EȘTI AICI:
Revista presei – 13 mai 2021

Revista presei – 13 mai 2021

Robotica
RoboTEC 2021 la Timișoara
ziuadevest.ro

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara) organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest).

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

Lucian Ronkov a explicat că RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică. Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare. Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower

Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro/, iar pentru a fi la curent cu cele mai noi activități, să urmărească pagina de Facebook https://www.facebook.com/robotec.ac sau/și contul de Instagram https://www.instagram.com/robotec.ligaac/.

Vaccinare Craft Maraton 700x336
Concerte, o expozitie de arta si analize gratuite la Maratonul Vaccinarii de la Timisoara. Mii de oameni vor fi imunizati intr-o atmosfera de spectacol.
opiniatimisoarei.ro

Dupa ce a inspirat si alte orase din tara sa il organizeze, Timisoara este in acest final de saptamana gazda editiei a doua a Maratonului Vaccinarii, una la care oamenii sunt asteptati cu concerte, dar si cu o expozitie de arta.

Maratonul Vaccinarii va debuta vineri la Centrul Regional de Afaceri si se va incheia luni dimineata, la fel ca in aprilie. Cei 6.722 de oameni carora li s-a administrat atunci prima doza sunt asteptati acum sa faca rapelul. Pot insa veni si cei care nu s-au vaccinat pana acum si pot alege intre Pfizer sau Johnson&Johnson.

Organizatoriis-au gandit sa le ofere o atmosfera speciala celor care vor trece pragul CRAFT in cele trei zile de maraton si au pregatit mai multe surprize: concerte cu Ilie Stepan si Horia Crisovan, dar si o expozitie cu lucrari puse la dispozitie de Muzeul National al Banatului si Muzeul National de Arta Timisoara. Totodata, vor fi expuse lucrari ale fotografului Liviu Tulbure, cel care s-a stins la inceputul acestui an dupa ce a fost infectat cu COVID-19.

„Vineri programul va fi deschis de marele artist Ilie Stepan impreuna cu alt mare artist si prieten Horia Crisovan, care vor interpreta piese clasice la un nivel acustic adecvat. Dar pe langa aceste momente muzicale vrem sa mai facem ceva. Vom face o expozitie. Ne-am gandit in ce muzeu intra 6000 de oameni intr-un weekend. In niciunul. Avem astfel ocazia sa oferim aceste exponate unui numar atat de mare de oameni. Si atat Muzeul Banatului va veni cu unele exponate, cat si Muzeul National de Arta, care va veni cu o expozitie speciala cu multipla semnificatie. Recent am inchis cu domnul director interimar Petcu, care a spus ca in premiera absoluta se va expune colectia de fotografie de arta a domnului Liviu Tulbure, cel care nu de mult a plecat dintre noi si se stie ca a plecat rapus de aceasta teribila boala. O expozitie care era pregatita pentru un festival de jazz, iata ca isi gaseste locul poate cel mai potrivit, cel mai incarcat de semnificatie si emotie, si toti oamenii care trec pe aici vor putea admira opera unui artist care din pacate a plecat prea devreme dintre noi„, a declarat medicul Dorel Sandesc, presedintele Asociatiei pentru ATI Aurel Mogoseanu.

Mai mult, cei care se vor prezenta pentru imunizare vor putea veni cu formularul completat de acasa.

„Sistemul acesta a fost mult imbunatatit fata de prima editie. Avem sansa sa introducem mai usor datele. cetatenii care se vaccineaza cu rapel sau cu Johnson&Johnson vor putea descarca singuri in format PDF de pe site, adresa este scrisa pe adeverinta de vaccinare, il pot descarca de acasa. Va aparea si CNP, in cazul in care fac acum prima doza de Pfizer si apoi pot merge in orice alt centru pentru rapel. Acel CNP care apare deasupra codului initial va usura munca celor cu adeverinta si procesul va decurge mult mai natural„, a spus medicul Claudiu Barsac, responsabil de sistemele informatice la Maratonul Vaccinarii.

Umf Iasi 640x400
Universitatea de Medicină Iași va primi în sesiunea de examene din vară doar studenți vaccinați, cu test negativ ori adeverință că au făcut COVID-19, susține LS Iași / Purtătorul de cuvânt al UMF: Nu există o asemenea decizie, dar se poartă discuții pentru a vedea dacă e oportună
g4media.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) este acuzată de organizația Liga Studenților iași că a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară, potrivit unui comunicat al organizației Liga Studenților Iași.

„Nu există o asemenea decizie”, potrivit instituției. „Decizia a fost luată de pe 28 aprilie, dar hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției”, scriu în comunicat cei de la LS Iași. Aceștia precizează că „din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor”.

Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvând a UMF iași, Ivona Burduja, a declarat că „s-au purtat discuții și se poartă încă discuții despre oportunitatea unei decizii de acest fel, dar la momentul actual nu există nicio decizie de acest fel luată de conducerea Universității”.

Steag
Cea mai modernă bancă bio din ECE, în dezvoltare la Universitatea din Szeged, Ungaria
businessmagazin.ro

Dezvoltarea celei mai moderne bănci bio din ECE de către Universitatea din Szeged a ajuns într-o nouă etapă majoră, odată cu începerea asamblării unui sistem robotic de stocare a eşantioanelor care va permite stocarea a milioane de probe biologice, scrie Budapest Business Journal.

Sistemul complex are o valoare de aproape 3 miliarde de forinţi (10 milioane de euro).

