EȘTI AICI:
Revista presei – 15 iunie 2021

Revista presei – 15 iunie 2021

Foto1
Universităţile din Timişoara vor fundamenta un memorandum pe tema decalajelor de finanţare a centrelor universitare din ţară
stiripesurse.ro

Reprezentanţii celor patru universităţi de stat din Timişoara - Universitatea de Vest, Politehnica, cea de Medicină şi Farmacie şi cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului - au decis, în urma unei dezbateri care a avut loc, luni, pe tema decalajelor de finanţare ale centrelor universitare din ţară, să fundamenteze un memorandum pe care să-l prezinte Ministerului Educaţiei, anunță Agerpres.

Întrucât decalajele de finanţare sunt foarte mari, impactul negativ se reflectă şi asupra potenţialului de dezvoltare la nivel local, a arătat un studiu comparativ realizat de Universitatea de Vest Timişoara (UVT), care ia în calcul perioada 2012 - 2020.

Prorectorul UVT, Cosmin Enache, responsabil cu strategia financiară şi de digitalizare, coordonator al proiectului prezentat, a arătat că în ultimii 10 ani "decalajul de finanţare a făcut ca pentru centrul universitar Cluj-Napoca să fie alocat un buget cu 200.000.000 de euro mai mare decât pentru Timişoara". "Aceasta se simte în tendinţele de dezvoltare a întregii comunităţi, PIB-ul pe locuitor în judeţul Cluj crescând şi depăşind PIB-ul pe locuitor în judeţul Timiş", susţine el.

Enache a atenţionat că se poate vorbi despre un impact decisiv al intervenţiei statului în favoarea dezvoltării celorlalte două centre universitare mari, Cluj-Napoca şi Iaşi, o politică publică dezavantajoasă faţă de Banat şi Timişoara. "Plecată probabil de la ideea că noi avem resurse proprii, investiţii străine mari, şomaj aproape zero", dar care nu explică realitatea decât foarte sumar şi la suprafaţă, a adăugat el.

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, a subliniat că un decalaj major este între cele trei oraşe în zona culturală.

"Clujul, ca brand, se vinde foarte bine pe tot felul de evenimente care se pot organiza acolo, au o sală polivalentă, au un stadion. Noi nu fructificăm atât de bine faptul că suntem oraş de graniţă, precum fructifică Clujul poziţionarea geografică. Pe proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023 cred că universităţile pot face mai mult. Clujul dă foarte multe lovituri de imagine, în timp ce Timişoara vinde mai prost oraşul. Bănăţeanul (oficialii din Timişoara, n.r.) stă acasă, se deplasează mai puţin, nu merge la Bucureşti şi automat, inclusiv lobby-ul este mai mic", a remarcat Drăgan.

Potrivit acestuia, creşterea numărului de locuri (bugetate) nu ar fi de mare ajutor pentru piaţa muncii. "Privim doar spre atragerea de bani, dar să privim şi spre eficienţă, spre posibilitatea de angajare a viitorilor absolvenţi", a menţionat rectorul.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Cosmin Popescu, crede că problema luată în discuţie ar fi rezultatul conjugat al mai multor "acţiuni sau inacţiuni" care au avut loc în Timişoara şi în judeţ.

"Sunt chestiuni legate de administraţia publică locală şi judeţeană, de ceea ce nu s-a întâmplat în zona politică. Aş propune să facem un memorandum bine fundamentat pe această situaţie, să prezentăm datele concrete, să avem o discuţie cu ministrul Educaţiei. Lucrurile, din punctul nostru de vedere, au degenerat în timp, avem şi noi o parte de vină, dar partea de atractibilitate a Timişoarei este legată foarte mult de ceea ce se întâmplă în oraşul în care mergi să studiezi. De ce vrei să mergi să studiezi la Munchen, la Viena, Paris? Un rol important îl are şi oraşul. Faptul că noi suntem acum în această situaţie este rezultatul acestor inacţiuni, această lipsă de acţiune conjugată şi acumulată în timp. Să începem un dialog la nivel de Minister al Educaţiei, cu reprezentanţii noştri în Parlament şi dacă este cazul - dar nu cred că este cazul -, să iasă din acea stare de letargie şi de interes personal - deşi nu este cazul - şi să vină alături de noi, să facem ceva pentru zonă. Timişoara începe să rămână doar reclama pe care a avut-o, de capitala din vest", a comentat rectorul Cosmin Popescu.

Studiul realizat de UVT a mai arătat că Timişoara nu a făcut altceva decât să caute ca prin excelenţă şi competitivitate să reducă decalajul de tradiţie academică pe care îl are faţă de Cluj sau Iaşi, cu mai mult sau mai puţin succes, dar dacă va continua subfinanţarea, sunt foarte puţine şanse de a ajunge la nivelul oraşelor universitare menţionate. Mai mult, în orizontul 2030, Timişoara riscă intrarea într-un declin de dezvoltare comparativă, după ce a fost un performer al dezvoltării la nivel naţional.

