Prevederile impuse în școlile din România sunt distanțarea socială, purtarea măștii, dezinfectarea periodică a mâinilor și utilizarea circuitelor separate de acces către sălile de clasă.
În timp ce România a impus purtatul măștii pentru toți elevii și toate cadrele didactice, alte țări au ales să renunțe la această măsură. În România, fiecare județ are alocate 5.000 de teste, folosite doar când elevii au simptome ale bolii, în timp ce în alte țări fiecare elev este testat o dată la trei zile iar autoritățile au investit în sisteme de ventilație pentru instituțiile de învățământ.
Italia
În Italia școala a început tot luni pentru 4 milioane de elevi iar numărul de cazuri de Covid-19 în septembrie se află în creștere, cu 4.600 de cazuri la data de 13 septembrie.
Masca este obligatorie pentru toți elevii cu vârsta peste 6 ani, băncile sunt distanțate iar elevii intră în școli eșalonat. Dacă aprae un caz pozitiv într-o clasă, vor fi impuse măsuri de carantină - 7 zile pentru copiii vaccinați și 10 pentru cei nevaccinați.
În funcție de progresul pandemiei, școala online nu iese încă din calcul.
Cea mai importantă diferență față de anii anteriori este obligativitatea cadrelor didactice de a folosi „certificatul verde” pentru a intra în perimetrul școlii. Regula, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie se aplică și pasagerilor pentru trenuri regionale și pentru zborurile interne.
Primului părinte fără certificat i-a fost deja respins accesul într-o școală din Milano, potrivit ziarului Corriere della sera.
ertificatul impus de guvernul italian trebuie să ateste că deținătorul a fost vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, că și-a revenit din boală în ultimele șase luni sau că a testat negativ în ultimele 48 de ore. Astfel, vaccinarea nu este obligatorie pentru toate cadrele didactice însă dacă acestea doresc să aleagă opțiunea testării vor trebui să achite singuri costurile testelor.
Până în prezent, rata vaccinării a ajuns la 90% pentru angajații școlilor, potrivit ministrului Educației, Patrizio Bianchi.