EȘTI AICI:
Revista presei – 14 iunie 2021

Revista presei – 14 iunie 2021

Andreea Raducan 750x430
Andreea Răducan este ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2021
cronicaromana.net

Universitatea de Vest din Timișoara se preocupă constant de dezvoltarea continuă a comunității din care face parte, sprijinind membrii comunității sale în a deveni cea mai bună versiune proprie. Rolul educațional al Universității se manifestă și prin oferirea cadrului de dezvoltare sportivă, fiind știut faptul că prin sport dobândim claritatea obiectivelor, perseverență în urmărirea acestora, orientare pe termen lung și, nu în ultimul rând, motivația internă de a ne autodepăși constant.

Universitatea de Vest din Timișoara organizează în 26 septembrie 2021 evenimentul UVT Liberty Marathon, singurul maraton organizat de o universitate din România. Desfășurat în primul oraș liber de comunism din România – Timișoara, sub sloganul „Dare to run”, evenimentul se află la cea de-a patra ediție, cu menirea de a cultiva ideea de libertate prin sport, prin sănătate și prin cultivarea unui spirit independent.

Andreea Răducan – ambasadoare UVT Liberty Marathon 2021. Multipla campioană olimpică, mondială și europeană va semna medalia oferită alergătorilor care parcurg o cursă în cadrul UVT Liberty Marathon 2021 (de la 2 la 42 km). Se alătură astfel colegilor campioni olimpici care au oferit votul de încredere evenimentului sportiv organizat de UVT: Constantina Diță (2018), Simona Amânar (2019), Camelia Potec (2020).

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, se referă la acest produs jurnalistic și de cooperare internațională: „Am trăit astăzi o mare bucurie și am simțit din nou sentimentul de libertate  și de împlinire pe care îl am întotdeauna când văd că sportul este la el acasă la Universitatea de Vest din Timișoara. Pentru că Andreea Răducan este Alumna UVT și pentru că a devenit Ambasadoare UVT Liberty Marathon la ediția din acest an, am fost onorat să-i spun „Bine ai venit acasă, Andreea!”.

Odată cu prezența Andreei Răducan la UVT, s-a lansat și noul website https://libertymarathon.uvt.ro/, un nou concept vizual, informația reorganizată într-o manieră și accesibilă, care facilitează, printre altele, și rolul educațional al evenimentului sportiv al UVT prin materiale care ghidează pentru un stil de viață sănătos, nutriția și antrenamentele pentru alergare în care prevenim accidentările etc., cu contribuția experților renumiți din cadrul comunității UVT.

Totodată, s-a dat startul înscrierilor: din 11.06.2021 se pot face înscrieri prin a selecta cursa care se potrivește fiecăruia: de la 2 la 42 km. La înscriere și ulterior prin contul creat pe website, în funcție de cursa selectată, se oferă participanților mai multe detalii privind modul de organizare a evenimentului, în raport cu evoluția contextului epidemiologic. Pe baza informațiilor disponibile acum, evenimentul va putea găzdui onsite 500 de persoane (înscrise la cursele cronometrate), iar ceilalți alergători vor putea transmite online dovada alergării. Orice actualizări privind numărul de participanți onsite va fi comunicat în timp util tuturor persoanelor înscrise și celor interesate să se alăture evenimentului.

Cover Ana Letzner Adam Grant 680x453
Alegerea unei cariere nu seamănă cu găsirea unui suflet pereche. Fii pregătit s-o regândești.
dor.ro

Ne fixăm prematur asupra unei mari varietăți de planuri de viață. Odată ce te-ai dedicat unui plan, el devine parte din identitatea ta, ceea ce face dificilă desprinderea de el. Alegi o diplomă în literatura engleză pentru că adori să citești, doar ca să descoperi că nu te încântă să scrii. Te hotărăști să începi colegiul în timpul unei pandemii, doar ca să ajungi mai târziu la concluzia că era mai bine să amâni cu un an. Trebuie să te ții de plan. Pui capăt unei relații amoroase fiindcă nu vrei copii, doar ca să îți dai seama peste ani că puteai, la urma urmei, să ți-i dorești.

Definirea prematură a identității ne poate împiedica să evoluăm.

