EȘTI AICI:
Revista presei – 13 mai 2022

Revista presei – 13 mai 2022

UVT 620x400
Universitatea de Vest din Timișoara în top cinci universități din România – Rankingul internațional RUR2022 –
sursadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziţia cinci la nivel naţional, în clasamentul general (din douăsprezece universităţi prezente) și 786 la nivel mondial (dintr-un total de 1032 de universităţi ierarhizate, din 85 de ţări), conform datelor Rankingului internațional RUR2022, recent publicate. Același clasament plasează UVT pe locul trei național, pentru dimensiunea rezultatelor cercetării.

Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanţă, grupaţi pe 6 domenii de studii (științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale), din 4 categorii:

  • predare (40%),
  • cercetare (40%),
  • diversitate internațională (10%) şi
  • sustenabilitate financiară (10%).

Această ierarhizare este obținută în urma analizei informaţiilor furnizate de universităţi prin completarea platformei Global Institutional Profiles Project (GIPP), dezvoltată de Clarivate Analytics, dar și pe baza interpretării datelor bibliometrice şi scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar, etc., precum şi prin interpretarea studiilor privind reputaţia academică.

Pe lângă o clasare generală bună, între primele cinci universități românești, Universitatea de Vest din Timișoara se situează pe cea de a treia poziţie la nivel naţional pentru dimensiunea rezultatelor cercetării, în noul clasament RUR2022. Se confirmă, astfel, faptul că investițiile de resurse și prioritizarea susținerii centrelor noastre de cercetare, în ultimii ani, reprezintă una dintre direcțiile strategice de consacrare internațională a UVT – universitatea alianțelor europene.”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Prof. Univ. Dr. Daniel Breaz Si Prof. Fawwaz Al Abed Al Haq
Acord de parteneriat între Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Hasemite University din Iordania
ziarulunirea.ro

„Astăzi la Amman am semnat Acordul de parteneriat între Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Hasemite University din Iordania, în vederea dezvoltării de activități academice cu caracter multidisciplinar. Acest demers are menirea de a consolida cooperarea și schimbul instituțional în cadrul Programului Erasmus Plus.”, au transmis reprezentanții Universitatății ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Am semnat acordul împreună cu prof. Fawwaz Al-Abed Al-Haq, președintele universității iordaniene, în prezența domnului Sultan Al-Maani, vicepreședintele HU, a domnului Adnan Abusra, responsabil relații internaționale și reprezentanților UAB. În cadrul discuțiilor avute, am subliniat importanța schimburilor de experiență, acestea având drept scop cooperarea în materie de cercetare și crearea de noi oportunități de studiu, mobilitate academică și dezvoltare a competențelor deja asimilate de studenții UAB. , au transmis reprezentanții Universitatății ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
În 10 mai 2022, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a devenit membră a BLACK SEA UNIVERSITIES NETWORK, organizație care include universități din 12 state (Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia, Ucraina și Serbia). Vineri, 6 mai 2022, UAB a primit unanimitate de voturi la reuniunea BSUN și va fi, astfel, partener al proiectelor internaționale derulate în cadrul acestei structuri de cooperare extinsă.
Upt2
Universitatea Politehnica Timișoara, gazdă a celei de-a XX-a ediții a Conferinței Naționale de Acționări Electrice
banatulazi.ro

Specialiștii în Acționări Electrice din toată țara s-au reunit joi, 12 mai 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, la cea de-a XX-a ediție a Conferinței Naționale de Acționări Electrice (CNAE), manifestare științifică de anvergură, organizată, la 50 de ani de la prima ediție, de Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT.

Structurată pe patru secțiuni – Acționări electrice, Controlul și automatizarea acționărilor electrice, Electronică de putere, Mașini electrice – conferința va beneficia de prezentarea, în plen și pe secțiuni, a peste 30 de lucrări științifice, de către cadre didactice și cercetători de la Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea din Petroșani, Universitatea din Craiova, Universitatea Sapientia, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, dar și de la companii (BeeSpeed Automatizări Timişoara, Endress Group, Data Science Studio Austria, ELCO Târgu Jiu).

Comitetul organizatoric al conferinței îi are ca președinți pe prof.univ.dr.ing. Sorin Musuroi, prorector la Universitatea Politehnica Timişoara și președinte al Asociației Naționale de Acționări Electrice și conf.univ.dr.ing. Ciprian Șorândaru, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT, iar Comitetul Onorific al conferinței este format din acad. Ion Boldea, prof.univ.dr.ing. Dorin Popovici, prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prof.univ.dr.ing. Lucian Tutelea, prof.univ.dr.ing. Sorin Deaconu și conf.univ.dr.ing. Alexandru Hedeș.

Luciana Alexandra Ghica Foto UB 1024x683
Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională
edupedu.ro

Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul normativ prevede că modificarea are loc în Ordinul nr. 6.551 din 13 decembrie 2011 privind documentele şcolare şi universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română. În schimb, documentul „adeverință de școlarizare” apare într-un ordin din 2020, pe care ministerul în modifică astfel încât să poată fi eliberat documentul și în una sau mai multe limbi de circulație internațională.