 

0815506VladVicol1
Conferință eveniment la Universitatea Oradea cu un eminent matematician
bihon.ro
Universitatea din Oradea va fi gazda unei conferințe susținută de eminentul matematician, de origine română, Vlad Vicol.
La conferința, „Existența unor soluții slabe paradoxale în mecanica fluidelor”, care va avea loc – online – miercuri, 12 mai 2021, începând cu ora 16:00, vor participa profesori ai Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, împreună cu prorectorul universității clujene, prof.univ.dr. Adrian Petrușel, profesori ai Școlii Doctorale de Științe Inginerești, domeniul Matematică, (prof.univ.dr.habil. Alexandru Bica, prof.univ.dr. Sorin Gal) și doctoranzi ai Universității din Oradea.
Fost gojdist
„Absolvent al Liceului „Emanuil Gojdu”, unde a fost elev al profesorului de matematică Viorel Sadoveanu, Vlad Vicol este considerat a fi unul dintre cei mai promițători matematicieni ai zilelor noastre.
Pentru Universitatea din Oradea începutul colaborării, în plan științific, cu profesorul de la Courant Institute din New York este și o confirmare a parcursului academic pe care s-a înscris școala matematică orădeană.
Licențiat al Universității Jacobs, din Bremen, Vlad Vicol a devenit, în 2012, profesor asistent la Princeton.
440532c3fe28bb35589fb0569ea8e7c97c9a11b5 875x493
Universitatea ”Lucian Blaga”, finanțată cu peste 3 milioane de euro pentru pregătirea profesorilor și elaborarea de oferte educaționale
stiridesibiu.ro

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu beneficiază de finanțare în valoare de 16.500.000 de lei pentru formarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și elaborare de oferete educaționale, în calitate de partener principal al Ministerului Educației într-un proiect strategic de 28 milioane de euro .

Potrivit unui comunicat al ULBS, proiectul ”Profesionalizarea carierei didactice – PROF” se va derula în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023, pe linia obiectivelor fixate la nivelul politicilor macro-educaționale prin programul „România Educată”.

”Proiectul angrenează atât învățământul preuniversitar, cât și mediul universitar și urmărește formarea a peste 28.000 de cadre didactice”, precizează ULBS.

Alături de ULBS mai sunt implicate în proiect alte 3 universități din țară - Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și 11 case ale corpului didactic.

Bugetul total al proiectului este în valoare de 28 milioane euro, din care asistență financiară nerambursabilă 120.150.531,521 lei.

FOODRUS 1160x640
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este partener asociat într-un consorțiu coordonat de Universitatea din Deusto, Spania
administratie.ro

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este partener asociat într-un consorțiu coordonat de Universitatea din Deusto, Spania, în cadrul proiectului FOODRUS, care își propune să limiteze pierderile și risipa de alimente la nivel european.

În condițiile în care, la nivel global, o treime din totalul alimentelor produse este pierdută sau irosită și numai în Europa această risipă costă 143 de miliarde de euro în fiecare an, proiectul va promova eficiența resurselor în toate etapele lanțului agroalimentar, de la producție până la consum și eliminarea resturilor.

Proiectul FOODRUS caută acum să abordeze aceste provocări prin crearea de sisteme alimentare rezistente în nouă regiuni europene. Pentru a realiza acest lucru, proiectul va testa 23 de soluții de economie circulară bazate pe inovare colaborativă, inclusiv: tehnologice (soluții pentru gestionarea pierderilor și deșeurilor alimentare), sociale (materiale educaționale și activități științifice ale cetățenilor pentru a promova obiceiuri de consum durabil), organizaționale (rețele pentru a încuraja consumul local și donațiile) și fiscale (scheme fiscale de tip „Plătești pentru cât arunci”).

Aceste soluții inovatoare vor împuternici și vor implica toți actorii din sistemele alimentare locale, de la fermieri la consumatorii finali și toți cei din jur, pentru a construi o alianță multi-actor, pentru a adresa provocarea pierderii și a risipei de alimente”, spune Ainhoa Alonso, coordonator FOODRUS, Universitatea Deusto, Spania.

În proiect sunt implicați 29 de parteneri din 10 țări europene, iar cele 23 de soluții vor fi testate de către trei regiuni în cadrul unor acțiuni pilot, fiecare dedicată unui lanț valoric.

53175004 303
Primul stagiu de formare în jurnalism antreprenorial la USV, apreciat de studenții participanți
monitorulsv.ro

Prima sesiune de formare în jurnalism antreprenorial, organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare” și Casa de Cultură a Studenților din Suceava, cu sprijinul Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și Orientală, s-a bucurat de aprecierea participanților, îndeosebi a studenților. Regulile de protecție impuse de pandemie au limitat numărul celor prezenți la grupe de maximum 20 de cursanți.

Pe parcursul celor două zile studenții au avut ocazia să afle de la jurnalistul francez Laurent Couderc, președinte al Asociației Regard, contextul actual al mass-media și despre posibilitățile de finanțare pentru organisme de presă independente. La deschiderea stagiului de formare a fost prezent, alături de prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu și lectorul universitar Gina Puică, promotoarele proiectului la Suceava, și Eric Poppe, reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală. De altfel, colaborarea lui Eric Poppe cu prof. Ardeleanu și cu USV în domeniul francofoniei datează de mai mulți ani, el vizitând Suceava și cu alte ocazii.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.