EȘTI AICI:
Revista presei – 15 aprilie 2021

Revista presei – 15 aprilie 2021

Uvt 1
Universitatea de Vest Timişoara susţine Inspectoratul Şcolar în campania 'Vaccinare şi testare pentru învăţare'
dcnews.ro

Principiul de bază al acestei campanii de promovare este cel conform căruia educaţia te învaţă să te protejezi de opinii neconsolidate, de prejudecăţi, de ştiri false şi de manipulare. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat, în deschiderea evenimentului organizat la universitate, că elevii şi studenţii au mare nevoie de un mentorat chibzuit pentru a-şi forma gândirea critică, fără de care rămân victime potenţiale ale dezinformărilor şi campaniilor de fake-news.

'În această cumplită pandemie, întreaga societate este bulversată de mesaje false şi de manipulare, iar iniţiativa MEN, de a sublinia printr-o campanie de informare rolul absolut benefic al vaccinării şi testării pentru reluarea cursului normal al activităţilor didactice, este binevenită. Aş vrea să amintesc faptul că UVT promovează o campanie de vaccinare adresată către studenţii din anii terminali, cei care urmează să îşi susţină examenele de licenţă faţă în faţă, cu minimizarea riscurilor, în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie a sănătăţii', arată rectorul UVT, într-o postare pe Facebook.

Pirtea a subliniat că această campanie naţională de informare pentru vaccinare şi testare, în sprijinul reluării învăţării în condiţii normale, este promovată pentru a sublinia importanţa revenirii la şcoală, de îndată ce evoluţia epidemiologică va permite, susţinând măsurile de siguranţă în şcoli, grădiniţe şi universităţi, printr-o informare corectă, pentru conştientizare şi asumarea responsabilităţii individuale.

La eveniment au luat parte rectorul UVT, Marilen Pirtea, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din cadrul MEN, Sorin Ion, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, alături de managerul Spitalului de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, Cristian Oancea şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Flavius Cioca.

Online
UPT a lansat Centrul de cercetare în inteligență artificială la Timișoara
ziuadevest.ro

Universitatea Politehnica Timișoara, alături de ADR Vest și lideri mondiali din industrie, deschide drumul mobilizării energiilor pentru cercetarea aplicată în tehnologiile de vârf prin primul proces de co-design, unic în România, al unui centru de cercetare.

Conferința de lansare și validare cu partenerii din industrie a conceptului preliminar al noului Centru de cercetare în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente a reunit reprezentații la vârf a peste 40 de companii, lideri mondiali și regionali în domeniile automotive, software, inteligență artificială și telecom.

Noul centru de cercetare își propune dezvoltarea de programe de cercetare aplicată în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente care să susțină evoluțiile teoretice și tehnologice ale următorilor ani și să răspundă provocărilor societale generând crearea de noi afaceri, servicii și locuri de muncă.

Evenimentul de lansare din 13 aprilie 2021 a conceptului preliminar, organizat de UPT în parteneriat cu ADR Vest, parte a procesului de co-design al centrului, unic în România, a reușit să strângă în sistem online cei mai importanți actori mondiali și regionali în domeniile tehnologiilor de vârf, cu prezență în regiunea de vest.  Așa cum remarca unul dintre participanții la conferință, „am avut parte de cea mai mare concentrare de inteligență din România ultimilor ani în același eveniment”.

Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Universitatea Politehnica Timișoara și-a asumat rolul de lider în schimbarea socială pozitivă și este o parte vitală a economiei și comunității din regiune. Acest rol se manifesta din ce în ce mai semnificativ prin concentrarea asupra contribuției la dezvoltarea societății prin crearea, transferul și schimbul de cunoștințe și tehnologii. Universitatea poate fi mai mult decât furnizor de cunoștințe și talent. Creștem și construim structuri inovative care să încorporeze și să raspundă nevoilor comunității, devenim co-creatori în timp real de soluții noi, alături de misiunea de bază, de dezvoltare a competențelor și crearea de cunoștințe.  Prin acest centru ne propunem o schimbare de paradigmă de la transferul tehnologic pasiv la cel proactiv, sprijinit de o mai bună înțelegere a nevoilor regionale ale industriei.

