English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 15 septembrie 2021

Revista presei – 15 septembrie 2021

Revista presei – 15 septembrie 2021
INTERVIU | Efectele în lanț ale inflației, explicate de profesorul Silviu Cerna: „BNR trebuie să intervină”
libertatea.ro

„Sunt încrezător că Banca Națională va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației”, a declarat, săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3%, a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Cele mai mari creșteri sunt la energie, ulei și gaze (de peste 20%). Profesorul Silviu Cerna crede însă că responsabilitatea este împărțită. Pentru ca BNR să-și poată folosi pârghiile, deficitul bugetar ar trebui redus, iar acest lucru intră în atribuțiile Guvernului și Parlamentului.

Banca Națională a anunțat luni că datoria externă totală a crescut, în perioada ianuarie-iulie 2021, cu 6,058 de miliarde de euro și a ajuns la 131,98 de miliarde de euro, de la 125,92 de miliarde de euro în decembrie 2020, potrivit economedia.ro. Profesor universitar emerit la Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest din Timișoara, și membru al Societății Române de Economie, Silviu Cerna a fost vreme de 17 ani membru în CA al BNR.

„Se prevede că deficitul bugetar și datoria publică vor continua să crească” Libertatea: Premierul Florin Cîțu s-a arătat încrezător că BNR va tempera dinamica inflației. Se poate considera că se încearcă pasarea răspunderii? Silviu Cerna: Nu-mi dau seama, deși o asemenea derobare ar fi cât se poate de obișnuită în sfera politicii. Însă este clar faptul că, atât la nivel global, cât și la nivel european și național, există o serie de factori care acționează în direcția menținerii și creșterii pericolului inflației.

– Cum ar fi? – Noua variantă a COVID-19, Delta, majorează temporar costurile de producție, diminuează rata de creștere a producției și limitează oferta de mână de lucru.  Pe partea producției, Delta perturbă redeschiderea a numeroase sectoare de servicii și întrerupe unele lanțuri de aprovizionare mondiale, afectând activitatea porturilor și funcționarea sistemelor logistice. Or, penuria de elemente de intrare-cheie în procesele de producție, cum ar fi, de exemplu, semiconductorii, va frâna și mai mult producția de automobile, produse electronice și alte bunuri de folosință îndelungată, sporind astfel inflația. Pe partea cererii, ipoteza este că banca centrală a SUA și celelalte bănci centrale importante vor începe să renunțe la politicile lor monetare neconvenționale. Combinată cu un anumit grad de reducere a deficitelor bugetare, aceasta va duce, se presupune, la reducerea riscului de supraîncălzire a economiei și la menținerea sub control a inflației.

 

Revista presei – 15 septembrie 2021
ASTĂZI, LA UVT - Melania Cincea lansează volumul „15 la Puterea a Cincea”
stiridetimisoara.ro

Melania Cincea semnează volumul „15 la Puterea a Cincea”. Lansarea de carte este programată la Universitatea de Vest, în 15 septembrie, la 5 după-amiaza.

Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT susține conferințe, spectacole, dezbateri, lansări de carte și proiecții de film, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan naţional şi internațional.

În această serie, este programată miercuri, 15 septembrie, ora 5 PM, în faţa UVT, lansarea cărții „15 la Puterea a Cincea” (Humanitas, 2021), semnată de jurnalista Melania Cincea. Volumul cuprinde o colecție de interviuri realizate de Melania Cincea cu 15 personalități culturale și publice binecunoscute în spațiul public românesc. Doi dintre intervievați sunt timișorenii Adriana Babeți și Mircea Mihăieș. Aceştia vor participa la eveniment alături de autoarea volumului și de invitații săi.

Sunt interviuri „cu oameni care, prin opera lor și prin conferințele pe care le susțin, deschid orizonturi, schimbă în bine mentalități şi modelează înspre mai frumos conștiințe, reprezintă o evadare din rutina profesională. Sunt ca o gură de aer proaspăt într-un mediu uneori apăsător, chiar sufocant, şi pentru jurnalist, şi pentru public”, explică Melania Cincea.

În caz de vreme nefavorabilă, lansarea va avea loc în holul UVT, de la etajul I, caz în care se va impune purtarea măştii de protecţie.

Revista presei – 15 septembrie 2021
15 septembrie – ultima zi a înscrierilor la a patra ediție UVT Liberty Marathon
ziuadevest.ro

În 26 septembrie, se strigă „Start” la a patra ediție UVT Liberty Marathon 2021. Competiția, care își dorește să pună Timișoara pe harta maratoanelor pe șosea, își propune să aducă împreună alergători experimentați, dar și oameni care se află la prima experiență de alergare. De la 2 la 42, de kilometri există o cursă pentru fiecare.

