EȘTI AICI:
Revista presei – 12 iulie 2022

Revista presei – 12 iulie 2022

Sport
Echipele CSU UVT au ocupat locurile 1, 3 și 5 la finalul competiției de volei pe plajă
ziuadevest.ro

Echipele CSU UVT au ocupat locurile 1, 3 și 5 la finalul competiției de volei pe plajă, organizată la Sibiu în perioada 5-10 iulie. Sergiu Călin și Lucian Bădiceanu au câștigat duelul din semifinale cu Sergiu Rodina și Sebastian Micu, un duel între două dintre echipele CSU UVT, ambele prezente la competiție.

În finala mare, Sergiu Călin și Lucian Bădiceanu au câștigat meciul cu Știința București (2-0, în finala cu Valentin Hupoiu și Bogdan Bratosin, de la Știința București), iar în finala mică, Sergiu Rodina și Sebastian Micu au câștigat tot cu 2-0 meciul cu ACS Volei Marius Ciortea Florești (2-0, în finala cu Petru Vornicu și Mihail Șapco). O altă echipă ce a reprezentat UVT, formată din Robert Vîrlan și Denis Boldiș, a terminat competiția pe locul 5.

Lucian Bădiceanu este la a doua Cupă a României câștigată pentru CSU UVT, după ce anul trecut a făcut parte din echipa câștigătoare în turneul de la Arad, iar Sebastian Micu a câștigat tot medalia de bronz și în 2021.

Participarea echipelor de volei de plajă CSU UVT la Cupa României face parte din programul „Sportul Universitar UVT – Activ în Competiții și Comunitate”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Toți cei 6 sportivi CSU UVT fac parte din delegația care va reprezenta Universitatea de Vest din Timișoara la Jocurile Europene Universitare de la Lodz, Polonia, competiție de volei care va avea loc în perioada 15-22 iulie.

Componența echipei de volei UVT de la Jocurile Europene Universitare de la Lodz: Lucian Bădiceanu, Denis Boldiș, Darius Câmpean, Sergiu Călin, Emanuel Drăgan, Leonard Gologăneanu, Sebastian Micu, Dorin Moraru, Alexandru Moroșan, Rareș Preda, Sergiu Rodina, Robert Vîrlan, Sorin Schiesz (antrenor), Eric Reitmayer (antrenor secund).

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Îi felicit pe sportivii clubului CSU UVT care au adus la Timișoara medaliile de aur, câștigate în finala de volei pe plajă, desfășurată anul acesta la Sibiu. Comunitatea academică a UVT consideră că sportul este un mijloc esențial pentru dezvoltarea completă și armonioasă a tinerilor, indiferent de programul de studii de licență sau masterat pe care îl urmează. Susținem participarea studenților la cât mai multe competiții, la nivel cât mai înalt, pentru că excelența și competitivitatea sunt caracteristici ale brandului UVT.”

Universitatea De Vest Timisoara Foto Eyeinthesky (1)
Poziția UVT referitoare la parteneriatul cu administraţia locală, care se dorește să fie unul activ şi îndreptat spre nevoile comunităţii timişorene
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) se află de foarte multă vreme într-un parteneriat funcţional cu PMT, cu rezultate semnificative în foarte multe din domeniile de activitate ale celor două instituţii. Tocmai pentru că UVT a reuşit să seteze acest tip de parteneriat cu PMT instituţia noastră este acum obligată să constate că în legătură cu realizarea acestui studiu de nevoi educaţionale în preuniversitarul din Timişoara a apărut o contradicţie din partea partenerului său PMT: administraţia locală cheamă o universitate din afara oraşului ca să realizeze o diagnoză prin care să fie identificate nevoile spre care se vor îndrepta resursele bugetului local destinat educaţiei preuniversitare.

