EȘTI AICI:
Revista presei – 12 mai 2021

Revista presei – 12 mai 2021

UVTsquareadmitere2021
Admiterea online la Universitatea de Vest din Timișoara: Become Your Best! - la „Vest”
aradon.ro

Procesul de admitere la studii universitare din anul 2021 reprezintă un moment inițiatic, marcat prin energie pozitivă, în care absolvenții examenului de bacalaureat vor alege cum să-și profileze un viitor „SMART”. La Universitatea de Vest din Timișoara aceștia sunt așteptați de cel mai bogat portofoliu de domenii și programe de studii și de cel mai divers mediu academic și multicultural, caracteristice principalei universități comprehensive a regiunii.

O întreagă comunitate, a orașului și a Universității de Vest din Timișoara, le oferă tinerilor talentați cea mai bună șansă de dezvoltare personală și de formare pentru carieră. Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara găsesc, în timpul anilor de studii, o cale a aspirațiilor, a devenirii și a succesului.

La UVT, fiecare viitor student va învăța să dea un sens propriu chemării binecunoscute: „Become Your Best!” – pentru a deveni cea mai bună versiune a sa.

Peste 16.000 de studenți, dintre care mai mult de 1.000 de studenți internaționali, alături de 800 de cadre didactice, cercetători și specialiști, oferă cel mai dezvoltat set de opțiuni pentru studiile universitare.

Pachetul educațional oferit noilor studenți acoperă o multitudine de variante de pregătire aprofundată, comprehensivă și inovatoare. Cu peste 150 de programe de studii, grupate în 34 de domenii de licență și de masterat, dar și prin 22 de domenii de studii universitare de doctorat, cele 11 facultăți ale UVT oferă cele mai flexibile trasee pentru orientarea spre profesiile viitorului.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea:

Începerea studiilor universitare este un moment aparte al vieții, plin de însemnătate, în care contează o bună orientare și informare. Îi invităm pe viitorii candidați să se informeze cu privire la programele de studii oferite de UVT, dar și să-și seteze din timp opțiunile pentru pregătirea procedurilor de înscriere online.

Portalul admiterii https://admitere.uvt.ro/ – cel mai complex portal dedicat procesului de admitere al unei universități din România – cuprinde acum toate informațiile de care au nevoie candidații, actualizările și cele mai noi proceduri armonizate, pregătite pentru admiterea 2021. În curând va fi disponibil și procesul de înscriere online, care va aduce candidații doar la un pas distanță de viața de student la UVT. Pentru anumite programe de studii, candidații vor urma să susțină probe de admitere specifice în luna iulie a acestui an.

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au la dispoziție atât cel mai larg și flexibil set de opțiuni educaționale, de stagii de practică și de oportunități de angajare, încă din timpul studiilor, cât și o rețea de oportunități internaționale, în cadrul schimburilor Erasmus+ și a programelor din rețeaua universitară europeană UNITA, din care UVT face parte.

Mai mult, a fi student la UVT implică și bucuria evenimentelor culturale și artistice din Timișoara, o atmosferă specifică ce va renaște în a doua jumătate a acestui an, după ce valul pandemiei se va diminua, când viața efervescentă a orașului va reveni la normalitate, cu evenimente unice, academice, culturale, artistice sau sportive, în cea mai vie comunitate urbană din vestul țării.

Îi așteptăm la UVT pe toți aspiranții la studii universitare, atât pe cei care au ales deja programul pe care vor să îl urmeze, cât și pe cei care sunt încă indeciși – și cărora le putem oferi sprijin și consiliere, prin platforma YTM și prin activitățile Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT –, indiferent de profilul preferințelor proprii pentru studii umaniste, reale sau vocaționale, asigurându-i că în oferta UVT vor regăsi opțiunea potrivită lor.

Îndemnul nostru – Become Your Best! – îi cheamă pe viitorii candidați în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, orașul vestic unde tinerii își definesc cea mai bună versiune a lor, prin viața de student la UVT”.

Bundestag Sursa Foto Centrul Cultural German Timisoara
Înscrieri pentru practică parlamentară în Bundestag-ul german
timpolis.ro

Centrul Cultural German din Timişoara anunţă că Bundestag-ul german organizează un program de practică parlamentară internaţională, la care înbscrierile se pot face până în luna iulie.

Programul se desfăşoară în colaborare cu trei universităţi din Berlin – Universitatea Liberă, Universitatea „Humboldt” şi Universitatea Tehnică din Berlin – şi se va desfăşura în perioada 1 martie 2022  – 31 iulie 2022.

„Stagiul de practică în Bundestag oferă prilejul de a cunoaşte sistemul de guvernare parlamentar din Germania, dar şi posibilitatea de a studia la o universitate germană şi de a acumula impresii noi”, transmit reprezentanţii Centrului Cultural German din Timişoara.

Cei interesaţi să intre în procedura de selecţie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii obligatorii: să aibă cetăţenie română, să aibă studiile universitare încheiate, cunoștinţe foarte bune ale limbii germane (cel puţin nivel B2 conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi), cunoștințe vaste ale politicii, societăţii şi istoriei germane, să aibă sub 30 ani la începerea stagiului de bursă şi să fie implicaţi civic.

