EȘTI AICI:
Revista presei – 13 ianuarie 2022

Revista presei – 13 ianuarie 2022

Concert Uvt
Concert extraordinar de Ziua Culturii Naționale, susținut de orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timişoara este mereu aproape de valorile artistice româneşti şi de promovarea culturii naţionale. De aceea, bănățenii sunt invitați la celebrarea împreună a Zilei Culturii Naţionale 2022.

Astfel, va avea loc un concert extraordinar de muzică simfonică românească, susţinut de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru, care va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19:00, la Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara.

Difuzarea evenimentului va fi realizată în direct pe canalele TVR Timișoara și TVR 3.

Acest regal de muzică simfonică românească, oferit timișorenilor de către Universitatea de Vest, este înnobilat şi de prezenţa în postură solistică a maestrului Alexandru Tomescu, conferențiar universitar la Facultatea de Muzică şi Teatru, iar conducerea muzicală va fi realizată de lectorul universitar Sebastian Felea.

Acest concert a avut loc pentru prima dată într-o zi cu mare încărcătură simbolică, Ziua Națională a României, în capitala Italiei, țara în care se află una dintre cele mai mari comunități românești din diaspora, în prestigioasa sală „Petrassi” din „Auditorium Parco della Musica”.

„Concertul susținut în această zi specială de Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara este un prilej de a simți frumusețea culturii române, mereu diversă și îmbogățită de un spirit multietnic.

Cei prezenți în sala de concerte a Filarmonicii „Banatul” vor avea în față una dintre cele mai tinere orchestre din țară, iar răsplata nu va întârzia să apară, pentru că energia și dăruirea acestor tineri sunt realmente impresionante.

Concertul dedicat Zilei Culturii Naționale este evenimentul de debut din seria activităților culturale desfășurate sub egida „La UVT, Cultura e Capitală!” din acest an. În Capitala noastră, nimic nu este mai important decât să fim uniți prin artă. Să fim, așadar, împreună, bucuroși și luminați de armonia muzicii!”,  a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Dreamstime S 73223991 E1628594910968
Ministrul Educației recomandă universităților să-i cheme fizic pe studenți la examene
edupedu.ro

Ministrul Educației recomandă universităților din România să-i cheme pe studenți la facultate pentru a susține examenele din timpul sesiunii, după cum a declarat marți seara la Digi24: „Să-i cheme pe studenți la sesiune acum (…) pentru bunul mers al procesului educativ”. Acesta a mai precizat că „unii au argumente, justificare pentru rămânerea în online mai pertinente, alții în opinia mea, nu au niciun fel de argumente pertinente pentru rămânerea în online.”

Sorin Cîmpeanu a spus că atât timp cât elevii și preșcolarii merg la școală, universitățile se pot organiza pentru respectarea regulilor sanitare: „Atâta vreme cât în învățământul preuniversitar, copiii merg la școală și la grădiniță, în care spațiile sunt mult mai mici la dispoziție decât spațiile existențe în universitățile românești pe care le cunosc foarte bine, fiecare în parte. Poți să asiguri respectarea regulilor sanitare. În universități există și alte posibilități financiare și alte posibilități de organizare.”

Moderator: Există sesiunea studenților. O să-mi spuneți că este autonomie universitară, știm, cred că și studenții care ne-au scris știu asta, dar ministrul Educației are o opinie, mai ales că sunteți profesor? Aveți o opinie, aveți o recomandare pentru colegii dumneavoastră, să-i cheme pe studenți la sesiune acum sau să facă online?

Sorin Cîmpeanu: Da, categoric da.

Moderator: Să-i cheme este recomandarea dumneavoastră.

Sorin Cîmpeanu: Să-i cheme pe studenți la sesiune acum. Da. M-ați întrebat opinia mea ca profesor. Da, opinia mea ca profesor.

Moderator: De ce credeți că trebuie să vină?

Sorin Cîmpeanu: Atâta vreme cât în învățământul preuniversitar, copiii merg la școală și la grădiniță, în care spațiile sunt mult mai mici la dispoziție decât spațiile existențe în universitățile românești pe care le cunosc foarte bine, fiecare în parte. Poți să asiguri respectarea regulilor sanitare. În universități există și alte posibilități financiare și alte posibilități de organizare. Deci, pentru bunul mers al procesului educativ, da. Știu, unii preferă să rămână în continuare în online. Unii au argumente, justificare pentru rămânerea în online mai pertinente, alții în opinia mea, nu au niciun fel de argumente pertinente pentru rămânerea în online. În continuare să știți că competențele digitale, partea de digitalizare din PNRR este o componentă extrem de importantă, dar până când vom fi capabil să asigurăm o predare online fără pierderi pe niciun plan va mai dura și în România și în alte state.

