EȘTI AICI:
Revista presei – 13 martie 2023

Revista presei – 13 martie 2023

Inq5861 Scaled
INTERVIU - Mihaela Silvia Roșca, cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara
libertatea.ro

Mihaela Silvia Roșca, 66 de ani, este dirijor de operă. A ales profesia încă de la 15 ani, deși a fost și rămâne un domeniu dominat de bărbați.

„Încă trăim într-o lume misogină”, mărturisește Mihaela Silvia Roșca. A doborât mai multe bariere patriarhale de-a lungul carierei sale, ajungând dirijor permanent al Operei Naționale Române Timişoara. Poziție în care a stat peste 30 de ani. Nu este singura femeie dirijor din România, însă este singura care a fost angajată într-un astfel de post.  Potrivit datelor, doar 1 din 10 dintre cei mai cunoscuți dirijori din lume este femeie. Lumea muzicii rafinate este dominată de bărbați, în special, la capitolul dirijori. Filarmonica din Viena a avut o politică exclusiv masculină până în 1997.

Născută la Roman, județul Neamț, în 1957, Mihaela Silvia Roșca s-a relocat în București la 7 ani, alături de familie. De pe la 15 ani, a început să dirijeze repertoriu cameral.

A fost repartizată ca profesoară pe un post la Focșani, unde mergea două zile pe săptămână să predea la Școala Populară de Arte. După șase luni, s-a angajată ca muzeograf la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), de unde a fost transferată, pentru doi ani, la Agenția de Impresariat Artistic (ARIA). Însă iubirea pentru dirijat nu i s-a stins.

În cei 38 de ani de carieră, Mihaela Silvia Roșca a adunat un repertoriu bogat, care cuprinde atât lucrări de operă, operetă sau balet, precum și lucrări simfonice și vocal-simfonice.

Maestra a colaborat cu o serie de teatre lirice din țară, precum Opera din Iași, Teatrul Muzical din Brașov, cu filarmonici din Ploiești, Bacău, Constanța, dar și colectivele Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara și ale Teatrului Naţional Timişoara, cât și cu orchestrele simfonice din Sanremo (Italia), Jena (Germania) și Odesa (Ucraina).

Concomitent, Mihaela Silvia Roșca este cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest (Timişoara).

 

Antreprenoriat și Finanțare Pe Piața De Capital 1920x1080
AZI, LA UVT - Eveniment special consacrat pieței de capital, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara și Bursa de Valori București: Conferința „Antreprenoriat și finanțare pe piața de capital”
stiridintimisoara.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Bursa de Valori București, organizează în data de 13 martie 2023, ora 11.30, la Timișoara, în Aula Magna a UVT, evenimentul „Antreprenoriat și finanțare pe piața de capital”, în cadrul căruia va fi lansată dezbaterii o tematică de actualitate, cea a relației dintre antreprenoriat și modalitățile de finanțare în afaceri prin piețele de capital.

Vă invităm să participați la acest eveniment special, consacrat dezbaterilor actuale despre piața de capital, în care sunt înscrise prelegeri ale unor specialiști reprezentativi ai acestui domeniu de vârf. Vor susține intervenții, în cadrul conferinței, atât Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea și Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, cât și Președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și antreprenor „Flori de ie”, Cristina Chiriac, Directorul executiv MedLife, Dorin Preda, brokerul IFB Finwest, Ovidiu Serdean și brokerul Goldring, Laurențiu Căpcănaru.

Sunt invitați să participe la această conferință specialiștii domeniului, studenți, cercetători, cadre universitare, dar și experți și profesioniști ai acestui sector din întreaga comunitate. Participarea este liberă, iar pentru înscriere cei interesați sunt rugați să completeze acest FORMULAR.

