EȘTI AICI:
Revista presei – 15 septembrie 2022

Revista presei – 15 septembrie 2022

Camin2
Căminul Universităţii de Vest din Timişoara va fi cel mai mare din România
pedagoteca.ro

Cel mai mare cămin studenţesc din ţară, în valoare de 138.000.000 de lei, destinat studenţilor Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), are desemnat constructorul şi va intra în etapa de execuţie, care trebuie să se finalizeze în termen de doi ani.

„Noul cămin al UVT va creşte substanţial capacităţile de cazare ale universităţii noastre, adăugând peste 900 de locuri la capacităţile existente. Practic, vom dezvolta, cu susţinerea financiară publică acordată de Guvernul României, un nou campus studenţesc în Timişoara, în zona străzii Renaşterii. Timişoara va oferi un nou standard de viaţă în spaţiile celui mai mare cămin studenţesc din România, care urmează să intre în circuitul universitar începând cu toamna anului 2024. Atractivitatea UVT şi a Timişoarei, ca oraş universitar, va câştiga un avans semnificativ prin această investiţie, o recunoaştere binevenită a importanţei naţionale şi internaţionale a centrului nostru universitar”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Construcţia este o investiţie a CNI, destinată UVT ca parte a campusului universitar şi demarează la începutul acestui an, după ce Guvernul a aprobat proiectul.

Proiectul include construirea unui imobil de şapte niveluri, cu o suprafaţă construită de 4.128 mp şi o capacitate de 902 locuri în camere de două persoane şi 32 locuri de cazare pentru persoane cu dizabilităţi. La acestea se adaugă 156 locuri de parcare pentru autovehicule şi 120 pentru biciclete. Clădirea propusă va fi formată din cinci tronsoane.

Medicina Scolara 768x576
Gata cu motivările false! Dosar medical unic pentru elevii din Timișoara
stiridetimisoara.ro

În viitorul an școlar, elevii din Timișoara nu vor mai putea aduce adeverințe false, care să le justifice absențele. Cabinetele de medicină școlară vor fi conectate la un sistem unic, care va permite, printre altele, accesul la datele de la medicii de familie.

Cele 34 de calculatoare instalate, în primăvară, în cabinetele de medicină școlară vor fi interconectate la o platformă software care va permite accesul la un set unitar de date. „Cabinetele de medicină școlară din Timișoara vor fi conectate la baza de date a medicilor de familie. Toți cei care se ocupă de starea de sănătate a copiilor vor lucra în același sistem. E un pas spre normalitate: atât medicul de familie, cât și cel de la cabinetul școlar vor fi parte a unui sistem interconectat în care construiesc împreună dosarul medical al fiecărui copil”, explică primarul Dominic Fritz.

Chiulangiii vor avea… probleme, pentru că noul soft poate verifica dacă elevii aduc adeverințe medicale reale sau false, scoase de pe internet.

Contractul include servicii de acces pentru 23 de medici de medicină școlară, care deservesc 98 de grădinițe, școli și licee în care învață peste 40.000 de copii. Vor fi instruiți și medicii care vor folosi acest soft, urmând să fie integrată platforma la nivel de istoric medical cu medicii specialiști și medicii de familie.

Valoarea contractului încheiat cu Syonic SRL este de puțin peste 105.000 lei, cu TVA, iar durata este de 12 luni.

Spotlight Teatru Elisabetin 696x391
Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Elisabetin, sub reflector!
gazetadinvest.ro

Spectacol de teatru cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată, în colaborare cu Teatrul Thespis.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Teatrul studențesc Thespis și Muzeul Național al Banatului, organizează joi, 15 septembrie, de la ora 20:00, în Piața Bălcescu, un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată – Cartierul Elisabetin, sub reflector! Participarea este gratuită!

Spectacolul face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara 2022, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în colaborare cu Muzeul Național al Banatului.

Regia spectacolului este inspirată din expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, organizată în cadrul proiectului, în anul 2020, de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, care are la bază manuscrisul „Jurnal de familie” al prof.dr. Pia Brînzeu. Acesta va aduce sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, care vor fi redate prin prisma lumii lui Netti dr. Diel, ale cărei amintiri extrase din fragmentele manuscrisului vor contribui la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.

Aspectul inedit va fi oferit de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de studenții din echipa proiectului „Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Despre proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara/Spotlight Heritage Timișoara

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Rectorat Upt 1 620x400
Profesorul Virgil Stoica, Universitatea Politehnică din Timişoara, a explicat cum oamenii pot face economie la energie
evz.ro

Virgil Stoica este un cunoscut profesor de la Universitatea Politehnică din Timişoara. El a explicat că o soluţie pentru a economisi energie este utilizarea motorului cu ardere internă. Acesta ar produce şi căldură şi curent electric. „Un motor cu ardere internă ar putea să producă și curent, și ardere internă în același timp. Dacă recuperăm căldura și o folosim să ne încălzim, ne-ar ieși KWh la un leu, cu motorină și benzină cumpărată de la pompă“.

