EȘTI AICI:
Revista presei – 14 decembrie 2022

Revista presei – 14 decembrie 2022

Comdigit2
UVT lansează proiectul „Comunitate digitală pentru generații emergente”
expressdebanat.ro

Într-un eveniment de prezentare și comunicare publică, organizat marți la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost lansat public proiectul „Comunitate digitală pentru generații emergente”, cofinanțat din Programul Național de Redresare și Reziliență, Investiția 16: „Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului”, Componenta 15: Educație, având ca beneficiar Universitatea de Vest din Timișoara.

Proiectul face obiectul contractului de finanțare nr. 14048/16.09.202, încheiat de UVT cu Ministerul Educației, cu un buget, conform contractului finanțare PNRR, în valoare de 30,211,210.32 lei și o durată a derulării de 39 luni, până în data de 15 decembrie 2025.

Relevanța acestui proiect strategic pentru UVT a fost prezentată de prorectorul UVT, prof.univ.dr. Cosmin Enache: „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unei comunități digitale la nivelul Universității de Vest din Timișoara pentru generații emergente, educație și formare de înaltă calitate și favorabilă incluziunii.”

Printre obiectivele specifice ale proiectului „Comunitate digitală pentru generații emergente” se regăsesc:

  • Extinderea ariei de activitate prin deschiderea de noi direcții de cercetare și introducerea metodelor inovative digitale de predare-învățare pentru minim 1191 studenți, 39 personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare al universității.
  • Crearea a 19 noi laboratoare, modernizarea a 15 laboratoare existente și a departamentului de educație continuă din cadrul universității în vederea introducerii metodelor inovative digitale de predare-învățare și de realizare a pregătirii practice, estimându-se un număr de potențiali beneficiari direcți de 5905 studenți, 127 personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare.
  • Dezvoltarea ofertei educaționale prin intermediul a 12 programe de formare în domeniul competențelor digitale/competențelor digitale avansate pentru profesii emergente în sectorul digital pentru 380 studenți și 250 personal didactic și de cercetare, în vederea corelării sistemului de învățământ universitar cu nevoile pieței muncii și crearea noilor abilități ale viitorului.

Grupul țintă al proiectului este format din studenți, personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare al Universității de Vest din Timișoara.

Intalnire Rectori
Smart Diaspora 2023! Peste 1.000 de români din lume vor veni la Timișoara
ziuadevest.ro

Joi, 15 decembrie, începând de la ora 9.00, în amfiteatrul A01 al UVT, va fi lansată conferința „Smart Diaspora 2023”, organizată de Alianța Timișoara Universitară (ATU).

ATU este o platformă de colaborare universitară locală, cu format unic în România, care facilitează cooperarea dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Evenimentul „Smart Diaspora 2023”, proiect internațional de referință pentru legătura românilor din diaspora cu societatea românească, va avea loc în perioada 11 – 13 aprilie 2023 la Timișoara și este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Organizatorul principal este Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara (UVT, UPT, UMF și USAMVB) – alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.

Conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și cristalizarea unor relații strânse alături de cei ce ne reprezintă cu onoare țara în afara granițelor. Vor fi invitați la Timișoara, în perioada 11 – 13 aprilie 2023, peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară.

Conferința de presă de joi, 15 decembrie 2022, este organizată de Alianța Timișoara Universitară (ATU), în cadrul președinției rotative deținute de Universitatea de Vest din Timișoara. La conferință vor participa rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UPT, Florin Drăgan, rectorul UMFT, Octavian Crețu și rectorul USV, Cosmin Alin Popescu.

Primaria Timisoara (1)
Campusul pentru învățământ dual gândit de Primăria Timișoara pentru finanțare din PNRR are nevoie de mai mult timp
debanat.ro

Primăria Timișoara a anunțat prelungirea procedurii de selecție în vederea stabilirilor unor eventuali parteneri care să participe la constituirea unui Campus pentru Învățământ Dual. În cadrul acestei selecții, firmele interesate puteau participa alături de parteneri, Primăria Timișoara, Universitatea de Vest și Universitatea pentru Științele Vieții (fosta Universitate de Științe Agricole și Medicină Veterinară) Timișoara.

