De asemenea, ministrul Muncii a subliniat importanța parteneriatului între mediul de afaceri și sistemul de învățământ: „Pentru cei care urmează calea academică, parteneriatul între mediul de afaceri și sistemul universitar este vital, pentru că riști ca uneori din această preocupare de menținere a catedrelor, de materii de studii, de sisteme de evaluare, să vezi că mediul de afaceri nu primește ceea ce are nevoie la modul real, pentru a-și dezvolta investițiile”.

„În ceea ce privește competențele digitale ale tinerilor între 16 și 24 de ani, România se află la 56%, față de media europeană de 80%. La nivelul întregii populații, competențele digitale sunt 10%, în timp ce la nivel european sunt de 33%”, a spus Raluca Turcan.

Aceasta a mai precizat că au fost identificate aproape 50 de meserii noi care răspund evoluțiilor din IT și digitalizare: „Asta înseamnă meserii noi, calificări noi, pe care noi începem să le pregătim prin actualizarea codului ocupațiilor din România, unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupații vin să să răspundă evoluțiilor din domeniul IT și digitalizare, de exemplu: analist de testare software, auditor de securitate cibernetică, investigații digitale, expert în securitate cibernetică, sunt meserii noi. Iar pe altele care nu se mai folosesc de ani de zile, de cel puțin 9 ani de zile, le scoatem din codul ocupațiilor, pentru că nu are rost să focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legătură cu piața muncii”.

Aceasta a adus în atenție și numărul persoanelor șomere din România:  „În momentul de față, în România avem o solicitare de aproximativ 480.000 de locuri de muncă, avem șomeri înregistrați indemnizați sau neindemnizați aproximativ 263.000, ceea ce înseamnă că există un gol de 200.000 de oameni de care mediul mediul de afaceri are nevoie, dar nu-i găsește”.