De asemenea, dacă oamenii ar produce doar curent electric cu aceste generatoare, ar ajunge la cinci lei/KWh şi nu este rentabil. Dacă ar folosi arderea internă ar putea recupera căldura și se ajunge la suma de un leu/KWh. „Există soluții pe piață, dar nu suntem obișnuiți că nu știm ce ne așteaptă. Toată lumea e în derivă“, a mai spus profesorul.

Coliția de guvernare a decis să plafoneze prețurile la energie până la 31 august 2023. Pentru mulți consumatori casnici, facturile vor crește după ce Guvernul a schimbat modul de calcul şi a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat.

La energie electrică, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost cuprins între 0 – 100 KWh. Pentru românii care consumă peste 100 de kWH/lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh doar până la 255 de kWh.

Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută prevede că pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici. De asemenea, în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică, este de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, potrivit RomaniaTV.

TUIASI
Activități integral față în față la licență, parțial online la masterat și doctorat în noul an universitar, a decis Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
edupedu.ro

Activitățile online vor putea fi păstrate doar la ciclurile de master și doctorat în cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), unde senatul instituției a validat decizia ca, la ciclul de licență, activitățile didactice să se desfășoare integral față în față, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Acesta arată că, “la TUIASI, pe lângă decizia de a continua integral, față în față, la ciclul de licență, Senatul a aprobat desfășurarea unor activități online la masterat și la doctorat, în funcție de necesități. În mod concret, la masterat, activitățile de predare se vor desfășura față în față, cu prezența studenților și a cadrelor didactice în universitate, în proporție de minimum 40%, în timp ce peste 65% dintre activitățile aplicative și de cercetare vor fi efectuate în același format. La doctorat, procentele sunt de 35%, respectiv 65%.”

Instituția precizează, însă, că vor exista excepții: “profesorii din străinătate sau din țară vor putea ține cursuri online pentru diferite grupuri de studenți, în cadrul activității didactice. Sau cadrele didactice care sunt în concediu medical, nu se pot deplasa la universitate, dar vor și pot să își susțină cursurile online, vor avea această oportunitate. Însă la nivel de licență cursurile se vor desfășura, de principiu, față în față, respectând normele de protecție sanitară și recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea răspândirii bolilor infectocontagioase.”

Indiferent de ciclul de studiu, activitățile de laborator care includ utilizarea de echipamente experimentale se va realiza doar față în față.

La începutul lunii august, agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior, ARACIS, a aprobat standardele pentru predarea online în universități, potrivit cărora, la ciclul de licență, până la 50% din cursuri și 25% dintre activitățile practice pot, în general, să se desfășoare online.

Ursula Von Der Leyen (1)
2023 să fie Anul European al Educației și Formării, propune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
edupedu.ro

“Propun ca anul 2023 să fie Anul European al Educației și Formării. Aceasta este prioritatea corectă, un pas înainte”, a spus miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs privind starea Uniunii Europene rostit în Parlamentul European. Ea a atras atenția asupra nevoii ca educația să răspundă nevoilor de pe piața muncii, unde în foarte multe domenii sunt numeroase slujbe rămase neocupate.

Ea a vorbit, în același timp, despre nevoia de investiții în continuarea educației și în învățământul superior, dar și despre proceduri pentru o recunoaștere mai rapidă a competențelor celor veniți în Europa să muncească.

Declarațiile Ursulei von der Leyen pe această temă, în Parlamentul European:

“Un alt subiect major este lipsa de forță de muncă ce afectează companiile noastre. Este o provocare majoră pentru companiile noastre. Rata șomajului nu a fost niciodată atât de scăzută – 6,0%, e un lucru bun. Dar, în același timp, numărul locurilor de muncă neocupate atinge un nivel record. Șoferi, personal pe aeroporturi, asistente medicale, ingineri, tehnicieni IT, de la personal necalificat până la personal cu studii universitare – avem nevoie de oameni la fiecare nivel și să investim mai mult pentru continuarea educației și pentru învățământul superior. E necesar să știm ce personal lipsește și cum putem ocupa acele locuri de muncă. Trebuie să ținem cont și de ceea ce-și doresc lucrătorii pentru propriile lor cariere. (…) Avem nevoie de o structură care să asigure că banii sunt folosiți eficient.

Și mai este un aspect important. Trebuie să atragem din alte părți personal calificat care să consolideze creșterea Europei. Deci un pas important este să ne asigurăm că acești oameni pot să obțină mai rapid recunoașterea calificărilor lor în Europa. Aceasta este o cale de a face ca Europa să devină mai atractivă pentru oricine are competențe și dorește să fie parte a Europei.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.