EȘTI AICI:
Revista presei – 15 aprilie 2022

Revista presei – 15 aprilie 2022

Universitatea Politehnica Bucuresti 1 820x461
Bitdefender a investit peste 50.000 de euro în modernizarea unui laborator de informatică de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB)
edupedu.ro

Compania de securitate cibernetică Bitdefender a investit peste 50.000 de euro în modernizarea unui laborator de informatică destinat studenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), transmite Agerpres.

Laboratorul a fost dotat cu 21 de computere de ultimă generaţie, proiector interactiv şi mobilier modern, aparaturi de care vor beneficia circa 600 de studenţi participanţi la cursurile în care specialiştii în securitatea cibernetică le vor preda cunoştinţe teoretice şi practice legate de acest domeniu.

„Universitatea Politehnica din Bucureşti reprezintă pentru Bitdefender un partener strategic, iar noul laborator duce colaborarea îndelungată la un nou nivel. E o nouă confirmare că parteneriatele pe termen lung între universităţi şi companii funcţionează în beneficiul studenţilor şi îi ajută să devină tot mai competitivi. Alături de Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, Bucureştiul este unul dintre oraşele de mare importanţă pentru Bitdefender şi contribuie decisiv la produsele şi tehnologiile româneşti folosite peste tot în lume”, a declarat Florin Talpeş, CEO şi cofondator al Bitdefender.

Studenţii vor studia în laborator cursuri de metode numerice, prelucrarea imaginilor şi a sunetului, interacţiunea om-calculator, programare orientată pe obiecte, analiza algoritmilor, organizarea calculatoarelor şi limbaje de asamblare, managementul proiectelor software, analiza conţinutului imaginilor, geometrie computaţională şi software project management.

În ultimul deceniu, Bitdefender şi UPB au fost parteneri în programul de internship-uri Stagii pe Bune, iar angajaţii companiei au predat cursuri studenţilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Universitatea Oradea Arhiva 14042022
Au început înscrierile pentru două școli de vară la Universitatea din Oradea
ebihoreanul.ro

Universitatea din Oradea a anunțat că a deschis înscrierile pentru două școli de vară dedicate liceenilor, ambele programate pentru luna iulie.

Una dintre școli, EduSmart, este organizată de facultățile cu profil ingineresc. „Elevii de liceu, cu vocație în domeniul inginerie au ocazia de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, Protecția Mediului sau la cea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, făcând astfel primii pași în tainele carierei pe care doresc să o urmeze”, a transmis Universitatea din Oradea.

Cea de-a doua școală de vară, Polis, este destinată liceenilor care visează să devină oameni politici, funcționari în administrația de stat, istorici, specialiști în relații internaționale sau jurnaliști, fiind organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Ambele tabere se vor desfășura între 18 și 31 iulie și au disponibile 130 de locuri (EduSmart), respectiv 90 (Polis).

Cimpeanu Si Atanasiu 820x546
A fost înființată Alianța “O voce pentru educație”, formată din societatea civilă și mediul privat
edupedu.ro

Prima întâlnire extinsă de lucru a alianței „O Voce pentru Educație” a avut loc miercuri și au participat 180 de lideri din mediul educațional și de business, reprezentanți ai părinților și elevilor, și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Din Alianță fac parte 30 de organizații non-guvernamentale și companii din sectorul educațional, 20 de camere de comerț și grupuri de business reprezentate de Coaliția Pentru Dezvoltarea României, potrivit unui comunicat de presă, remis Edupedu.ro.

  • Alianța „O Voce pentru Educație” susține 10 teme esențiale pentru reforma educației din România, inspirate de concluziile din România Educată

Alianța s-a format în contextul redactării unui nou proiect de lege a educației (2022), iar obiectivul alianței este de a contribui la reformarea reală a sistemului de învățământ, scrie în comunicatul de presă transmis de noua Alianță.

Cei implicați “își doresc să contribuie cu expertiză pe arii specifice pentru temele de reformă. Întâlnirea a facilitat primul dialog cu Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și echipa sa ministerială, privind cele mai importante măsuri de reformă pentru legea educației, pornind de la principiile definite și prin România Educată, proiect național inițiat de Președintele României, potrivit comunicatului de presă.

„Cele 10 teme-cheie pentru sistemul de românesc de educație, lansate în discuție «O voce pentru educaţie», se regăsesc în România Educată și sunt prioritar în atenția noastră, la Ministerul Educației. Întâlnirea de lucru pe care ați organizat-o dezvoltă premisele unui parteneriat puternic. Am avut alături reprezentanți ai unor companii și organizații de business care împreună înseamnă peste 50% din PIB-ul României, precum și ai unor ONG-uri remarcabile in domeniul educației, alături de reprezentanți ai elevilor si părinților. Consider această întâlnire ca fiind un adevărat moment de referință în România”, a spus ministrul Educației, prezent la eveniment.

Dreamstime S 113036595 (1)
Studenţii de la ULBS se implică în „Anii Drumeției” – Au marcat un traseu turistic din Cisnădie
oradesibiu.ro

Parteneriatul încheiat anul trecut între Consiliul Județean Sibiu și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu se fructifică și prin intermediul Programului „Anii Drumeției”.

Zilele trecute, studenții ULBS de la specializările Expertiza și Managementul Sistemelor Ecologice, Matematică – Informatică și Informatică din cadrul Facultății de Științe au participat la o acțiune de refacere a unui traseu de drumeție pedestră, din zona Cisnădie.

