EȘTI AICI:
Revista presei – 15 februarie 2022

Revista presei – 15 februarie 2022

Uvt 1 (2)
UVT organizează sesiunea de lucru aplicativă „Elaborarea schiței unei cereri de finanțare în cadrul Clusterului 5 Orizont Europa”
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Centrul prin Centrul suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM, organizează o sesiune de lucru aplicativă dedicată elaborării schiței unei cereri de finanțare în cadrul clusterului Climă, energie și mobilitate (Clusterul 5) al Programului Orizont Europa. Evenimentul va fi organizat on-line, în intervalul 23-25 februarie 2022, zilnic, între orele 10:00-13:00.

Sesiunea de lucru este organizată în jurul apelului Supporting the action of consumers in the energy market and guide them to act as prosumers, communities and other active forms of active participation in the energy activities, fiecare zi fiind dedicată câte unei etape necesare în vederea elaborării unei cereri de finanțare.

Astfel, ziua de miercuri, 23 februarie 2022 va fi dedicată prezentării unor exemple de bune practici în programe europene, cea de joi, 24 februarie 2022 aduce în atenție elaborarea unui concept de proiect cu valențe „state of the art”, în vreme ce ultima zi, vineri, 25 februarie 2022 este menită să-i ghideze pe participanți în demersul lor „de la concept la structura unui proiect”.

Sesiunea va fi una interactivă, sub îndrumarea experților în scrierea și implementarea proiectelor europene din cadrul Centrului SupportTm.

55100544 303
Universitatea din Oradea sărbătorește Ziua Lecturii printr-o întâlnire cu poeta Lili Crăciun
ebihoreanul.ro

Pe 15 februarie 2022, România sărbătoreşte, în premieră, Ziua Naţională a Lectorii. Sărbătoarea, care îşi propune să deschidă apetitul românilor pentru citit, va fi marcată şi la Biblioteca Universităţii din Oradea, unde doritorii vor putea participa la o întâlnire cu poeta Lili Crăciun.

"Sub titlul "Comori ascunse în cărţi", Biblioteca Universităţii din Oradea va găzdui o întâlnire cu poeta Lili Crăciun. Ea, împreună cu gazdele evenimentului, le vor vorbi celor prezenţi despre farmecul, bucuria şi foloasele lecturii. Cu acest prilej, autoarea va citi câteva din creaţiile ei poetice", a transmis Universitatea.

Întâlnirea celor ce iubesc lectura va avea loc în sala de conferinţe a Bibliotecii universitare marţi, de la ora 12.30. Organizatorii atenţionează că participarea la eveniment este posibilă în limitele respectării normelor sanitare în vigoare.

Dreamstime S 190933908
Resurse și cursuri online Web of Science, la Universitatea Tehnică din Iași
bzi.ro

Universitatea Tehnică din Iași invită comunitatea academică la resurse și cursuri online, sub egida Web of Science. E-nformation continuă în această lună programul sesiunilor de instruire Web of Science cu noi subiecte interesante, care li se adresează tuturor utilizatorilor resurselor de documentare electronică. Acestea le sunt adresate, deopotrivă, studenților, doctoranzilor, cadrelor didactice, cercetătorilor sau bibliotecarilor

Comunitatea academică de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași are parte de resurse și cursuri online, sub egida Web of Science. Totul printr-un parteneriat cu E-nformation. Astfel, E-nformation continuă în această lună programul sesiunilor de instruire Web of Science cu noi subiecte interesante, care li se adresează tuturor utilizatorilor resurselor de documentare electronică.
Acestea sunt disponibile în luna februarie 2022 și sunt adresate tuturor utilizatorilor Web of Science (studenți, doctoranzi, cadre didactice, cercetători, bibliotecari etc.).

Resurse și cursuri online, marca Web of Science, pentru comunitatea de la Universitatea Tehnică din Iași

Înscrierile se pot face pe pagina dedicată fiecărui eveniment, accesând link-urile Platformei.

Comunitatea academică de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași are parte de resurse și cursuri online, sub egida Web of Science. Totul printr-un parteneriat cu E-nformation. Astfel, E-nformation continuă în această lună programul sesiunilor de instruire Web of Science cu noi subiecte interesante, care li se adresează tuturor utilizatorilor resurselor de documentare electronică.
Acestea sunt disponibile în luna februarie 2022 și sunt adresate tuturor utilizatorilor Web of Science (studenți, doctoranzi, cadre didactice, cercetători, bibliotecari etc.).

Resurse și cursuri online, marca Web of Science, pentru comunitatea de la Universitatea Tehnică din Iași

Înscrierile se pot face pe pagina dedicată fiecărui eveniment, accesând link-urile Platformei.

Graduation Cap 3430714 1280 E1643026238767
Studenții de la Universitatea ”Cuza”, provocați la un concurs ce are în prim-plan tematica ”Holocaust în România”
bzi.ro

Universitatea ”Cuza” îi invită pe studenți la un concurs ce are în prim-plan tema ”Holocaust în România”. Acesta este lansat de Complexul Educațional LAUDE-REUT. Tinerii pot realiza eseuri cu tema ”Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România”. Acesta este organizat în parteneriat cu Ambasada Germaniei la București, Ambasada Statului Israel la București, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” și Asociația „Jean Waldman”

Concurs de eseuri cu premii pentru studenți, lansat de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, cu tema ”Holocaust în România”. Totul în parteneriat cu Complexul Educațional LAUDE-REUT. Tinerii pot realiza eseuri pornind de la „Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România”. Concursul este organizat în parteneriat cu Ambasada Germaniei la București, Ambasada Statului Israel la București, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, Asociația „Jean Waldman”, Consiliul Național al Elevilor și inspectoratele școlare județene.

