EȘTI AICI:
Revista presei – 14 aprilie 2022

Revista presei – 14 aprilie 2022

Hexagon2022Timisoaralandscape
Hexagonul Facultăților de Drept din România, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara
ziuadevest.ro

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează ediția 2022 a Hexagonului Facultăților de Drept din România, cel mai important concurs național studențesc în domeniul dreptului din România, desfășurat în perioada 13-16 aprilie 2022.

La acest eveniment de tradiție participă reprezentanți ai celor șase facultăți membre ale Hexagonului Facultăților de Drept din România: Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Drept a Universității din Craiova și Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Acestora li se adaugă, începând din anul 2014, cu statut de invitat special, echipa Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Cooperarea în cadrul Hexagonului se concretizează prin coordonarea planurilor de învățământ, activități științifice comune, mobilități ale profesorilor și studenților, dar și prin organizarea concursului studențesc Hexagonul Facultăților de Drept din România, care se desfășoară în fiecare an în una dintre facultățile membre. Concursul constă în trei probe științifice (Drept civil, Drept penal și Drept constituțional). Ediția 2022 a evenimentului reunește 70 de studenți și profesori de la cele șapte facultăți.

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT: ”Ceea ce reunește echipele facultăților reprezentate în Hexagonului Facultăților de Drept din România este preocuparea pentru excelență în domeniul învățământului juridic, exigența în selecția, pregătirea și evaluarea studenților, ca și responsabilitatea față de viitorul acestora. Suntem bucuroși să îi întâmpinăm în aceste zile la UVT pe studenții aflați în prima linie a educației din științele juridice românești”.

Image 2022 04 11 175342499
Expoziția GRAFICĂ&sculptură, găzduită de Galeria Helios a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara
propagarta.ro

Expoziția GRAFICĂ&sculptură, găzduită de Galeria Helios a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara (P-ța Victoriei nr. 6), ne oferă din nou bucuria și prilejul de a vă invita la vernisajul ce va avea loc miercuri 13 aprilie, ora 18:00.

Vor prezenta Prof. univ. dr. Camil Mihăescu, decanul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și Lect. univ. dr. Andreea Lazea, director al Departamentului de Arte vizuale.

Artiștii expozanți sunt, deopotrivă, cadre didactice universitare: Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Andrei Ciubotaru, Anca Coller, Giulia Crețulescu, Ovidiu Croitoru, Elena Bobi Dumitrescu, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Constantin Medeleanu, Mihai Rusen, Matei Șerban, Cristian Țardel, Dana Vasiliu (Universitatea Națională de Arte din București) / Vică Adorian, Daniel Apostu, Elena Aronoaie-Adorian, Marcel Breilean, Mirela Cerbu, Laura Duduleanu, Ion Gherman, Adriana Lucaciu, Bogdan Matei, Remus Rotaru, Bianca Tulea, Mihai Zgondoiu (Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara) / Rumen Bogdanov, Valeri Chakalov, Petyo Damyanov, Denisa Spasova (Universitatea din Shumen, Bulgaria) / Mustafa Cevat Atalay, Dalila, Bige Gürses, Melihat Tuzun (Universitatea Tekitdag Namik Kemal, Turcia) / Umut Germec, Ezgi Yemenicioğlu, Kubra Yıldız (Universitatea Canakkale Onsekiz Mart, Turcia) / Zerrin Pehlivan (Universitatea Gaziantep, Turcia).

9831869pregatireonlinepentrubacalaureat
Elevii din Bihor pot beneficia de pregătire gratuită pentru BAC, cu universitarii din Timișoara. Vezi programul cursurilor
bihon.ro
Pregătirea pentru examenul de bacalaureat se va realiza online, în fiecare sâmbătă, începând cu data de 9 aprilie 2022, la toate disciplinele pentru care se susțin probe scrise de examen, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) propune elevilor din întreaga țară, în următoarele 3 luni, începând de sâmbăta trecută, un amplu program de formare și sprijin pentru participarea cu succes la examenul de bacalaureat din această vară. Pregătirea pentru examenul de bacalaureat se va realiza online, în fiecare sâmbătă.
PTQ0MCZoYXNoPTM2MWZkN2ZlZmEyMTNlM2I3NzNiM2NiMjk4YTRiMGYy.thumb
Ore de educație financiară, introduse în școli. Elevii vor învăța să își gestioneze banii
digi24.ro

11 aprilie, începând din 2022, este „Ziua educației financiare”. Despre educația financiară în școli Cosmin Prelipceanu a stat de vorbă luni seara, la Digi24, cu Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” și George-Cristian Tuță, deputat PNL

Iancu Guda: Pentru că pierdem oportunități. Educația financiară implică cunoștințe despre viață, echilibru financiar, cum luăm decizii în viața de zi cu zi. Putem să fim „proști” în sensul că putem face prostii, iar educația financiară ne apără de ele.