Agenda conferinței „Antreprenoriat și finanțare pe piața de capital”:

11.30 – 12.30: Panel ” Rolul BVB în susținerea ecosistemului antreprenorial” –

Prof. univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rector, Univesitatea de Vest din Timisoara

Adrian Tanase, Director General, Bursa de Valori Bucuresti

Cristina Chiriac, Presedinte, CONAF,

Dorin Preda, Director Executiv MedLife

12.30 – 13.00: Prezentare “Finanțarea companiilor prin piața de capital”:

Ovidiu Serdean, Broker, IFB Finwest

13.00 – 13.30: Prezentare “Perspectiva investițională a unei listări a companiei în cadrul BVB”

Laurențiu Căpcănaru, Broker, Goldring

Seism 1 E1678446046705
Un echipament de primă importanță în monitorizarea seismelor, instalat la UVT
expressdebanat.ro

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara deține de acum propriul seismometru funcțional, instalat în rețeaua mondială Raspberry shake.

Echipamentul se află la subsolul clădirii principale a Universității de Vest și permite monitorizarea în timp real a evenimentelor, oferind date privind activitatea seismică. Cu ajutorul seismometrului, monitorizarea seismică devine ușor de înțeles și accesat.

Prin intermediul platformei online pusă la dispoziție se pot realiza localizări, schimburi de date și colaborări naționale și internaționale în cadrul rețelei educaționale de monitorizare seismică.

Accesând platforma, pe harta Timișoarei (la meniul Station view) seismometrul UVT are denumirea 3D, iar cu 4D este notat cel de la Observatorul Seismologic Timișoara (OST). Sistemele de monitorizare ale activităților seismice de la Observatorul Seismologic Timișoara și cel de la Universitatea de Vest sunt singurele din zona de vest a țării.

 

Usv 1
USV Timișoara, prezentată elevilor la Târgul Educațional prin intermediul realității virtuale
ziuadevest.ro

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a participat, vineri  10 martie, la a VII a ediție a Târgului Educational, organizat de către Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”  Timișoara.

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, a avut la stand toate cele 6 facultăți cu 29 de programe de studiu, prezentate de către cadrele didactice din fiecare facultate. La standul USV, elevii au avut posibilitatea să guste din produsele realizate de către studenții, să experimenteze senzații noi, interesante, iar prin intermediul realității virtuale au descoperit  aplicații de laborator și aplicații practice.

Standul nostru a venit cu tehnologie moderna pentru a prezenta studiile și cercetările realizate de studenți în laboratoarele facultăților noastre. Totodată au descoperit posibilitățile multiple pe care le pot avea la USVT, universitate internațională cu parteneriate în peste 150 de țări.

Prin intermediul programului Erasmus +  studenții au șansa de a studia sau de a efectua un stagiu de practică în universități sau companii de prestigiu din străinătate.

“Azi, s-a creat o punte între mediul preuniversitar și mediul universitar, unde a  fost prezentată oferta educațională a celor 4 universități pentru elevii de la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”. O inițiativă extraordinară și apreciată de ambele părți, care vine în sprijinul elevilor pentru ai ajuta să-și identifice domeniile în care vor să studieze in viitor.

Profit Economie Judet Vab (1)
Apeluri de 1,15 miliarde de euro pentru educație și integrare pe piața muncii, deschise în 2023. Ministrul Marcel Boloș: „Vom investi masiv pentru ca românii să fie pregătiți pentru meseriile viitorului”
mfe.gov.ro

Din bugetul total de 4,34 miliarde de euro de care dispune Programul Educație și Ocupare, peste un miliard este destinat valorificării potențialului tinerilor pe piața muncii.

În anul 2023 vor fi lansate 18 apeluri, din care 11 în domeniul educație și 7 în domeniul capital uman.

Din al doilea trimestru al acestui an vor putea fi accesate finanțările destinate domeniilor educației și accesului pe piața muncii, prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027. Cele 18 apeluri programate a fi lansate în cursul acestui an au un buget total de 1,15 miliarde de euro și vor finanța intervenții care vizează activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, servicii integrate pentru ocupare, corelarea studiilor terțiare cu cerințele de pe piața muncii, dezvoltarea și implementarea unor programe universitare, stagii pentru studenți, orientare în carieră și formare profesională pentru persoanele cu nivel redus de educație, stagii de practică pentru elevii din învățământul profesional și tehnic.