În conformitate cu procedura de selecție parteneri în cadrul Consorțiului regional pentru învățământ dual Vest Timișoara prevede că apelurile de selecție pot fi prelungite, cu aprobarea conducerii Partenerilor, conform procedurilor interne ale universităților, respectiv UAT. Anunțul privind prelungirea se va face numai in timpul sesiunii in derulare, nu mai târziu de ultima zi a acestei sesiunii. Atunci când se prelungește apelul de selecție, nu este permisa nicio alta modificare in conținutul apelului de selecție pe perioada de depunere a proiectelor (inclusiv pe durata prelungirii), pentru a se respecta principiul egalității de șanse intre solicitanți. Publicitatea prelungirii apelurilor de selecție se face in aceleași condiții in care a fost anunțat apelul de selecție.

Având în vedere procedurile interne de lungă durată ale operatorilor economici, în special a celor cu o componentă multi/internațională, pentru aprobarea participării la consorțiul dual se prelungește perioada de depunere a dosarelor de candidatură.

În noile condiții, depunerea documentațieie va avea loc în perioada 01 decembrie – 19 decembrie 2022, ora 14.00 – termen limită. Afișarea rezultatelor finale ale solicitărilor de finanțare din PNRR este  23 decembrie 2022.

Scopul final este realizarea unuia din cele 10 campusuri regionale de educație profesională din România, ca parte a C15 – Componenta Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență. Având în vedere acest anunț ne putem gândi că marile companii din oraș nu au aderat neapărat la acest proiect. Multe au proiecte proprii, în care au investit deja sume importante de bani. La Timișoara funcționează deja un parteneriat pentru învățământ dual. Școala Duală Banat funcționează în cadrul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I. Aici este se pot pot înscrie cei care au terminat clasa a VIII-a, au maximum 26 de ani la înscriere și își doresc să învețe o meserie de viitor. Școala durează 3 ani, timp în care pot deveni Operator la mașini cu comandă numerică, Electromecanic utilaje și instalații industriale, Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice sau Electrician aparate și echipamente electrice și energetice.

Micii Artisti
Micii artiști din Charlotenburg. Eveniment în unicul sat rotund din România. Galerie foto
ziarultimisoara.ro

Asociația Miltonia, în parteneriat cu Liceul de Arte Plastice din Timișoara, a organizat, recent, un eveniment de creație artistică la Charlotenburg, singurul sat rotund din România. Scopul activității a fost stimularea creativității copiilor, așa că aceștia au lucrat cot la cot cu elevele de liceu, iar în final au rezultat mai multe picturi superbe.

La școala din Charlotenburg învață 16 elevi, care provin din localitățile Bogda, Altringen și Buzad. Învățătoarea lor, Adina Seleșan, i-a anunțat că vor participa la o activitate interesantă, iar ei și-au așteptat musafirii cu nerăbdare. Două cadre didactice și 12 eleve de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara au mers să-i învețe pe copii arta picturii, transportul fiind asigurat de Universitatea de Vest din Timișoara.

După ce musafirii mult așteptați au sosit, fiecare copil a primit tot ce avea nevoie pentru a da frâu liber creativității: pânză, pensule, acuarele și culori acrilice, precum și o imagine cu satul rotund în care învață. În plus, fiecare elev de la Charlotenburg a făcut echipă cu o elevă de la Liceul de Arte Plastice. În primă fază copiii au învățat noțiunile de bază: cum se combină culorile și la ce se folosește fiecare pensulă. Apoi, la scurt timp, pe pânză au început să apară primele elemente reprezentative localității: străzile care formează cercul, biserica și școala.

Activitatea nu ar fi fost posibilă și nu ar fi avut același farmec dacă cele 12 eleve de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, din clasele a IX-a și a XI-a, nu ar fi fost acolo să-i sprijine și să-i îndrume pe cei mici. De asemenea, la eveniment au fost prezente și două din profesoarele de la liceu: Mihaela Furdea și Dana Miclăuș Mercea. După spusele Danei Miclăuș Mercea, copiii de la Charlotenburg sunt talentați și creativi. În plus, aceștia au fost mândri de munca lor, așteptând să fie fotografiați împreună cu lucrările. Toate lucrările realizate de elevii de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și Școala Primară Charlotenburg vor face obiectul unei expoziții care va avea loc în primăvară.

