EȘTI AICI:
Revista presei – 14 noiembrie 2022

Revista presei – 14 noiembrie 2022

Daniel Funeriu3
Daniel Funeriu, conferinţă la UVT, despre himerele din Educaţie
timpolis.ro

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, va conferenţia la Universitatea de Vest din Timişoara, pe tema “Himere în educație”.

Evenimentul, organizat în seria de conferințe dedicate popularizării științei „Conectați la viitor”, va avea loc marți, 15 noiembrie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Conferinţa va fi moderată de conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.

Daniel Funeriu a părăsit România în 1988, la 17 ani. După ce a terminat studii de chimie, ca șef de promoție la Universitatea din Strasbourg, și un doctorat în chimie supramoleculară cu J.-M. Lehn, laureat al premiului Nobel, a condus cercetări în SUA, Japonia și Germania.

S-a întors în România în 2009 ca ministru al Educației (decembrie 2009 – februarie 2012, postură din care a elaborat Legea 1/2011 a educației naționale, salutată la acea vreme de Comisia Europeană. În mandatul său a introdus supravegherea video a examenelor, a început lupta împotriva plagiatului, a introdus învățământul obligatoriu la 6 ani prin clasa pregătitoare, a clasificat universitățile și ierarhizat programele de studii, a introdus învățământul dual după modelul german precum și săptămâna Școala Altfel. În prezent este consultant de înalt nivel din partea Comisiei Europene pe lângă Guvernul Republicii Moldova, asistând cabinetul de la Chişinău în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Conferinţa susţinută la Timişoara este inclusă în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Acest eveniment este organizat cu sprijinul partenerului CTP România.

Bvb17
Educație financiară la Universitatea de Vest din Timișoara. Acord cu Bursa de Valori București
revistabiz.ro

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este un promotor puternic al educatiei financiare in randul studentilor, absolventilor si tinerilor profesionisti, prin toate proiectele educationale pe care le-a dezvoltat in parteneriat cu entitati specializate in domeniu. Parteneriatul dintre Bursa de Valori Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) incheiat astazi are ca scop ancorarea viitoarelor generatii de studenti si absolventi in realitatea economica in care traim prin facilitarea accesului acestora la informatii legate de economisire, investitii sau antreprenoriat.

„Studentii sunt tot mai atenti la legile de functionare ale macroeconomiei si la mecanismele economiei reale. Cultura financiara este mai importanta ca oricand, iar noii absolventi pe care Universitatea de Vest ii formeaza, mai ales pentru meseriile viitorului, primesc un pachet substantial de informatii din domeniul financiar, de acum si prin parteneriatul dintre UVT si Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Prof. univ. dr. Marilen Gabriel PIRTEA, Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

„Ne dorim ca prin acest parteneriat sa punem bazele unei generatii de studenti cunoscatori in administrarea finantelor proprii. Fie ca vorbim de participarea specialistilor Bursei de Valori Bucuresti la cursurile si conferintele organizate de Universitatea de Vest din Timisoara, de workshopuri educationale, sau de alte proiecte speciale pe care le vom derula impreuna cu Universitatea, speram ca prin acestea sa ii echipam pe studenti cu informatiile si abilitatile de care au nevoie pentru a-si gestiona banii in mod eficient. Din nefericire, fara educatie financiara, deciziile noastre financiare si actiunile pe care le intreprindem nu au o baza solida pentru succes. Dezvoltarea de parteneriate educationale strategice cu universitatile din tara este una dintre preocuparile Bursei de Valori Bucuresti pentru perioada imediat urmatoare.”, Adrian TANASE, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Universitatea de Vest din Timisoara este, alaturi de alte cinci universitati din tari UE (din Italia, Franta, Spania si Portugalia), membra a Retelei de Universitati Europene UNITA, una dintre cele 41 de aliantele academice care constituie universitatile europene de azi, un format de dezvoltare a educatiei si cercetarii promovat de Comisia Europeana. Impreuna, cele sase universitati care constituie Reteaua de Universitati Europene UNITA grupeaza peste 160.000 de studenti si 13.000 de cadre didactice. De la vest la est, UNITA este formata din: Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino si Universitatea de Vest din Timisoara. Universitatea de Vest din Timisoara ofera prin cele 11 facultati ale sale peste 160 de programe de licenta, masterat si doctorat.

Medicina Ghiroda 2 620x400
Prim pas pentru megacampusul de Medicină de la Ghiroda
expressdebanat.ro

Se face un prim pas pentru construirea unui megacampus de Medicină la Ghiroda, județul Timiș. Investiția se ridică la 144 de milioane de lei. Acum se caută dirigenția de șantier.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara va deschide un adevărat complex de medicină. Aici se va îmbina studiul și cercetarea cu sportul, arta și natura.

Compania Națională de Investiții, cea care coordonează construirea centrului, a lansat licitația pentru atribuirea contractului de servicii având ca obiect prestarea de serviciilor de asistență tehnică – dirigenție de șantier pentru obiectivul de investiţii: „Construire corpuri de clădire Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, comuna Ghiroda, județul Timiș”. Se pun în joc aproape 950.000 de lei și ofertele se pot depune până în 19 decembrie.

Amfiteatre, acoperișuri verzi, bazin de înot și parcări

Complexul de la Ghiroda se va întinde pe o suprafață de 21.000 de metri pătrați. Clădirile vor găzdui amfiteatre, spații de cazare, un bazin de înot și sală de sport, iar afară se vor amenaja spații de recreere, pacări și terenuri de sport.