„Separat de investițiile în proiecte de infrastructură sau în serviciile publice esențiale precum sănătatea, Programul Educație și Ocupare ne  oferă oportunitatea de a investi în cea mai importantă resursă pe care o avemoameni. Știm cu toții care sunt efectele migrației forței de muncă din România ultimilor ani. Suntem totodată conștienți de faptul că deficitul actual de forță de muncă nu poate fi recuperat decât prin investiția în educație și prin corelarea acesteia cu cerințele angajatorilor. Programul Educație și Ocupare ne deschide accesul la educație, formare și calificare, dar și acces pe piața muncii pentru tineri, sprijină persoanele inactive, șomerii de lungă durată și persoanele din categoriile vulnerabile să se integreze pe piața muncii, oferă finanțare pentru învățământul profesional și tehnic, dar și pentru formarea continuă a adulților. La finalul perioadei, vom avea 280.000 de tineri sprijiniți să intre pe piața muncii. De asemenea, prin PEO vom oferi sprijin persoanelor vulnerabile să își continue educația și să obțină calificare și un loc de muncă. Programul Educație și Ocupare va sprijini, în total, circa un milion de români să dobândească o educație și să devină activi pe piața muncii, fiind pregătiți pentru meseriile pe care avansul tehnologic le aduse”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Primele 8 apeluri de proiecte finanțate prin Programul Educație și Ocupare vor fi lansate în cel de-al doilea trimestru al acestui an, alte 6 fiind programate pentru perioada iunie – septembrie 2023, în timp ce în ultimul trimestru al anului 2023 vor fi deschise 4 apeluri.

Programul Educație și Ocupare (PEO) stabilește prioritățile de investiții finanțate din Fondul Social European+, în sprijinul implementării Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2021-2027 și a Strategiei România Educată. Obiectivul major în domeniul ocupării este ca piața muncii din România să devină sustenabilă, rezilientă, pro-activă și bazată pe inovare socială, urmărind valorificarea potențialului uman, în condiții de echitate, prin creșterea relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, în contextul utilizării și dezvoltării competențelor digitale și antreprenoriale și promovării unui mediu stimulativ pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

Prioritizarea intervențiilor a pornit de la nevoia de investiții pentru creșterea accesului la ocupare, pentru anticiparea nevoilor de competențe și furnizarea de măsuri pentru tranziții și mobilitate pe piața muncii, precum si din nevoia de a crea un sistem de educație accesibil pentru toate categoriile de elevi și studenți, relevant pentru piața muncii și stimulativ pentru învățarea pe tot parcursul.

Programul Educație și Ocupare va finanța zece priorități de investiții:

  • Modernizarea instituțiilor pieței muncii;
  • Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii;
  • Creșterea accesului pe piața muncii pentru toți;
  • Antreprenoriat și economie socială;
  • Îmbunătățirea participării copiilor la educația antepreșcolară și preșcolară;
  • Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație;
  • Creșterea calității ofertei de educație si formare profesională pentru asigurarea echității sistemului si o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și la provocările inovării și progresului tehnologic;
  • Creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic;
  • Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității;
  • Asistență Tehnică.
Funeriu.v1 2048x1626
Scrisoare deschisă către președintele Iohannis a fostului ministru al Educației Daniel Funeriu, pe tema admiterii la liceu
edupedu.ro

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, îi cere președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de Facebook, să iasă să își explice insistența cu care propune ca în viitorul proiect al legii educației să fie inclusă admiterea la liceu, pe lângă evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a.

Funeriu susține că „toți cei cu care am discutat personal – și au fost mulți apropiați politici de-ai dumneavoastră – au afirmat „știm că nu e ceea ce trebuie, dar așa vrea președintele Iohannis””.

Fostul ministru al Educației îi reamintește Șefului Statului că are rol de mediator și că în perioada dezbaterilor pe noile propuneri de legi „toate argumentele au fost împotriva modalității de admitere în liceu prezentate”.

Sunt prezentate și câteva soluții, în opinia lui Daniel Funeriu, care îi reamintește la final, lui Klaus Iohannis, că „este strict responsabilitatea dumneavoastră – și nu a vreunui proxi – de a livra ceea ce este corect”.