Comunitatea și mișcarea sunt cuvintele cheie ale competiției, astfel că provocarea din 2021 este ca fiecare participant să-și poată întâlni versiunea mai bună, indiferent de cursa aleasă. UVT Liberty Marathon propune ca singurul adversar să fie propria persoană, iar bucuria experienței să o depășească pe cea a câștigului.

La a patra ediție a competiției, medalia este semnată de Andreea Răducan, campioană olimpică și multiplă campioană mondială. Astfel, tradiția se păstrează și colecția alergătorilor de medalii cu semnăturile campioanelor olimpice se îmbogățește.

Competiția a primit avizul pentru a putea organiza atât cursele cronometrate, cât și pe cele populare, în format fizic. Astfel, UVT Liberty Marathon 2021 promite a fi o ediție plină de culoare și energie, cu momente dedicate comunității de alergători, dar și publicului larg.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Vă așteptăm la acest festival al libertății și armoniei. Alergători din Timișoara, din vestul țării, din România dar și de dincolo de granițele sale, vor fi prezenți în 26 septembrie la Timișoara. Va fi un nou eveniment special, al cărui start se va lua din fața Universității de Vest, cu un traseu ce va cuprinde zone reprezentative ale orașului. Vă așteptăm la UVT!”

Organizatorii anunță că în acest an înscrierile se încheie în 15 septembrie, pentru ca, până în 26 septembrie, timpul rămas să permită o bună pregătire a desfășurării competiției în contextul pandemic, ca și o bună organizare a activităților care vor face din a patra ediție UVT Liberty Marathon una de neuitat pentru toți aceia care aleg să fie prezenți.

Revista presei – 15 septembrie 2021
Primăria Timișoara apelează la creativitatea studenților pentru proiecte privind amenajarea spațiului public
expressdebanat.ro

Primăria Timișoara intenționează să se folosească de creativitatea studenților de la Universitatea Politehnica în ceea ce privește realizarea de proiecte privind amenajarea spațiului public. Municipalitatea a încheiat un acord de colaborare cu instituția de învățământ superior, în acest sens.

Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ultimul plen, un proiect de hotărâre cu privire la încheierea unui acord-cadru de colaborare între primărie și Universitatea Politehnica, prin Centrul de Cercetare în Urbanism și Arhitectură. Astfel, municipalitatea ar urma să primească sprijin din partea studenților în ceea ce privește amenajarea spațiului public din oraș.

Obiectivul acestei colaborări are la bază îmbunătățirea domeniului public prin stimularea cooperării între instituțiile de învățământ superior și administrația publică locală, realizarea de studii și soluții profesionale, creative și practice de amenajare a spațiului public, elaborarea de proiecte la nivel de schiță sau de studii de prefezabilitate pe teme de interes public, realizarea de practică pentru studenți în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, identificarea și corelarea proiectelor comune de interes public, identificarea și transmiterea temelor de proiectare pentru lucrările de diplomă pe amplasamente de interes public, transparentizarea activității administrative în vederea creșterii calității serviciilor de proiectare, realizarea temelor comune de cercetare și consolidarea unei bune relaționări între arhitect, administrație și cetățean”, scrie în proiectul de hotărâre.

Revista presei – 15 septembrie 2021
Fiecare facultate a UBB va decide modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022/ Rectorul UBB: Educația în regim clasic în pandemie nu se poate face cu orice preț
edupedu.ro

Fiecare facultate din cadrul Universității Babeș Bolyai va decide modalitatea de organizarea a anului universitar 2021-2011, potrivit unui comunicat de presă. Decizia a fost luat de Consiliul de administrație al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Senatul UBB.

Rectorul UBB, Daniel David, a spus că fiecare facultate își va prezenta detaliat pe site-ul propriu scenariile alese, în perioada 15-17 septembrie 2021, după aprobarea lor de către conducerea UBB: „Deși încurajăm scenariul clasic, fiecare facultate, în funcție de profil și de resurse, își va stabili scenariile aplicabile programelor proprii din cele trei stabilite de ministerul de specialitate (clasic – hibrid – online), pentru a se asigura atât o calitate crescută a actului academic, cât și protecția stării de sănătate a comunității UBB și a orașului.

