EȘTI AICI:
Revista presei – 12 martie 2021

Revista presei – 12 martie 2021

Muzician
Compozitorul Gabriel Almași, UVT, obține premiul UCMR pentru muzică simfonică 2020
ziuadevest.ro

Acordarea premiului pentru muzică simfonică al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru 2020 a revenit lui Gabriel Almași, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru, a Universitatea de Vest Timișoara, pentru lucrarea „Themes- Anthemes”, care a avut prima audiție în 28 februarie 2020, sub bagheta lui Radu Popa.

Lucrarea premiată, „Themes/Anthemes” este dedicată centenarului Orchestrei Simfonice Timișorene și a fost comandată de către Sorin Petrescu în ianuarie 2020. În realizarea piesei autorul a stilizat încifrarea numelui orașului Timișoara, Ti=Si, Mi=Mi, S=Mib, O=Do, A=La, R=Re, A=La. În acest fel a fo creat un mod, o melodie cu numele orașului.

Adresez calde mulțumiri celor mai importanți parteneri, colaboratori și prieteni de inspirație. Sunt deosebit de onorat de faptul că lucrarea mea, „Themes/Anthes” a obținut premiul UCMR pentru muzică simfonică pe anul 2020, cu atât mai mult cu cât piesa este dedicata centenarului Orchestrei Simfonice Timișorene și este construită pe numele orașului Timișoara. Mulțumesc mult: Remus Georgescu, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Irinel Anghel, Doina Rotaru, Mihai Măniceanu, Diana Rotaru, Gabriel Mălăncioiu, Sorin Petrescu (fără de care nu ar fi existat această lucrare și nici multe altele), Ionut Bogdan Ștefănescu, Doru Roman, Costin Soare, Cristian Lolea și tuturor celor care prin ceea ce faceți mă motivați și mă inspirați.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, transmite felicitări câștigătorului acestui premiu prestigios: „Îl felicit pe Gabriel Almași pentru acest succes onorant, un premiu prin care comunitatea academică din Universitatea de Vest din Timișoara urcă o nouă treaptă în construcția culturală pe care o edifică an de an, sub deviza „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Uvt90grade
Profesorul XXI/21, un program postuniversitar lansat în premieră la Universitatea de Vest din Timişoara
timpolis.ro

Programul, anunţă reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara, se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, profesioniștilor și specialiștilor din domeniul științelor umaniste, absolvenților de studii universitare cu diplomă de licență sau echivalentă (aparținând domeniului de studii universitare de licență limbă și literatură/limbi moderne aplicate), persoanelor care urmează în prezent sau au absolvit Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică – Nivelul I.

Durata programului, care se va desfăşura online, este de nouă săptămâni de formare şi o săptămână de evaluare finală, în perioada aprilie-iunie. Perioada de înscriere este din 15 până în 30 martie.

Participarea la acest program oferă numeroase beneficii, printre acestea regăsindu-se dezvoltarea de competențe complementare specializării în domeniul Limbă și literatură/Limbi moderne aplicate în acord cu nevoile/cerințele actuale (competențe digitale, antreprenoriale, de expresie și identitate culturală), precum și obținerea unor rezultate imediate (propuneri de proiecte educaționale), transmit reprezentanţii UVT.

„Îi invităm pe dascălii din preuniversitar, absolvenți de științe umaniste, să se înscrie în acest nou program, propus în premieră de UVT, un modul de studii postuniversitare dedicat dezvoltării de competențe digitale, antreprenoriale și de expresie culturală în domeniul științelor umaniste, atât de importante în noul context al transformării digitale a educației”, transmite rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

Scoala In Pandemie 1 1 1024x576
40% din elevii dezavantajați, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online / Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală – Raport al World Vision România, la 1 an de la prima zi de școală online
edupedu.ro

La un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis, iar educația a trecut în mediul online, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la școlile din mediul rural, nu au făcut școală online, avertizează World Vision România. Ca rezultat, elevii care nu au avut acces la internet au pierdut 24 de săptămâni de școală.

Elevii nu au făcut școală online din cauza problemelor financiare ale familiile lor, care nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze sau nu au avut conexiune la internet (spre exemplu 1 din 3 sate în care World Vision activează are zone cu semnal slab sau inexistent). De asemenea, alte motive sunt faptul că profesorii nu au fost pregătiți să predea și să-și examineze elevii online sau nu au avut un loc acasă unde să participe la lecțiile online.

Aproape o treime din absolvenții de clasa a VIII-a din comunitățile defavorizate nu s-au prezentat la Examenul de Evaluare Națională (cel mult 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunități din mediul rural au participat la Evaluarea Națională). Riscul ca rata de abandon școlar să crească este unul foarte ridicat, în condițiile în care în România părăsirea timpurie a școlii este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa.

