EȘTI AICI:
Revista presei – 12 septembrie 2022

Revista presei – 12 septembrie 2022

UVT Frontonuvt (1)
ASTĂZI, LA UVT - Universitatea de Vest din Timișoara și SCM Ohma semnează, luni, parteneriat de colaborare
ziuadevest.ro

Luni, 12 septembrie 2022, începând de la ora 10, în amfiteatrul A01 al UVT, va avea loc lansarea și semnarea parteneriatului dintre Universitatea de Vest din Timișoara și SCM Ohma Timișoara.

La eveniment vor participa rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, prorectorul UVT, conf.univ.dr. Mădălin Octavian Bunoiu, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din UVT, conf.univ.dr. Adrian Nagel, Alina Botezatu (director SCM Timișoara), Dragan Petricevic (antrenor SCM Ohma Timișoara), Sorin Șipos (președintele Consiliului de Administrație SCM Timișoara) și Dusan Willms (reprezentant Ohma).

 

306344640 5516894468353327 204365491929291037 N
CONFERINȚĂ UVT - „Două secole, o personalitate: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii”
FB.com
„Două secole, o personalitate: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii”
Luni, 12 septembrie, începând cu ora 13:00, vă invităm în Amfiteatrul A01 din sediul central UVT, la conferința organizată în memoria Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul prof. univ. dr. Silviu Rogobete, de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, conf. univ. dr. Reghina Dascăl și conf. univ. dr. Andreea Șerban, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. Discuția va fi moderată de prof. univ. dr. Dana Percec.
Conferința poate fi urmărită și accesând acest link: https://meet.google.com/csp-armr-ytz
Sc 1 800x445
Sorin Cîmpeanu: ”Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar! Nu mai pierd un an din viață!”
renasterea.ro

Sorin Cîmpeanu: ”Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar! Nu mai pierd un an din viață!”

Ministrul Educației susține că nu va mai exista niciun an suplimentar de studiu pentru elevii care vor face învățământul profesional de 3 ani în noile licee profesionale.

Sorin Cîmpeanu a explicat că elevii nu vor mai pierde un an din viață: În loc de doi ani se va face doar unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de liceu.

Potrivit ministrului, elevii care vor dori să urmeze această formă de învățământ vor avea șansa de a continua studiile până la finalul liceului. Mai mult decât atât, aceștia vor putea susține examenul de bacalaureat prin care să își verifice competențele de bază.

În prezent, un elev de la o școală profesională, care vrea să se înscrie la liceu, după ce termină școala profesională, trebuie să facă încă 2 ani de studiu la liceu, pe lângă cei 3 ai școlii profesionale.

„Haideți să vorbim despre învățământul profesional. Ridicăm școala profesională la nivel de liceu tehnic și profesional.

Acest lucru înseamnă că atunci când un părinte își va trimite copilul într-o școală profesională, care acum se va numi liceu profesional, nu va mai avea acea constrângere de care s-a lovit până acum: faci trei ani și dacă peste 2-3-4-5-6-7 ani vrea elevul să se întoarcă, mai trebuie să facă încă doi: trei ani în școala profesională, plus încă doi pentru a susține bacalaureatul.

Sunt cinci ani. Dacă îl trimite la liceu, elevul face patru ani și nu pierde un an din viață”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Noua lege spune: faci trei ani, iar dacă faci un singur an, când vei vrea să te întorci, vei putea să faci clasa a XII-a și vei susține bacalaureatul. După ce vei susține bacalaureatul, vei avea un certificat de competență profesională care va fi luat în seamă și de universități, dar mai ales de angajatori.

În afară de probele de cultură generală, va fi și o probă de specializare pe care și-o alege candidatul. Dacă la ce a considerat el că este bun se validează la examenul de bacalaureat, va avea un certificat de competență profesională.

Feature 9
UVT, IPJ și ISU s-a alăturat evenimentului auto din Calea Șagului de la PaulTrans
tion.ro

UVT, IPJ și ISU au decis să se alăture celui mai mare eveniment de expo tuning din Timișoara, care va avea loc sâmbătă la PaulTrans.