UVT deţine expertiză de calitate în domeniul politicilor pentru educaţie, astfel: la UVT sunt consacrate programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat în domeniul ştiinţelor educaţiei, dar este binecunoscut şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), care susţine programele de studii de masterat didactic, printre mai multe tipuri de programe specifice, aceste studii de masterat fiind cele mai importante linii de pregătire şi dezvoltare a carierei profesorilor din preuniversitar. De asemenea, la UVT funcţionează de un deceniu şi Departamentul pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în care sunt centralizate resurse şi baze de date apreciabile, structurate prin proiectele şi studiile asupra mediului preuniversitar pe care acest departament le-a realizat an de an, în cele zece judeţe ale macro-regiunii vest, departament condus de fostul Inspector Şcolar General al ISJ Timiş, o personalitate apreciată a mediului şcolar din Timiş, bun cunoscător al realităţilor din şcolile oraşului şi judeţului. Nu în ultimul rând, din perspectiva tematicii studiului, la UVT funcţionează Centrul de Dezvoltare Regională şi Amenajare Raţională a Teritoriului, care reuneşte specialişti de calibru în domeniile dezvoltării şi planificării teritoriale, sociologiei şi geografiei umane.

În acest context putem considera că UVT poate oferi o diagnoză a mediului educaţional local la un nivel de expertiză incomparabil mai bună faţă de oricare altă entitate cu competenţe în domeniu, dar care nu este parte a comunităţii noastre. Această calificare se datorează bunei conectări la datele empirice care descriu comunitatea locală timişoreană, dar şi expertizei în politici publice, confirmată în ultimii ani prin diverse parteneriate, inclusiv cu date care sunt direct utilizabile de către administraţia locală (aici se poate exemplifica prin dezvoltarea proiectului Barometrul calităţii vieţii în Municipiul Timişoara).

Nu înţelegem, de aceea, cum a fost posibilă o astfel de decizie, de încredinţare a unei lucrări de studii educaţionale către un furnizor de date exterior vieţii oraşului, atât timp cât UVT, care grupează o comunitate semnificativă, formată din peste 1000 de cadre universitare şi peste 15 de mii de studenţi, care dezvoltă zeci de proiecte de utilitate publică, în parteneriate strategice cu administraţia şi mediul de afaceri, este un partener deocamdată neglijat. Este perfect plauzibil să interpretăm decizia luată de administraţia locală chiar şi printr-o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timişoarei, produsă chiar din interiorul PMT o ipoteză faţă de care mediul universitar timişorean îşi exprimă îngrijorarea cum, de altfel, este posibil şi ca reprezentanţii PMT să se fi adresat altfel decât instituţional unor membri ai comunităţii UVT. Trebuie să înţelegem că o colaborare eficientă se realizează atunci când comunicarea se face instituţional, la nivelul conducerilor instituţiilor implicate şi nu printr-un mecanism de tipul "implicare personală".

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Desigur, această scăpare produsă în decizia de faţă poată fi corijată chiar de către comunitatea academică, prin cooperare, iar UVT îşi doreşte depăşirea acestui moment de impas şi consideră că poate să contribuie în mod real la conturarea viziunii de viitor pentru dezvoltarea Timişoarei, pe dimensiunea educaţională, dar şi în alte direcţii strategice".

Usamvb Timisoara
A început admiterea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara
editiadetimis.ro

Șase facultăți și aproximativ o mie de locuri bugetate – aceasta este o parte din oferta educațională a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, pentru anul universitar care va începe în toamnă. Înscrierile au început luni, 11 iulie.

Campusul de pe calea Aradului din Timișoara este pregătit să primească viitori studenți.

Instituția de învățământ superior oferă programe de studii în franceză și engleză pentru studenți din peste 30 de țări. Pe lângă locurile bugetate, adică fără taxă, USAMVB, dispune, în acest an, și 500 de locuri cu taxă.
Inscrierile se pot face începând din 11 iulie până în data de 27 iulie.

 

75204867519578LI8E9afis
Documentar de animație realizat de doi tineri români de 17 și 19 ani, la „Ceau, Cinema!”
tion.ro
Tinerii din ziua de azi sunt inteligenți și curioși, la fel ca tinerii dintotdeauna. Așa își începea reMIND MAPPING ‘89 argumentul pentru cel de-al treilea an de existență. LI8E9 este un scurtmetraj realizat de tineri și adresat în special tinerilor, ca o scurtă călătorie în timp, într-o lume care a fost reală. Întâlnirea cu această lume poate fi o ocazie de a simți care este prețul libertății noastre.
Dedicat de la bun început tinerilor, proiectul are ca scop conștientizarea valorii Libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția din 1989. Până acum au participat în proiect peste 50 de liceeni și studenți din Timișoara, București, Petroșani, Reșița, Hunedoara, pentru care istoria lui Decembrie 1989 s-a transformat din tematică de manual în subiect de interviu, film, eseu și emoție pură.