Mocarm
Mocioalcă: Am deschis consultările pe Legea educației!
caon.ro

Senatorul social-democrat cărășean spune că PSD a stabilit un calendar al dezbaterilor și consultărilor cu factorii din educație!

„PSD deschide consultările pe Legile educației! Am pledat tot timpul pentru consultare publică și transparentă, pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi decisă în spatele ușilor închise. Ministerul Educației nu a dorit să facă publice aceste proiecte. Odată cu intrarea proiectelor pe circuitul de avizare, PSD deschide dezbaterea publică pentru toți cei interesați de acest subiect. Obiecțiile și propunerile acestora vor fi integrate într-un set de amendamente, care vor fi promovate de PSD în Parlament“, spune social-democratul cărășean.

PSD a stabilit un calendar de dezbateri și consultări, cu mai mulți factori din educație, cuprinzând sindicatele din domeniu; profesorii și rectorii; elevii, studenții și părinții, asociațiile aleșilor locali; ONG-uri; parlamentari și specialiști din organizațiile județene ale PSD.

Calendarul se va desfășura până pe 31 martie, astfel încât PSD să strângă cât mai multe opinii din societatea civilă, pe care să le transpună apoi sub forma unor amendamente pe care le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate, a adăugat senatorul Ion Mocioalcă.

33051.jpg 1140x641
Controversele pe marginea legilor educației continuă: rectorul SNSPA despre incompatibilități
euractiv.ro

„Funcțiile de conducere în universități trebuie să fie incompatibile cu alte funcții, în primul rând cu cele politice", avertizează rectorul SNSPA, Remus Pricopie, într-o luare de poziție publică.

Remus Pricopie, Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a ieșit vineri, 10 martie, cu o declarație în șase puncte, de susținere la adresa inițiativei ministrului educației, Ligia Deca, anunțând câteva principii și aducând argumente pentru eliminarea incompatibilităților:

„1. Rectorul și toți cei care dețin functii de conducere în universități (prorectori, decani, prodecani, directori de departament etc.) trebuie să fie profesori universitari sau cercetători consacrați, cu o importantă experiență academică și managerială.

Nu cred că mai putem accepta situația (introdusă de Legea nr. 1/2011) în care o persoană cu zero activitate didactică și de cercetare (inclusiv fără doctorat) să conducă o universitate.

2. Funcțiile de conducere în universități trebuie să fie incompatibile cu alte funcții, în primul rând cu cele politice. În țările civilizate, un rector nu poate fi, în același timp, politician și membru al Parlamentului.

În situațiile în care este invitat să ocupe un loc în Guvern, ca tehnocrat, se poate suspenda pe perioada exercitării mandatului. Această practică există și în alte țări europene.

3. Mandatele (toate, nu numai ale rectorilor) trebuie să fie limitate. Această „limitare” poate fi decisă de lege sau de comunitatea academică. Ambele modele funcționează în Europa.

EO 13 19martie 1024x535
Evenimentele săptămânii în educație, pe eventonline.ro
edumanager.ro

Vezi la ce evenimente ai posibilitatea să participi săptămâna aceasta, în funcție de domeniul tău de interes! EventsOnline a pregătit o selecție a celor mai importante:

Importanța educației financiare și plusul de valoare pe care-l poate aduce aceasta în viața omului, este subiectul abordat pe 15 martie în evenimentul Free Financial Education organizat la Casa Tineretului (FITT) din Timișoara.

Webinarul Cine alege facultatea: Eu sau copilul meu? va explora modalități eficiente de a decide împreună cu adolescentul despre alegerea facultății, precum și factorii cheie care impactează această decizie.

A XIV-a Conferință Națională a Tinerilor Medici și a Studenților este organizată de Asociația Medicilor Creștini la Harghita.

Ești pregătit pentru o nouă ediție de IUF – The International University Fair? The 30th edition is going to be amazing!

O echipă lângă tine este o sesiune de formare, pentru învățători și părinți – pregătită și facilitată de Oana Moraru, alături de o echipă de învățătoare cu experiență, talent și performanță la clasă.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.