EȘTI AICI:
Revista presei – 13 septembrie 2022

Revista presei – 13 septembrie 2022

Ohma14
Protocol de colaborare între Universitatea de Vest din Timișoara și SCM Ohma Timișoara
renasterea.ro

În cadrul unui eveniment organizat la Universitatea de Vest din Timișoara, luni, 12 septembrie, a fost semnat Protocolul de colaborare dintre UVT și SCM Ohma Timișoara.

La conferința de presă au participat Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, Prorectorul UVT, conf.univ.dr. Mădălin Octavian Bunoiu, Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din UVT, conf.univ.dr. Adrian Nagel, doamna Alina Botezatu (director SCM Timișoara), domnul Dragan Petricevic (antrenor SCM Ohma Timișoara), domnul Sorin Șipos (președintele Consiliului de Administrație SCM Timișoara) și domnul Dusan Willms (reprezentant Ohma).

Parteneriatul dintre Universitatea de Vest din Timișoara și SCM Ohma Timișoara are ca obiectiv cooperarea activă, în vederea susținerii și promovării reciproce prin sport și educație.

Prin colaborarea stabilită între UVT și SCM Ohma Timișoara părțile vor contribui la promovarea sportului ca stil de viață și a educației pentru sănătate în rândul studenților, cât și pentru întreaga comunitate locală. De asemenea, este vizată susținerea sportului de performanță pentru echipele de baschet și baschet 3×3 la nivel de seniori și juniori.

Pe viitor, se urmărește extinderea ariei de colaborare, promovarea pe plan național și internațional, dar și cooperarea activă cu reprezentanți ai mediului economic, social și instituțional, prin organizarea de acțiuni și evenimente comune.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Sportul de performanță este bine să fie sprijinit printr-o cât mai bună infrastructură sportivă, dar și prin antrenori și formatori specializați. Toate aceste resurse se regăsesc la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UVT, iar parteneriatul pe care îl deschidem astăzi cu SCM Ohma Timișoara va urmări dezvoltarea oportunităților sportive pentru studenți, dar și susținerea performanțelor Ohma Timișoara. Mult succes sportivilor timișoreni din echipa Ohma Timișoara, în cooperare cu sportivii UVT!”

Dragan Petricevic, antrenor principal SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara: „Evenimentul are o semnificație uriașă. Eu sunt mai traditionalist de felul meu: când am venit în România – acum 26 de ani, nu? – am venit la o echipă universitară, Universitatea Cluj. Acolo era un U, iar acum un U vine alături de noi, ceea ce înseamnă enorm de mult. Cum unii oameni sunt legați de casa regală, de exemplu, eu sunt legat de simbolul acesta al tinereții, al studențimii, al vibrației unui oraș, căci tinerii, studenții reprezintă vibrația unei cetăți. UVT vine alături de noi și, cu tot respectul față de celelalte universități din oraș, Universitatea de Vest este cea renumită, și pe plan national, și pe plan internațional”.

 

476411
Investiţie de 20.000.000 euro la UMFST Târgu Mureş
bursa.ro

Educaţia are nevoie de investiţii importante, învăţământul universitar în special. Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat semnarea unui contract de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 20.000.000 euro, pentru o serie de obiective cuprinse în Parcul universitar ştiinţific şi tehnologic "Novum Forum".

Leonard Azamfirei a declarat: "După exact un an de la începerea negocierilor directe cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), am semnat, la Luxemburg, împreună cu vicepreşedintele BEI, Christian Kettel Thomsen, un contract de finanţare în valoare de 20.000.000 euro, menit să asigure o parte importantă din suportul financiar pentru viitoarele proiecte majore ale Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureş, a căror valoare totală este de 44.500.000 euro. În contractul semnat astăzi sunt incluse 9 obiective de investiţii în infrastructura educaţională, medicală şi de cercetare, inclusiv în Parcul universitar ştiinţific şi tehnologic «Novum Forum» pe care îl dezvoltă UMFST". Potrivit rectorului UMFST Târgu Mureş, Banca Europeană de Investiţii este componenta de creditare a Uniunii Europene, iar prin statutul său de cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume, misiunea BEI este de a ajuta la punerea în aplicare a obiectivelor politicii UE şi de a contribui la dezvoltarea echilibrată a pieţei interne în interesul Uniunii.