La expoziția Romania Tuning Addicts (RTA), cea mai mare de acest gen din regiunea de Vest, s-au alăturat inclusiv UVT, IPJ și ISU.

Astfel, pe lângă mașinile tunate, mașini americane, motorete retro, biciclete artizanale sau camioane care se conduc singure, cei prezenți vor avea parte de elemente surprize din partea UVT, Continental va aduce un camion 100% autonom, cu inteligență artificială, cei de la IPJ vor veni cu caravana rutieră și vor expune tehnica din dotare, iar cei de la ISU vor ține mini-cursuri de prim ajutor.

Evenimentul are loc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 12, la PaulTrans Service (Calea Șagului). Intrarea este gratuită!

Vor fi expozanți care vor veni cu mașinile din toată România, Ungaria și Italia, iar vizitatorii se vor delecta și cu o zonă de food-court.

Ediția anterioară, care a avut loc în 2019 – atunci sub denumirea de Timișoara Tuning Addicts – s-a bucurat de un adevărat succes. Peste 7.000 de pasionați de mașini au vizitat-o atunci.

Index (2)
Marius Perianu, coordonatorul Lotului de Matematică al României: „La olimpiadă, un elev cu 10 la Bac poate să nu aibă rezultate“
adevarul.ro

Cum se ajunge la asemenea rezultate, am încercat să aflăm de la coordonatorul lotului de juniori al României și deputy-leader al echipei de seniori, profesorul Marius Perianu.

În spatele excelenței în Matematică stau multă muncă, tradiție și efort de-a lungul generațiilor. Puțini sunt, în schimb, cei care știu cum ajung elevii români în elitele lumii. Cum sunt organizate selecțiile, ce eforturi fac atât elevii, cât și profesorii, cât de mare este diferența între programa de la clasă și ceea ce fac olimpicii în cadrul acestei discipline, cum se desfășoară, efectiv, o olimpiadă internațională, ce rol au coordonatorii lotului și de ce matematicienii noștri aleg în număr din ce în ce mai mare să plece din țară.

Pentru a desluși o parte din ceea ce se întâmplă la lotul național și în concursurile internaționale, „Weekend Adevărul“ a discutat cu profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului de juniori la Matematică al României și deputy-leader al lotului de seniori care a înregistrat în acest an cel mai bun rezultat din ultimii 25 de ani. El predă Matematica în cadrul Colegiului Național „Ion Minulescu“ din Slatina, este vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, este autor de manuale școlare și s-a implicat în pregătirea elevilor capabili de performanță și în organizarea competițiilor de nivel înalt încă din anii de debut în cariera de profesor.

„Weekend Adevărul“: Se știe despre olimpici că pentru aceste concursuri școlare fac un efort foarte mare. Cât este de mare diferența între programa școlară și olimpiade?

Marius Perianu: Conținuturile care se predau la școală vizează atingerea unor competențe de bază. La școală sunt șase niveluri de competență: unele simple, de recunoaștere, identificare, altele mai complicate – de operare, altele și mai complicate – de analiză, de sinteză. Toate acestea sunt totuși la un nivel redus. Când vine vorba de competițiile școlare, cele de o anumită factură, acolo crește mult gradul de dificultate și este nevoie atât de competențe noi, cât și de tehnici noi.

270999230502797610289603777757293297403124768819192n
Un exemplu de „AȘA DA”: o școală din Timiș, renovată și dotată la rang european
tion.ro
Școala Gimnazială „George Gârda” din localitatea Mănăștiur este un exemplu de „AȘA DA” în ceea ce privește dotările moderne dedicate elevilor și înlesnirii procesului educațional.

