Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene discută în această săptămână toate componentele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la Bruxelles cu Executivul UE.

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a terminat de trimis Comisiei Europene, în acest week-end, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență. Fiecare componentă extinsă a fost trimisă în primul draft, iar unele se află la a doua sau a treia iterație, care includ feedback-ul Comisiei la versiunile trimise anterior”, a anunțat luni instituția.

Luni, ministrul de resort Cristian Ghinea are întâlniri la Bruxelles cu comisarii Margrethe Vestager (vicepreședinte executiv, responsabilă de politica digitală a UE), Adina Vălean (comisar pentru transporturi) și Elisa Ferreira (coeziune și reforme).

„Mulțumesc întregii echipe din MIPE și echipei extinse din ministerele de linie pentru implicare, e un volum imens de muncă, peste 1.000 de pagini, cu multe argumente și detalii tehnice”, a spus Cristian Ghinea.

„Am spus la dezbaterea parlamentară încă de acum 2 luni că după etapa de exprimare a dorințelor urmează un duș rece: acum trebuie să avem costuri clare, evaluări de mediu detaliate, ținte și jaloane amănunțite. Nu e un exercițiu ușor. Mai avem trei săptămâni de muncă intensă”, a adăugat ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Ministerul a precizat că unele componente ale PNRR trimise sunt în prima variantă, dar alte componente au fost modificate de două sau trei ori, incluzând observațiile Comisiei Europene la versiunile trimise anterior.

„Toate țările care au prezentat public planuri până în acest moment, au prezentat direcțiile generale sau rezumate ale componentelor. Rezumatele de componente din PNRR adoptat de Guvern sunt baza de lucru pentru componentele extinse - documente tehnice, pe formatul Comisiei Europene, care cuprind, fiecare, zeci de pagini de documentație, detaliere a investițiilor, jaloane de progres, estimări ale impactului pe mediu, costuri detaliate și clasificarea investițiilor în funcție de gradul de contribuție la tranziția verde și tranziția digitală”, a explicat MIPE.