Proiectul Parc Universitar Ştiinţific şi Tehnologic "Novum Forum" este unic la nivel naţional, iar prin acesta se doreşte şi construirea unui spital universitar, care va fi construit şi administrat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

Elevi Pixabay
Tichete sociale pentru elevi | Ministrul Educației spune că nu au fost cerute declarații notariale părinților fără venituri. Părinții îl contrazic (interviu)
rfi.ro

Elevii și preșcolarii cu situație financiară precară pot beneficia de tichete sociale pentru rechizite, în anul scolar 2022-2023, în valoare de 500 de lei. Inspectoratele scolare au avut termen până la 9 septembrie să transmită Ministerului Educației lista cu beneficiarii tichetelor sociale pentru rechizite și haine pentru școală. În lege scrie că cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, respectiv 5 septembrie pentru anul școlar care tocmai a început.

 Probabil, din exces de zel, unele școli le-au dat termen părinților să depună aceste acte până pe 5 septembrie. Mai mult, părinților fără venituri li s-a cerut să aducă o declarație notarială în acest sens, deși în lege nu se specifică obligativitatea existenței actului. 100 de lei au plătit pentru un astfel de document părinții unei fetițe care tocmai a trecut în clasa a V-a, la o școală din județul Dolj. 100 de lei adeverința, plus 50 de lei drumul...un total de 150 de lei, copilului rămânându-i 350 de lei din suma dată de stat, ne-a povestit mătușa elevei. "Elevii au nevoie de acești bani, ideea e ca banii să rămână la ei, nu la notari sau la transportatori", a declarat la RFI, mătușa fetiței.
E.N.:Eu sunt mătușa unei fetițe care trece acum în clasa a V-a. Locuiește în mediul rural în județul Dolj. Părinții nu au venituri. Mama a rămas fără salariu din noiembrie anul trecut, iar la început de an școlar, înainte să înceapă școala, părinții au fost informați de cadrele didactice că există această posibilitate de a primi un suport de 500 de lei pentru rechizite pentru cei mici. Părinților li s-a livrat o listă cu ce trebuie să facă pentru a putea depune respectivul dosar.

Reporter: Cu documentele pe care trebuie să le aducă la școală?

E.N. Exact. Mie, sora mea, mama fetiței, mi-a atras atenția că deși nu are bani trebuie să meargă în altă localitate la notar să depună dosarul. La acel moment nu știa că trebuie să meargă și soțul, care la rândul lui nu are venit. Așa încât a ajuns la notar și s-a întors de acolo pentru că nu era cu soțul la purtător. Au mers a doua zi.

Au plătit taxa notarială de 100 de lei prin care declară că nu au venituri, deși există în legislația noastră prevederea conform căreia dacă o instituție a statului, așa cum este ANAF și primăria, care spune dacă ai sau nu venituri, deține informația și care spune dacă ai sau nu venituri și de la care iei o adeverință în sensul ăsta, tu nu mai trebuie să duci alte declarații, cu atât mai puțin notarială. Mai ales dacă e o declarație pe propria răspundere. Să spunem că vrei să fii mai catolic decât Papa și ceri și o declarație pe propria răspundere, deși în ordinul de ministru spune adeverințe sau declarație pe propria  răspundere.

Nu spune niciunde că e vorba despre o declarație notarială. Ceea ce înseamnă că acești părinți fără venituri trebuie să plătească în jur de 100 de lei, cât este declarația pe propria răspundere autentificată de notar, plus transportul. În mediul rural nu există notar în fiecare localitate. Să spunem că este la 50 km de tine primul notar. Asta înseamnă încă 50 de lei costuri pentru cei doi părinți care merg până acolo și se întorc, plus taxa notarială.

