EȘTI AICI:
Revista presei – 15 martie 2023

Revista presei – 15 martie 2023

Coperta Page 0001
Smart – Diaspora 2023: universitățile timișorene devin un ATU capital pentru legătura României cu diaspora științifică. Interviu cu prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, președintele ATU, rectorul UVT
marketwatch.ro

Care sunt câștigurile majore pe care le capitalizează Timișoara în anul 2023, din perspectiva unui dublu statut prestigios: Capitală Europeană a Culturii și gazdă a evenimentului Smart - Diaspora?

Constantin Brâncuși spunea: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”. Iată că a venit ocazia pentru ca Timișoara să-și manifeste spiritul european viu, în acest an dedicat culturii.

În 2023, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, dar în aprilie devine și capitala cercetătorilor români de pretutindeni, în calitate de gazdă a evenimentul ”Smart - Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei”, care va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023, la Timișoara. Dacă în cazul primului statut, de Capitala Europeană a Culturii, Timișoara pune în valoare bogăția și diversitatea sa culturală, de factură europeană, contribuind la dezvoltare și regenerare urbană, la înflorirea industriilor creative locale, în cea de a doua ipostază facilitează strângerea relațiilor cu oamenii de știință din străinătate, recuperarea capitalului intelectual românesc și catalizarea sa în direcția unor proiecte și a unei viziuni de țară comune.

Iată că aducem, în formula unei alianțe reunite a celor patru universități timișorene, cei mai cunoscuți cercetători români de peste hotare, îmbogățind un program european cultural, pentru că, nu-i așa, cercetarea, educația și inovarea fac parte din cultura vie a societății noastre. Conferința din 10-13 aprilie 2023, ajunsă la a cincea ediție, este organizată și de această dată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, a Ministerului Educației și a Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara (UVT, UPT, UMF și USAMVB), alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.

Universitatea De Medicina Si Farmacie Timisoara Foto Fb UMFT
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara îşi declară susţinerea pentru dezvoltarea unei rețele naționale de spitale universitare
timpolis.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara îşi declară susţinerea pentru dezvoltarea unei rețele naționale de spitale universitare, considerând că acestea pot contribui la îmbunătățirea sistemului public de sănătate din România.

Rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof. univ. dr. Octavian Crețu, consideră că spitalele universitare au un impact semnificativ în creșterea accesului la servicii medicale de calitate și în pregătirea și formarea resursei umane din sănătatea românească: „Dezvoltarea spitalelor universitare este esențială pentru a asigura accesul la îngrijire medicală de înaltă calitate. Aceste spitale oferă servicii medicale specializate, oportunități de cercetare medicală avansată, precum și o platformă importantă pentru pregătirea și formarea viitorilor medici și asistenți medicali. În cadrul spitalelor universitare, care beneficiază de tehnologie modernă în medicină, atât studenții, cât și medicii rezidenți au oportunitatea să se pregătească și să își dezvolte competențele medicale prin practică și formare clinică. În plus, spitalele universitare joacă un rol important în cercetarea medicală, fiind un loc ideal pentru realizarea de studii clinice și pentru testarea de noi tratamente și terapii. Aceste cercetări sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității îngrijirii medicale și dezvoltarea în ansamblu a inovației în sănătate”.

Spitalele universitare sunt unități medicale asociate Universităților de Medicină și au un rol important  în furnizarea de servicii medicale de calitate, formarea resursei umane din sănătate și promovarea inovației și a cercetării în domeniul medical.

Timișoara, al cincilea mare oraș din România, care deservește o populație de peste 250.000 de locuitori, beneficiază de funcționarea uneia dintre cele șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale din România, care este parte a Alianței Universitare G6-UMF.

52743968107 Be9214e661 C 620x400
Tinerii pot să viseze, să îndrăznească, să prindă aripi în lumea afacerilor!
expressdebanat.ro

Zeci de studenți ai Universității de Vest Timișoara au luat lecții de la cei mai uni, dintre cei mai buni. Oameni de afaceri cu prestigiu, specialiști reprezentativi din mediul de afaceri au adus în prim plan antreprenoriatul și modalitățile de finanțare ale afacerilor prin piețele de capital.