Putem învăța din viață, e cel mai bun profesor, dar, evident, ai și cele mai dure facturi. Sunt decizii financiare eronate care ne pot costa zeci de ani. Un credit ipotecar luat supraevaluat pe 30 de ani, plătim dublu pe ceva ce valorează poate la jumătate.

Este doar un exemplu, sunt subiecte pe care noi, la Digi24, la „Banii în mișcare”, cel mai lung maraton de educație financiară la TV în România, de un an și jumătate, 2.000 de minute, gratuite, disponibile pe site-ul Digi24.ro, am adus în atenția publicului în speranța că cei care ne urmăresc se vor descurca mai bine în viață cu planificarea financiară în familie, cu economiile, cu investiții diversificate, pentru că este foarte important să punem banii în mișcare, să producă mai mulți bani, și toate acestea se pot învăța de la o vârstă fragedă, așa că mă bucur pentru această inițiativă și devine chiar materie în școală.
Write 2163261 1280 820x615
Etica și integritatea – priorități majore pentru școlile doctorale în Europa, arată un nou raport al Asociației Universităților Europene / Calitatea coordonării, Open Science și digitalizarea – în topul priorităților
edupedu.ro

Calitatea muncii depuse de coordonatorii de doctorate și chestiunile de etică și integritate sunt cele mai importante priorități pentru universitățile europene, în materie de doctorate, potrivit unei analize publicate de Asociația Universităților Europene (EUA). Aceasta arată, pe baza răspunsurilor obținute de la universitățile membre, instituțiile europene de învățământ superior acordă o atenție tot mai ridicată unor teme precum știința deschisă sau managementul datelor și contextul digitalizării.

Acestea din urmă, deși sunt considerate importante din punct de vedere strategic, figurează însă considerabil mai jos într-un clasament al priorităților declarate de universitățile participante la analiza EUA.

  • Studiul se bazează pe contribuția a circa 140 de instituții europene de învățământ superior (inclusiv cinci din România), colectate anul trecut. Documentul, publicat la începutul acestei luni, vine în continuarea unui prim astfel de raport desfășurat în 2017-2018.

Potrivit analizei citate, participanții consideră că etica și integritatea în activitatea de cercetare reprezintă, alături de calitatea coordonării doctoratelor, elementul central al școlilor doctorale și o prioritate majoră pentru viitorul acestora.

Din punct de vedere strategic, internaționalizarea și digitizarea reprezintă priorități importante, în contextul politicilor promovare a Open Science, iar din acest punct de vedere crește și interesul pentru teme precum managementul datelor. În acest sistem complex, “stabilirea unor priorități a devenit o prioritate în sine”, afirmă raportul, iar aceasta va marca mulți ani dezbaterea privind dezvoltarea școlilor doctorale.

Din punct de vedere al dezvoltării competențelor, universitățile europene vorbesc, din nou, despre nevoia absolută de pregătire în privința integrității în cercetare. Alte teme prioritare din acest punct de vedere sunt dezvoltarea abilităților digitale, dar și a capacității de a transmite informația științifică societății. Raportul notează că anii de criză produsă de pandemia Covid-19 au avut un efect semnificativ în privința dezvoltării de competențe digitale.

646x404 (2)
Familia si prietenii, pe primele locuri ca valori importante pentru 45% din tinerii generaţiei Z - SONDAJ
adevarul.ro

Tinerii adolescenti din România pun pe primul loc familia atunci cand vorbesc de modele pe care le urmează în viata (45%), urmată de liderii de business (35%), dând exemple ca Elon Musk, Bill Gates, Steve Jobs, în general lideri care au legatură cu tehnologia, un domeniu la care se uită cu multa atentie. La distanta mare se afla muzicienii, sportivii si profesorii care apar cu procente mai mici de 15%.

Pentru tinerii Generaţiei Z, familia ocupă primul loc pe scara de valori (38), iar prietenii sunt pe al doilea loc (32%). „Părinţii ne vor întotdeauna binele, sunt suport moral, avem siguranţă că sunt acolo pentru noi. Cu toate acestea, sfaturile ni le luăm de la prieteni, ei fiind cei cu care împărţim preferinţe şi atitudini faţă de viaţă”.