„Elevii au fost foarte încântați de noile dotări din școală și de sălile de clasă, iar de săptămâna viitoare vor intra în noile laboratoare de Științe și TIC. Pe noi ca profesori ne ajută foarte mult dotările din clase, mai ales că fiecare are câte un laptop alocat și videoproiector, la noi se lucrează cu manuale digitale. Renovările și transformările din clase au început încă de anul trecut. Chiar și colegii profesorii sunt foarte încântați și au remarcat că nu au mai întâlnit așa ceva în alte școli”, ne-a declarat Georgeta Popa, directoarea unității de învățământ.

Aici învață aproximativ 200 de copii, de la grădiniță la ciclul gimnazial. În plus, școala mai are în desfășurare un proiect prin care se vor aloca fonduri pentru prevenirea abandonului școlar și vor fi achiziționate dotări suplimentare.

De asemenea, școala a fost transformată ținând cont de nevoile persoanelor cu dizabilități, pentru care s-au creat condiții optime de acces și educație, așa cum prezintă Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest.

5 milioane de lei au fost investiți în instituția de învățământ, dintre care 4,7 milioane sunt reprezentați de fonduri nerambursabile. Proiectul de reabilitare, extindere si dotare a Școlii Gimnaziale “George Gârda” din Mănăștiur a fost implementat prin Axa 10 de finanțare: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Piata Muncii It 2
Proiect de Lege a Cercetării, anunțat ca propunere de ministrul Sebastian Burduja: Va fi prefațat de dezbateri naționale, până cel târziu în iunie 2023
edupedu.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării intenționează să propună, până cel târziu în iunie 2023, un proiect de Lege a Cercetării, care să înlocuiască ordonanța veche de 20 de ani pe care se bazează în prezent activitatea în acest sector, a declarat vineri, pentru EduPedu.ro, ministrul Sebastian Burduja. Acesta a precizat că proiectul va fi prefațat de dezbateri ce vor fi organizate printr-un parteneriat cu Banca Mondială, pe care guvernul speră să-l încheie până la sfârșitul acestui an.

  • Notă: Pregătirea proiectului de lege ar urma, în acest fel, un traseu diferit de cel al proiectelor de lege ale educației, care au fost pregătite fără consultări cu specialiștii, în interiorul Ministerului Educației, pe parcursul unui an, după care au fost supuse consultării publice, timp de aproape o lună și jumătate, în timpul vacanței de vară.

Ministrul a precizat, pe de altă parte, că, în perioada următoare, urmează să fie înaintat spre aprobare atât Planul Național pentru Cercetare, aflat spre finalul procesului de avizare, dar și o metodologie de evaluare a infrastructurilor de cercetare strategice (IOSIN), pentru a vedea care dintre ele își păstrează relevanța.

În privința proiectului de lege, ministrul Burduja a semnalat că sectorul cercetării funcționează în prezent, în mare parte, pe baza unei ordonanțe de acum 20 de ani – Ordonanța 57 din 2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.

El a spus că discuțiile privind viitoarea lege vor include reprezentanții universităților, ai institutelor de cercetare și ai altor părți interesate, în baza unui parteneriat care ar trebui încheiat în lunile următoare cu Banca Mondială. Întrebat care este orizontul de timp pentru elaborarea proiectului de lege, el a spus că “cel mai târziu iunie anul viitor”.

Cimpeanu 0
Sorin Cîmpeanu: Bugetul pentru bursele elevilor este în 2022 de 5 ori mai mare decât în urmă cu doi ani
rfi.ro

Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale „sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României” şi sunt asigurate de la bugetul de stat, a declarat sâmbătă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României şi sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat! Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat. Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

El a adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.

„Conştient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situaţii de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi. Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic. În acelaşi spirit al susţinerii măsurilor sociale, în anul şcolar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului ‘Masa caldă’, crescând în acelaşi timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese”, mai spune ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că prin proiectul legii „România Educată” bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 şi va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual faţă de 270 milioane lei în anul 2020).

646x404 (8)
Universitățile trebuie să joace un rol crucial în formarea unor absolvenți care sunt pregătiți pentru economia ‘verde’, arată raportul “Limitarea schimbărilor climatice” al Administrației Prezidențiale
edupedu.ro

Pentru a reduce eventuale dezechilibre între economie și educație, instituțiile centrale ar trebui să deruleze studii în urma cărora să stabilească cerințele de calificare pentru o forță de muncă adaptată la tranziția verde, se arată în raportul “Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, lansat recent în dezbatere publică de Administrația Prezidențială.