Un alt eveniment important, marca UVT, în parteneriat cu Bursa de Valori București, a adus la masa discuțiilor, studenți dornici să cunoască lumea afacerilor și să își dezvolte propriul business. Ce înseamnă piața de capital, cum te poți lista la bursă, cât de importante sunt caracterul și încrederea atunci când vorbim de un parteneriat, riscurile asumate în afacere, au fost doar câteva dintre punctele forte, atinse de către  rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea și Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, dar și de către președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și antreprenor „Flori de ie”, Cristina Chiriac.

Un alte model demn de urmat în lumea afacerilor este și directorul executiv MedLife, Dorin Preda, prezent, de asemenea, la întâlnire, și care a vorbit audienței despre lecțiile dobândite din greșeli și riscurile asumate în cariera de antreprenor:

„Unui antreprenor îi stă bine atunci când învață din propriile greșeli. Cea mai importantă lecție pe care Medlife a învățat-o, s-a întâmplat în Timișoara. Prima clinică pe care Medlife a deschis-o în afara Bucureștiului a fost la Timișoara. Atunci, timp de trei ani de zile, am înregistrat pierderi consistente, fiindcă nu am înțeles din capul locului că piețele sunt diferite, una este piața din București și alta este în Timișoara sau la Cluj. Atunci, am înțeles că modelul nostru de business trebuie să se schimbe și să-l adaptăm fiecărei piețe din fiecare oraș.”

„Lumea de astăzi este un ecosistem care ne cere să fim pregătiți pentru noi provocări, în care spiritul antreprenorial este tot mai important, mai cu seamă pentru soluțiile inovative prin care se dezvoltă finanțarea piețelor de capital. Antreprenoriatul nu este un hobby, nu este ceva care sună bine, ci este o realitate, este o lume economică, este o lume socială competitivă, de la inovare, la dezvoltare și competitivitate care duce la progres și bunăstare. UVT este membră a unei alianțe europene și trebuie să fim competitivi. Modul în care aceste universități europene știu să cultive în studenți valorile antreprenoriatului este fundamental și trebuie și noi să știm să fim competitivi pentru ca și studenții noștri să aibă aceleași oportunități și capacități de învățare și condiții de dezvoltare, ca și studenții europeni, mai ales că mobilitatea educațională în cadrul alianței este foarte mare.” – Marilen Gabriel Pirtea rectorul UVT.

Cinema Mon Amour 768x432
Festivalul Filmului Francez: o săptămână de proiecții, la Cinema Victoria și UVT
stiridetimisoara.ro

Festivalul Filmului Francez din România, organizat de Institutul Francez, ajunge din nou la Timișoara. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Victoria și la Universitatea de Vest, în perioada 16 – 23 martie.

Festivalul Filmului Francez revine în România pentru cea de-a 27-a ediție, în cea de-a doua jumătate a lunii martie. Anul acesta, festivalul va fi mai amplu ca niciodată, cu proiecții programate în 13 orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș.

„Suntem bucuroși să putem prezenta o selecție bogată și variată de filme franceze recente, precum și o secțiune specială de cinema francofon pentru a sărbători 30 de ani de la aderarea României la OIF. Prin tema «Cinéma, mon amour», IFRo își declară dragostea pentru cea de-a șaptea artă și sprijinul neclintit pentru sălile de cinema. Credem în rolul crucial pe care îl au sălile de cinema în promovarea cinematografiei și suntem hotărâți să le însoțim în misiunea lor”, transmite Julien Chiappone-Lucchesi, director al Institutului Francez din România.

La Timișoara, primele patru zile ale festivalului se desfășoara la Cinema Victoria, iar biletele sunt deja în vânzare. Apoi, proiecțiile se mută la Universitatea de Vest, unde accesul este gratuit.

Upb 81830100
Prima conexiune cuantică funcţională şi integrată din România, la Universitatea Politehnică Bucureşti
edupedu.ro

Universitatea Politehnică Bucureşti a implementat primele conexiuni cuantice, prin institutele de cercetare PRECIS şi CAMPUS, împreună cu RoEduNet-Reţeaua Naţională pentru Educaţie şi Cercetare din România, potrivit unui comunicat UPB.