Într-un studiu efectuat pe muzicieni amatori, a fost mai probabil ca subiecții care și-au ales ca vocație profesională muzica să ignore recomandările de carieră ale unui consilier demn de încredere în decursul următorilor șapte ani. Și-au ascultat inima și nu i-au ascultat pe mentorii lor. În unele privințe, fixarea prematură a identității este opusul crizei de identitate: în loc să accepte incertitudinea legată de cine dorim să fim, dezvoltăm o convingere compensatorie și ne avântăm cu toată ființa pe un anumit traseu profesional.

Am remarcat că studenții care sunt cei mai siguri în ceea ce privește planurile lor de carieră la 20 de ani sunt cei cu cele mai mari regrete la 30. Nu au regândit suficient pe parcurs.

Trist este că de multe ori știu prea puține despre jobul ales – și prea puțin despre eul lor în evoluție – pentru a face un angajament pe viață. Rămân captivi într-un ciclu de încredere excesivă, mândrindu-se că urmăresc o identitate definită prin carieră și înconjurându-se de oameni care le validează convingerea. Când descoperă că au făcut o alegere greșită simt că este prea târziu să regândească. Mizele par prea mari ca să renunțe; pierderea salariului, a statusului, a calificării și a timpului pare un sacrificiu prea mare.

Doresc să se consemneze că este mai bine să pierzi ultimii doi ani de progres decât să îi irosești pe următorii douăzeci. Privind retrospectiv, definirea prematură a identității este un leucoplast: acoperă o criză de identitate, dar nu reușește să o vindece.

Sfatul meu pentru studenți este să aplice o practică medicală curentă. Așa cum se programează la doctor și la dentist chiar dacă nu îi supără nimic, trebuie să își programeze examene generale ale carierei lor.

Îi încurajez să-și noteze un memento în calendar, pentru ca de două ori pe an să își pună câteva întrebări esențiale. Când v-ați definit aspirațiile care vă animă în prezent și cum v-ați schimbat de atunci? Ați atins un plafon de învățare în rolul vostru sau la serviciu și a venit momentul să vă gândiți la o schimbare de direcție?

Răspunsul la aceste întrebări de verificare reprezintă un mod de reactivare periodică a ciclurilor de regândire. Îi ajută pe studenți să își păstreze modestia față de capacitatea lor de prevedere a viitorului, de-a avea îndoieli față de planurile lor și de a fi destul de curioși pentru a descoperi noi posibilități sau pentru a relua în calcul unele variante abandonate anterior.

Am avut o studentă, Marissa Shandell, care a prins o mult râvnită funcție la o prestigioasă firmă de consultanță, unde plănuia să urce cât mai sus în ierarhie. A tot fost promovată la început, dar a constatat că lucra tot timpul. În loc să continue să strângă din dinți și să îndure, ea și soțul ei au avut câte o discuție de evaluare a situației din șase în șase luni, vorbind nu numai despre traiectoria de creștere a companiilor la care lucrau, ci și despre traiectoria joburilor pe care le aveau. După ce a fost promovată partener asociat mult mai devreme decât plănuise, Marissa și-a dat seama că atinsese un plafon de învățare (dar și un plafon de viață) și a decis să facă un doctorat în management.

Raobo
Universitatea Politehnica Timișoara – în avangarda cercetării în domeniul printării 3D
ziuadevest.ro

Cele mai noi tehnologii în domeniul fabricației aditive și printării 3D au fost prezentate vineri, 11 iunie 2021, la Universitatea Politehnica Timișoara, în cadrul primului seminar, dintr-o serie de trei, organizate pe această team.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Eastern European twinning on Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing”, coordonat de prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT.

Practic, Universitatea Politehnica Timișoara, care se află în avangarda cercetării în acest domeniu nou, în care are o expertiză temeinică, realizând, de altfel, caracterizarea și testarea componentelor realizate de producători prin fabricație aditivă, a constituit, de această dată, un liant între furnizorii și beneficiarii produselor obținute prin aceste tehnologii noi, utilizate din ce în ce mai mult.

În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul SIRAMM, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, cel care a făcut posibilă aducerea la aceeași masă a tuturor celor interesați de fabricația aditivă, au fost prezentate cele mai noi tehnologii în domeniu, adaptarea acestor tehnologii în domeniul automotive, printare și scanare 3D, proiectarea și simularea proceselor de fabricație aditivă, precum și demostrații practice de printare/scanare 3D, printre care „reverse engineering”, un procedeu nou, ce presupune scanarea, prelucrarea și printarea 3D a pieselor, cu o acuratețe de 25 de microni, sau scanarea unor repere foarte mari, de până la 4 m. Dintre companiile participante amintim Nutechnologies, CadWorks, Vitesco Technologies, Continental, ICPV Arad -a explicat Lucian Ronkov.