"Împreună cu colegii rectori ai universităţilor timişorene membre ale ATU, voi transmite Ministerului Educaţiei concluziile acestei proiecţii comparative despre bugetele publice alocate pentru centrele universitare Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi în ultimii 10 ani. Ideile rezultate vor reprezenta un set de date argumentative pe care universităţile din ATU le vor susţine pentru setarea la un alt nivel a bugetelor finanţărilor publice care vor fi alocate centrului universitar timişorean de către Ministerul Educaţiei, pentru recunoaşterea rolului strategic pe care îl joacă universităţile din Timişoara în dezvoltarea întregii regiuni a Banatului, dar mai ales pentru a stimula competitivitatea economiei din Timişoara, a cărei tracţiune nu poate să crească în absenţa unor generaţii de absolvenţi dimensionate corect, măcar pentru orizontul următorului deceniu economic", a afirmat rectorul Marilen Pirtea.

Teatru
Premieră! Teatrul muzical ,,Awakening” – un proiect UVT cu dublă prezentare
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest Timișoara -UVT- își afirmă identitatea prin multiple forme de expresie culturală, în rolul de epicentru al creativității în cadrul comunității timișorene, cu implicarea cadrelor universitare și a studenților de aici.

Un nou produs cultural inedit este reprezentat de spectacolul  ,,Awakening”, care este un proiect inedit de teatru muzical, transpus atât în formă scenică clasică, cât și în manieră cinematografică. Proiectul cinematografic reprezintă o premieră absolută, atât pentru UVT, cât și pentru Facultatea de Muzică și Teatru – fiind un episod pilot al viitoarelor spectacole de musical realizate de către  studenții și profesorii – artiști din cadrul FMT – UVT.

,,Awakening” este un spectacol al deșteptării și revenirii la viață după izolarea și singurătatea perioadei de pandemie, după autoizolarea în lumea virtuală. ,,Awakening” este interpretat de actori ai claselor de Actorie română și germană.

Spectacolul are certe valențe katharhice, certificate prin  dramaticul și stăruitorul îndemn de a ne ridica din „vidul online” și de a ,,pluti”  din nou în lumea ființelor vii. În același timp, ,,Awakening” ne invită și la profunda și dureroasa meditație conform căreia identificarea ființei umane cu sursele virtuale poate declanșa fenomenul pierderii și înstrăinării umanității de propria sa esență. Spectacolul ne amintește că nu există viață, comunicare și nici iubire, între pereții lumii virtuale.

Fiind un spectacol de teatru muzical, asistăm la fericita și inedita simbioză dintre muzică, dans și teatru, între performanța vocală, poezia mișcării și arta actorului de teatru.

Distribuția este asigurată integral de către studenții specializării Artele Spectacolului – Actorie, limba romană și germană, Facultatea de Muzica si Teatru din Universitatea de Vest din Timișoara.

Spectacolul este pregătit de un colectiv al FMT – UVT: Regia artistică și scenariul – asist.univ.drd. Simona Vintilă. Pregatire voci: asist.univ.drd. Lavinia Răducanu. Pregatire muzicală: asist.univ.drd. Gabriel Muzicaș. Coregrafie: Alexandru Pintea  (alumni FMT – Actorie, în prezent balerin la Opera Timișoara).

Filmul teatrului muzical ,,Awakening”  este realizat de către ,,Timișoara Film Society”. Partenerii proiectului: Teatrul Maghiar de Stat ,,Csiky Gergely” Timișoara și Clubul  Rotary Opera Timișoara

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT propune comunității timișorene o serie de evenimente culturale premergătoare anului 2023, care se constituie într-un program „UVT2023 pentru TM2023”, grupate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”. În cadrul acestor evenimente, în această săptămână vă invităm să urmăriți premiera spectacolului ,,Awakening”, o formulă artistică aparte, prin care talentații colegi și studenți din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a UVT marchează prin spectacol un pas înainte spre ieșirea din izolarea peroadei de pandemie. Vă așteptăm în 17 iunie la premiera spectacolului ,,Awakening”.

Trailer-ul filmului ,,Awakening” poate fi urmărit pe canalul de Youtube al UVT, la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=UNgrVqJvBQE

Premiera spectacolului va avea loc în 17 iunie, începând cu ora 19, pe scena programului „WePerform – Seri de Muzică și Teatru”, oferit de FMT – UVT în Piața Unirii din Timișoara. Apoi, din 18 iunie, varianta cinematografică a spectacolului va putea să fie urmărită pe canalul de Youtube al UVT (https://www.youtube.com/c/uvtromania/videos).

