EȘTI AICI:
Revista presei – 14 septembrie 2022

Revista presei – 14 septembrie 2022

811cf0e96d684a87f4c428dfcd020985
Lockheed Martin va investi într-un proiect alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
stiridecluj.ro

Compania americană Lockheed Martin va investi în domeniul inteligenței artificiale, într-un proiect alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Rezultatele colaborării vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului, reiese dintr-un comunicat dat publicității marți de Guvernul României.

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit, la Palatul Victoria, delegația companiei Lockheed Martin, condusă de vicepreședintele pentru afaceri internaționale, Raymond Piselli.

În cadrul dialogului, care a vizat dezvoltarea cooperării bilaterale, a fost anunțată lansarea în România a investiției companiei americane în domeniul dezvoltării-cercetării în domeniul inteligenței artificiale. Rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului.

Premierul României a salutat decizia companiei globale din domeniul aerospațial și al securității de a demara activități de cercetare-dezvoltare în România:

“Este o nouă dovadă a consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA. Guvernul sprijină investițiile, iar componenta economică vine să consolideze parteneriatul nostru în domeniul militar. Mă bucur că România poate oferi un cadru de dezvoltare integrat, care să includă industria, înalta tehnologie, mediul universitar și cercetarea, într-un domeniu de viitor, precum Inteligența Artificială. Cooperarea industrială va crea plus valoare și poate genera transfer tehnologic necesar dezvoltării economiei noastre”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

7971977timisoaradesusfotofacebookdominicfritz
Cele mai bune orașe în care să locuiești, în funcție de așteptări, din România
tion.ro

A fost elaborat un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană. Astfel, nivelul de mulțumire depășește 70% în șase orașe din țară.

Peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul celmai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). Satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale.

În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

Aproximativ două treimi din populația urbană (67%) declară un nivel ridicat de satisfacție fațăde școlile și facilitățile educaționale la care au acces în localitatea de rezidență. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulțumirii de peste 70%: Sud-Est (72%), Nord-Vest (71%) și Sud-Vest Oltenia (70%). În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție este cel mai scăzut (60%).

Media națională a aprecierii calității locurilor de muncă din localitatea urbană în care trăiesc a fost de 5,6, pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Medii peste 6,5 puncte s-au înregistrat în patru localități: Timișoara (7,1), Cluj-Napoca (6,9), Constanța (6,7) și Iași (6,5). Medii sub 4,5 s-au înregistrat în șapte localități, dintre care două reședințe: Piatra Neamț (4,5) și Buzău (3,9).

Atât percepția privind disponibilitatea locurilor de muncă în localitatea în care trăiesc, cât și media aprecierii calității locurilor de muncă din oraș, corelează semnificativ cu nivelul de mulțumire privind prezența / atragerea investițiilor private în localitate.

78% din populația urbană ocupată s-a declarat mulțumită sau foarte mulțumită de locul de muncă. Timișoara se poziționează pe primul loc, cu 90% satisfacție. Alexandria este reședința cea mai slab poziționată (63% mulțumire).

O Criza De Profesori Se Inregistreaza In Mai Toate Statele Europene. 2 (1)
Prezență de cel puțin 90% a copiilor în școlile din mediul rural în care World Vision România derulează program de masă caldă, ore remediale și sprijin cu rechizite și haine
edupedu.ro

Circa 1.400 de copiii din 23 de școli din medii defavorizate beneficiază de mâncare, ore remediale și haine pentru a nu abandona școala, prin programul “Pâine și mâine” al World Vision România, iar prezența lor la ore în aceste școli este de minimum 90%, după cum transmite organizația într-un comunicat de presă.

Astfel, “prezența la școală a copiilor din clasele P-IV a crescut chiar și cu peste 40% de-a lungul ultimilor șase ani, în satele unde este implementat programul Pâine și Mâine de către Fundația World Vision România”, se arată în comunicat.

Potrivit unor precizări făcute de organizație pentru EduPedu.ro, este vorba de școlile din satele Rosiori, Drăgoești, Rafaila, Osesti, Negrești, Breasta, Predești, Seaca de pădure, Carpen, Cernatesti, Grecești, Coțofenii din dos, Rojiste, Cășeiu, Bonțida, Otesani, Nicolae Bălcescu, Popești, Scundu, Stoilești, Stoilești-Ursi, Pesceana.

