitatea sub 4 ani
  • Posturile incomplete

De asemenea, pe site este postată metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2021 – 2022, aprobată prin Ordinul 5.991/11.11.2020 al ministrului educaţiei şi cercetării iar Centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializarile, precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar 2021, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial, dar care este mult mai ușor de utilizat în varianta digitalizată.

  • Programele valabile pentru concursul din 2021 sunt și ele postate pe site.
  • De asemenea, sunt publicate informații utile referitoare la Conținutul dosarului de înscriere la Titularizare 2021 – lista actelor, certificatelor și adeverințelor pe care candidații trebuie să le depună la inspectorat
Dreamstime S 194259972 E1604314816501
Sondaj pentru părinți: Ce opinie au ei despre școala online vs. offline și despre modificarea anului școlar?
edupedu.ro

Părinții sunt invitați să-și spună părerea despre școala fizică și școala online, despre testarea elevilor și alte măsuri de prevenție, dar și despre modificarea structurii anului școlar într-un sondaj desfășurat începând de astăzi. Sondajul este realizat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământul Preuniversitar.

Aceasta arată: “În contextul pandemic în care ne aflăm și care a influențat activitățile educative din unitățile de învățământ din întreaga lume, FNAP vă invită să răspundeți la câteva întrebări care vizează percepția dumneavoastră cu privire la impactul imediat și pe termen mediu al acestor activități asupra instruirii elevilor.”

Părinții sunt întrebați în legătură cu:

  • Progresul copiilor în acumularea de cunoștințe și nevoia de activități remediale
  • Eficiența școlii online
  • Îngrijorările cu privire la desfășurarea școlii în pandemie
  • Predarea în format fizic în diverse condiții
  • Prelungirea anului școlar
  • Modificarea structurii anului școlar pe viitor
  • Testarea Covid-19 în școli
  • Respectarea măsurilor de prevenție în școli

Acesta este primul sondaj major în rândul părinților după cel realizat în toamnă de FNAP, în contextul închiderii școlilor.

Cu Sa Ne Intelegem Copiii In Pandemie 1024x721
Ghid practic pentru a vă înțelege (cu) copiii în pandemie
smartliving.ro

Nevoia de a aparține unui grup

„Anul acesta a fost o reală provocare, atât pentru adulți, dar cu atât mai mult pentru copii. Din punct de vedere relațional, am observat cât de mult le lipsește contactul cu ceilalți, o îmbrățișare, o strângere de mână.

Faptul că au fost privați de aceste lucruri a determinat instalarea dorinței și mai pătrunzătoare de a aparține unui grup, au devenit și mai vocali, mai insistenți, cu o dorință crescută de a se face remarcați. Din punct de vedere cognitiv, copiii în pandemie au înregistrat un oarecare regres, „școala on-line” neputând acoperi în totalitate tematica propusă.

Cel mai mare minus consider că se înregistrează în exersarea deprinderilor elementare și în formarea socio-emoțională a copiilor. Acestea pot fi dobândite în grup, grădinița fiind o minisocietate care îi pregătește pentru societatea în care vor trebui să se integreze, ca adulți!”, este de părere prof. învățământ preșcolar F. Iacob Gheorghiță.

Nevoia de afecțiune limitată de mediul virtual

„Sunt învățătoarea a 19 copii de clasă pregătitoare și pot să spun că distanțarea atât de recomandată în această perioadă a forțat la o altfel de adaptare. Anul școlar pentru această vârstă reprezenta o acomodare și în același timp prima experiență cu școala.

Când spun acomodare cuprind, sub semnul noutății, clasa, colegi, reguli, oameni. Începutul a stat sub semnul activității online, ceea ce nu a fost pe placul elevilor mei. Copiii în pandemie au petrecut mult timp în mediul virtual unde nu ajunge atât cât trebuie din afecțiune.

De fapt, declarația unui elev, care a strigat cât a putut în timpul unei sesiuni de Zoom că mă „iubește online” m-a emoționat în prima fază, dar m-a zguduit după. Dacă această pandemie transformă iubirea și nu se mai face diferența clară între realitate și mediul virtual?”, se întreabă Prof. învățământ ciclul primar, M. Bratu.

