EȘTI AICI:
Revista presei – 12 noiembrie 2021

Revista presei – 12 noiembrie 2021

Imagine Digitalizare
Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie
edupedu.ro

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în Monitorul Oficial. Suma este de 6 ori mai mare față de cea decontată pentru cheltuielile de organizare fizică, de 10 lei de participant.

Este vorba despre un ordin cu nr. 5.505 din 28 octombrie 2021, care modifică și completează anexa ordinului ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5.052/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat instituțiilor de învățământ superior de stat pentru organizarea și desfășurarea activităților extracurriculare – științifice, tehnice, cultural-artistice și sportive naționale, precum și a celor pentru studenții capabili de performanțe.

Documentul prevede că la articolul 4 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins: „e) cheltuieli specifice de organizare a acțiunilor online: 60 lei/persoană/activitate”.

Celelalte deconturi permise pentru aceste activități extracurriculare sunt:

  • transport dus-întors: 30 lei/participant (Se acordă doar o singură dată/acțiune.)
  • cazare: 25 lei/zi/participant;
  • masă: 35 lei/zi/participant;
  • cheltuieli de organizare: 10 lei/participant.
    • Devizul estimativ de cheltuieli se întocmește pe baza cuantumului aprobat pentru fiecare categorie de cheltuieli și în funcție de numărul de participanți care se deplasează pentru desfășurarea activității, numărul de nopți de cazare/participant, numărul de zile pentru care se solicită masa/participant, cheltuieli de organizare (se vor deconta maximum 10 lei/participant), pe surse de finanțare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

Actul normativ prevede că instituțiile de învățământ superior de stat organizatoare de activități extracurriculare – științifice, tehnice, cultural-artistice și sportive naționale transmit la Ministerul Educației (M.E.), centralizat până la data de 2 decembrie a anului în curs (data de înregistrare în M.E.), solicitările de aprobare a acțiunilor pentru organizarea în anul bugetar următor a acestora, precum și devizele estimative de cheltuieli aferente fiecăreia.

6549357carbunecetsudcoltermlipsa2
Colterm primește 53,8 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului
tion.ro

Ajutor de la Guvern primit de Timișoara și alte 30 de orașe în care sunt probleme cu căldura și apa caldă. Guvernul a alocat din fondul de rezervă către Colterm 53,8 de milioane de lei pentru compensarea facturilor curente la gaz.

„ (…) bani care vin în completarea eforturilor uriașe pe care le facem de la bugetul local pentru a asigura, zi de zi, apă și căldură în școli, spitale, case, instituții, și ne vor ajunge până la finalul anului”, a transmis primarul Dominic Fritz pe Facebook.

În total, Guvernul a alocat din fondul de rezervă peste 310 de milioane de lei pentru 31 de orașe care se confruntă cu greutăți în furnizarea agentului termic din diverse motive. Timișoara a primit cei mai mulți bani. 53,8 milioane de lei vin către Colterm.

„Întreaga sumă primită de la Guvern va fi utilizată EXCLUSIV pentru plata energiei termice până la sfârșitul acestui an astfel încât școlile, spitalele, cetățenii conectați la Colterm să aibă apă caldă și căldură și precizez acest lucru pentru a opri orice alte speculații”, a transmis Fritz.

Rectorat Upt 1 696x541
101 ani de la înfiinţarea primei universităţi din partea de vest a ţării
agerpres.ro

Înfiinţată la 11 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Ferdinand, dintr-o necesitate firească, Timişoara fiind cel mai dezvoltat oraş al ţării din punct de vedere industrial, Şcoala Politehnică din oraşul de pe Bega, prima instituţie de învăţământ superior din partea de vest a României, a contribuit decisiv la dezvoltarea modernă a oraşului Timişoara sau a regiunii. Prin cei peste 135.000 de absolvenţi de-a lungul celor peste 100 de ani de existenţă, prin şcolile create aici în majoritatea domeniilor inginereşti, prin cercetarea ştiinţifică, prin ceea ce a reprezentat ca argument câteodată decisiv pentru atragerea de investiţii în zonă, dar şi prin sport, muzică, artă, implicare în viaţa comunităţii, brandul Politehnicii s-a consolidat. Am construit profesionişti, lideri pentru Timişoara, Timiş dar şi pentru alte municipii sau judeţe din România sau companii de pe întregul mapamond.

Acum, când sărbătorim 101 ani, privim în urmă cu mândrie la înaintaşii noştri, la tradiţia care a consacrat Universitatea Politehnica Timişoara ca instituţie de învăţământ superior de excelenţă, aflată mereu pe locuri fruntaşe între universităţile din România, dar şi spre viitor, cu responsabilitate, la provocările celui de-al doilea secol al existenţei noastre.

Evenimentul aniversar a avut loc în data de 11 noiembrie 2021, în regim hibrid, cu o prezenţă redusă în Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara şi mult mai largă în mediul online, via Zoom, fiind transmis în direct şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

NDQwJmhhc2g9ODM0Mzk4MGFhZTI1Mzg3MDFhOWQxNDU4ODQyYTc2ZmY=.thumb
Cum se va face testarea în școli. Andrei Baciu: „Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru oricine”
digi24.ro

Ministerul Sănătății urmează să emită normele pentru folosirea testelor de salivă, neinvazive, în școli. Secretarul de stat Andrei Baciu spune că procedura va fi simplă și că va putea fi făcută și de cadre didactice, în școlile care nu au personal medical.