1 3 215348 1618396256 08280 Fav
Universitatea Tehnică din Cl;uj ia un credit european pentru investițiile sale de 44 de milioane de euro
zcj.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va lua un împrumut de 21 de milioane de euro, pe 25 de ani, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a concretiza proiectele sale de dezvoltare.

„Datorită sprijinului BEI, împrumutul de 21 de milioane de euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susține cofinanțarea unei investiții de capital de 44 milioane de euro pe care universitatea noastră o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambițios de modernizare și dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN.

El reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare și inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaș prin efectele pe care le va produce și va permite crearea de noi locuri de muncă în educație și cercetare la standarde înalte de calitate și performanță”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN.

Planul de investiții al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în trei clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spații pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, construirea de noi spații de cazare pentru 300 de studenți, alături de renovarea celor existente.

Investițiile vor asigura o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, mutarea bibliotecii universității și a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generație. Programul de investiții în campusul universitar, susținut de BEI, va îmbunătăți semnificativ eficiența energetică a clădirilor și va reduce atât cheltuielile cu energia, cât și emisiile de carbon.

BEI a confirmat, miercuri, sprijinul de 24 milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și a prezentat schema de investiții, de 100 de milioane de euro, propusă pentru învățământul superior din România.

„Noul împrumut va transforma mediul de învățare, va sprijini educația a mii de studenți, va consolida cercetarea medicală, creând, în același timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiție impresionantă va contribui la creșterea standardelor de calitate în învățământul superior și la implementarea proiectului național „România educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

„După sprijinul recent acordat pentru investiții UTCN și Universității Politehnice din București, experții BEI în finanțarea educației așteaptă cu nerăbdare să colaboreze și cu alți parteneri din învățământul superior din România pentru a sprijini în continuare investițiile în viitorul României,” a spus Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI responsabil pentru România.

Farm
Clujul va scoate maiștri agricoli și tehnicieni silvici
zcj.ro

La Cluj-Napoca s-a înființat, în plină pandemie, un colegiu nonuniversitar terţiar să răspundă nevoilor de pe piaţă, prin formarea de specialiști în profesiile de maistru mecanic agricol, tehnician silvic sau tehnician în prelucrarea cărnii.

Cristina Pocol, conferențiar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, spune că nevoia de personal calificat din piaţa muncii din agrobusiness a determinat, în 2020, conducerea şcolii să creeze un colegiu nonuniversitar terţiar, conform ZF.

„Am înfiinţat un colegiu care vine să răspundă nevoilor de pe piaţă, având programe de formare pentru funcţii ca maistru mecanic agricol, tehnician silvic sau tehnician în prelucrarea cărnii şi a laptelui. Este deschis pentru cei care îşi doresc o diplomă în urma unui program, atât celor care au obţinut diplomă de bacalaureat, cât şi celor care nu o au, dar şi celor care-şi doresc o reconversie profesională”.

Deficitul de personal calificat în domeniu este de 10-15%. Fermierii spun că s-a ajuns la această situaţie deoarece au fost desfiinţate şcolile profesionale, iar numărul elevilor de la liceele agricole a scăzut an de an, fiind promovată ideea că „dacă nu înveţi ajungi la coada vacii”, deşi agricultura s-a schimbat şi e performantă.

În 2020, USAMV a avut 5.600 de studenţi români, cât şi străini. Pocol a menţionat că USAMV reuşește să atragă tinerii pentru că are o abordare antreprenorială şi din ce în ce mai mulţi studenţi îşi doresc să iniţieze o mică afacere. De dinainte de 1990 în programa USAMV au existat discipline economice, precum organizare, denumită acum management, sau economie rurală, redenumită economie agrară.

„Au existat întotdeauna preocupări ca studenţii să dobândească cunoştinţe nu doar în domeniul agricol, ci şi în domeniul economiei agroalimentare”. USAMV face investiţii în institute de cercetări, echipamente performante şi chiar în domeniul procesării. „Avem ferme cu produse certificate ecologic şi două magazine, unul în campus, unul în oraş. Avem abordarea de universitate antreprenorială la nivel global, atât prin ceea ce facem la nivel de programa universitară, cât şi prin practică”, a întărit profesorul universitar.