„Clădirea cu rol didactic ce va conține 2 amfiteatre cu capacitatea de 120 de locuri fiecare, 10 săli seminare a 50 de locuri, un centru de conferințe format din o sală de conferință cu 400 locuri, o sală conferințe cu 200 locuri, o sală conferințe cu 100 de locuri și o sală de conferințe cu 30 de locuri, muzeu antropologic, centru multicultural, centru expozițional multi-funcțional, birouri, săli de studiu si discuții”, aflăm din caietul de sarcini.

Studenții vor fi cazați la Ghiroda. Aici se vor construi 50 de camere cu grupuri sanitare proprii. În aceeași clădire se va amenaja un spațiu de servire a mesei pentru 150 de persoane, cu terasă.

Va fi construit și un bazin de înot acoperit, iar la etajele superioare vor fi prevăzute un centru de recuperare cu vestiare și sală de recuperare/studiu kinetoterapie și de exerciții de mobilitate.

Ai1920 800x450
România își face Comitet pentru Inteligență Artificială
edupedu.ro

Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înființarea unui Comitet Român pentru Inteligență Artificială, prezentat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, drept un “cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul”. Forul urmează să includă două consilii – unul științifică și de etică, unul de educație în domeniu – precum și grupuri de lucru tematice.

Potrivit memorandumului, Comitetul “va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA. De asemenea, va servi ca un punct unitar de contact, diseminare și informare în ceea ce privește IA în România, colaborând îndeaproape cu instituțiile relevante din țara noastră, prin coordonarea consiliilor și grupurilor de lucru descrise mai jos, cât și prin organizarea de activități de informare privind beneficiile și riscurile IA, sesiuni de lucru alături de organizații private și societatea civilă ș.a.”.

Comitetul va include, pe lângă o serie de grupuri de lucru, două consilii – unul științific și de etică în domeniul IA și unul de educație în IA, în colaborare cu Ministerul Educației.

În declarații de presă susținute vineri dimineață, ministrul Sebastian Burduja a spus că acest organism are drept scop, între altele, să pună în legătură specialiștii români în domeniu, activi în străinătate, cu mediul de afaceri, ținând cont că “România este, din păcate, printre ultimele țări europene care se gândește să facă o strategie națională de inteligență artificială”.

Ligia Deca Ministrul Educatiei 770x540
Ligia Deca a participat la ședința CNATDCU. Promite să construiască „o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză” a plagiatelor
spotmedia.ro

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat la prima şedinţă a CNATDCU de la preluarea portofoliului, fiind explicate implicaţiile deciziei Curţii Constituţionale privind retragerea titlului de doctor.

Aceasta a fost însoţită de Gigel Paraschiv, secretar de stat, şi de reprezentanţii Direcţiei Generale Juridică şi Control. Discuţiile s-a axat pe efectele Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022 privind doctoratele și plagiatul, problema justiţiei constatative, aspecte organizatorice specifice activităţii CNATDCU.

Astfel, Direcţia Generală Juridică şi Control a Ministerului Educaţiei a explicat implicaţiile Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022:

  • Titlul de doctor poate fi retras pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice;
  • Titlul de doctor poate fi anulat la cererea Ministerului Educaţiei, în calitate de autoritate emitentă a ordinului de ministru, cu respectarea termenului de 1 an de la data emiterii actului pentru introducerea acţiunii în anulare;
  • CNATDCU sau Ministerul Educaţiei nu au competenţa de a reevalua fondul ştiinţific al tezei de doctorat elaborate, controlul de legalitate făcând referire la aspecte ce ţin de legalitatea desfăşurării procedurii de conferire/ atribuire în vigoare, la momentul acordării titlului.
„Curtea Constituţională a stabilit că, indiferent de interpretările ce se pot aduce unui text, atunci când aceasta a hotărât că numai o anumită interpretare este conformă cu Constituţia, atât instanţele, cât şi organele administrative trebuie să se conformeze deciziei şi să o aplice ca atare.

În acest context, activitatea CNATDCU se poate derula doar cu respecatarea Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022. De aceea, Ministerul Educaţiei şi CNATDCU vor coopera pentru a găsi soluţiile potrivite care să respecte regulile constituţionale şi legale şi, în acelaşi timp, pentru a construi o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză şi verificare a încălcării normelor de etică, principiu ce stă la baza legislaţiei învăţământului superior.

Captura Video Robofest 640x400
Cum e să fii student la inginerie aerospațială în România: ”E un domeniu unic, foarte interesant, care nu e destul de dezvoltat în țara noastră. Dar sper că va fi pe viitor”
g4media.ro

Anne-Marie Ioan este o studentă pasionată de construirea rachetelor și se implică, în timpul liber, în proiecte și concursuri în acest domeniu. Este în anul III în Facultatea de inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București și unul din membrii echipei Students2Space, participanți la Robofest 2022, festival dedicat tehnologiei și roboticii, cu racheto-modele pe care le-au creat.

Ce îi rezervă viitorul? Planul nu este bătut în cuie, dar cu siguranță va fi ceva din același „film”.

”Încă din anul I am avut contact cu diverse concursuri din acest domeniu al rachetelor, așa că m-am înscris într-o asociație cu acest domeniu de activitate. Mi s-a părut un domeniu unic, foarte interesant care nu e destul de dezvoltat în țara noastră, dar sper că va fi pe viitor. Facem tot ce putem să evoluăm, să participăm la cât mai multe concursuri internaționale”, spune ea.

Robofest 2022, cel mai mare festival dedicat tehnologiei din Europa, s-a desfăşurat în perioada 3 – 6 noiembrie, în campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti, locul de joacă pentru sute de roboţi şi pentru cele mai noi tehnologii.

”Nu știu ce-mi rezervă mie viitorul, știu sigur că echipa mea va ajunge departe. Cea mai mare bucurie e atunci când vedem că proiectele noastre reușesc”, a completat Anne-Marie Ioan.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.