Florin Dragan Rector Universitatea Politehnica Timisoara 002 1024x841
Florin Drăgan: Universitatea Politehnica Timișoara este pregatită să integreze elevii care au renunțat să studieze în străinătate
financialintelligence.ro

Florin Drăgan, rector la Universitatea Politehnica Timișoara, anunță că universitatea este pregatită să integreze elevii care au renunțat să studieze în străinătate. Aceștia pot fi admiși pe baza unui CV educațional, au siguranța unor joburi bine plătite și se pot implica în proiecte de cercetare, potrivit unui comunicat de presă.

Din discuțiile purtate cu directorii liceelor de elită din vestul țării rezultă că numărul elevilor care vor să meargă la studii universitare în străinătate este în scădere. Putem vorbi de două motive: pe de-o parte pandemia de coronavirus i-a făcut să se reorienteze către o universitate din România, pe de altă parte Brexitul a îngreunat accesul la împrumuturile guvernamentale,  a declarat Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara.

Datele UNESCO arată că aproximativ 40.000 de studenți români învață la universități din străinătate. Un sfert dintre ei sunt înmatriculați la universitățile din Marea Britanie, țară care și-a schimbat politica de acordare a împrumuturilor către tineri, după ieșirea din Uniunea Europeană. Această situație, dar și faptul că există temeri din partea tinerilor de a pleca în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus, a dus la o scădere a interesului elevilor de clasa XII-a pentru universitățile din străinătate.

Universitatea Politehnica Timișoara a creat în ultima vreme mai multe programe pentru a-i atrage pe elevii cu rezultate deosebite. În general cei care își doresc să studieze în străinătate sunt tinerii cu performanțe, care au participat la diverse concursuri și au spirit inovator. De altfel, ei sunt tineri pe care orice instituție de învățământ îi dorește așa că pot fi admiși la Universitatea Politehnica Timișoara pe baza unui CV educațional la specializările din zona IT sau la Facultatea de Arhitectură.

“Acest model de admitere bazat pe CV educațional este o evaluare pe întreg parcursul celor patru ani de liceu. Noi analizăm competițiile la care se înscrie tânărul, precum și rezultatele pe care le are individual sau în echipă cu alți colegi. Examinarea clasică, la o singură disciplină, îți evaluează cunoștințele la un moment din timp în care poți fi într-o formă mai bună sau mai rea. În schimb, evaluarea bazată pe CV educațional surprinde un parcurs mai lung, bazat pe cunoștințele aplicate ale tânărului. Este al doilea an în care avem această metodă alternativă de admitere, iar anul trecut am avut inclusiv candidați din București, cu un parcurs foarte bun pe perioada liceului. Astfel, tinerii evită un examen de admitere și ajung la specializarea dorită” susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

FlagUVT
UVT. Ȋncheierea proiectului „Acces şi echitate în universităţi. Demersuri antreprenoriale inovatoare pentru studenţi şi cadre didactice”
timpolis.ro

Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Componenta 379 Bursa Student Antreprenor – Măsura activă pentru creşterea paricipării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă - Regiuni mai puţin dezvoltate, Axa Prioritară 6 Educaţie şi competente, Operaţiune compozită OS. 6.7, 6.9, 6.10. Durata proiectului a fost de 24 luni, iaqr valoarea proiectului a fost de 6.673.605,90 lei

Obiectivul general vizat de proiect a fost creşterea calităţii, eficienţei şi accesului la învăţământul superior, în corelare cu nevoile pieţei muncii din sectoarele economice, prin dezvoltarea unui program integrat de oferte educaţionale inovative şi atractive, resurse de învăţare moderne şi flexibile, perfecţionarea personalului didactic şi susţinerea studenţilor proveniţi din grupuri vulnerabile.

Principalele beneficii pe care le-a oferit acest proiect constau în:

- Adresabilitate deschisă pentru 453 studenți, dintre care 364 studenţi care provin din grupuri vulnerabile, participanți la servicii de consiliere profesională și orientare în carieră;

- Propunerea de stimulente în sumă forfetară lunară în valoare de maxim 300 de lei/lună, pe parcursul ultimelor 3 semestre de studii la licenţă pentru 341 de studenţi din cele două universităţi partenere;

- Perfecţionarea a 88 de cadre didactice din cele două universităţi prin parcurgerea unui program de formare dedicat personalului didactic universitar;

- Stagii naționale de schimb de bune practici pentru 20 cadre didactice;

- Sesiuni de tutoriat pentru 320 de studenţi;

- Consiliere academică (individuală şi de grup) pentru 453 studenţi;

- Participarea studenţilor la ofertele de studii Competenţe avansate de antreprenoriat, Justiție enviromentală și Starea de bine la locul de muncă;

- Elaborarea a 341 planuri de afaceri/sustenabilitate poststudii ȋn domeniul studiilor de licenţă realizate de beneficiari ai burselor student antreprenor.