Dosarele de aplicaţie vor fi depuse electronic până cel târziu la 31 iulie 2021, la Ambasada Germaniei la Bucureşti la adresa de mail info@bukarest.diplo.de.

Informaţii detaliate privind acest program de practică parlamentară internaţională, dar şi formularele pentru depunerea candidaturii se găsesc pe site-ul Bundestag-ului german: www.bundestag.de.

Cncav1 640x400 1
Primul maraton de vaccinare dedicat tinerilor, organizat la Mamaia de Universitatea Ovidius
edupedu.ro

Universitatea Ovidius din Constanța organizează primul maraton de vaccinare dedicat tinerilor, în perioada 14-16 mai, la Pavilionul Expozițional din Mamaia, a anunțat marți instituția de învățământ superior, citată de G4Media.ro.

Potrivit sursei citate, în cadrul maratonului de vaccinare, tinerii care doresc să se imunizeze se pot prezenta fără programare prealabilă la Pavilionul Expozițional, unde vor beneficia de un flux separat de vaccinare, cu serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech (Comirnaty), doar în urma legitimării cu cartea de identitate.

Vaccinul va fi administrat de personal medical reprezentat de medici infecționiști, epidemiologi și asistente medicale.

„Acțiunea se adresează studenților români și străini din cadrul Universității Ovidius din Constanța și celor din celelalte universități constănțene, elevilor din licee, cu vârsta mai mare de 16 ani, și familiilor acestora, dar și cadrelor didactice din toate unitățile de învățământ. De asemenea, în cadrul maratonului va avea loc un webinar, creditat EMC (Educație Medicală Continuă), ce va oferi informații despre vaccinare și se va desfășura atât în limba română, cât și în engleză, fiind adresat cadrelor medicale”, a precizat coordonatorul evenimentului, conf. univ. dr. Irina Dumitru, din cadrul Facultății de Medicină a UOC.

„Acesta este primul maraton de vaccinare cu, despre și pentru tineri, iar avantajul organizării acțiunii în zilele de weekend este reprezentat de faptul că le oferă părinților elevilor minori posibilitatea de a-i însoți pentru vaccinare. Este, de asemenea, un interval potrivit pentru studenții care, astfel, pot veni să se vaccineze fără să lipsească de la cursuri”, a declarat Andreea Bugescu, reprezentanta Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța (ASMTMC).

Universitatea Bucuresti 820x561
SONDAJ Peste 60% dintre români nu știu să spună numele unei universități pe care o respectă / Dreptul – specializarea percepută cu cele mai mici șanse de angajare
edupedu.ro

Sondajul a fost realizat în perioada 01.05-08.05.2021, pe un eșantion de 900 de subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%, potrivit datelor metodologice comunicate de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde.

În topul celor mai respectate universități din România intră și Universitatea Spiru Haret, singura instituție de învățământ superior privată din clasament; ea este indicată ca fiind universitate respectată de 3% dintre respondenți, fiind imediat după Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la egalitate cu Universitatea de Construcții.

În ceea ce privește integrarea pe piața muncii, Dreptul conduce clasamentul specializărilor din universități indicate de respondenți ca acordându-le absolvenților cele mai mici șanse de angajare. Pe locul doi la numărul de răspunsuri la întrebarea “Care credeți că sunt specializările din universități cu cele mai mici șanse de angajare?” se află Economia, care este urmată de Management, Actorie, Comunicare și Istorie. De remarcat că 40% au spus “nu știu/nu răspund” la această întrebare.

Facultățile ai căror absolvenți au cele mai mari șanse de angajare în domeniul de licență studiat sunt, în opinia publică, Medicina (14%), Informatica (8%), Poliția (6%), Academia Militară (4%), Marina (3%) și Economia (2%). De precizat că Economia este atât în clasamentul specializărilor percepute ca având șanse mici de angajare pentru absolvenți, cât și în acesta al facultăților cu șanse mari de angajare.

Studenti 700x336
Tot mai multe studente la Universitatea Politehnica Timisoara, mai ales in domeniul IT
opiniatimisoarei.ro

Numărul tinerelor care devin studente la Universitatea Politehnica Timișoara a crescut de la an la an, mai ales în domeniile specifice zonei IT. Aceasta echilibrare a avut loc din considerente economice, pentru că joburile din IT sunt foarte bine plătite și atunci devin atractive. De altfel, piața muncii a cerut tot mai mulți specialiști, iar accesul la informație este mult mai facil, indiferent de gen. Prin urmare, am asistat la o creștere a numărului de absolvente, lucru care a dus la schimbarea concepției că universitățile tehnice se adresează doar bărbaților.

În momentul de față patru din zece persoane care finalizează studiile în IT la Universitatea Politehnica sunt de sex feminin, în comparație cu trei din zece cum era în trecut. Daca luăm în considerare faptul că atunci erau studii de 5 ani, echivalate acum ca absolvent de nivel licență plus masterat putem vorbi o creștere de peste 40% a procentului absolvenților de sex feminin din facultățile inginerești de IT.