Calculator Venituri Taxe Calcule Salarii Pixabay.com (2)
ECONOMIE - Raport PwC: România pierde în continuare o treime din TVA la buget, dar digitalizarea ANAF va avea impact vizibil
economedia.ro

România rămâne pe ultimul loc în UE la colectarea TVA, înregistrând din nou cel mai mare deficit de încasare a acestei taxe din suma totală ce ar trebui colectată, estimat la 35,5%, conform raportului publicat recent de Comisia Europeană (CE), care utilizează date pentru anul 2020. CE se așteaptă ca pentru 2021 diferența să scadă până la 33% datorită măsurilor luate de administrația fiscală românească, începând cu 2020, de a introduce diverse mijloace de raportare digitală, precum implementarea SAF-T și conectarea caselor de marcat fiscale cu serverele ANAF, notează o analiză PwC, semnată de Daniel Anghel, Partener în cadrul companiei de consultanță.

Un punct pozitiv important al raportului este că deficitul total de TVA în UE pentru 2020 a fost estimat în scădere cu circa 30 miliarde euro față de estimarea revizuită pentru 2019, coborând la 93 de miliarde de euro. Explicația este că în timpul recesiunii a crescut conformarea voluntară la plată parțial ca urmare a măsurilor de sprijin financiar ale guvernelor care au fost condiționate de plata impozitelor, notează consultanții.

Aceștia subliniază că este nevoie de mai multe eforturi pentru a îmbunătăți colectarea TVA și, din acest motiv, împreună cu raportul privind decalajul de TVA, Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri pentru adaptarea sistemului de TVA la era digitală. Noul sistem introduce raportarea digitală în timp real în scopuri de TVA, bazată pe facturarea electronică care va oferi statelor membre informații valoroase de care au nevoie pentru a intensifica lupta împotriva fraudei.

CE estimează că facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în materie de TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an și la scăderea costurilor administrative și de conformitate pentru comercianții din UE cu peste 4,1 miliarde de euro pe an în următorii zece ani. De asemenea, facturarea electronică asigură convergența sistemelor naționale existente în întreaga UE și deschide calea pentru statele membre care doresc să instituie sisteme naționale de raportare digitală pentru comerțul intern în anii următori.

Pornind de la modelul deja existent al “ghișeului unic de TVA” pentru companiile care fac achiziții online, ar urma ca firmele care vând către consumatori dintr-un alt stat membru să se înregistreze o singură dată în scopuri de TVA pentru întreaga UE și să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online, într-o singură limbă, menționează Anghel.

Bani Numarati 770x540
Secretar de stat în Ministerul Educației: Salariile vor crește în medie cu 7%
spotmedia.ro

Prin bugetul pe 2023, salariile în educaţie vor creşte în medie cu 7%, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

”Calculul este minimal, per total, salariile au crescut sau vor creşte în medie cu 7%, care poate să însemne la 4.000 de lei, 280 de lei, sau la 2.600 cât este salariul debutantului, mult prea puţin”, a spus reprezentantul Guvernului, marţi, în emisiunea Talk News de la Prima News TV.

Secretarul de stat a arătat că astăzi la sediul Guvernului a fost prezent împreună cu reprezentanţii principalelor federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar şi superior.

”A fost o discuţie de o oră şi jumătate care s-a încheiat cu promisiunea fermă a premierului că vom găsi soluţii pentru salarizare, haideţi să zicem cel puţin rezonabilă, echitabilă pentru cadrele didactice”, a spus Ion.

Secretarul de stat a mai arătat că prin PNRR au demarat deja primele programe, anul acesta, el făcând referire la programul privind reducerea abandonului şcolar care începe să funcţioneze în peste 1.400 de şcoli din România.

”În primăvară, lansăm deja a doua etapă de finanţare a şcolilor prin acest program. În acelaşi timp, avem o lungă listă de investiţii în sistemul de educaţie, care nu sunt incluse în buget”, a mai declarat Sorin Ion.

El a menţionat că premierul a spus astăzi că un miliard de euro merg pe investiţţii, dar reprezintă doar partea din PNRR pentru dotarea şcolilor, a sălilor de clasă, laboratoare, însă suma este mult mai mare şi ajunge la 3,6 miliarde de euro.
Bani Euro Schengen
Uniunea Europeană şi-a majorat din nou investiţiile industriale în cercetare şi dezvoltare
economedia.ro

Comisia Europeană a publicat marţi ediţia 2022 a Tabloului de bord al investiţiilor industriale în cercetare şi dezvoltare din Uniunea Europeană, care arată că industria Europei a revenit pe drumul cel bun în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare, care în 2021 au crescut cu 8,9%, după o scădere de 2,2% în 2020, potrivit unui comunicat de presă.

