English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 13 decembrie 2021

Revista presei – 13 decembrie 2021

Revista presei – 13 decembrie 2021
Doi tineri profesori de la UVT și UPT, sponsorizați de Bursele ANIS 2021
ziuadevest.ro

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, continuă cu succes programul Bursele ANIS, ce ajunge la cea de-a patra ediție.

Anul acesta sunt sponsorizate de către industria IT 12 cursuri tech inovatoare, realizate de tineri profesori universitari de la cele mai mari universități din țară, ce țintesc abordarea unor tehnologii precum AI/ML, Big Data, Blockchain, Cybersecurity, Health Tech, Tech for All. Valorea totală a Burselor ANIS 2021 este de 60.000 de euro.

La categoria Blockchain, Softbinator Technologies a oferit o sponsorizare către proiectul Introduction to Blockchain, realizat de Cira Cristian din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar Stângaciu Cristina-Sorina de la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost sponsorizată de Microsoft Romania pentru cursul Operating Systems for IoT (OSIOT).

„Programul Bursele ANIS a cunoscut un real succes încă de la prima ediție, de la an la an înregistrând tot mai multe înscrieri de proiecte, fapt ce demonstrează deschiderea mediului academic spre colaboarea cu industria IT și nevoia unui sprijin extern pentru tinerii profesori dedicați meseriei lor. Pe de altă parte, și sponsorii s-au arătat deosebit de încântați să participe la acest program, unii fiind alături de noi chiar de la prima ediție. De altfel, industria IT cunoaște importanța acestui parteneriat cu mediul academic și se dedică constant, prin diverse proiecte, creșterii calității educaționale din România, ce reprezintă fundația viitoarei forțe de muncă”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv ANIS România.

Revista presei – 13 decembrie 2021
Prioritățile europene în educație, pentru următorul deceniu: digitalul, tranziția verde, recuperarea post-pandemie
edupedu.ro

Transformarea digitală și tranziția verde au fost principalii piloni ai descrierilor oferite de reprezentanții forurilor europene pentru schimbările prin care va trece educația pe continent în următorul deceniu, conform prezentărilor susținute la cel de-al 4-lea Summit european al Educației, desfășurat săptămâna aceasta. Cele două teme au fost abordate și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șefa Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Sabine Verheyen, iar ambele oficialități au atins planuri cheie, de la strategia pentru universități la Spațiul European pentru Educație.

Sabine Verheyen a insistat, în discursul său, pe faptul că digitalizarea nu este doar un deziderat, ci și un instrument pentru îmbunătățirea educației, lucru de care trebuie ținut cont din toate punctele de vedere – de la pregătirea profesorilor la nevoia acută de reducere a întârzierilor imense suferite de copii și comunități în medii defavorizate.

Iar Ursula von der Leyen a pus accentul pe nevoia de colaborare între țările membre, pentru adaptarea educației la tranzițiile verde și digitală, la mediul universitar și la mobilizarea planurilor de recuperare post-pandemie.

Ambele au insistat pe rolul UE de a susține țările membre în domeniu, ținând cont că educația este un sector guvernat în principal de regulile stabilite la nivel național. Or, au arătat cele două oficialități, acest rol de susținere este unul esențial în fața reformelor prin care trebuie să treacă sistemele de educație de pe continent.

Revista presei – 13 decembrie 2021
Conferința „Viitorul consilierii în carieră” – organizată prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT, în parteneriat cu Asociația Consilierilor Români
timpolis.ro

Invitatul special al conferinței este prof. dr. Mark L. Savickas, de la Kent State University, SUA, un reputat specialist în domeniul consilierii în carieră, autorul al lucrării Career Construction Theory & Life Design, care va susține o prezentare cu titlul Tehnici de dezvoltare a comportamentului vocațional și profesional, vineri, 10 decembrie, începând cu ora 14

„Avem planificate activități diverse, precum studii de caz, în care specialiștii urmează să împărtășească exemple de bune practici și lecțiile oferite de schimbările inedite din ultimii ani, o serie de sesiuni de discuții cu specialiști în domeniu, în cadrul cărora vom porni de la situația actuală a serviciilor de consiliere în carieră din universități și vom căuta soluții pentru viitor, dar și o serie de workshopuri în care se discută abordări transdisciplinare în orientarea profesională. Simțim o imensă responsabilitate față de cele câteva sute de profesioniști din domeniul educațional care au decis să fie alături de noi în cele două zile de conferință. Este o bucurie enormă să observ cum colegii noștri de la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră au pus bazele unui eveniment care se dorește să devină unul emblematic pentru portofoliul universității noastre. Sunt sigur că vom avea nevoie în viitor de tot mai mulți specialiști bine pregătiți și cred că deviza noastră, «Become your best», va inspira viitoarele generații de experți în domeniul consilierii în carieră”, declară prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Revista presei – 13 decembrie 2021
Diplomele europene și completarea programului de introducere a unei legitimații europene de student – în viitoarea strategie europeană pentru universități
edupedu.ro

Dezvoltarea unei diplome europene, unui statut al alianțelor de universități, desfășurarea completă a legitimațiilor europene de studenți și continuarea inițiativei universităților europene se numără printre principalele măsuri ale unei noi strategii privind universitățile europene, a anunțat comisarul european de resort, Mariya Gabriel, în cadrul Summitului Educației, desfășurat săptămâna aceasta, potrivit Science Business.

Ea a spus, conform sursei citate, că această strategie are drept scop să ajute universitățile să joace un rol principal în aplicarea politicilor verzi și digitale ale UE și să întărească buna cooperare transfrontalieră.