Daniel David a declarat că ar fi preferat organizarea cursurilor față în față, „însă trebuie să avem în vedere prevederile legale cumulate cu toate condițiile pe care noi le putem oferi ca infrastructură academică pentru asigurarea protecției în pandemie”.

La propunerea reprezentanților studenților, cazarea în cămine se va face doar pentru studenții vaccinați și/sau pentru cei care se află în fereastra de protecție a trecerii prin boală (15-180 de zile de la trecerea prin boală). Experiența cazării studenților pe parcursul verii a demonstrat că testarea periodică nu s-a dovedit funcțională și utilizată de către studenți, potrivit comunicatului.

Rectorul UBB a mai precizat că „Educația în regim clasic în pandemie nu se poate face cu orice preț! Accesul la educație în regim clasic este acceptabil doar în condițiile protecției neechivoce a sănătății și a vieții în condiții de pandemie”.

Revista presei – 15 septembrie 2021
Începerea școlii în Europa | Măsurile din Italia, Franța, Marea Britanie, Spania și Germania
europalibera.org
Revista presei – 15 septembrie 2021
Timișul, pe podium în topul celor mai puternice judeţe în funcţie de fondul de salarii
expressdebanat.ro

Cu peste 22.000 de companii care plătesc salarii lunare în valoare totală de peste 1,4 mld. Lei, județul Timiș este al treilea în România!

120.000 de companii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov plătesc lunar salarii în valoare de peste 10 miliarde de lei. La polul opus se află judeţul Mehedinţi, unde sunt circa 4.100 de angajatori care plătesc lunar salarii în valoare de 130 de milioane de lei, arată datele centralizate de ZF.

„Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de salariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Fondul de salarii este unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut din fiecare zonă.

Împreună, Bucureştiul şi judeţul Ilfov concentrează 37% din totalul fondului de salarii la nivel naţional, care a fost de 28 de miliarde de lei în luna iunie a acestui an.

Clujul se află pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai mari fonduri de salarii: aproape 30.000 de companii cu sediul în Cluj au plătit în luna iunie salarii de peste 1,5 mld. lei, deasupra județului Timiș. Astfel, împreună, angajatorii din Bucureşti – Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 mld. lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România.

La nivel naţional, fondul total de salarii plătit de cei peste 540.000 de angajatori activi, care au plătit „la zi“ taxele aferente contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a fost de 28,3 miliarde de lei în luna iunie, potrivit datelor de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Revista presei – 15 septembrie 2021
Nelu Tătaru îi va propune premierului Cîțu vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii de persoane, printre care și profesorii, iar cine nu se va supune măsurii și reprezintă un pericol să nu mai fie primit la locul de muncă
edupedu.ro

Introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, este propunerea pe care consilierul onorific al premierului, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține că i-o va face lui Florin Cîțu, potrivit declarațiilor pentru DigiFM.

Obligativitatea imunizării ar putea fi impusă și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați.

“Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale”, a spus Tătaru.

Tătaru a precizat că dacă cei aflați în categoria stabilită nu se vaccinează, vor fi obligați să se testeze săptămânal: “Se face (testarea – n.r.), în general, săptămânal. Din punctul meu de vedere stimulările (tombole, premii) ar trebui să înceteze și să folosim acești bani pentru teste”.

Întrebat ce se întâmplă dacă o astfel de persoană nu face nici vaccinul, nici testul, Tătaru spune că se ia inclusiv în calcul să i se interzică dreptul la muncă: “În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual”.

Revista presei – 15 septembrie 2021
„Am dat un anunț de angajare și, la interviu, m-au sunat părinții pentru copil. Și îi întreb: - Dar unde e tânărul?...” Din caznele angajatorilor pe o piață în care nu se mai găsește forță de muncă
republica.ro

Gratuitate pe CFR sau vacanțe la mare date de Primărie? Efectul: tinerii învață „de mici” că „statul dă”. Dacă ucenicia plătită de stat are sens, gratuitățile date pe bandă rulantă de stat pentru tineri doar pentru că sunt tineri au un efect nociv pe termen lung, ne explică un antreprenor plecat în căutare de viitori angajați. Problema lui este în mare parte problema angajatorilor români: îi este din ce în ce mai greu să găsească oameni care vor să muncească. „Noua generație” ar avea pretenții mari, ar avea o mai slabă dorință de a pune osul la muncă, plus că statul ar extinde sistemul de protecție socială și asupra celor care pot și ar trebui să muncească.