Uniunea Europeană rămâne liderul mondial în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare realizate de sectorul autovehiculelor, unde transformarea în direcţia adoptării vehiculelor electrice şi a digitalizării este în plină desfăşurare, atât în întreprinderile consacrate, cât şi în cele mai noi pe piaţă. Tabloul de bord arată, de asemenea, o amplă diversificare sectorială pentru UE, în special în comparaţie cu SUA, unde investiţiile în cercetare şi dezvoltare sunt foarte concentrate în tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC).

La nivel mondial, investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale sectorului privat au crescut puternic peste nivelurile anterioare pandemiei (cu 14,8% în 2021 faţă de 2020). Pentru prima dată de la tabloul de bord din 2004, investiţiile totale în cercetare şi dezvoltare realizate de principalele 2.500 de firme din lume au depăşit o mie de miliarde de euro (1.094 miliarde euro). O schimbare importantă este faptul că toate firmele chineze din tabloul de bord deţin în prezent o cotă puţin mai mare din totalul mondial decât întreprinderile din UE (17,9% cele din China şi, respectiv, 17,6% cele din UE). Cea mai mare cotă, deţinută de firmele din SUA, a crescut la 40,2% din totalul mondial.

„Obiectivul nostru este să consolidăm în continuare baza industrială solidă a UE şi să fim protagonist al cursei mondiale pentru poziţia de lider tehnologic. De aceea, prin noua agendă europeană pentru inovare, ajutăm tinerele întreprinderi mici şi mijlocii să se extindă şi să îşi facă loc în domeniul tehnologiilor de vârf şi al tehnologiilor revoluţionare, creând, în acelaşi timp, efecte de propagare între sectoare”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Avocatpunctro
JURIDICE - S-a lansat Avocat.ro, platforma avocaților din România, în parteneriat cu News.ro și Profit.ro
profit.ro

Agenția digitală 1616.ro a dezvoltat Avocat.ro, platforma online care susține avocații din România, împreună cu Profit.ro și News.ro. Aceasta facilitează în mod gratuit legătura dintre avocați și potențialii clienți care au nevoie de serviciile acestora. Fiecare avocat are o pagina de prezentare unde utilizatorii pot vedea experiența acestuia, casa de avocatură de care aparține, domeniile de practică și datele de contact. Platforma este completată de comunicatele de presă și opiniile avocaților ce vor fi găzduite pe Profit.ro și News.ro. Ambele platforme susțin Avocat.ro în demersul de a ajunge la cât mai mulți utilizatori, oferindu-le avocaților posibilitatea să își expună reușitele și opiniile profesionale pe două dintre cele mai importante platforme de știri din România.

Avocații au la dispoziție 4 pachete lunare și anuale din care pot alege în funcție de serviciile de care beneficiază, printre care: adresa de email securizată, oferită de Google, pe modelul prenume.nume@avocat.ro, numărul de comunicate de presă preluate pe News.ro și numărul de opinii preluate pe Profit.ro. Prețurile pachetelor încep de la 7 euro pe lună, respectiv 60 de euro pe an.

Profit.ro este o publicație lansată în 2015 de mai mulți jurnaliști cu experiență în presa economică din România, care funcționează ca o platformă de jurnalism online, completată de secțiuni cu instrumente utile pentru publicul interesat de produse financiare, investiții, oportunități de afaceri. News.ro este o agenție de știri independentă lansată în 2016, născută din dorința unor jurnaliști de agenție cu mulți ani de experiență de a oferi în continuare conținut de calitate, relevant, adaptat condițiilor actuale de piață, către clienți media și corporate. Lansată în 2015, 1616.ro este agenția digitală formată dintr-o echipă de specialiști cu experiență de peste 22 de ani în domeniul digital. Agenția oferă servicii de consultanță, analiză și audit, strategie, digital design, front-end development, back-end development, mobile design, mobile development, e-commerce, online advertising.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.