„Ele preferă în general tot ce înseamnă dezvoltare de software. Putem vorbi de manager de proiect, inginer software, programator, testor QA. Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților. Peste tot procentele s-au îmbunătățit, dar este evident că în România, față de zona occidentală, creșterea este mult mai mare. Companiile din occident își îmbunătățesc acești coeficienți prin achiziția de companii în România, lucru ce constituie unul dintre avantajele pieței de aici, dincolo de cele legate de costuri”, susține conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

 

D57d6e9dca479f9bf75ab5c5d0536ed0
PIAȚA MUNCII - Recrutare în era digitală. Cât de mult s-a schimbat piaţa şi ce avantaje şi dezavantaje au cei care vor să se angajeze
businessmagazin.ro

Prin conceptul „Match&Share”, Cătălin Vacon îşi propune să ofere multiple şanse tuturor candidaţilor rămaşi în baza de date a agenţiilor de recrutare, care vor putea fi vizualizaţi de către oricare agenţie parteneră pe platforma Talent Pipeline. La rândul lor, candidaţii fiecărei agenţii în parte pot selecta dintr-o listă cu potenţiali angajatori, propuşi de toate agenţiile, pe aceia cu care doresc să dezvolte o discuţie concretă referitoare la termenii unei colaborări.

Businessul Talent Pipeline are o misiune clară, după cum spune Cătălin Vacon: „Vrem să rezolvăm probleme pentru agenţiile de recrutare, care vor să plaseze mai mulţi candidaţi. Când rezolvăm problema asta, tot peisajul recrutării este schimbat. Candidaţii găsesc mai multă susţinere, angajatorii recrutează mai rapid.” Afacerea a pornit de la o întrebare esenţială, şi anume, cum ar arăta tehnologia care uniformizează procesul de lucru al agenţiilor şi le permite să colaboreze pentru a plasa mai mulţi candidaţi?

„Îmi aduc aminte cum suna descrierea Talent Pipeline la început: digitalizăm activitatea agenţiilor de recrutare din România şi realizăm produse digitale pentru piaţa de recrutare. În mintea mea era clar doar ce voiam eu să fac pentru dezvoltarea mea ca antreprenor. Mai era clar şi ce nu îmi doream să mai fac: activitatea de recrutare în modul clasic”, descrie Cătălin Vacon începuturile afacerii sale. Talent Pipeline nu este doar o platformă de mediere complexă, ci şi un loc în care îşi dau întâlnire cei patru mari actori ai procesului de recrutare, patru elemente esenţiale între care există interacţiuni, însă nu şi sinergia atât de necesară.

Este vorba despre candidat, agenţie, angajator şi tehnologie. „Noi vrem să producem o schimbare profundă”, spune Cătălin Vacon. „Pentru a face asta, trebuie să acceptăm că tehnologia şi agenţiile de recrutare sunt controlate de interesele angajatorilor. Toate inovaţiile pe care le vedem au pornit de la o nevoie a angajatorilor. Pentru că, astăzi, noi suntem conectaţi mai mult la tehnologie, dar şi la viaţă (apreciem natura, oamenii), putem regândi zona asta de control şi să mutăm atenţia spre candidat.” Antreprenorul menţionează care este, de fapt, principala problemă: „Pentru majoritatea profesiilor, trebuie să aplici la foarte multe joburi şi să treci prin multe interviuri. În toate aceste etape se întâmplă cam acelaşi lucru. Candidatul trăieşte aceeaşi experienţă multiplicată la numărul de interviuri la care participă.”

Dumitru Prunariu 696x435
Prunariu, la 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu: „Mergem în continuare, nu am ieşit la pensie. Suntem într-adevăr, să spunem, dinozauri”
universul.net

Dumitru Dorin Prunariu a declarat marţi, la o conferinţă ce a marcat 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu, că aniversarea acestuia e un motiv pentru a marca ceea ce a realizat până acum România şi ceea ce realizează în prezent şi perspectivele ei în domeniul spaţiului cosmic. Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, a precizat că România are o şansă să trimită, în următorii ani, un astronaut şi prin Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cu care ţara noastră dezvoltă în prezent 17 programe.

„Aniversarea zborului meu e un motiv pentru a marca ceea ce a realizat până acum România şi ceea ce realizează acum şi perspectivele ei în domeniul spaţiului cosmic. Mergem în continuare, nu am ieşit la pensie. Suntem într-adevăr, să spunem, dinozauri, dar dinozauri care au căpătat o experienţă deosebită, inclusiv diplomatică, pe care abia de la vârsta aceasta o punem în valoare la un potenţial deplin”, a spus Prunariu, care este vicepreşedinte al unui grup de lucru al ONU ce elaborează agenda spaţială 2030, transmite News.ro.

Prunariu a fost al 103-lea om care a zburat în spaţiu, în urmă cu patru decenii, când România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauţi/ astronauţi. În prezent, totalul este de 580 de oameni din 38 de ţări.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.