Upt 700x336
Studentii Ligii AC fac o punte intre arta si tehnologie
opiniatimisoarei.ro

„ELECTRO ARt” este o nouă inițiativă a Ligii AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara) și are drept scop crearea unei punți de conectare între arta contemporană și tehnologia prezentă în comunitatea studențească din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

În corpul „Electro” din Universitatea Politehnica Timișoara, s-au realizat 3 picturi murale care contribuie la crearea unui climat plăcut pentru desfășurarea procesului didactic. La realizarea acestora au contribuit Cristian Anghel, Eugen Paraschivu și Alina Sferle, proiectul având drept scop și promovarea tinerilor artiști locali.

Pentru a facilita accesul la informațiile de interes pentru studenți (structura anului universitar, Statutul Studentului, oportunități de petrecere a timpului liber, programul Erasmus+ etc.), s-a realizat o aplicație mobilă de realitate augmentată, cu sprijin din partea companiei Cobalt Sign, care va fi utilizată pentru scanarea picturilor murale de către public. Această aplicație mobilă de realitate augmentată este disponibilă cu titlu gratuit, pe platformele App Store și Google Play.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și cofinanțat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș. Universității Politehnica Timișoara i se adresează mulțumiri pentru încrederea și sprijinul acordat.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum Liga AC LABS, UniHack, iTEC și ISWinT.

2023tm
Curtea de Conturi a trecut pe la Asociația TM2023. Raportul auditorilor dă mai multe lovituri administrației Fritz
ziuadevest.ro

La finalul anului 2021, între 2 și 17 decembrie, Curtea de Conturi a trimis auditorii publici externi ai Camerei de Conturi a județului Timiș în control la Asociația Timișoara 2021 (2023) – Capitală Europeană a Culturii, pentru a verifica modul în care au fost cheltuite fondurile alocate din bugetele locale în perioada 2018 – 2020. Recent a fost și publicat raportul, iar surse noastre ( ce rămân anonime)  l-au pus și la dispoziția noastră. Au existat câteva deficiențe contabile în trecut, însă se și atrage atenția asupra activității din prezent.

Pentru perioada 2018-2020, au fost depistate anumite deficiențe în modul de alcătuire al evidențelor contabile, însă acestea au fost remediate. Ceea ce este mai interesant, însă, este că până și auditorii externi au constatat că există mai multe nereguli, fie mai vechi și nerezolvate, fie mai noi și generate de Consiliul Director, cel al cărui președinte este, din iunie 2021, primarul Dominic Fritz. În primul rând, se notează că, în 2021, întrunirile consiliului au fost prea puține și, în cadrul celor care totuși au avut loc, nu au fost rezolvate problemele manageriale. În plus, se comunică și faptul că asociația este organizația care ar trebui să implementeze proiectul de „Capitală Europeană a Culturii”.

Aceste constatări sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât primarul Dominic Fritz a insistat, în ultimele luni, cu schimbarea directoarei executive a asociației, Simona Neumann, pe motiv că asociația nu mai prezintă încredere. Până la urmă, pe 27 decembrie, Neumann a cedat presiunilor și și-a anunțat demisia. Raportul Curții de Conturi spune că, cel puțin din punct de vedere managerial și financiar, Consiliul Director și Primăria – deci administrațiile Fritz și, parțial, Robu – ar fi mai degrabă de vină pentru neajunsurile din prezent și cele care ar putea veni pe viitor.

Situația financiară a asociației, notează auditorii, este bună, nu există credite și datorii majore, iar situația activelor este promițătoare. În 2020, un factor important a fost pandemia de COVID-19, fiind reduse activitatea culturală și, astfel, cheltuielile asociației. În 2020, a fost înregistrat un profit de 1,4 milioane de lei, după ce în 2019 a fost înregistrat un câștig net de numai puțin peste 4.000 de lei, iar în 2018, o pierdere de 947.000 de lei. Numărul mediu de salariați ai organizației a variat, dar nu foarte mult: opt în 2018, nouă în 2019, șapte în 2020.

5211406covid19dronacoronavirussebatataru8
Buget participativ 2022: timișorenii vor putea realiza și vota un capitol din bugetul orașului
tion.ro

Timișoara va avea, pentru prima dată, „un capitol de buget realizat și votat de timișoreni”, transmite Dominic Fritz. 3 milioane de lei sunt puși la dispoziție pentru proiectele timișorenilor, care pot fi pe legate de Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital.

Regulamentul bugetului participativ al Timișoarei, pentru care va fi alocată în 2022 suma de 3 milioane de lei, a fost supus votului Consiliului Local și a trecut cu 23 de voturi pentru. Luna aceasta, Primăria Timișoara va demara campania „Timișoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare și formare a cetățenilor.

„Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare. De aceea, în competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus.

Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire”, transmit reprezentanții PMT.

Etichetascoala
Profesorii sunt nemulţumiţi de majorarea salarială din ianuarie şi ies joi în stradă, să ceară mai mulţi bani
spotmedia.ro

Sindicatele din învăţământ continuă seria de proteste, cu două manifestaţii care vor avea loc joi.

Începând cu ora 10:00, 100 de membri de sindicat vor protesta în Piața Victoriei.

Apoi, de la ora 11:30, profesorii vor picheta sediile PSD și PNL, partidele din coaliţia de guvernare.

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ", transmit organizatorii protestelor într-un comunicat.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.