Studenții însoțiți de echipa tehnică a Programului „Anii Drumeției” au participat inițial la un instructaj de protecție a muncii, după care au fost fost instruiți pentru a reface marcaje de orientare turistică și asistați de-a lungul întregului proces.

„Inedit, însă parteneriatul cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu nu se limitează doar la activități educaționale sau programe profesionale, ci și la un sprijin valoros pe unul dintre cele mai frumoase proiecte demarate de noi – Anii Drumeției. Le mulțumesc tuturor celor care au participat și care au înțeles cât de importantă este pentru acest program partea de întreținere a traseelor. Sper că le-a făcut plăcere această activitate și îi așteptăm și la drumeție” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Conf Univ 3 696x465
Conferința „Criza energetică: o provocare sau o oportunitate pentru spațiul european?” la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
desteptarea.ro

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Facultatea de Inginerie și Consiliul Județean Bacău a organizat marți, 12 aprilie 2022, în Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Conferința cu titlul „Criza energetică: o provocare sau o oportunitate pentru spațiul european?”, invitat Michel Derdevet, Președinte Maison de L’Europe de Paris. Activitatea face parte din proiectul HAPPY EU realizat de Maison de L’Europe de Paris alături de Consiliul Județean Bacău și parteneri din Franța (Vincennes), Spania (Caceres), Germania (Ulm), Portugalia (Primăria orașului Cuba).

Din partea Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău au luat cuvântul prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovsky, Rectorul Universității și conf. univ. dr. ing. Mirela Panainte -Lehăduș, Decanul Facultății de Inginerie. Consiliul Județean Bacău a fost reprezentat de Silviu Botez, Șef Serviciul Relații Externe și consilier Ramona Florea.

Eseist francez, fost secretar general și membru al Consiliului de administrație al ENEDIS, domnul Michel Derdevaet este specializat în domeniul energiei. Expertiza sa în domeniul energetic, precum și funcțiile pe care le-a ocupat, îl recomandă drept un specialist avizat care propune o sinteză cu privire la cele mai actuale probleme privind tranziția energetică la nivel mondial.

Societatea actuală se confruntă astăzi cu două probleme importante schimbările climatice și criza energetică. Astfel, noile obiective ale Uniunii Europene urmăresc creșterea utilizării energiei din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice.

„Această criză energetică depinde de trei mari factori, respectiv politic, economic și social. Din punct de vedere politic, trebuie susținută independența energetică, din perspectivă economică trebuie dezvoltate sursele de energie regenerabile și în plan social să se asigure accesul la resursă în acord cu puterea de cumpărare a consumatorilor. Europa a intrat în acest proces de înlocuire treptată a cărbunelui, ca sursă primară de energie, ceea ce implică pe de o parte independența față de Rusia, pe de altă parte un plan de salvare a mediului înconjurător. Trebuie să profităm de această criză la nivel mondial și să schimbăm abordarea privind exploatarea resurselor. Bilanțul european în ceea ce privește România este unul pozitiv, dar trebuie să accelerăm folosirea energiilor regenerabile”, a declarat Michel Derdevaet.

Dreamstime S 45944567
Simulările pe supercomputer arată rolul schimbărilor climatice în migrația umană
playtech.ro

Expansiunea umanității pe tot globul este indisolubil legată de condițiile de mediu cu care s-au confruntat strămoșii noștri timpurii. De curând, o echipă de cercetare de la Universitatea Națională Pusan ​​din Coreea de Sud a dezvăluit cercetări făcute cu ajutorul supercalculatoarelor, care sugerează cât de mult este afectată umanitatea din cauza schimbărilor vremii preistorice.

Echipa Pusan, condusă de fizicianul climatic Axel Timmermann, a folosit o „simulare tranzitorie fără precedent a modelului de circulație generală cuplată cu date din Pleistocen, în combinație cu o compilație extinsă de înregistrări de fosile și arheologice, pentru a studia adecvarea spațio-temporală a habitatului pentru cinci specii de hominini în ultimele două milioane de ani”, conform studiului publicat în Nature.

Acel model de două milioane de ani, la care echipa se referă ca simulare 2ma, „reproduce înregistrări paleoclimate cheie, cum ar fi temperaturile la suprafața mării tropicale, temperaturile antarctice, hidroclimatul din Africa de Est și musonul de vară din Asia de Est, în strâns acord cu paleo-reconstrucțiile, pentru a asigura o reprezentare realistă a modului în care tiparele ploilor din Africa de Sud se schimbau probabil în acel moment”.

Practic, echipa se uită la modul în care modelele ciclice de 41.000 de ani de precipitații și schimbări de temperatură cauzate de clătinarea axială a Pământului au afectat disponibilitatea resurselor pentru oamenii timpurii și pentru strămoșii noștri apropiați. Combinând datele sintetice generate de simularea 2ma cu dovezile concrete ale descoperirilor de fosile și arheologice, echipa a descoperit locurile în care homo sapiens și ramurile noastre genetice erau cel mai probabil să locuiască.

Echipa Pusan ​​a remarcat câteva tendințe surprinzătoare care reies din date. De exemplu, cercetătorii au descoperit că, în urmă cu aproximativ 700.000 de ani, Homo heidelbergensis (neandertalieni, cât și ai oamenii moderni) a început să se extindă din gama lor tradițională. Au fost capabili să facă acest lucru deoarece orbita eliptică a planetei noastre a creat condiții climatice mai umede și mai locuibile la acel moment, pentru a sprijini expansiunea. Simularea a proiectat mișcarea acestor pete umede pe Pământ, iar cercetătorii au găsit dovezi în înregistrarea fosilelor care s-au deplasat împreună cu ele.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.