EȘTI AICI:
Revista presei – 14 octombrie 2021

Revista presei – 14 octombrie 2021

Injectie Vaccin 850x446
Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vor avea parte de o masă caldă gratuită pe zi dacă se vaccinează
europafm.ro

Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vor avea parte de o masă caldă gratuită pe zi dacă se vaccinează în perioada următoare. Facilitatea va fi acordată pe toata durata lunii noiembrie, dar ea va fi extinsă, cel mai probabil, și în decembrie.

Masa gratuită la cantinele universității este în valoare de 12 lei pe zi. Aceasta se va acorda tuturor studenților care fac dovada efectuării schemei complete de vaccinare cu ambele doze până în 20 octombrie, sau au 10 zile trecute de la ultima doză în funcție de vaccin.

Dacă valoarea mesei depășește 12 lei, studenții vor plăti numai diferența. Cei care nu vor reuși să se vaccineze până la termenul stabilit au posibilitatea de a beneficia de masa caldă în luna decembrie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universității Tehnice, Mirela Boțan, vor beneficia de această facilitate toți studenții, indiferent dacă sunt sau nu cazați în cămine. Începând de săptămâna viitoare, va fi deschis un centru de vaccinare într-unul din campusurile universității, asta pe lângă faptul că studenții au la dispoziție și teste gratuite. Până la această dată, circa 60 la sută dintre studenții universității sunt vaccinați anti-Covid.

Close Up Woman Typing At Laptop Working From Home
Studenții dintr-un campus al Universității Tehnice din Iași, avertizați că pot fi evacuați din cămin dacă nu sunt vaccinați, în cazul apariției unor focare
edupedu.ro

“Vă atragem atenția că, în cazul în care într-un cămin va exista un număr ridicat de persoane care se vor infecta cu COVID-19, universitatea are posibilitatea să dispună evacuarea persoanelor nevaccinate din căminul respectiv, pentru a evita riscul răspândirii infecției”. Așa sunt avertizați studenții din campusul “Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, printr-un anunț al Direcției Servicii Studențești, care precizează: “Studenții vaccinați nu vor fi evacuați din cămin în cazul izbucnirii unui focar”.

Anunțul îi încurajează pe studenții cazați să se vaccineze și precizează că “aceștia vor primi o lună de cazare gratuită și vor avea posibilitatea să se imunizeze chiar în campus, la baza sportivă”.

Totodată, studenții sunt avertizați că vaccinarea are un efect asupra vizitelor: “Un alt avantaj pentru studenții care au efectuat schema completă de vaccinare este că aceștia pot să-și viziteze colegii din alte cămine, întrucât vizitele în cămine sunt permise, în intervalul orar 07.00 – 23.00, doar pentru persoanele care fac dovada vaccinării.

 

Universitatea Transilvania Brasov 2 1280x640 (3)
Universitatea Transilvania Braşov (UniTBv) a decis o serie de măsuri de stimulare a studenţilor pentru a se vaccina împotriva COVID-19
edumanager.ro

Universitatea Transilvania Braşov (UniTBv) a decis o serie de măsuri de stimulare a studenţilor pentru a se vaccina împotriva COVID-19, a declarat rectorul instituţiei de învăţământ superior, dr.Vasile Abrudan, care a menţionat, totodată, că este prea devreme să avanseze cifre în legătură cu procentul de studenţi care au ales să se imunizeze.

„În septembrie, am decis ca toţi cei care se vaccinau până la sfârşitul lunii să beneficieze de cazare gratuită în luna octombrie, iar după începerea anului universitar, am decis, Consiliul de Administraţie şi Senatul UniTBv, că toţi studenţii care se vor vaccina până la sfârşitul lunii octombrie vor beneficia de o bursă specială, ocazională – legea ne permite – de 250 de lei”, a anunţat rectorul UniTBv.

Potrivit acestuia, nicio universitate nu poate furniza în acest moment cifre precise în privinţa procentului de vaccinare a studenţilor, fiind necesară în acest sens o colaborare a asociaţiilor de studenţi cu conducerile instituţiilor de învăţământ superior în privinţa culegerii unor date bazate pe dovezi.

„În majoritatea universităţilor din România, studenţii au început cursurile de abia o săptămână şi suntem în curs de a evalua, pe bază de dovezi, acest procent. Doar pentru cei care locuiesc în căminele UniTBv, cifrele ne arătau un procent de 40% vaccinaţi. Un sondaj, făcut pe bază de estimări, arată că acest procent ar varia între 30 şi 80% în universităţile româneşti”, a precizat Abrudan.