Jumătate din directorii celor 23 de școli raportează prezență de 100% a copiilor din unitățile de învățământ pe care le administrează, 30% raportează o prezență de 99%, iar 20% o prezență între 90% și 99%.

Directorii mai apreciază, în proporție de 74%, că prezența la școală a copiilor a crescut cu mai mult de 40% datorită serviciilor din program. Ceilalți afirmă că și în școlile lor a crescut prezența între 5 și 35%.

Image 2020 06 12 24056331 41 Evaluare Nationala
Anul şcolar, deschis pentru copii ucraineni refugiaţi în România
rfi.ro

73% dintre copiii ucraineni refugiați în România au studiat la distanță după programa țării lor, în timp ce 7% au întrerupt complet studiile, arată un sondaj publicat de organizația Salvați Copiii. Bariera limbii face ca doar 1 din 100 de copii care învață românește să o înțeleagă suficient pentru a studia în școlile românești.

Peste o sută de copii refugiați au fost incluși în programul „Școală după Școală”, derulat de Organizația „Salvați Copiii” România, în cadrul Școlii nr. 73 „Barbu Delavrancea” din București. Copiii vor învăţa după manualele ucrainene, în sistemul lor de învăţământ online, dar cu prezenţă fizică la şcoală., ne-a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta organizației Salvați Copiii.

Copiii au marcat, luni, deschiderea anului şcolar. Aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România şi-au continuat educaţia la distanţă, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceştia şi-au întrerupt complet educaţia, în vreme ce 6% au frecventat şcolile româneşti, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene şi cu profesori din ţara de origine, doar 1% fiind înscrişi ca audienţi în sistemul românesc de educaţie, arată datele unui sondaj ealizat de "Salvaţi Copiii România".

Cei 110 copii ucraineni au fost organizaţi în grupe speciale, sub îndrumarea unei echipe de cadre didactice din Ucraina şi vor derula activităţi educaţionale de luni până vineri, de la ora 13:00, adăugându-se activităţi de weekend, care vizează dobândirea deprinderilor de viaţă independentă, consiliere, educaţie pentru sănătate. Copiii vor învăţa potrivit programei din Ucraina şi vor lua, totodată, lecţii de limba română.

59391938 303
Unde și ce vor să studieze tinerii români
adevarul.ro

O analiză a preferințelor de studiu ale tinerilor care vor să studieze în străinătate arată că peste 60% din cei care vor să obțină o licență aleg Olanda ca destinație. Topul preferințelor este completat de Marea Britanie, Germania, Belgia și Danemarca, potrivit FINS.

În ceea ce privește studiile de masterat, 20% dintre tineri aleg un master în Marea Britanie. În topul preferințelor studenților sunt și programele de masterat din Olanda, Irlanda, Belgia și Italia.

Conform sursei mai sus citate, alte 20% dintre aplicațiile de finanțare sunt pentru studii în Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Spania, Irlanda, Elveția, Suedia și Portugalia.

Ce domenii sunt preferate

Cei mai mulți tineri caută programe de licență sau master în domeniul ingineriei, fie că este vorba de inginerie aeronautică, mecanică sau biomedicală, dar și în business, alegând programe de management, economie sau marketing.

Topul preferințelor este completat de domeniul IT și conexe, de la programe de game design până la data science, dar și de domeniul artistic, mulți tineri alegând programe de arte aplicate – modă, animație sau film – sau de arhitectură și design interior.

De asemenea, există un interes crescut pentru domeniul medicinei, unul dintre cele mai competitive domenii, dar și pentru relații internaționale.

Caută un nou stil de viață

Georgiana Malac, Marketing Manager FINS, afirmă că motivele pentru care tinerii români aleg să studieze în străinătate sunt pertinente: „Dincolo de diversitatea mai mare a programelor de studii, calitatea academică, profesorii la care au acces și racordarea curriculumului la cerințele reale de pe piața muncii, tinerii prind curaj să caute un nou stil de viață, în țări cu o calitate a vieții mai bună și mai ales cu oportunități de top în domeniile lor”.Piedicile principale întâmpinate de tinerii care vor să studieze în străinătate sunt bariera de limbă și cea financiară, mai spune Georgiana Malac. „Bariera lingvistică se disipează, totuși, pentru că în Olanda și Regatul Unit există foarte multe programe în limba engleză, atât la licență, cât și la master, iar țări precum Germania, Belgia, Italia sau Portugalia o iau ușor pe drumul internaționalizării, începând să ofere mai multe programe în limba engleză de la an la an”, potrivit managerului.