„Pe parcursul anului 2022, 85% dintre companiile şi organizaţiile din întreaga lume au fost vizate de cel puţin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi, însă, şi recuperate. Totodată, România este una dintre ţările din Europa cu un număr ridicat de atacuri cibernetice. Acestea sunt, în general, îndreptate fie către instituţiile publice, fie către cele private. Căutând soluţii la această problemă a prezentului, Universitatea Politehnică Bucureşti devine promotor al tehnologiilor cuantice, implementând primele conexiuni cuantice din România, care schimbă, printr-un mediu sigur, chei criptografice, cu scopul de a creşte securitatea şi eficienţa comunicaţiilor”, potrivit comunicatului.

„În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Au fost deja înregistrate progrese tehnice majore în multe domenii diferite. Fie că vorbim de calculul cuantic, de senzori, simulări, criptografie sau telecomunicaţii, începe să apară o întreagă generaţie de noi tehnologii cuantice, cu un impact economic şi social de mare amploare. Unele sunt deja în curs de dezvoltare, în timp ce multe altele vor fi dezvoltate în următoarele câteva decenii. La nivelul învăţământului superior şi al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu şi participarea activă la iniţiativele europene privind Quantum Technologies. Acestea vor impacta lumea pe care o cunoaştem astăzi”, a declarat Mihnea Costiu, Rector Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti’

„Pentru a sprijini extinderea acestei reţele inovatoare, la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti vor fi pregătiţi specialişti în tehnologia cuantică. Cercetarea în acest domeniu are un rol cheie. Astfel, studenţii vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înfiinţat de Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic.

UiPath Offices Bucharest
Studiu: Cum se raportează la România studenții care învață în afara țării
g4media.ro

Marea majoritate a studenților care au participat la un sondaj internațional, adică mai bine de două treimi, și-au exprimat interesul de a se întoarce în țară și de a contribui la dezvoltarea acesteia pe viitor, arată un studiu realizat de compania de consultanță Roland Berger, transmis G4Media.

Autorii studiului, care cuprinde două perspective (viziunea managerilor și viziunea studenților), spun că au intervievat 300 de executivi de mari companii din România și peste 300 de studenți români care studiază în 14 țări din Europa și Statele Unite. Cele 14 țări sunt Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite. Obiectivul este ilustrarea economiei României, la orizontul anului 2030, prin prisma viitorilor executivi; pe autori i-a interesat și felul în care este văzută evoluția economică a țării de către cei care conduc companii puternice în România, în acest moment.

În ceea ce îi privește pe tineri, întrebați dacă vor să se implice în mediul de afaceri românesc, în calitate de angajați, antreprenori sau preluând orice alte roluri, 68% dintre participanți au răspuns afirmativ (35% optând pentru „categoric da” și 33% cu „da moderat”). 30% dintre participanți au spus că nu sunt siguri și doar 3% sunt convinși că nu vor să aibă de-a face cu mediul de afaceri local.

Potrivit rezultatelor studiului, deși studiază în țări dezvoltate, tinerii văd încă România ca fiind o destinație atractivă pentru dezvoltarea lor profesională și pentru cariera lor. Motivele? „Este un mediu dinamic, în creștere sau cu mult potențial de creștere, unde sunt mai multe posibilități de dezvoltare profesională decât în țările din Europa de Vest, care au o piață profesională mai matură”, arată studiul.

Alte aspecte care îi atrag pe tineri înspre țara natală sunt locația, faptul că pot să fie aproape de prieteni și familie, dar și costul de viață mai redus aici. De asemenea, tinerii apreciază că există o diferența salarială mai mică (gender pay gap) comparativ cu țările vestice. Pe studenți îi interesează și posibilitatea de a avea un impact mai mare și de a contribui la creșterea țării.

12733245359466993449
Studenții de la Universitatea din București au câștigat pentru al cincilea an consecutiv un concurs de matematică din sud-estul Europei
g4media.ro

Studenții Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București au obținut, pentru al cincilea an consecutiv, premii la South Eastern European Mathematical Competition for University Students – SEEMOUS 2023, se arată într-un comunicat emis luni de UB.

Ediția din acest an a Concursului Internațional de Matematică pentru Studenți a avut loc în perioada 7-12 martie, la Struga, Macedonia de Nord și a fost organizată sub patronajul Mathematical Society of South Eastern Europe, a Uniunii Matematicienilor din Macedonia și a Facultății de Științe Naturale și Matematică din cadrul Universității din Skopje.