„Copiii de ciclu primar asimilează mai greu informația, pentru că acasă au factori disturbatori. Învățarea în mediul online, pentru cei mici este superficială, iar copiii caută constant aprobarea adultului din încăpere. Sunt mai obosiți, se mobilizează mai greu la efectuarea temelor, se plâng tot mai mult de teme.

Pare că unii copii, după această perioadă, au pierdut achiziții de bază acumulate în grupele anterioare. Acești copii au nevoie de mai mult ajutor în pandemie, dar din păcate resursele pentru a-l oferi sunt limitate,” crede și prof. învățământ ciclul primar, D. Pițigoi, care în acest an predă la clasa a II a.

 

23789.jpg 1140x641
ECONOMIE - Comisia Europeană a anunțat miercuri cum plănuiește să finanțeze imensul plan de redresare economică al Uniunii Europene
euractiv.ro

Executivul UE a luat miercuri măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU vor fi finanțate în cele mai avantajoase condiții pentru statele membre ale UE și pentru cetățenii acestora.

Comisia a spus că va utiliza o strategie de finanțare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 miliarde de euro (în prețuri curente) până în 2026, adică aproximativ 150 de miliarde de euro anual.

Toate fondurile trebuie returnate până în 2058, a precizat Comisia.

Executivul european va lansa o serie de instrumente financiare (obligațiuni pe termen mediu și lung, dintre care unele vor fi emise sub formă de obligațiuni verzi NextGenerationEU și „EU-Bills”) pentru a menține un anumit grad de flexibilitate în ceea ce privește accesul pe piață și pentru a gestiona nevoile de lichiditate și profilul de scadență, utilizând o combinație de licitații și credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finanțarea necesară în condiții avantajoase.

În activitatea sa, Comisia se va coordona în continuare cu alți emitenți, inclusiv cu statele membre ale UE și cu emitenții supranaționali.

Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenților suverani, Comisia va fi în măsură să mărească volumele necesare în mod armonios și eficient, susține Executivul UE. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori în Europa și va consolida rolul internațional al monedei euro.

NextGenerationEU este principalul instrument UE destinat relansării economice după criza provocată de coronavirus. UE a convenit asupra acestui instrument ca parte a unui pachet de relansare de peste 2.000 de miliarde de euro (în prețuri curente) sau de 1,8 mii de miliarde EUR (la prețurile din 2018), care cuprinde, de asemenea, bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Elementul central al instrumentului NextGenerationEU este Mecanismul de redresare și reziliență – un instrument care oferă granturi și împrumuturi pentru a sprijini reformele și investițiile în statele membre ale UE, în valoare totală de 723,8 miliarde de euro în prețuri curente.

Pentru a finanța NextGenerationEU, UE se va împrumuta de pe piețele de capital. Rambursarea se va efectua pe termen lung, până în 2058. Acest lucru va evita apariția unei presiuni imediate asupra finanțelor naționale ale statelor membre, permițându-le acestora să își concentreze eforturile asupra redresării.

Sala Olimpia
Sala Olimpia şi CRAFT se transformă în centre de vaccinare
debanat.ro

Sala Sporturilor “Constantin Jude” (fosta Olimpia) va funcţiona cu destinaţie de centru de vaccinare în perioada 14-17 mai. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Sala Polivalentă a Centrului de Afaceri, dar în perioada 23 – 26 aprilie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJUS), convocat de prefectul Zoltan Nemeth, astăzi, în ședință online, a aprobat o hotărâre pentru schimbarea destinației actuale a spațiului din cadrul Sălii Polivalente a Centrului Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) în centru de vaccinare pentru perioada 23 aprilie – 26 aprilie. Aici se va face rapelul persoanelor vaccinate în prima etapă. Totodată, s-a aprobat schimbarea destinației actuale a Sălii de Sport Constantin Jude (Sala Olimpia), în perioada  14 mai – 17 mai 2021, începând cu ora 8:00, în centru de vaccinare.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.