Publicația citată notează că, pe lângă această strategie, ce urmează să fie prezentată în ianuarie, Comisia va propune și un pact pentru sprijinirea mai eficientă a cooperării între universitățile europene, inclusiv prin activități comune în învățământ și cercetare.

Potrivit Comisarului Gabriel, principalii trei piloni ai strategiei sunt:
  • să sprijine calea europeană printr-o atenție mare acordată calității, incluziunii, respectului față de practicile democratice și libertățile academice.
  • să permită universităților să joace un rol-cheie în tranzițiile verzi și digitale prin dezvoltarea de soluții de tehnologie verde și prin instruirea europenilor pentru a căpăta abilitățile necesare economiei viitoare.
  • să ridice universitățile europene pe plan global, prin politici de punere în comun a resurselor și bunelor practici.
Revista presei – 13 decembrie 2021
Ascendia câștigă un contract în Edulib de peste 3,5 milioane euro pentru a revoluționa educația digitală din România
spotmedia.ro

Compania românească de e-learning Ascendia S.A., tranzacționată la Bursa de Valori București (simbol ASC), anunță câștigarea contractului licitației pentru Edulib – platforma digitală națională cu resurse educaționale deschise.

Oferta consorțiului din care face parte compania a fost declarată câștigătoare, iar valoarea contractului pentru Ascendia S.A. depășește 3,5 milioane de euro.

Suntem într-un punct pentru care putem spune că ne-am pregătit timp de 14 ani - de când am pus bazele companiei. Edulib va aduce copiilor și cadrelor didactice din România instrumente moderne pentru învățarea online. Prin acest proiect vom avea șansa reală să producem o schimbare la nivel de sistem. Ascendia are experiența multor produse edtech dezvoltate pentru varii clienți și varii grupe de vârsta, iar contribuția noastră în Edulib va fi atât în zona dezvoltării lecțiilor e-learning, cât și a infrastructurii software a sistemului. Știm ce este necesar pentru ca acest proiect să reușească și alături de partenerii din consorțiu vom depune un efort susținut pentru implementarea cu succes a acestuia”, spune Cosmin Malureanu, CEO și Co-fondator Ascendia.

Ascendia produce software educațional de peste 14 ani: cursuri online, lecții digitale interactive și platforme e-learning, pentru varii vârste și în varii limbi, pentru clienți companii (B2B) cât și individuali (B2C).
Revista presei – 13 decembrie 2021
PIAȚA MUNCII - Numărul de căutări de joburi a crescut cu 15% în ultima vreme, semn că angajații caută să schimbe ceva pe plan profesional (studiu)
economedia.ro

Tot mai mulți angajați își conturează în această perioadă rezoluțiile pentru 2022 și iau în calcul o schimbare pe plan profesional. Dinamica și tendințele din piața muncii indică o intensificare a căutărilor de joburi la aproape doi ani de la debutul pandemiei, arată o analiză BestJobs.

Numărul de aplicări la joburi pe platforma BestJobs a crescut spre finalul anului cu 15% față de aceeași perioadă a anului anterior, când piața înregistra deja o evoluție față de anul anterior pandemiei, și cu 5% mai mult comparativ cu lunile septembrie și octombrie ale acestui an.

Tendința se observă în contextul în care candidații white-collar (angajați la birouri) își schimbă jobul, în medie, o dată la doi ani, conform unui studiu recent. În cazul candidaților gold-collar (angajați cu funcții de conducere), acest lucru se întâmplă mai târziu, la aproximativ 4-5 ani de vechime la un job, și este mai degrabă susținută de dorința de dezvoltare personală decât de nevoia de schimbare profesională.

 

Revista presei – 13 decembrie 2021
Dinamo a defilat la Timișoara cu Universitatea

Ultimul meci de pe teren propriu al voleibaliștilor timișoreni a arătat cât de departe de performanță în volei e CSU UVT Timișoara. Dinamo aproape că nici nu a transpirat pentru a se impune cu 3-0.

Pe seturi, scorul a fost de 25-12, 25-20 și 25-13, pentru 58 de minute de joc efectiv. Sergiu Rodina a reușit cele mai multe puncte ale timișorenilor, 8, iar la Dinamo, Goic și Cuk au bifat câte 9 puncte. Timișorenii rămân cu 0 puncte și doar 2 seturi câștigate în tur. În ultima etapă, timișenii au o deplasare pe terenul Stelei, unde este la fel de improbabil să reușească ceva.

Revista presei – 13 decembrie 2021
LitVest, unul dintre cele mai creative şi importante festivaluri literare din Europa, împlineşte zece ani
stiridetimisoara.ro

LitVest, unul dintre cele mai creative şi importante festivaluri literare din Europa, împlineşte zece ani. Ediția din acest an marchează mai multe premiere și include și „Lecturile aprinse”, dar și recitaluri incognito.

Organizat de Biiblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, prima ediție a LitVest a avut loc în 2012, cu o lectură în lumina torţelor. Calendarul conceptual al festivalului include iniţiative precum: Lecturi aprinse (lecturi în surse inedite de lumină), Text concerto (concerte „scurtcircuitate” de intervenţii literare), The Riveter (primul număr al unei reviste literare britanice consacrat integral literaturii române) ETC – literele mari sunt de rigoare.

Ediția LitVest 2021 are loc în premieră în luna decembrie. Și tot inedită este și „scena” aleasă pentru desfășurarea lui. Este vorba despre Muzeul Satului Bănățean, de la Pădurea Verde, transformat în Parc de Crăciun.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.