N2NjNzNjZDVmNDhlMDlkMWEzZWMyMzVhZjE=.thumb
Ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Mihai Sorin Câmpeanu, prezent la Iaşi pentru o premieră academică naţională - Constituirea Consorțiului Universitar Arte
bzi.ro

Sâmbătă, 12 iunie 2021, ora 12.00 va avea loc semnarea contractului de parteneriat pentru Constituirea Consorțiului Universitar Arte, 11-13 iunie 2021, care se va desfășura la Iași, sub egida Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

„Se constituie pentru prima dată în România, la Iași, consorțiul universităților de arte, toate cele șapte din țară, cu invitați din alte 11 universități. Este un moment extrem de important. Se va semna astăzi constituirea acestuia, care va însemna o voce unitară mai puternică în susținerea învățământului de arte și o șansă pt acces la proiecte internaționale”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Este un moment emoționant, pentru că la universitatea dumneavoastră am avut momente foarte plăcute, am avut discuții, care la un moment dat s-au finalizat, dacă îmi aduc bine aminte, prin adăugarea sintagmei „național” în titulatura universității, un lucru binemeritat pentru învățământul de arte din Iași. Dincolo de acest prilej personal de bucurie a revederii, cu unii dintre dumneavoastră după mult timp, este un motiv încă și mai solid, acela al satisfacției că ați luat din proprie inițiativă să vă constituiți într-un consorțiu, care să genereze o voce unitară a învățământului superior de arte din România, care să creeze oportunități de acces la resurse naționale și internaționale, care să fie folosite coerent, în interesul promovării culturii românești.”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Sorin Câmpeanu.

La eveniment participă reprezentanți de la 19 universități din România și Republica Moldova: Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea din Pitești, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Consorțiul Universitar Arte are ca scop dezvoltarea colaborării în domeniile științific și didactic între Universitățile participante, prin promovarea valorilor comune și realizarea proiectelor în parteneriat.

Carte Ebook Citit 820x547
Ce prevede PNRR pentru cultură: digitalizarea pieței de carte, trasee turistice ale monumentelor istorice și muzee dedicate memoriei victimelor comunismului
edupedu.ro

Guvernul României a depus ieri, la Comisia Europeană, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care România ar urma să aloce 29,2 miliarde de euro. Planul pentru domeniul cultural a fost gândit alături de turism, astfel că Turismul și Cultura alcătuiesc împreună Pilonul IV.2, cu o alocare estimată la 200 de milioane de euro.

Este prevăzută aici dezvoltarea a 12 trasee turistice, printre care: ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din Moldova, ruta culelor din Oltenia, ruta curiilor din Transilvania și ruta pelerinilor, trasee dedicate gastronomiei tradiționale și extinderea la nivel național a Drumului vinului.

De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru digitalizarea pieței de carte, pentru industria de film și pentru muzee dedicate memoriei victimelor comunismului.

Conform PNRR, un document de 1350 de pagini, componenta Turism și Cultură este orientată către valorificarea patrimoniului cultural, construit și natural, prin turism. Planul cuprinde măsuri referitoare la dezvoltarea teritorială durabilă și sporirea gradului de coeziune, creșterea calității vieții și dezvoltare economică în zonele rurale și defavorizate, precum și la crearea de piață de desfacere pentru produsele locale și creșterea nivelului de branding local.

Pentru atingerea obiectivelor, PNRR propune 3 reforme și 2 investiții. De asemenea, se va finanța dezvoltarea organizațională și conținutul digital pentru producătorii de audiovizual și transformarea digitală a sectorului de carte scrisă, în direcția dezvoltării de e-books.

Cele 3 reforme dorite de guvern sunt:

  • Transformarea structurală socio-economică în zonele rurale și în zonele defavorizate prin dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural și natural ca vector de dezvoltare teritorială;
  • Creșterea competitivității turismului românesc prin managementul participativ al destinațiilor turistice și operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației(OMD);
  • Modele de finanțare pentru tranziția digitală a sectoarelor culturale și creative.
Writing 1149962 1920 770x540
Fiecare școală va avea un grup de acțiune anti-bullying
digi24.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că fiecare școală va avea un grup de acțiune anti-bullying, începând cu anul școlar 2021-2022. Fenomenul îngrijorător a luat amploare după revenirea fizică a elevilor la școală, iar mulți profesori nu știu cum să gestioneze astfel de situații.

