Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
nul şcolar 2021-2022 începe luni, pe 13 septembrie 2021, pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022. Are 34 de săptămâni și este împărţit în două semestre. Vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială, ceea ce face ca primul semestru să fie scurt, de doar 14 săptămâni, în timp ce al doilea semestru începe în 10 ianuarie și are 20 de săptămâni. Și anul acesta se înscrie în topul anilor școlari cu cele mai puține zile de școală.
Structura anului școlar 2021-2022:
Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
Zece elevi, în prezent studenți la universități prestigioase din țară și din străinătate, au gândit acum doi ani platforma de meditații TeachU. Au avut în minte elevii din medii dezavantajate, care nu și-ar fi permis lecții particulare altfel. Când le-a venit ideea ca elevii să-i învețe voluntar pe alți elevi tot ce știu ei, nu era pandemie. Când școlile s-au închis, copiii și părinții au căutat alternative. Așa au ajuns să ofere peste 4000 de ore de pregătire. Pe lângă pregătirea pentru examene, copiii pot să se înscrie și la lecții de limbi străine, astronomie, lingvistică sau public speaking.
De zeci de ani, sistemul românesc de învățământ se confruntă cu problema sensibilă a lecțiilor private. Conform unui studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România, o treime din elevii români iau meditații la cel puțin o materie pe parcursul anului școlar, cele mai multe cereri fiind îndreptate, în mod firesc, înspre profesorii de matematică și de limba română. Lecțiile particulare sunt, de regulă, individuale sau susținute în grupe mici, de doi-trei de elevi, iar costul unei ședințe de meditație cu un cadru didactic experimentat și recunoscut pentru rezultatele sale poate ajunge până la 200 de lei, în orașele mari.
Adevărata problemă apare însă la adolescenții ai căror părinți chiar nu își permit să îi trimită la meditații și care sunt practic condamnați să își limiteze opțiunile de viitor la ceea ce pot obține doar cu ajutorul școlii – de obicei, nu foarte mult. Proiectul TeachU a fost conceput tocmai pentru a veni în sprijinul acestor de elevi.
O echipă alcătuită din zece tineri a propus, în cadrul competiției ReForm 2017 (parte a proiectului „Creatori de viitor”), o platformă în cadrul căreia elevi și studenți cu rezultate deosebite în diverse domenii oferă meditații gratuite pe Skype colegilor care au nevoie.
TeachU s-a deschis publicului în primăvara anului 2020, odată cu începerea pandemiei, iar, de atunci, au fost susținute aproape 4000 de ore de meditație. În prezent, pe platformă sunt înscriși 1700 de elevi și 133 de mentori, care oferă atât meditații clasice la științele reale și umaniste, cât și ajutor în învățarea unor limbi străine ce nu se studiază la școală (japoneză, suedeză, arabă etc.), în aprofundarea unor materii de olimpiadă precum lingvistica sau astronomia și în dezvoltarea abilităților muzicale, de public speaking și de debate.
Rata vaccinării în rândul populației, dar și cea în rândul profesorilor sau al adolescenților au fost factori-cheie care au influențat decizia multor țări europene de a deschide școlile, în noul an școlar, cu reguli considerabil mai relaxate decât în urmă cu un an, deși pandemia Covid-19 e departe de a fi trecut. Rata ridicată de vaccinare din statele vest și central-europene, dar și semnalele că boala nu este gravă pentru copii, chiar dacă noile tulpini o fac mai ușor transmisibilă printre aceștia, a convins autoritățile că vor putea face față unui nou val cu un număr cât mai mare în clase, nu în fața calculatorului pentru predare online.
Avertismentele că noul val va lovi foarte curând continuă să vină. În țările cu o rată ridicată a vaccinării în rândul profesorilor și al populației generale, se merge pe măsuri relativ limitate, care în unele locuri lipsesc aproape cu desăvârșire. În țări unde rata de vaccinare este considerată insuficientă, mai ales în sudul Europei, autoritățile iau măsuri pentru a forța profesorii să se vaccineze în număr cât mai mare, inclusiv prin măsuri de sancționare în cazurile în care nu o fac. În cazul adolescenților, vaccinarea acestora nu este, în continuare, recomandată în unele țări precum Suedia, dar în altele, precum Ungaria sau Spania, a făcut obiectul unor campanii extinse în ajunul deschiderii noului an.
Din punct de vedere al măsurilor sanitare, cele mai populare rămân purtatul măștii și ventilarea claselor, chiar dacă, în unele țări, masca nu mai este obligatorie în cele mai multe cazuri, pentru elevi și/sau profesori.
Franța
Autoritățile franceze au lucrat din timp la protocolul de măsuri pentru începerea noului an școlar, aplicând o serie de reguli în funcție de patru scenarii: în cazul scenariului celui mai relaxat, se renunță la mască în cazul elevilor de școală primară, iar în cazul celui mai aspru se trece la școală hibrid pentru clasele mari, cu posibilitatea ca elevii vaccinați să vină în continuare la școală – detalii.