„Universitatea din București a fost reprezentată la concurs de trei studenți ai Facultății de Matematică și Informatică. Toți cei trei studenți ai Universității din București au cucerit podiumul competiției SEEMOUS: aur – Mario-Cosmin Drăguț și Octavian-Ionut Joița, și argint – Divia-Petra Negoescu.

Remarcabilă este performanța studentului Mario-Cosmin Drăguț care a obținut cel mai mare punctaj din concurs”, se arată în comunicatul UB.

Toți cei trei premianți sunt studenți în anul I la specializarea Matematică, mai precizează instituția de învățământ superior.

Fostul medaliat al competiției, Dan Dumitrescu, în prezent masterand în anul I la programul Probabilități și Statistică în Finanțe și Științe din cadrul FMI, a fost cel care a coordonat echipa UB în acest an. De asemenea, la pregătirea echipei a contribuit și fostul medaliat SEEMOUS, Andrei Bâra, actualmente masterand în anul II la programul de master Matematică Didactică al FMI.

Universitatea din București amintește că studenții săi au urcat pe podiumului competiției și la edițiile din 2018, 2019, 2020, 2021, și 2022: „Pe podium, ca acasă. Așa am putea descrie experiența ultimilor trei ani de participări la SEEMOUS: aur în 2018, aur în 2019, aur în 2020, aur în 2022 și aur și în 2023”.

Nicusor Dan UB 1068x712
Parteneriat între Primăria Municipiului Bucureşti şi Universitatea Bucureşti
romanialibera.ro

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat un acord de parteneriat cu rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, care pune bazele unei colaborări mai solide între instituţia de învăţământ şi Municipalitate.

Conform lui Nicușor Dan, discuţiile au vizat colaborările pentru practica studenţilor în diverse direcţii ale Primăriei Capitalei, organizarea unor evenimente culturale comune în Grădina Botanică, dar şi includerea sediilor din cadrul UNIBUC în circuitul master plan velo la care Municipalitatea lucrează în prezent.

De asemenea, Nicuşor Dan a spus că s-a discutat despre cooperarea cu Geospaţial, ONG din cadrul Facultăţii de Geografie, care să creeze gratuit baze de date deschise, astfel încât instituţiile din subordinea Primăriei, precum Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, să introducă date în platformă despre clădirile cu risc seismic din Capitală.

Potrivit edilului Nicuşor Dan, Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, se va alătura programului „UB SEED- Sprijin Educaţional pentru Elevii Defavorizaţi”, derulat de Universitatea din Bucureşti, astfel încât copiii cu situaţii financiare precare aflaţi în urmărirea direcţiei să poată beneficia de ajutorul studenţilor pentru pregătirea probelor de la evaluarea naţională.

El a adăugat că, până în prezent, Primăria Capitalei a mai semnat parteneriate cu Academia de Studii Economice şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Poli Bike Challenge 20231 700x360
Universitatea Politehnica face înscrieri pentru cea de a doua ediție a Poli Bike Challenge
debanat.ro

Născută la centenarul de existență al Universității Politehnica Timișoara, competiția ciclistă Poli Bike Challenge are în acest an cea de a doua ediție. Noutatea competiției organizate în scop caritabil este Categoria de concurs „Familie”, care poate fi compusă dintr-un părinte/aparținător + un copil cu vârsta cuprinsă între 3-8 ani.

De peste 100 de ani, sportul din orașul de pe Bega se identifică cu Politehnica Timișoara, brandul-fanion al Banatului. Anul trecut, când Universitatea Politehnica Timișoara a organizat Centenarul sportiv, având menirea de a aduce orașul și locuitorii acestuia împreună, mai aproape, prin mișcare în aer liber, s-a născut ediția I a Poli Bike Challenge, eveniment care a figurat și în calendarul Federației Române de Ciclism. Evenimentul nu a rămas unul singular, anul acesta, în 23 aprilie 2023, urmând să se desfășoare cea de-a II-a ediție a competiției.

Iubitorii ciclismului, atât la nivel profesionist, cât și la nivel de amatori, sunt invitați să se înscrie la Poli Bike Challenge 2023, competiția având mai multe curse împărțite pe categorii de vârstă și pregătire.