Din ce în ce mai mulţi studenţi vor să iniţieze o mică afacere în mediul rural şi datorită programelor de antreprenoriat derulate la USAMV realizează un plan de afaceri. O bună parte din studenţi provin din familii unde există o fermă sau un mic business în domeniul agro-alimentar şi sunt motivaţi să urmeze studii superioare pentru a continua în ferma de familie şi a o duce la alt nivel.

„O altă categorie de studenţi sunt cei care nu are un istoric în agrobusiness, dar care se orientează către acest domeniu pentru că deţin pământ sau pur şi simplu le place şi doresc să lucreze într-o fermă. Din 2000-2005 încoace, majoritatea studenţilor vor să rămână în domeniu. Agricultura este sectorul care rezistă cel mai bine perioadelor de criză, pentru că răspunde unor nevoie primare".

Vaccinisrael 700x336 1
USAMV Iasi încurajează studenţii să se testeze: Vrem să reluăm activitatea faţă în faţă
ziaruldeiasi.ro

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a demarat o amplă comunicare în rândul studenţilor cu privire la campania naţională de vaccinare. Aceştia îşi doresc vaccinarea tuturor studenţilor pentru a putea derula activităţi faţă în faţă, în continuare în sistem hibrid, fără emoţii pentru toţi ce implicaţi în ele.

Reprezentanţii universităţii recomandă chiar centrul de vaccinare cu două fluxuri găzduit chiar de către USAMV. Aici, până la dat de 13 aprilie, au fost vaccinate 4.484 de persoane, dintre care 435 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, 28 de elevi şi 325 de studenţi / masteranzi / doctoranzi de la toate universităţile de stat din Iaşi. Reprezentanţii USAMV au precizat faptul că la vaccinare s-au prezentat inclusiv studenţi străini din mai multe ţări precum Franţa, Germania, Moldova, SUA, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Italia, Israel, Maroc, Egipt, Tunisia, Brazilia, Nigeria, Taiwan, China, Indonezia.

„În cadrul universităţii noastre vor fi realizate întâlniri atât cu studenţii, cât şi cu întreg personalul didactic sau nedidactic, pentru discuţii, informare şi prezentarea la zi a situaţiei în legătură cu imunizarea în comunitatea noastră academică. Astfel, în zilele imediat următoare au fost programate pentru facultăţile de Zootehnie - joi la ora 14.00, Agricultură - vineri la ora 14.00 Medicină Veterinară - luni la ora 14.00, şi Horticultură - marţi la ora 14.00”, au transmis reprezentanţii USAMV. Aceştia speră ca prin continuarea testării rapide realizate în universitate şi a vaccinării tuturor celor implicaţi în procesul didactic să se ajungă la punctul de relaxare a condiţiilor de comunicare, poate chiar reluarea cursurilor cu prezenţa fizică, pe care le descriu ca fiind „indispensabile procesului educaţional”.

 

Universitatea Tehnica Din Iasi
TUIASI va fi membru fondator în asociația „Factory 4.0 Digital Innovation Hub”, care va promova principiile celei de-a patra revoluții industriale
ziaruldeiasi.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a aprobat, în ședința Consiliului de Administrație care a avut loc săptămâna aceasta, fondarea unei asociații cu numele „Factory 4.0 Digital Innovation Hub”, care să promoveze principiile industriei 4.0, considerată cea de-a patra revoluție industrială.

TUIASI va fi membru fondator în această asociație alături de alte companii din domeniu, care activează în regiunea Moldovei, și care și-au exprimat deja acordul și interesul de a se alătura unei astfel de inițiative. Reprezentanții universității spun că „Factory 4.0 Digital Innovation Hub” va fi o asociație profesională în care vor fi promovate principiile industriei 4.0 alături de actori principali din această industrie, inclusiv alături de companii care activează în domeniul trainingului industrial.

