EȘTI AICI:
Revista presei – 15 iulie 2022

Revista presei – 15 iulie 2022

Absolvire Uvt 768x768
Ceremonia de absolvire a UVT, din nou în Piața Libertății
stiridetimisoara.ro

Ceremonia de absolvire a promoției UVT 2022 va avea loc sâmbătă, 16 iulie. Se întâmplă de dimineață, în Piața Libertății, iar seara are loc o petrecere în Iulius Gardens.

La evenimentul din Piața Libertății vor participa studenții promoției UVT 2022, conducerea universității, reprezentată de rector, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, și de prorectorii instituției, alături de decanii și prodecanii facultăților. Vor fi prezenți, de asememea, liderii organizațiilor studențești, managerii departamentali din universitate, invitații speciali și partenerii instituționali ai UVT.

„În 2022 avem bucuria să ne sărbătorim absolvenții, dar și să oferim Timișoarei un show special, pentru ca ziua Ceremoniei de Absolvire UVT să rămână în memoria noastră subiectivă ca un moment cald și emoționant al anului. Ne vom bucura în întregime de libertatea participării necondiționate la un eveniment al finalului de ciclu universitar”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Program:

  • ora 10 – Flash Mob organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport
  • ora 10,05 – Deschiderea Ceremoniei de absolvire
  • ora 10,20 – Mesajul rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
  • ora 10,30 – Povestea Promoţiei UVT 2022 (proiecție)
  • ora 10,35 – Premierea șefilor de promoție
  • ora 11,10 – Aruncarea tocilor
  • ora 11.10 -Miniconcert (studenți FMT)
  • ora 11, 45 – Încheierea ceremoniei

În a doua parte a zilei, începând de la ora 19.30, în spațiul Iulius Gardens de la Iulius Town, va avea loc evenimentul Graduation Party UVT. Absolvenții și invitații din cadrul comunității universitare UVT vor intra în vibe-ul de sărbătoare alături de DJ RaulL și DJ Robastien (de la 19,30) și, ulterior, vor participa la un concert susținut de Feli (de la ora 22).

100L9337 640x400 1
David Popovici va primi invitaţia de a-şi continua studiile la UVT
stiriletransilvaniei.ro

Înotătorul David Popovici, multiplu medaliat la Campionatele Europene de juniori şi dublu campion mondial la seniori, va primi invitaţia de a-şi continua studiile la Universitatea de Vest din Timişoara după ce va încheia liceul, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

„Vom face acest demers către David Popovici. Noi în fiecare an trimitem 100 de scrisori personalizate către câştigătorii olimpiadelor şcolare, către şefii de promoţie sau cei cu 10 la Bacalaureat, deci tot ce înseamnă performanţă. Le oferim acestora pachete care includ bursă, cazare gratuită, acces gratuit la toate bazele sportive şi instituţiile de cultură din Timişoara şi aşa mai departe. Noi am avut printre absolvenţi mari sportivi care au pus drapelul României pe cel mai înalt catarg. Aşa că ne dorim să îi facem o ofertă şi lui David Popovici. Ce va decide David Popovici rămâne de văzut, dar datoria noastră este să încercăm şi să păstrăm talentele în ţară”, a declarat rectorul UVT.

„Menţionez că noi am fost primii care am adus-o pe Simona Halep în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi i-am oferit titlul de Doctor Honoris Causa când ea nu era locul unu mondial la tenis. Noi am adus-o atunci când era în ascensiune pentru că vedeam în ea trăirile tinerilor, speranţele lor şi ale copiilor. Aceşti mari sportivi sunt modele pentru generaţiile următoare, iar rolul nostru este de a îi aduce în faţă pentru a arăta că putem atinge cele mai înalte culmi ale performanţei în sport, educaţie, cultură şi aşa mai departe”, a adăugat acesta.

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Prin performanţa de la Budapesta, Popovici a devenit al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după rezultatul americanului Jim Montgomery în 1973, la Belgrad.

La Upt 111
Universitatea Politehnica Timișoara, la primul bootcamp E³UDRES²
ziuadevest.ro

O echipă a Universității Politehnica Timișoara a participat, în prima jumătate a lunii iulie, la primul Bootcamp E³UDRES², organizat la St. Jakob im Defereggental, în Osttirol, Austria, pe tema „The New Sustainable Future Campus”. Cei 24 de studenți din 6 țări partenere au lucrat în echipe internaționale pentru a găsi soluții la challenge-urile propuse cu scopul de a crea în comun un concept care să contribuie la o societate mai inteligentă și mai durabilă: „Lifelong Growth”, „Living Formats”, „Bridging & Sharing Talents”, „Regional Impact”. Membrii board-ului E³UDRES²prezenți la St. Polten au jurizat pitch-urile transmise live fiind încântați de creativitatea participanților. Echipa UPT a fost reprezentată de studenții Andrada Baleți, Leonardo Coț, Andreea Gealapu, Mihai Pistrugă-Adam, și de mentorii prof.univ.dr. Claudiu Albulescu și șl.univ.dr. Valentin Niță.