Concursul li se adresează studenților din facultăți cu profil Istorie și Științe socio-umane, dar și elevilor din clasele IX-XII sau cadrelor didactice specializate în Istorie, Științe socio-umane, Limba română și limbi moderne.

Studenți de la Universitatea ”Cuza”, într-un concurs de eseuri ce are în prim-plan tema ”Holocaustul în România”

 

102feb935d10b317ee8abd6da52680ca
Euronews România, o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de la Budapesta
newsweek.ro

Cum a ajuns Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban.

Strada Cimbalom 3/B, Budapesta. Lângă un vechi bloc comunist din capitala maghiară, o vilă modernă a devenit de câțiva ani principalul punct din care un fond de investiții portughez își coordonează operațiunile în regiune. Fondul se numește Alpac Capital și de aproape două luni a preluat canalul TV Euronews, o tranzacție cu implicații majore pe piața media europeană.

Postul a fost cumpărat de la un investitor egiptean, Naguib Sawiris, care a avut în trecut legături de afaceri cu oamenii lui Radu Mazăre, fostul primar PSD al Constanței, aflat în spatele gratiilor după ce a fost condamnat într-o serie de dosare de corupție instrumentate de DNA.

Cel care coordonează strategia companiei, Pedro Vargas Santos David, directorul executiv și principalul partener, este fiul lui Mario David, consilierul personal al premierului Viktor Orban, pe care acesta l-a decorat în 2016 cu Ordinul pentru Merit al Ungariei.

Juniorul este, la rândul său, prezent în cercul afaceriștilor care-l sprijină pe liderul autoritar de la Budapesta. Afacerile familiei David sunt, de asemenea, în strânsă conexiune cu companiile de stat maghiare controlate de guvernul Orban. Ministrul Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, anunța în urmă cu cinci ani înființatea unui fond de investiții maghiaro-portughez din care făceau parte Alpac Capital, dar și companii de stat ungare.

Japonia Expo (1)
Japonia de Timișoara! Reprezentație de Kendo și Iaido și expoziției de stampe – la Muzeul Național de Artă
ziuadevest.ro

Muzeul Național de Artă Timișoara, în colaborare cu Clubul Sportiv Sam-Sho și Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo, organizează, sâmbătă, 19 februarie 2022, la ora 11:00, o reprezentație de Kendo și Iaido, sub îndrumarea senseiului Florin Ianăși.

Reprezentația va avea loc în Sala Barocă, fiind parte integrantă a evenimentelor dedicate expoziției de stampe japoneze „Celebrities of the Floating World 2022” și va fi urmată de un tur ghidat, oferit publicului de Andreea Foanene, curatoarea expoziției din cadrul Muzeului Național de Artă Timișoara.

Lucrările din expunere fac parte în exclusivitate din colecția avocatului George Șerban, cu suportul profesional oferit de Alexandru Chituță, din cadrul muzeului Samuel von Brukenthal din Sibiu, curatorul colecției.

Organizatorii expoziției sunt Muzeul Național de Artă Timișoara, Asociația „Șerban și Asociații”  Societate civilă de avocați, Ambasada Japoniei în România, Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Consiliul Județean Timiș

Parteneri, Universitatea Politehnică din Timișoara, Biblioteca Universității Politehnice, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Muzeul Național Brukenthal, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Centrul de Cultură și Artă Timiș, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul de Artă Brașov, Clubul Sportiv Sam-Sho, Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo, Discover Timiș.

Scientific 2040795 1280 960x638
“România are decalaje importante față de marea majoritate a țărilor Uniunii Europene, în domeniul cercetării și inovării, din cauza subfinațării cronice din ultimele 3 decenii”

Lipsa fondurilor alocate cercetării, a reformelor în domeniul științific au dus “la un adevărat exod al unora dintre cei mai capabili oameni din țară”, atrage atenția Asociația Ad Astra a cercetătorilor români, într-o scrisoare deschisă.

În ultimele 3 decenii, “cercetarea din România suferă profund din cauza subfinanțării cronice, a lipsei de predictibilitate a finanțării, precum și din lipsa unor reforme profunde, măsuri mult așteptate de comunitatea științifică, dar care, până în acest moment, nu s-au concretizat”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației către ministrul cercetării, inovației și digitalizării, Ioan Boloș, numit în funcție pe 28 ianuarie anul acesta.

Asociația atrage atenția că mulți cercetători au plecat din țară, iar comunitatea științifică are de suferit din cauza lipse de reformă și a finanțării în cercetare. România are decalaje importante față de marea majoritate a țărilor Uniunii Europene, inclusiv din rândul țărilor vecine în domeniul cercetării și inovării.

3271443dir
Ministrul Educaţiei: Pe 15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii, programul va fi modificat în toate şcolile pentru activităţi de lectură
adevarul.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, printr-un comunicat, că a decis ca marţi, 15 februarie 2022, programul să se modifice în toate şcolile astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

Lectura construieşte legături profunde şi statornice în minţile tuturor, fie copii sau adulţi”, transmite ministrul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu anunţă că amdecis, în calitate de ministru al Educaţiei, ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

„În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.  Obiectivul activităţii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.”, mai spune ministrul.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.