„Despre a patra revoluție industrială se vorbește din 2011 încoace, iar TUIASI va fi membru fondator în această asociație. Ni se vor alătura companii multinaționale care livrează și în piața din România, în special în domeniul automatizării industriale. Ne propunem să dezvoltăm programe de pregătire a personalului din companii, dar și a studenților, din perspectiva accelerării adoptării principiilor acestei noi revoluții 4.0 în piața din România”, a explicat șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, desemnat responsabil în participarea TUIASI la această asociație.

După ce procedurile juridice vor fi finalizate și asociația va fi înființată, se intenționează organizarea unor seminarii și conferințe pentru diseminarea informațiilor despre revoluția 4.0, dar și dezvoltarea unei secțiuni de consultanță de specialitate pe studii tehnice, chiar și strategii de digitalizare. Șef lucrări dr. ing. Cătălin Dosoftei explică faptul că în spatele industriei 4.0 există un întreg mecanism de digitalizare a proceselor care trebuie încurajat.

Asociația „Factory 4.0 Digital Innovation Hub” va colabora cu alte entități de profil, instituții de cercetare și companii de profil, pe lângă cei care și-au dat deja interesul să participe în fondarea asociației.

646x404 (2)
Sprijin de 24 de milioane de euro pentru modernizarea UMF Bucureşti. Cum va fi transformat campusul universitar
adevarul.ro

Banca Europeană de Investiţii a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educaţiei şi sănătăţii publice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Acest împrumut face parte din iniţiativa BEI de investiţii în învăţământul superior în valoare de 100 de milioane euro pentru sprijinirea investiţiilor în universităţile din România.   ”Finanţarea BEI pe termen lung, acordat pe o perioadă de 25 ani, va susţine investiţii noi în valoare de 48 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universităţi de medicină din România, transformând semnificativ capacităţile de cercetare.”, transmit reprezentanţii BEI.

Investiţia include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate. Finanţarea BEI va sprijini, de asemenea, investiţii în eficientizarea energetică în campusul universitar.

În cadrul unui eveniment online, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat: „Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie pentru învăţământul superior din România. Sprijinul financiar şi tehnic acordat se adresează pentru prima data unei instituţii de învăţământ superior specializate în sectorul medical – Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Noul împrumut va transforma mediul de învăţare, va sprijini educaţia a mii de studenţi, va consolida cercetarea medicală, creând, în acelaşi timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiţie impresionantă va contribui la creşterea standardelor de calitate în învăţământul superior şi la implementarea proiectului naţional „România educată”.

 

USAMV Iasi 820x461
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași organizează activități în aer liber pentru elevi și copii de grădiniță
edupedu.ro

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi anunţă că va colabora cu școlile și grădinițele, pentru organizarea de activităţi în aer liber atât pentru şcolari, cât şi pentru preşcolari. Universitatea îi lasă pe copii să viziteze Staţiunea Didactică ‘Ferma Adamachi’, relatează Agerpres.

Copiii vor învăţa lucruri interesante despre legume, dar şi să planteze răsaduri. Pe o suprafaţă de aproape 30 de hectare, elevii vor vedea plantaţiile de pomi fructiferi, viţă-de-vie, serele legumicole, pot participa la prelevări ale probelor de sol realizate cu ajutorul ATV-ului şi vor afla care sunt cercetările realizate în cadrul serelor floricole, dar şi ce echipamente se folosesc în agricultura performantă, anunță Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ‘Ion Ionescu de la Brad’ din Iaşi (USAMV Iași), într-un comunicat.

Solicitările din partea unităţilor de învăţământ din Iaşi au apărut deja, una dintre cele mai interesante fiind reprezentată de dorinţa elevilor de a planta pomi fructiferi, spune instituția de învățământ superior.

De asemenea, USAMV Iaşi va organiza ‘Zile Porţilor Deschise’ pe 28 şi 29 aprilie, eveniment dedicat liceenilor care doresc să devină studenţi ai acestei universităţi. Tinerii vor avea astfel posibilitatea vizionării de clipuri cu locaţiile principale, Biblioteca, amfiteatrele, laboratoarele, Serele, Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, Spitalul veterinar, dar şi camerele de cămin, cantina şi baza sportivă.

 

UVT utilizează fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a UVT cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru a citi și înțelege conținutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.