Nivel Preturi Medie Europeana
România se ''laudă'' cu cei mai mulţi angajaţi din UE care muncesc într-un domeniu diferit faţă de cel pentru care s-au pregătit
observatornews.ro

O parte din tineri optează pentru locuri de muncă sezoniere, unde banii vin rapid, imediat după finalizarea studiilor. Eurostat a luat în calcul tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, iar concluzia a fost că 36% dintre aceştia au profesii în domenii total diferite, comparativ cu ceea ce au studiat. Procentajul este cu 10% mai mare decât media europeană. Pe cea de a doua poziţie este clasată Franţa, fiind urmată de Slovacia. Totuşi, experţii infirmă aceste date.

George Butunoiu, expert HR: Nu există angajator care să vrea sau care să accepte, în firma lui, pe cineva supra-calificat. Acum nu prea mai vezi, doctori, absolvenţi de medicină care să facă vânzări. Atunci era un caz evident, flagrant, de supra-calificare.

Domeniile în care întâlnim cei mai mulţi supracalificaţi sunt comerţul şi transporturile, care sunt încadrate de experţi, drept joburi temporare. O altă cauză a supracalificării este organigrama pieţei muncii din România care nu permite pregătirea universitară concretă pentru activarea în anumite domenii, precum ingineria, medicina, dreptul sau arhitectura.

Iulian Stănescu, sociolog:Este o problemă legată de locurile de muncă pe care le generează economia României. Aceastea sunt cu preponderenţă locuri de muncă slab calificate şi slab remunerate. Ele corespund unui nivel tehnologic relativ redus şi presupun activităţi simple, repetitive.

Cei mai puţini muncitori supracalificaţi sunt în educaţie şi sănătate, conform unei statistici experimentale Eurostat.

 

Xaffeefd1cd7f725cd51a7cd49a0b3cfc 1063x560 00 86.jpg,qv=1657208939.pagespeed.ic.bfHjXsm9FW
PIAȚA MUNCII - Cu ce se ocupă cei mai bine plătiți angajați din România. Salarii de peste 2.000 de euro lunar
EVZ.RO

Cu toate că trăim timpuri în care tot mai mulți români se descurgă din ce în ce mai greu cu salariile, mai există și persoane care se bucură de veniturile mari pe care le câștigă. Află ce posturi ocupă românii care câștigă peste 2.000 de euro pe lună.

Există o categorie de români care datorită salariilor pe care le câștigă se bucură de vacanțe de vis. Ei au parte chiar de câte două vacanţe „mari“ în străinătate şi câte patru -cinci city-breakuri pe an. Mai mult decât atât, acești români locuiesc în ansambluri rezidenţiale noi și iau prânzul în oraş în fiecare weekend. În plus, când nu au timp să iasă la restaurant sau să îşi gătească folosesc platformele de food delivery.

Întrebarea tuturor este cu ce se ocupă acești oameni. Ei sunt angajaţi ca manageri sau specialişti seniori în multinaţionale și folosesc Uber/Bolt pentru transport. În ceea ce privește cunoștințele pe care le posedă, ei vorbesc cel puţin o limbă străină. Datorită locului de muncă, acești angajați sunt principalii utili­za­tori ai serviciilor medicale private. Peste 70.000 de sala­riaţi ro­mâni, manageri sau experţi foarte buni pe un anu­mit domeniu, formează „vârful piramidei“ salaria­ţilor din România, cu venituri lunare de peste 2.000 de euro net pe lună.

 

Nicolae Ciuca Academicieni Edituri Bibliotecari 770x540
Ciucă vrea să demareze programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, să încurajeze cititul
spotmedia.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, luni la Palatul Victoria, o întâlnire cu editori, bibliotecari şi personalităţi culturale. Discuţiile au vizat dificultăţile cărţii româneşti sau editată în limba română de a ajunge la public, dar şi propuneri de soluţii prin care lectura să fie încurajată mai ales în rândul copiilor şi al tinerilor.

„Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu oameni de cultură - academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească – şi am răspuns cu multă deschidere propunerilor lor. Ne dorim să aducem mai aproape cartea de generaţiile tinere şi să încurajăm aplecarea lor către lectură, promovând, totodată, autorii români şi cărţile în limba română”, a declarat premierul Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.