O statistică Eurostat spune că România este pe penultimul loc în Europa la forța de muncă tânără neangajată. Practic un tânăr (18-24 de ani) român din 4 nu are un loc de muncă. În același timp, angajatorii se plâng că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze, nici bătrâni, nici tineri.

Am început cu problemele semnalate de angajatori. De partea celalaltă, angajații spun: „La banii ăștia nici nu mă dau jos din pat!“ E doar o glumă sau o realitate? De ce nu vor să muncească ținerii? Ce vor absolvenții care se prezintă la interviu pentru un job? Cât de ușor sau cât de greu este să găsești un angajat bun?

„Toată lumea vrea tineret pe care nu îl găsește, angajatorii nu au încredere în seniori, oameni de peste 40 de ani, așa ca mine, care atunci vor lua calea antreprenoriatului”, este rezumatul pe care îl face, simplu, pieței forței de muncă din Iași, antreprenorul Dan Zaharia de la Extind, o companie care activează în domeniul IT și al consultanței de business.

De ce nu vor să se angajeze tinerii? „Mulți sunt implicați în activități de voluntariat, activități care nu existau în urmă cu zece ani, de exemplu. Dar marea problemă este că nu au responsabilitățile atașate, nu au presiune financiară. E o comoditate, o lejeritate greu de înțeles pentru antreprenorii din generația mea. Noi voiam să ne angajăm cât mai repede, de pe băncile facultății. Mulți stau acum cu părinții. Ceea ce mă îngrijorează pe mine, ca antreprenor, este faptul că la anunțurile de angajare sau de reconversie profesională sună părinții pentru copii. Și vorbim de tineri de 20, 25 de ani. Asta e grav! Și-l întreb «Unde e tânărul?» , «Lângă mine» , «Păi, să vorbesc cu el!»”, povestește Dan Zaharia, care ține să sublinieze că e cazul unor tineri cu potențial.

Antreprenorul ieșean precizează că marea provocare pentru un angajator este să-i aducă pe tineri la interviu. Dan Zaharia explică: „Sună și întreabă de pachetul salarial. Vorbești cu el și îți spui «ăsta are potențial», dar marea provocare este să-I aduci la interviu. Dacă sunt angajați văd doar banii pe care-i iau. Pentru ei nu e relevantă productivitatea sau eforturile făcute de companie pentru dezvoltarea lui profesională. Nu se întreabă «Eu ce fac de banii aceștia?» Îi interesează salariul și cât de repede ajung șefi!”.

Revista presei – 15 septembrie 2021
Ministerul Educației dă startul concursurilor pentru directorii de școli
spotmedia.ro

Ministerul Educaţiei lansează concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat – sesiunea 2021 şi va lansa o platformă specială. Cei interesaţi îşi pot face cont până în 26 septembrie, iar examenul va avea loc în 15 octombrie.

”Marţi, 15 septembrie 2021, se lansează concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, conform calendarului aprobat. Pentru eficientizarea şi transparentizarea procesului de înscriere, va fi utilizată platforma https://concursdirectori.edu.ro, realizată cu sprijinul asociaţiei CivicNet. Acesta este un prim pas în procesul de digitalizare şi profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ de stat, astfel încât să se asigure stabilitatea, coerenţa şi competenţa în procesul de conducere”, a transmis, marţi seară, Ministerul Educaţiei.
Sursa citată a preciat că, până în data de 26 septembrie, ora 23:59, cei interesaţi să participe la concurs îşi pot crea cont, se pot înscrie şi pot încărca (în format digital) actele necesare dosarului, în câteva minute, la orice oră din zilele alocate înscrierilor, accesând https://concursdirectori.edu.ro.

Cum funcţionează platforma şi ce activităţi din calendar vor fi desfăşurate pe platformă

Contul de utilizator poate fi creat simplu, prin introducerea unei adrese de email, urmând ca instrucţiunile de acces să fie primite rapid la acea adresă. Odată logat pe platformă, candidatul are apoi acces la formularul „Înscriere”, unde va completa numele, prenumele, CNP-ul, numărul de telefon şi şcoala la care este titular. O recipisă va fi primită pe email cu datele introduse, precum şi confirmarea acceptării sau respingerea cererii de înscriere.

În momentul în care cererea de înscriere este acceptată, candidatul poate accesa secţiunea ”Dosar”, unde, conform Metodologiei, trebuie să încarce 14 documente, două fiind opţionale. Candidatul poate adăuga, şterge şi modifica documentele încărcate la dosar, până la finalul perioadei de înscriere (26 septembrie, ora 23:59), atât timp cât nu apasă butonul „Trimite”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.