În acest sens, se și fac recomandări în ceea ce privește formarea “unor absolvenți care sunt pregătiți pentru economia „verde” și digitală”: universitățile să elaboreze și să includă în ciclurile universitare, cât mai curând, programe de studii care să abordeze subiectul schimbărilor climatice în cele mai relevante domenii, precum agronomia, ingineria sau medicina.

“Astfel de modificări curriculare la nivel universitar vor pregăti tinerii pentru locurile de muncă ale viitorului, legate de sustenabilitate, dar le vor oferi unora și o bază pentru a se angaja în cercetarea și dezvoltarea unor produse și servicii verzi. Alinierea programelor de studii și reconversie profesională cu cererea de pe piețele locale și regionale ale muncii presupune derularea de programe inovatoare și multianuale, care includ diverse părți interesate pentru a recalifica forța de muncă deja existentă”, potrivit raportului.

  • Documentul a fost redactat de un grup de lucru din care fac parte profesori universitari, meteorologi și cercetători români (lista la finalul articolului) și vine în contextul în care “recent, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte științifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore și afectează calitatea și durata vieții oamenilor”, potrivit instituției Președintelui. Timp de o lună, se așteaptă propuneri la adresa de mail clima@presidency.ro.

“În vederea pregătirii noilor generații, se recomandă includerea unor cursuri în cadrul programelor universitare la intersecția dintre domeniul de bază și schimbările climatice. Este recomandată încurajarea universităților să adopte sau să promoveze în programul lor de studii predarea unor subiecte diverse legate de schimbările climatice, inclusiv științele climatice, dar și efectele schimbărilor climatice asupra sănătății, infrastructurii, ecosistemelor, economiei, finanțelor, legislației, securității etc. (…) Astfel, ar fi utile parteneriate între agențiile publice de ocupare a forței de muncă, actorii economici din județe dispuși să facă noi angajări, actorii economici în transformare care implementează planuri de restructurare și centrele de formare”, se arată în raport.

Atelier.new .togheter 681x681
Dialog despre întrepătrunderea dintre cultură și viața socială, joi, la Sala 2. Oamenii de cultură, invitați
timisplus.ro

Anul 2023 se apropie cu pași repezi, iar dezbaterile specifice acestei perioade devin tot mai des. Joi, 15 septembrie, la Sala 2 a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” Timișoara va avea loc o discuție despre interacțiunea dintre viața culturală și alte paliere ale societății, sub sigla #newTogether.

Inițiativa acestui workshop a fost lansată de Forumul Cultural Austriac. Conceptul #newTogether a fost lansat de Beata Winkler, artistă vizuală și expert european în drepturile fundamentale. Ideea de bază e de a crea o platformă de idei și comunicare între specialiștii din Austria și România, dar și din alte țăru UE. Intențai în cazul evenimentului de la Timișoara este de a intensifica dialogul între actorii culturali. De altfel, denumirea completă a evenimentului este Atelierul #newTogether – „Operatorii culturali în interacțiune cu comunitatea locală”.

Vor participa la dezbateri Robert Pienz, directorul Schauspielhaus Salzburg, și Marietheres Mader, consultant artistic Schauspielhaus Salzburg (Austria), Jort Faber, dansator, coregraf, performer, profesor independent (Țările de Jos) și Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara. După przentările participanților, va urma o parte de discuții interactive. Tema centrală este cum pot organizațiile culturale, fie că vorbim de instituții publice, ONG-uri sau companii independente, pot fi un pilon de bază îb dezvoltarea societății.

Atelierul va avea loc între orele 9,30-13,30. Se fac înscriei, pentru operatorii culturali, la adresele tntm.office@tntimisoara.combukarest-kf@bmeia.gv.at. newtogether

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.