Dreamstime S 18034427
Vor apărea joburi noi în educație, mai precis profesori care vor preda materii noi
dcnews.ro

„Diversificarea curriculei urmează să intre treptat”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Există clarificată cariera didactică. Îți trebuie neapărat un an de stagiatură. În universitate, dacă ai urmat master didactic sau dacă ai urmat Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), ai certificate competențele teoretice. Faci un an de stagiatură, primești același salariu ca profesorul debutant, un salariu motivant. Urmează practica pedagogică sub îndrumarea unui mentor care, la rândul lui, va fi un profesor cu experiență care va avea norma redusă de predare de al 18 la 14 ore pe săptămână, conform proiectului legii. De asemenea, conform proiectului legii,  implicarea cadrului didactic cu experiență în a-l școli pe colegul mai tânăr, se va plăti în plus. După un an, se verifică competențele de practică pedagogică. Ai examenul de licențiere și ești profesor cu acte în regulă ”, a explicat Sorin Cîmpeanu la DC News.

Ministrul a mai zis: „poți să intri în cariera didactică, printr-un an de stagiatură, chiar dacă nu ai DPPD-ul”.

„Poți să vii și din afara sistemului dacă nu ai DPPD-ul cu condiția să ți se verifice competențele teoretice. Faci anul de practică pedagogică. Apoi poți să intri, chiar dacă nu ai făcut DPPD”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

3prof
Stăruința profesorului de cursă lungă
scena9.ro

În drum spre casa Mariei, fata de 9 ani ne arată și ne povestește despre punctele de interes din sat. Trecem pe la școli, magazine, poliție, primărie. Ne oprim în curtea familiei, unde ne așteaptă mama cu fratele mai mic. Curioși și poate puțin stânjeniți, viitorii învățători și profesori îi pun întrebări femeii și o ascultă vorbind despre viața din sat și cum se străduiește să ridice casa, alături de soțul care lucrează cu ziua la pădure.

78 de oameni de toate vârstele și din toată țara au venit la Mironeasa, județul Iași, pentru a cunoaște una dintre comunitățile în care vor lucra în următorii doi ani, cu familii, povești și provocări. Această zi de imersiune comunitară face parte din Academia de Leadership și Pedagogie, ultima etapă în procesul de recrutare pentru o nouă generație de profesori Teach for Romania, înainte de începerea școlii. Ulterior, cei care trec de Academie sunt repartizați în mediile vulnerabile din țară, în școlile unde e cea mai mare nevoie de ei.

După ce a lucrat toată viața la privat, în vânzări, în imobiliare și ca antreprenor, Dan Șoldan s-a înscris la 49 de ani în Teach for Romania pentru că voia să dea un sens vieții. Spune că era oricum hotărât să intre în învățământ de ceva timp, iar anul acesta a terminat și Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice. Acolo a întâlnit o profesoară care l-a inspirat și l-a determinat să facă modulul psihopedagogic, iar apoi a dat de Teach, despre care spune că a fost „un fel de revelație, o dragoste la prima vedere”.

Știe și unde i-ar plăcea să predea: într-o comunitate din județul Vaslui de care e deja atașat, pentru că are acolo legături îndepărtate de rudenie. „Învățământul actual are tendința de a-i lăsa în spate pe copiii care învață în ritmul lor, care au un ritm mai greu sau care au un nivel mai scăzut de a reacționa, îi pierde pe undeva pe drum. Eu aveam oricum de gând să mă aplec asupra acestui lucru, dar ceea ce am învățat la Teach m-a făcut să înțeleg cât de importantă este conexiunea emoțională cu copiii și faptul de a nu lăsa pe nimeni în urmă și de a te apleca asupra tuturor.”

300786677 3363694353862673 7264633123708381173 N
Preşedintele Klaus Iohannis îl decorează pe maestrul Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii WDR din Köln şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”, DHC al UVT
news.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe maestrul Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii WDR din Köln, director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 12 septembrie 2022, decretul de decorare a maestrului Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii WDR din Köln, director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Astfel, în semn de apreciere pentru excelenţa de care a dat dovadă în întreaga sa carieră dirijorală de nivel internaţional, pentru contribuţia semnificativă pe care a avut-o în cadrul dialogului cultural româno-german, impunându-se ca un foarte respectat ambasador al culturii române în Republica Federală Germania, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, maestrului Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii WDR din Köln, director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.