Următoarele valori importante pentru un sfert dintre liceeni sunt iubirea şi independenţa/libertatea, valori pe care la această vârstă încearcă să le cultive din ce în ce mai mult. Frica de singuratate, consecinţa fricii de a nu fi acceptat Când vine vorba de frici, pe lângă viitorul profesional sau carieră care îi preocupă pe 57% dintre ei, sănătate lor şi a celor dragi (43%) şi examenele (32%), apare printre adolescenţi şi frică de singurătate, peste un sfert dintre ei trăind această frică acum.

Tinerii leagă această frică de lipsa de acceptare, certurile cu prietenii şi bullying-ul. Expunerea în social media lărgeşte cercul prietenilor, cunoştinţelor şi implicat, al celor de la care îşi doresc să obţină validare. Pe lista fricilor încep să apară din ce în ce mai mult şi la aceşti tineri, frici legate de evenimente care nu sunt în proximitatea lor imediată, însă care arată preocuparea lor pentru ce se întâmplă şi în lumea de dincolo de graniţe: încălzirea globală, pandemia, criză economică, securitatea datelor personale, războiul şi terorismul, toate acestea înregistrând procente de peste 15%.

 

Sorin.belea .statistica 681x511
Timișenii nu sunt foarte dornici de autorecenzarea online. Mesajul autorităților
timisplus.ro

Dacă în primele zile în care s-a deschis procesul de autorecenzare din cadrul recensământului național, au existat un număr destul de mare de chestionare completate în județul nostru, lucrurile par să se schimbe. Acum, la aproape jumătate din interval, județul nu stă deloc grozav într-un clasament pe țară.

Șeful Direcției Județene de Statistică Timiș a îndemnat reprezentanții instituțiilor din județ, cu ocazia Colegiului Prefectural, să transmită angajaților că e mai bine să se autorecenzeze. ”Suntem la peste 122.000 de chesitonare completate de cei care s-au autorecenzat, cu sau fără ajutorul recenzorilor ARA. Județul se află pe locul 4 pe țară ca număr de chestionare, dar, dacă ne raportăm la populație, doar 17,3% s-au autorecenzat, ceea ce ne palsează pe locul 28 pe țară”, a spus Sorin Belea.

Conducătorul instituției de statistică spune că este mai avantajos pentru timișeni să se autorecenzeze. ”Mesajul este că ar trebui să urmeze o perioadă în care să intensificăm autorecenzarea. Ar fi bine ca angajații instituțiilor să se autorecenzeze. Astfel, vor primi și ziua liberă și vor scăpa de vizita recenzorului”, a mai spus Belea.

Dar Din Dar 2
De Paște, Asociația Acasă în Banat pregătește pachete cu alimente pentru familii nevoiaşe din Timiș și Caraș Severin
renasterea.ro

De Paște, Asociația Acasă în Banat pregătește pachete cu alimente pentru familii nevoiaşe din Timiș și Caraș Severin. Cum putem da o mână de ajutor

Asociația Acasă în Banat demarează campania Dar din Dar pentru a ajuta cu alimente cât mai multe familii aflate într-o situație dificilă din județele Timiș și Caraș Severin. Zeci de familii aflate în pragul sărăciei din mediul rural din Banat vor primi înainte de sărbătorile pascale, pachete cu alimente neperisabile și produse de igienă. Este al treilea an consecutiv în care Asociația Acasă în Banat desfășoară această campanie.

În condițiile actuale, prin scumpirea alimentelor de bază, dar și a condițiilor de trai, foarte multe familii nu reușesc să se descurce. Noi am decis să le dăm o mână de ajutor, mai ales că acum se apropie sărbătorile pascale. Campania Dar din Dar este deja o tradiție pentru Asociația Acasă în Banat, de trei ani, înainte de sărbători, încercăm să ajutăm cât mai multe familii, oferindu-le nu doar alimente, ci și bucurie și speranță”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Pachetele vor conține alimente de bază, conserve, produse de igienă, dar și câteva produse specifice sărbătorilor pascale.

Prin această campanie, Asociația Acasă în Banat a ajuns până în prezent la peste 1000 de familii din peste 100 de sate din județele Timiș și Caraș Severin.

Pe lângă donațiile în bani, persoanele fizice și juridice pot contribui cu produse aflate în termen de valabilitate.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.