Bootcamp-ul a oferit participanților șansa de a participa activ la proiectarea viitorului Europei, de a experimenta un mediu de lucru inovator și creativ, cu sprijin și motivație din partea mentorilor și experților, învățând astfel să dezvolte o idee de la problemă la o soluție cu impact. În final, au părăsit bootcamp-ul cu cunoștințe aprofundate despre design thinking, modele de afaceri, prezentare către investitori și, desigur, regiunile E³UDRES².

Din echipa câștigatoare ce a adresat challenge-ul „Regional Impact” a făcut parte și studenta UPT, Andreea Gealapu. Soluția propusă a vizat implementarea unei platforme digitale denumită CEU („Create Engage Unify”). Scopul acesteia este de a crea o regiune inteligentă care să-și conecteze cetățenii și care să se concentreze pe educația transparentă, soluții sustenabile și neuro-diversitate. Pe scurt, acest website este un proiect universitar care urmează ideea „De la Regiune – Pentru Regiune”, prin conectarea studenților, antreprenorilor, companiilor și a localnicilor pentru a colabora în vederea adresării și rezolvării problemelor regionale.

Informatica1
Cum vor să atragă studenți universitățile din Iași: fără examene de admitere și regula „plătești o taxă, te înscrii la câte specializări vrei”
libertatea.ro

Toate cele cinci universități de stat din Iași au în jur de 10.000 de locuri fără taxă pentru absolvenții de liceu, iar condițiile de admitere sunt cele mai lejere din ultimii trei ani. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, de exemplu, a scos probele de admitere de la facultăți la care trierea era foarte strictă, ca Informatica sau Dreptul. Nici la Agronomie nu se mai intră cu examen, iar Politehnica ieșeană îi încurajează să se înscrie la mai multe specializări pe un singur dosar și o singură taxă.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC), cea mai veche instituție de învățământ superior din România, nu se mai susțin probe suplimentare de admitere la unele dintre cele mai căutate facultăți pentru al treilea an consecutiv. La Informatică, unde se dădea o probă scrisă de matematică sau informatică, acum se intră doar pe baza mediilor obținute la examenul de Bac. Aici concurența era de peste 4 candidați pe un loc.

La Facultatea de Drept s-a scos proba-grilă de gramatică a limbii române, introdusă înainte de 2015, care conta în proporție de 50% din media de admitere și despre care profesorii spuneau că ajuta să încurajeze candidații să vină mult mai bine pregătiți. S-au bătut anul trecut pe un loc la Drept peste 5 candidați.

 

 

Shutterstock 2025371867 NWI0
Va fi mai greu să devii profesor, potrivit proiectului privind legea Educației în învățământul preuniversitar / Au fost incluse noi module, iar masterul didactic nu mai este suficient pentru a preda
edupedu.ro

În proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar, lansat în dezbatere publică până în data de 24 august, se precizează etapele pe care viitorii profesori trebuie să îi parcurgă pentru a putea preda. Pe lângă masterul didactic, care este obligatoriu în continuare, în formarea inițială apar câteva module noi, și un examen după masterul didactic și stagiatură.

  • Fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea a atras atenția într-o analiză pentru Edupedu.ro că “așa cum este concepută acum, (n. red în proiectul de lege privind învățământul preuniversitar) cariera didactică devine neatractivă, pentru că intrarea în sistem este complicată și lungită.”
  • Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august. Pot fi trimise opinii pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.

Potrivit propunerilor din Legea Educației din Învățământul Preuniversitar pentru “asigurarea calității la nivelul selecției cadrelor didactice, debutul în carieră se realizează după finalizarea unor programe de formare inițială, care să asigure corespondența cu noile standarde de formare.”

Astfel, pentru a deveni cadrul didactic, absolvenții de învățământ superior sunt în continuare obligați “să absolve cursurile unui masterat didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.”

Elevi Legi Educatie Schimbari Benefice Finantate
Elevi: Legile educației aduc schimbări benefice, dar trebuie finanțate pe măsură
rfi.ro

Legile educației prezentate de Guvern aduc schimbări benefice și mult așteptate, însă ele trebuie finanțate adecvat. Iată ce spune la RFI președintele Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram. Potrivit proiectelor amintite, colegiile naționale vor putea organiza propriile examene de admitere, structura Bacalaureatului se modifică, nu se vor mai acorda note la Educație fizică și Arte, ci calificative admis sau respins, iar salariile profesorilor debutanți cresc cu 43%.