Măsurile sunt considerate însă insuficiente de către experți, după începerea școlii, din cauza răspândirii tulpinii Delta. Institutul Pasteur, citat de France 24, se așteaptă ca minorii – dintre care cei cu vârste sub 12 ani nu se pot vaccina încă – să ajungă, în toamnă, să reprezinte jumătate din totalul infecțiilor cu Covid-19 din această țară.
Școlile din landurile germane au început noul an școlar defazat, într-un proces început acum o lună și jumătate, având în vedere că educația este descentralizată în această țară. Primele landuri care au deschis clasele la începutul lunii august, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Pomerania Inferioară, urmate de Berlin și Brandenburg, au apelat la măsuri care se regăsesc în mare parte în majoritatea regiunilor țării: mască obligatorie, teste periodice, discuții despre oportunitatea vaccinării copiilor și mai ales despre statutul vaccinării personalului școlar.
Din punct de vedere al elevilor, reținerile inițiale ale experților s-au schimbat la sfârșitul lunii august, când forul permanent ce oferă consiliere de specialitate pe tema vaccinării în această țară a recomandat vaccinarea copiilor de 12-17 ani. În privința angajaților din școli, grădinițe și centre de îngrijire a bătrânilor, guvernul federal a decis la începutul lunii septembrie că angajatorii vor putea să le ceară să precizeze dacă s-au vaccinat împotriva Covid-10 sau dacă au trecut prin boală.
În această țară, rata vaccinării cu cel puțin o doză se apropie de 80% în rândul adulților.
Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) anunţă, sâmbătă, că Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a fost ţinta unui atac cibernetic, fiind extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii. De asemenea, au fost sustrase CNP-urile unora dintre studenţi, relatează News.ro, preluat de G4Media.ro.
”În data de 10 septembrie 2021 a avut loc un atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultatii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii.
”În data de 10 septembrie 2021 a avut loc un atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultatii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii. În urma acestui atac au fost extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma respectivă şi parţial unele date personale (CNP-urile unora dintre studenţi)”, anunţă, sâmbătă, UPB, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că nu a fost accesată şi baza de date principală a UPB în care sunt stocate datele personale ale studenţilor (situaţie şcolară, adresă, informaţii bancare etc).
”Aceste date sunt stocate în condiţii de siguranţă maximă. Problema de securitate a fost remediată în cursul zilei de ieri şi au fost demarate procedurile de informare a autorităţilor competente în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului atacului cibernetic. Ne cerem scuze studenţilor facultăţii noastre pentru inconvenientul creat de această situaţie”, a mai transmis instituţia de învăţământ.
Un decret aprobat joi în Italia prevede că părinții care intră în școli pentru a-și lua copiii acasă trebuie să dețină certificatul verde – care atestă vaccinarea contra Covid-19 -, informează Rador, care citează Corriere Della Sera. Acesta este doar un pas din cele prevăzute, în etape, pentru a se ajunge, la sfârșitul lunii octombrie, la obligația ca toate categoriile de lucrători să aibă certificat verde.
Autoritățile din Italia au decis să fie obligat să aibă certificatul verde tot personalul școlar și universitar, precum și studenții. Controlul este încredințat conducerii școlii. Lipsa certificatului verde este considerată absență nejustificată și, începând cu a cincea zi de absență, este suspendat raportul de muncă și nu se datorează nicio salarizare sau alte despăgubiri, notează Rador.
Planul guvernului este de a ține sub control curba epidemiologică și de a preveni noi închideri de tip carantină.
Parlamentul a votat trecerea la lege a decretului care a intrat în vigoare pe 6 august, iar joi, Consiliul de Miniștri a aprobat noul decret care impune certificatul verde lucrătorilor din școli, universități și RSA (Reședințele Sanitare Asistate). În RSA, obligația de vaccinare începe de la 10 octombrie pentru cei care intră în aceste structuri ca angajați.
Decretul aprobat impune lucrătorilor care intră în școli, universități și RSA-uri să dețină certificatul verde. Este vorba de angajații firmelor de curățenie, ai cantinelor şi despre cei care trebuie să efectueze lucrări de întreținere, notează sursa citată.
O școală a vremurilor noastre și a viitorului nu are legătura exclusiv cu procesul de digitalizare, ci ține de capacitatea sistemului, a profesorilor și autorităților de a se adapta, este concluzia care reiese din dezbaterea Hotnews LIVE de miercuri, la care au luat parte subsecretarul de stat în Ministerul Educației Tudor Oprea, Teodora Simiona, directoarea Școlii Gimnaziale din Ciugud, Alba, școala complet digitalizată, și Ana Elefterescu, manager de proiect Digitaliada.
„Dincolo de digitalizare mă gândeam la cuvântul „adaptare”. De voie, de nevoie această digitalizare s-a întâmplat în unele locuri mai repede și mai ușor cu ajutorul autorității publice locale. În alte locuri prin efortul deosebit al unor directori, comunități
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.