Lucian Ciolan UN 820x547
Peste jumătate dintre profesorii de matematică și științe sunt oameni de peste 50 de ani. În 10 ani va fi o criză de profesori calificați – Lucian Ciolan, prorectorul Universității București: E nevoie de o strategie de recrutare bazată pe stimulente
edupedu.ro

În 10 ani o să ne confruntăm cu o criză de profesori calificați, mai ales în zona matematicii, unde sunt mai multe ore, dar și în zona științelor, unde peste jumătate dintre profesori au peste 50 de ani, a declarat Lucian Ciolan, prorectorul Universității din București la prezentarea raportului detaliat al rezultatelor testării internaționale TIMSS 2019.

Acesta a mai spus că analiza făcută arată că un procent foarte mic dintre studenți au ca prima opțiune cariera didactică, iar asta ar trebui să ducă la o strategie de recrutare bazată pe un anumit tip de stimulente.

Profesor de Politici educaționale și sociale și Metodologia cercetării la Departamentul de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Lucian Ciolan spune că a descoperit „cu tristețe” din datele studiului TIMSS 2019 că unul din patru profesori nu a participat la nicio activitate de formare în ultimii doi ani. Ciolan a mai spus că, pe lângă aceștia, „există un procent foarte mare și al celor care în ultimii ani au participat la 3-6 ore de formare continuă, care practic e tot un fel de neparticipare”.

Lucian Ciolan:„În ceea ce privește recrutarea și formare inițială a profesorilor aș vrea să subliniez foarte clar câteva chestiuni. Recrutarea profesorilor calificați pentru matematică și științe trebuie să intre într-o zonă strategică. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu: peste jumătate dintre profesorii de matematică și științe sunt oameni de peste 50 de ani, iar investigând opțiunile studenților pentru a-și alege o carieră în educație constatăm că un procent foarte mic dintre studenți au ca prima opțiune cariera didactică. Iar estimarea noastră este că, dacă nu intervenim cu o strategie de recrutare și de stimulare încă din zona de formare inițială, în aproximativ 10 ani o să ne confruntăm, mai ales la matematică, unde sunt catedre mari cu ore multe pe săptămână, cu o criză de profesori calificați. La noi e mitul ăsta care a circulat până acum, că sistemul nostru are mulți necalificați, nu este adevărat să știți. Numărul de profesori necalificați din sistemul de educație este relativ mic, e chiar nesemnificativ aș spune, raportat la numărul total.

Summit Nato Bruxelles
CULTURA DE SECURITATE - Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing
cursdeguvernare.ro

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia, Jens Stoltenberg a afirmat: ” NATO rămâne angajat în abordarea sa duală, de descurajare și de dialog.”

Noutatea a venit în ce privește poziția față de China – pentru prima dată pozițiile statelor membre fiind explicit și ferm unitare. Jens Stoltenberg a afirmat că Beijing își mărește arsenalul nuclear, precizând: ”Rămânem, de asemenea, preocupați de utilizarea dezinformării de către China”.

La finalul summitului NATO organizat luni la Bruxelles, Secretarul General al organizației a anunțat: ”Am auzit cu toții un mesaj puternic din partea președintelui Biden despre angajamentul Statelor Unite față de NATO”.

Jens Stoltenberg a prezentat presei deciziile adoptate la Bruxelles, din declarațiile sale reieșind că că una dintre cele mai importante realizări ale acestui summit fiind adoptarea unei poziții unitare în ceea ce privește China.

Înăsprirea poziției NATO vizavi de Chinei are, de asemenea, legătură „cu păstrarea avantajului tehnologic”, a declarat jurnaliștilor secretarul general Jens Stoltenberg.

Oficialul a spus că Beijing investește puternic în noi capacități militare și nucleare și dobândește, de asemenea, tehnologii dinn străinătate prin investițiile sale masive în Occident – o tendință care preocupă NATO.

Cu caracter de noutate, Jens Stoltenberg a anunțat înființarea unui fond de inovare NATO, ”unde aliații care doresc acest lucru să poată sprijini start-up-urile care lucrează la tehnologii emergente și perturbatoare cu dublă utilizare în domenii-cheie pentru securitatea aliaților”.

Alianța Nord-Atlantică a mai decis să încurajeze ”cooperarea tehnologică între aliații din NATO, promovarea interoperabilității și încurajarea dezvoltării și adoptării soluțiilor tehnologice pentru a răspunde nevoilor noastre militare”.

În acest scop, ”vom lansa un accelerator civil-militar de inovare a apărării pentru Atlanticul de Nord”, a spus Jens Stoltenberg.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.