Cursa copii 1 va începe de la ora 12:30. Această cursă este destinată categoriilor de familie și copii 3-8 ani. Traseul este un circuit cu lungimea de 900 metri / tur și va fi parcurs de mai multe ori în funcție de categoria de vârstă a copilului.

Cursa copii 2 va începe la ora 13:00. Această cursă este destinată categoriilor de copii 9-14 ani. Traseul este un circuit cu lungimea de 900 metri / tur și va fi parcurs de mai multe ori în funcție de categoria de vârstă a copilului.

Cursa Open demarează la ora 14:00. Această cursă este destinată tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 15 ani. Se poate concura cu orice tip de bicicletă (exclus cele electrice și cursierele)! Traseul este un circuit cu lungimea de 2,5 km / tur și va fi parcurs de 12 ori.

Cursa Amatori e programată la ora 15:00 și este destinată cicliștilor licențiați sau nelicențiați. Singurul tip de bicicletă acceptată este cursieră!

Traseul este un circuit cu lungimea de 2,5 km / tur și va fi parcurs de 14 ori.

Cursa Elite, de la ora 16:00, este destinată cicliștilor licențiați care fac parte din categoria Elite. Singurul tip de bicicletă acceptată este cursieră!

Traseul este un circuit cu lungimea de 2,5 km / tur și va fi parcurs de 16 ori.

Evenimentul Poli Bike Challenge 2023 este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, iar noutatea din acest an este cursa destinată familiilor. Categoria Familie poate fi compusă dintr-un părinte/aparținător + un copil cu vârsta cuprinsă între 3-8 ani.

Rectorul Universitatii Babes Bolyai Scenariu Hibrid La Cluj Cu Studentii Din Primul Si Ultimul An
Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației
adevarul.ro

O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în Legea Educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației. Studenții spun însă că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale Educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarizării.

Potrivit vicepreședintelui educațional al ANOSR, Teodor Iancu, studenții au cerut Ministerului Educației să vină cu o reglementare ca taxa să fie majorată pentru cei care vor intra anul I, nu și pentru cei care studiază deja. „Este o problemă de previzibilitate, deoarece un student care a intrat în anul I, și a avut o taxă de o anumită sumă, are așteptarea rezonabilă ca ea să se mențină pe tot parcursul facultății. OK, e nevoie să mai crească taxele de școlarizare pentru că au crescut și costurile, înțelegem chestiunea aceasta chiar dacă nu ne bucură, dar totuși să se respecte un standard de proporționalitate”, a explicat studentul pentru G4media.

Vicepreședintele ANOSR susține pentru „Adevărul” că această majorare a taxelor are efecte diverse, dar cel mai grav este abandonul școlar. El spune că, pe de-o parte, universitățile au simțit că această zonă poate fi exploatată, iar pe de altă parte, este și o strategie „pentru a crește competitivitatea privind locurile la buget”.

Tânărul subliniază că aproape 40% dintre studenții de anul I nu ajung să-și dea licența, iar de cele mai multe ori, ei renunță la studii din cauza problemelor de ordin financiar.

Dezbaterea publică privind majorarea taxelor de studiu ale studenților a fost accentuată în ultima săptămână, după ce Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj a anunțat că vor crește taxele începând cu anul universitar 2023-2024. Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a acuzat conducerea instituției că a majorat „excesiv” taxele de școlarizare cu aproape 40% în unele cazuri și nu s-a consultat cu reprezentanții studenților. „Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență au fost majorate de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei. (…) raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametrii acesteia”. Ca răspuns, Universitatea a transmis că taxele de școlarizare modificate se vor aplica doar studenților înmatriculați anul acesta, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate.

1 3 245280 1678788890 04519 Fav
Program de tip executive education la UBB, împreună cu University of North Carolina
ziuadecluj.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) împreună cu University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) desfășoară programul de tip executive education, denumit Leading and Managing Innovation, în cadrul căruia se vor organiza o serie de cinci module de pregătire profesională, conform unei tematici prestabilite și oferind la finalul întregului program o diplomă comună de absolvire.