Romania Va Primi 14 Milioane De Euro Pentru Sprijinirea Masurilor Anti COVID 19
Romania va primi 14 milioane de euro pentru sprijinirea masurilor anti COVID-19
ziare.com

Comisia Europeana a prezentat joi, 11 martie, un pachet de sprijin financiar de aproape 530 de milioane de euro pentru 20 de tari, care va contribui la combaterea pandemiei de COVID-19. Din aceasta suma, Romania va primi 14 milioane de euro.

Sprijinul financiar va fi acordat pentru 17 state membre si trei in curs de aderare: Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Spania, Albania, Muntenegru si Serbia, potrivit Digi24.ro.

"Fondul de solidaritate al UE este o demonstratie concreta a solidaritatii europene in actiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistenta si ajutor eficace pentru milioane de oameni in perioade dificile. Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgentele de sanatate publica de importanta majora.

Acum propunem mobilizarea asistentei financiare atat de necesare in contextul pandemiei de COVID-19. FSUE isi indeplineste din nou misiunea principala", a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune si reforme.

Pachetul de ajutor propus include si platile in avans in valoare de 132,7 milioane de euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croatia, Ungaria si Portugalia.

Contributia financiara propusa de Comisie trebuie sa fie aprobata de Parlamentul European si de Consiliu.

Ibis Timisoara Exterior 1
Frații Cristescu, proprietarii uzinei și ai parcului industrial Faur București, au deschis în Timișoara un hotel marca Ibis și introduc pentru prima dată în Europa conceptul ibis Square
profit.ro

Frații Marius și Emil Cristescu, printre cei mai puternici oameni de afaceri români, proprietari ai uzinei și ai parcului industrial Faur București, au deschis la Timișoara un hotel afilitat la rețeaua Ibis, parte din grupul Orbis, cel mai mare lanț de hoteluri din Europa Centrală. Profit.ro a anunțat în vara anului 2018 că cei doi frați au semnat cu rețeaua Ibis, parte din grupul Orbis, pentru afilierea unui hotel în construcția căruia vor investi peste 10 milioane de euro.

Construcția hotelului a fost decisă după ce în ultimii ani, la hotelul de 4 stele pe care îl dețin în Timișoara, au fost primite tot mai multe solicitări de la clienți și pentru o unitate de 3 stele din partea persoanelor care nu-și permit costul de cazare la o unitate clasificată la 4 stele și caută o unitate de 3 stele plus.

Noul hotel economic de 200 de camere aparține celei de-a doua generații de hoteluri ibis din România și introduce pentru prima dată în Europa conceptul ibis Square, fără o recepție clasică și gândit precum un hub social pentru socializare și lucru, administratorii spunând că mai existădoar un singur ibis cu acest concept în lume, în Bangkok.

Conform investitorilor, construcția hotelului a fost decisă după ce în ultimii ani, la hotelul de 4 stele pe care îl dețin în Timișoara, au fost primite tot mai multe solicitări de la clienți și pentru o unitate de 3 stele din partea persoanelor care nu-și permit costul de cazare la o unitate clasificată la 4 stele și caută o unitate de 3 stele plus.

Oamenii de afaceri dețin hotelurile Timișoara și Nord din Timișoara, hotelul Timișoara din Sânicolaul Mare și complexul turistic și de agrement Arsenal Park de la Orăștie.

Eleviidincurte
Gheorghiță spune că elevii care dau Bac-ul nu vor fi vaccinaţi cu prioritate şi explică de ce
spotmedia.ro

Autoritățile nu au luat încă o decizie cu privire la vaccinarea prioritară a elevilor care vor susține examene în această vară, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

El a precizat că a purtat discuții pe această temă cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, însă momentan nu există doze disponibile pentru elevi.

Potrivit acestuia, numărul de doze disponibile este limitat și există multe persoane cu vârsta de peste 65 de ani și bolnave cronic care trebuie vaccinate cu prioritate.

”Am vorbit cu domnul ministru legat mai degrabă de apariția în spațiul public a acestor informații. În acest moment, principala limitare este legată de numărul de doze disponibile și de faptul că avem încă un număr extrem de mare de persoane care au un risc medical individual de a face o formă severă, mă refer la persoane cu vârste peste 65 de ani și persoane care au boli cronice, persoane cu dizabilități”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul a subliniat că examenele se pot desfășura cu prezența fizică a elevilor, chiar dacă nu sunt vaccinați, în condiții de siguranță, dacă sunt respectate măsurile de protecție aflate în vigoare.

„Așa cum am explicat prin faptul că elevii între 16 și 18 ani au de susținut o serie de examene cu prezență fizică, din punct de vedere epidemiologic este foarte important ca aceste activități să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Însă, respectându-se celelalte mecanisme prin care putem preveni răspândirea infecției cu Sars-Cov-2, și anume distanțarea fizică, purtarea măștii, putem asigura aceste condiții de siguranță în cazul elevilor din grupa respectivă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.