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare”, a spus Baciu.

„S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală”, a adăugat el.

Întrebat dacă profesorii pot să refuze testarea, Baciu a răspuns: „Noi pregătim acum modalitatea generală prin care această testare să se desfășoare”.

BUCURESTI UNIVERSITATE CONFERINTA DE PRESA
Ediţie BZI LIVE specială despre învăţământ superior, realităţi educaţionale, management academic, cel mai important consorţiu academic din România alături de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti
bzi.ro

Vineri, 12 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00 (via Skype), şi sub genericul „România Inteligenta”, în Platoul BZI LIVE este programată o emisiune-dialog specială despre învăţământ superior, realităţi educaţionale, cel mai important consorţiu academic din România alături de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti. Dialogul cu distinsul universitar se va axa pe: principalele teme din Educaţie, Consorţiul Universitaria (din care fac parte cele mai importante şi prestigioase instituţii de învăţământ superior din ţară anume: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, proiectele şi relaţia cu cea mai veche universitate modernă a României, „Cuza”, provocări şi perspective pentru Educaţia naţională, colaborări internaţionale, management academic şi proiecte în care este implicat.

Prof. univ. dr. Marian Preda este profesor de Sociologie, Management şi Politici Sociale, rectorul Universităţii din Bucureşti (din decembrie 2019)

Prof. univ. dr. Marian Preda este profesor de Sociologie, Management şi Politici Sociale, rectorul Universităţii din Bucureşti (din decembrie 2019). Este fost preşedinte al Senatului Universităţii din Bucureşti (2015-2019), fost decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenta Socială (2008-2015), fost preşedinte al Societăţii Sociologilor din România (2010-2012), preşedinte (coordonator) al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice (2009-2010) respectiv preşedinte (timp de 6 luni) al Universităţii Civică Europeană CIVIS, o alianţă academică europeană care reuneşte opt dintre cele mai importante şi reputate universităţi din Europa: „Aix-Marseille Université” – Franţa, „Naţional and Kapodistrian University of Athens” – Grecia, Universitatea din Bucureşti – România, „Université Libre de Bruxelles” – Belgia, „Universidad Autónoma de Madrid”- Spania, „Sapienza Università di Roma – Italia, „Stockholm University” – Suedia şi „Eberhard Karls Universität Tübingen” – Germania. CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 384.000 studenţi şi 55.000 de angajaţi, dintre care 30.000 sunt cadre didactice şi cercetători.

Vaccinaremitus VIkq
Țările în care vaccinarea profesorilor este obligatorie
scoala9.ro

În timp ce legea care impune certificatul verde obligatoriu la locul de muncă este dezbătută în comisiile Camerei Deputaților, alte țări au introdus deja regula vaccinării obligatorii a anumitor categorii profesionale: profesori, doctori sau funcționari publici. Italia este prima țară din lume care a impus vaccinarea obligatorie la locul de muncă, la stat sau la privat. A început însă cu restricționarea profesorilor de a intra în clasă fără certificat din septembrie, când a început școala. A fost urmată de alte țări, precum Ungaria, Israel, Noua Zeelandă, regiuni din Australia, state din SUA.

Legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă în România este discutată, începând cu această săptămână, în comisiile Camerei Deputaților care este și cameră decizională. Între timp, școlile s-au deschis doar unde personalul lor însuma o rată de vaccinare mai mare de 60% iar Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a admis că măsura nu are în spate rațiuni epidemiologice, ci încercarea de a încuraja vaccinarea. Într-un interviu pentru Școala 9, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat că autoritățile ar trebui să ia măsuri cu privire la ventilație, distanțare, măști și testare, nu la rata vaccinării.

A demisionat după 17 ani la catedră fiindcă nu voia să se imunizeze

Alte țări au fost mai hotărâte decât România cu privire la impunerea restricțiilor. Prima țară care a decis că intrarea la ore se va face doar dacă profesorii prezintă un certificat verde a fost Italia. Dacă aceștia nu prezentau dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, nu aveau acces  la ore, iar după cinci zile de absență, nici nu mai erau plătiți. Asta se întâmpla la începutul anului școlar, pe 13 septembrie. Certificatul verde a fost impus și pentru studenți și pentru părinții care voiau să intre în școli.

Din august, când a fost anunțată regula, și până în septembrie, când a fost impusă, rata de vaccinare în rândul profesorilor și personalului auxiliar a ajuns la 92%. Au existat și persoane care au contestat decizia. O profesoară de biologie din Pordenone, un oraș aproape de Veneția, a preferat să demisioneze după 17 ani la catedră. În Bolzano, 20% dintre profesorii unei școli au trebuit să părăsească școala fiindcă nu aveau certificat verde.

Autoritățile au decis ulterior ca obligativitatea vaccinării să se extindă la toate categoriile profesionale, fie că lucrează la stat sau în privat. Regula a început să fie aplicată de pe 15 octombrie.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.