Concret, ordinul nr. 3685 din 4 mai 2022 prevede că „la articolul 1 alineatul (3) din Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 6.551/2011 privind documentele școlare și universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română, literele g) și k)
se abrogă”.

Aceste două documente abrogate sunt cele evidențiate:

(3) În sistemul naţional de învăţământ superior se emit, începând cu anul şcolar 2011-2012, următoarele documente universitare oficiale, întocmite numai în limba română:

  • a) registrul matricol;
  • b) cataloagele pentru examene, restanţe şi diferenţe;
  • c) planul de învăţământ;
  • d) fişa specializării;
  • e) fişa disciplinei;
  • f) programa analitică;
  • g) situaţia şcolară;
  • h) portofoliul personal pentru educaţie permanentă;
  • i) registrul unic de evidenţă a formularelor actelor de studii;
  • j) carnetul de student;
  • k) adeverinţa privind şcolarizarea;
  • l) adeverinţa privind finalizarea studiilor;
  • m) legitimaţiile de transport ale studenţilor.
30357
Universitatea Politehnică din Bucureşti construieşte un cămin studenţesc
constructiibursa.ro

Universitatea Politehnică din Bucureşti investeşte în realizarea unui cămin studenţesc pe Splaiul Independenţei nr. 290 din Bucureşti.

Regimul de înalţime prevăzut este demisol, parter, şase etaje şi al şaptelea retras.

Proiectantul general este Triptic Studio, iar antreprenorul - SC Eren Cons SRL. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni.

646x404 (54)
Cîmpeanu, un nou termen pentru noua Lege a Educației: În septembrie 2023, nu mai e mult, educația din România va funcționa pe cu totul și cu totul alte baze
edupedu.ro

Ministrul Educației a avansat un nou termen pentru intrarea în vigoare a noii legi a Educației: septembrie 2023. Declarația a fost făcută de Sorin Cîmpeanu în cadrul lansării raportului național privind literația. În urmă cu o lună, ministrul a spus la conferința online Edupedu.ro „Director de viitor” că noua lege a Educației va intra în vigoare “cel mai rapid în septembrie 2022, cel mai târziu în septembrie 2023”.

Sorin Cîmpeanu anunță că din septembrie 2023 ar trebui să intre în vigoare noua Lege a Educației. Față de ultima declarație a sa, când anticipa că noua lege va funcționa chiar din anul școlar 2022-2023, astăzi, ministrul are un termen stabilit: “Proiectul România Educată va fi pus în practică conform termenelor stabilite. Vă spun că în septembrie 2023 sistemul de educație din România va funcționa pe cu totul și cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esențială.”

În cadrul lansării raportului național privind literația, ministrul a subliniat importanța cooperării dintre Minister și societatea civilă.

“O altă oportunitate este aceea a conjugării fără precedent, conjugării eforturilor resurselor din mediul public și din mediul privat. Nu țin minte, deși am mai trecut prin Ministerul Educației să mai fi existat o astfel de mare deschidere spre cooperarea între Minister și cei care aveți lucruri de spus în domeniul educației. Brio, de exemplu (n. red Brio a realizat testele care arată că 42 % din elevi se plasează în zona “nefuncțional”, doar 11% din elevi, în zona “funcțional”) dar sunt mulți alții aceia care au multe de spus și către care Ministerul Educației este deschis”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu declara în septembrie anul trecut că până la data de 31 decembrie 2021, după validarea conținutului proiectului pachetului legislativ, acesta va fi propus spre adoptare Guvernului.

Dreamstime S 113036595 (1)
Bulgaria demarează un program de burse pentru tinerii care vor să studieze în străinătate/ Până la 100 de mii de euro pe an, condiția să se întoarcă în țară timp de cel puțin trei ani după absolvire
edupedu.ro

Cu ocazia praznicului Sfinților frați Chiril și Metodie, începe oficial Programul Național „Fondul Ștefan Stambolov”, creat la inițiativa premierului bulgar, Kiril Petkov, a informat Serviciul de presă al guvernului, transmite Dnevnik, citată de Rador, preluat de G4Media.ro.

Proiectul le permite studenților bulgari motivați să primească finanțare de la stat pentru o diplomă de master de până la 200.000 de leva pe an (nr. circa 500.000 de lei, 100.000 de euro), pentru a studia în cele mai prestigioase universități din lume, dacă se întorc apoi la muncă în Bulgaria timp de cel puțin trei ani după absolvire.

Dezbaterea publică a proiectului de program național s-a încheiat pe 9 mai și urmează aprobarea acestuia de către Consiliul de Miniștri de la Sofia. Selecția primilor bursieri este de așteptat să înceapă în luna iunie a acestui an, iar primele diplome de master în universități de top din lume, stabilite de clasamentele internaționale, vor fi finanțate până în anul universitar 2022/2023.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.