„Din păcate, vedem doar săptămâna aceasta numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale”, a spus Cîmpeanu la Digi24.

Potrivit statisticilor Asociației Salvați Copiii, un elev din patru este victima fenomenului de bullying.

Ministrul a precizat că, începând cu viitorul an școlar, fiecare școală va avea un grup care să gestioneze agresiunile și jignirile împotriva copiilor și să prevină astfel de situații. Grupul va fi format din profesori, elevi, părinți și specialiști.

„La începutul anului școlar viitor, în fiecare școală va exista un grup de acțiune anti-bullying”, a spus el.

Ministrul spune că mulți profesori sunt pregătiți să prevină sau să gestioneze hărțuirile și jignirile la adresa unor copii. El a amintit de fostul inspector general școlar al Capitalei, Ionel Pușcaș, care a fost demis după ce a declarat că gestul unui elev care s-a aruncat de la geamul școlii este „o joacă obișnuită”.

„Nu toți știu ce au de făcut, am avut recent exemplul un decident din managementul școlar care nu a înțeles gravitatea situației. Din păcate a fost nevoie de o sancțiune gravă. Nu a înțeles nici acum cu ce a greșit”, a spus Cîmpeanu.

646x404 (8)
Doar 66% din elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la bacalaureat, mai puţin decât în alţi ani
adevarul.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri seară, că doar 66% din elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat, mai puţin decât în alţi ani.

Ministrul a precizat că există îngrijorări în rândul specialiştilor cu privire la riscul de abandon şcolar, problemele generate de pandemie suprapunându-se peste cele cronice ale educaţiei din România.   Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că problemele generate de pandemie s-au suprapus peste cele cronice din învăţământul românesc şi au amplificat discrepanţa dintre rural şi urban.

”Amplificarea acestor diferenţe a generat, pe de o parte, renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. 66% înscrişi la examenul de bacalaureat  din promoţia curentă - 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.   Ministrul a explicat că există îngrijorări în urma acestei situaţii.   ”Asta a creat îngrjorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar. Pe de altă parte, din păcate, vedem doar săptpmâna aceasta numeroase cazuri de bullyng – un element îngrijorător (...) este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale”, a mai afirmat ministrul.

 

57483091 401
Libertate de exprimare şi nevoia diversităţii în mass media
dw.com/ro

Ediţia din acest an a Global Media Forum adună laolaltă profesionişti mass media şi factori de decizie din întreaga lume, sub deviza "Întrerupere şi Inovaţie".

La capătul unui an fără precedent, evenimentul ajuns la a 14-a ediţie, care se va desfăşura între 14 şi 15 iunie, va aborda în profunzime modul în care jurnalismul străbate acest ev al dezinformaţiei căutând o cale de reîntoarcere la adevăr şi acurateţe.

În urma discursului de bun venit, rostit de directorul general al DW, Peter Limbourg, un număr de vorbitori de rang înalt din Germania vor rosti alocuţiuni, între care cancelara Angela Merkel şi candidaţii la funcţia de cancelar Armin Laschet (CDU) şi Annalena Baerbock (Verzii). Ei vor fi urmaţi de numeroşi oameni de notorietate din întreaga lume, inclusiv Maria Ressa, CEO al portalului de ştiri Rappler, istoricul american Timothy Snyder, omul de ştiinţă Steven Pinker şi laureata Premiului Nobel pentru pace Leymah Gbowee, reprezentanţi ai societăţii civile, culturii şi ştiinţelor.

O altă vorbitoare care se va referi la atacurile asupra libertăţii de exprimare şi nevoia diversităţii în mass media este publicista Elif Shafak din Turcia.

"Venind dintr-o ţară cum e Turcia ştiu că vorbele pot căpăta greutate din cauza unei afirmaţii pe care o faci într-un interviu. Din cauza a ceea ce publici într-o carte poţi fi dat în judecată, poţi fi demonizat, poţi fi atacat în social media şi mass media", a afirmat ea pentru DW.

"Trăim într-o lume care nu celebrează sau înţelege diversitatea... Vreau să fiu în stare să celebrez diversitatea."

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.