Implementarea programelor de tip „executive education” reprezintă cea mai nouă dimensiune a ofertei educaţionale a UBB, prin inițiativa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Noua componentă este dedicată dezvoltării continue a profesioniștilor din mediul de afaceri, cu accent explicit pentru zona de mid- și senior-level executives. Lansarea acestei noi componente a fost realizată prin intermediul unui ceremonii de deschidere și a demarării primului program de acest tip, în parteneriat cu University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) din Statele Unite.

Prin parteneriatul cu UNC Kenan-Flagler Business School (UNC-KFBS), o instituție academică de top la nivel global, în special în MBA și „executive education”, UBB-FSEGA își propune să transpună în realitate unul dintre obiectivele sale strategice principale. Astfel, prin intermediul programelor de tip „executive education” în parteneriat cu UNC-KFBS se oferă cu certitudine participanților o experienţă „world-class” de dezvoltare personală și profesională, care este inovatoare, bazată pe dovezi și pe rezultate concrete (evidence-based and results-driven).

Cu ocazia evenimentului, prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB a declarat că:„Programele de „executive education” se adresează mai ales celor care au deja experiență în anumite ocupații (ocupația implică un ansamblu de competențe generale și specifice) și urmăresc dezvoltarea într-un termen mai scurt a unor competențe specifice existente sau noi (uneori doar a unor cunoștințe, mai ales practice, din structura triarhică a competențelor: cunoștințe declarative-procedurale-valori), necesare ca urmare a dinamicii pieței munci. Astfel de programe sunt complementare celor deja tradiționale de MBA și se înscriu foarte bine și în logica nouă europeană a microcredențialelor (formarea unor ocupații sau competențe mai complexe prin formare modulară focalizată pe acumularea de  competențe). Organizarea lor de către UBB împreună cu o universitate de referință la nivel internațional – University of North Carolina at Chapel Hill – este o garanție a succesului!”.

Fukuyama 1024x683
Cunoscutul profesor de la Universitatea Stanford, Francis Fukuyama, a vorbit despre democrațiile liberale într-un interviu acordat publicației franceze L’Express
capital.ro

„Liberalismul, la început, a reprezentat credința în demnitatea egală și universală a ființelor umane”, spune Francis Fukuyama. „Aceasta este ideea din spatele declarației drepturilor omului în timpul Revoluției Franceze. Toți oamenii au aceleași drepturi, iar aceste drepturi individuale trebuie să fie garantate printr-un set de legi sau reguli constituționale care împiedică statul să le încalce. În acest sens, Franța a fost întotdeauna o țară liberală.

În Statele Unite, termenul „liberal” desemnează centru-stânga. În Europa, acest lucru se aplică și la partidele de centru-dreapta, FDP in Germania, care este pro-piață. Dar aceste definiții economice centrice nu se adresează inimii liberalismului. O societate liberală necesită un stat democratic și politici sociale pentru oamenii obișnuiți, altfel nu veți putea menține legitimitatea sistemului. Respectarea drepturilor individuale trebuie să fie însoțită de redistribuire pentru a limita inegalitatea veniturilor.

Libertatea economică și proprietatea privată sunt idei foarte bune. Ei au permis această creștere extraordinară în ultimele două secole. Chiar și China, care nu este o democrație liberală, a adoptat liberalismul economic de la Deng Xiaoping, care a creat un sector privat. Acest lucru a dus la miracolul chinezesc.

Problema este că neoliberalismul a dus aceste principii prea departe. A devenit un sinonim peiorativ pentru „capitalism”. Neoliberalismul a transformat piețele într-o nouă religie. Dar piețele lăsate pe propriile dispozitive produc inegalități semnificative și instabilitate. Dereglementarea sistemului financiar internațional în anii 1990 a dus la criza subprime în 2007 și la criza zonei euro în 2010. Acest lucru a avut efecte devastatoare asupra multor oameni. Statele Unite și, într-o măsură mai mică, Regatul Unit sunt printre cele mai inegale țări din lume. Ei au avut lideri, Ronald Reagan și Margaret Thatcher, care au promovat acest neoliberalism. Acest lucru a alimentat populismul atât de stânga, cât și de dreapta.

Aceste mișcări de identitate evidențiază membrii anumitor subgrupuri, în funcție de etnie, sex sau orientare sexuală. În opinia lor, statul ar trebui să ne considere nu ca indivizi, ci ca membri ai unuia dintre aceste grupuri, ceea ce ar oferi acces la drepturi speciale.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.