Robert Avram spune cum arată legile educației naționale, din perspectiva elevilor: ”Sunt schimbări benefice și mult așteptate, la o primă vedere, multe dintre ele. Multe dintre ele sunt de altfel și propunerile pe care Consiliul Național al Elevilor le-a făcut de-a lungul timpului, precum cea de separare a postului de director în două și anume director și director administrativ, pentru a separa atribuțiile, cea cu acordarea de calificative la Educație fizică și sport și Arte. Însă așteptăm din nou textul legii, pentru că nu de puține ori s-a întâmplat ca declarațiile să fie într-un fel, iar textul legii să sufere anumite modificări”.

Colegiile naționale vor putea organiza propriile examene de admitere. Reprezentantul elevilor comentează propunerea: ”Legat de admiterile pentru liceu, nu vedem neapărat ceva rău în faptul că acele colegii naționale își vor putea elabora propriile procese de admitere, însă cu două condiții. Unu: să fie organizate înainte de Evaluarea Națională, pentru că din declarațiile ministrului ar reieși că odată ce iei o notă bună la respectivul examen de admitere, ai putea fi admis în liceul respectiv, fără a mai susține Evaluarea Națională. Doi: să ne asigurăm de securitatea subiectelor și conformitatea lor. Trebuie să ne asigurăm că subiectele sunt făcute de persoane avizate și că ministerul, prin organele de specialitate, are un anume control asupra conținutului lor, pentru că nu putem risca să avem situații în care anumite colegii naționale, anumite licee, din motive mai mult sau mai puțin obiective, au anumite subiecte care sunt neconforme cu standardele la care ar trebui să ne raportăm”.

Robert Avram mai precizează că legile educației trebuie finanțate adecvat: ”Din proiectul de lege pentru învățământ ar reieși că Educația ar trebui să primească 15% din bugetul național consolidat, care ar însemna undeva la aproape dublu față de finanțarea pe care o avem în momentul de față, lucru lăudabil, însă trebuie să ne asigurăm că la nivel politic există asumarea pentru aceste deziderate”.

646x404 (64)
Peste 6.800 de elevi au rămas nerepartizaţi la liceu, în acest an
adevarul.ro

Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, 14 iulie, ora 10:00, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2022 - 2023.

Au fost repartizaţi computerizat 110.035 de elevi (94,13%) în învăţământul liceal din totalul elevilor cu opţiuni completate (116.887), cu peste 20.000 de elevi mai mult, comparativ cu etapa din anul precedent, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei   În total, au fost completate 2.338.353 de opţiuni, rezultând o medie de 20 de opţiuni/elev. Este de remarcat faptul că 46.171 dintre elevii cu opţiuni completate (42%) au fost admişi la prima opţiune, iar 77.302 elevi (70.3%) au fost admişi la una din primele 5 opţiuni.

Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal, în perioada 15 – 20 iulie, candidaţii vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admişi.   În zilele de 21, 22 şi 25 iulie 2022, comisiile judeţene de admitere/comisia ISMB vor soluţiona situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.   6.852 de elevi (5,87%) nu au fost repartizaţi în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 27.657 de locuri libere în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional: 4.993 de locuri libere la liceu şi 22.664 de locuri în învăţământul profesional (dintr-un total de 41.052 de locuri prevăzute, după ce 18.338 de elevi au optat pentru rute de şcolarizare în învăţământul profesional).

 

Admitere 2022 Universitate Banat
Admitere 2022 la USAMVB ”Regele Mihai al României” din Timișoara!
agrointel.ro

Începând de luni, 11 iulie, a debutat sesiunea de admitere la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Candidații care doresc să se înscrie la unul dintre cele 22 programe de studii universitare de licență și cele 32 programe de studii universitare de master, oferite în cadrul celor șase facultăți ale USAMVB ”Regele Mihai I al României” din Timișoara, se pot prezenta în centrele de înscriere organizate.

Acestea sunt în Timișoara – USAMVB Timișoara, Deva – Mall Shopping City, Pecica -Primăria Pecica, Râmnicu Vâlcea – Mall Shopping City, Reșița – Liceul Teoretic ”Traian Vuia”, Satu Mare – Mall Shopping City, Târgu Jiu – Mall Shopping City, Drobeta Turnu Severin – Colegiul Tehnic Decebal sau pot opta pentru înscrierea on-line pe site-ul universității: www.usab-tm.ro.

Perioada de înscriere în sesiunea iulie este 11 iulie – 27 iulie 2022.

Pentru informații suplimentare privind calendarul admiterii, programul centrelor de înscriere și documentele necesare înscrierii, accesați link-urile de mai jos sau scanați codul QR al fiecărei facultăți.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.