Referitor la studenţii care nu vor să se vaccineze, rectorul a subliniat că „principiul după care este organizat acest an universitar este acela de reîntoarcere la normalitate”, menţionând că studii din România şi din străinătate au relevat calitatea slabă a învăţământului online din ultima perioadă.

„Este opţiunea lor, nici nu sunt adeptul obligativităţii vaccinării în cazul persoanelor care au recomandări de la medic să nu se vaccineze, dar vă spun, şi în calitate de părinte, că şi copiii mei, de 18 şi respectiv 16 ani, sunt vaccinaţi. (…) Să nu uităm că şi înainte de pandemie (…) se recuperau orele. (…) Nu vom trece activitatea în online pentru un an întreg sau pentru una, două, trei grupe pentru că un student este infectat. Vom da posibilitatea acelui student să recupereze orele. (…) Principiul după care lucrăm este că ne întoarcem la viaţa normală”, a punctat Abrudan, adăugând că, inclusiv pentru formele de studiu la zi, prezenţa la ore nu este obligatorie.

Cum Vor Fi Testa I Copii Infecta I Cu SARS CoV 2 Care Revin La Coal Preciz Rile Ministrului Educa Iei
Şcoli din Timişoara, închise din cauza frigului din clase
hotnews.ro

Consiliile de administraţie din patru școli din Timișoara au anunţat că suspendă cursurile faţă în faţă şi trec online, din cauza faptului că temperatura în sălile de curs este de 20 de grade Celsius, a anunțat miercuri șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, potrivit Agerpres.

Solicitările vor fi transmite astăzi IŞJ care va aproba trecerea activităţii didactice online.

"Este vorba despre 189 de clase cu 4.947 de elevi care suspendă activitatea faţă în faţă din cauza temperaturii scăzute din clase, nu din cauza COVID. Am discutat cu autorităţile publice locale de câteva luni despre problema infrastructurii şcolare. De luni s-au făcut probe către toate punctele termice din oraş, cu furnizare a apei la o temperatură scăzută, pentru că durează încărcarea instalaţiilor. În câteva zile probabil se va regla situaţia. Dacă se vor reglementa problemele, se va reveni la şcoală din acest punct de vedere, nu din cel pandemic", a explicat Marin Popescu.

Potrivit acestuia în mediul rural nu sunt astfel de probleme, întrucât încălzirea se face cu lemne, iar autorităţile şi-au făcut stocul necesar înainte de sezonul rece.

Aproape Jum Tate De Milion De Elevi Nva Online La O Lun De La Nceperea Colii
Aproape jumătate de milion de elevi învață online, la o lună de la începerea școlii
ziare.com

Un număr de 459.284 de copii, reprezentând aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ, studiază online, a anunţat miercuri ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"6 din 7 copii care merg la şcoală/ grădiniţa merită tot efortul şi toată atenţia autorităţilor. Numărul de copii/ elevi care studiază online, indiferent de cauză, este de 459.284 (aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ)", a precizat Cîmpeanu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, 16.316 preşcolari/ elevi şi 5.425 de angajaţi din educaţie au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2.

 

Media 160770776831187300
România vrea să atragă nomazii digitali și le oferă viză. Este, însă, suficient? - analiză EY
stiripesurse.ro

Nomazii digitali sau angajații de oriunde, pe care încă de anul trecut statele s-au străduit să-i atragă și convingă să-și cheltuiască banii local, oferindu-le de la vize de lucru până la scutiri de taxe, sunt doriți acum și de România, arată un punct de vedere semnat de specialiști EY.

Recent, Senatul a aprobat un proiect de lege care ar urma să le ofere posibilitatea să obțină o viză de ședere temporară, în anumite condiții, unele mai birocratice și complicat de îndeplinit. Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele propunerii legislative și ce modificări ar putea fi luate în considerare de Camera Deputaților, forul decident în acest caz?, întreabă autorii punctului de vedere, Corina Mîndoiu, Partener Asociat, Impozit pe venit și contribuții sociale, și Iulian Pasniciuc, Senior Manager, Impozit pe venit și contribuții sociale, EY România.

Potrivit noului proiect de act normativ adoptat de Senat, nomadul digital este acel străin angajat cu contract de muncă la o companie înregistrată în afara României, care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor. Tot nomad digital este și străinul care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Astfel, acești nomazi pot obține o viză de lungă ședere, dacă doresc să călătorească și să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obțină venituri din prestarea activităților desfășurate la distanță.

Bine de știut. În acest scop, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea pe care o desfășoară, în valoare de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză, și să desfășoare activități din care obțin venituri, de la distantă, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor. Proiectul Senatului nu precizează, însă, cum anume va face nomadul dovada că utilizează tehnologia informației.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.