Scurtmetrajul LI8E9 (24 min) se bazează pe povestea adevărată a Nicoletei Giurcanu, înregistrată sub forma de interviu video de Livia Almășan și Sabina Dociu, eleve ale Liceului G. Coșbuc din București. Ioana Satmari și Fabian Leiba au selectat acest interviu din arhiva reMIND MAPPING, o arhivă cu zeci de ore de filmare brută, și au început să lucreze la scurtmetraj încă din 2021.

Era8
ANTREPRENORIAT - Cătălin Sorescu, pasionat de domeniul craft, a renunţat la cariera în IT şi a deschis un magazin de unelte la Timişoara, iar acum dezvoltă un proiect integrat cu o şcoală de meşteşug, o asociaţie şi un muzeu al uneltelor
ZF.RO

Uneltele şi meşteşugul craft au fost, pentru Cătălin Sorescu, o pasiune încă din copilărie, însă viaţa lui a decurs în aşa fel încât a urmat o facultate de calculatoare şi a ajuns să lucreze în corporaţii şi în diverse alte firme ca inginer software. După o carieră de nouăsprezece ani în IT, în mintea lui a reapărut ideea de craft, aşa că a pornit, în primă fază, cu un magazin de unelte la Timişoara şi cu un muzeu al uneltelor, după care a urmat înfiinţarea asociaţiei Breasla Artizanilor şi acum îşi propune să deschidă şi o şcoală de meşteşug.

„În minte mereu mi-a stat ideea de meşteşug, de craft, de lucru făcut manual. A rămas, însă, în background pentru că am fost genul de om care a învăţat bine, astfel că am urmat o facultate de prestigiu, cea de calculatoare. La un moment dat, în mintea mea s-a înfiripat ideea că ar trebui să mă ocup şi de altceva. Un timp, am făcut asta în paralel SaluOk F serviciu în corporaţie plus pasiunea pentru craft şi am meşteşugărit anumite obiecte. Am înfiinţat şi un muzeu al uneltelor. M-am lovit de faptul că în România, la nivelul anilor 2000, nu se găseau unelte specializate pentru craft şi aşa am ajuns să iau legătura cu furnizori din vest, să folosesc unelte specializate şi să le import în România. Anul trecut, am demarat proiectul Breasla Artizanilor, o asociaţie ce numără 20 de oameni în prezent. Partea pe care acum vreau să o dezvolt este o şcoală de meşteşug“, a povestit el.

Pentru a realiza aceste proiecte, Cătălin Sorescu a apelat doar la economiile făcute de-a lungul timpului, din salariul de inginer software.

Acesta îşi propune, cu toate aceste iniţiative, să închidă un cerc complex, întrucât pasiunea sa pentru craft nu s-a putut limita la o singură nişă pe care să o exploateze.

Totodată, el vrea să ridice ideea de meşteşug la un alt nivel de popularizare şi să o exporte şi în restul ţării, nu doar în Timişoara. „Suntem destul de cunoscuţi în acest domeniu, avem o comunitate şi pe Facebook, de peste 60.000 de oameni.“

646x404 (62)
Admitere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi 2022. Peste 12.000 de locuri scoase la concurs
romaniatv.ro

Admitere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi 2022. Înscrierile candidaţilor au început luni, 11 iulie, şi se vor încheia sâmbătă, 16 iulie.

Anul acesta, universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) scoate la concurs 12.075 de locuri pentru admiterea din iulie, dintre care 7.778 de locuri la studii universitare de licenţă şi 4.297 de locuri la studii universitare de master.

Viitorii studenţi vor scoate din buzunare pentru taxa de înscriere la licenţă între 100 şi 300 de lei, iar taxa anuală de şcolarizare este cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei.

De asemenea, absolvenţii de liceu trebuie să ştie că au la dispoziţie 4.214 locuri la buget şi 3.564 de locuri cu taxă. Dintre locurile fără taxă, 107 locuri sunt alocate pentru cei din mediul rural, 30 pentru etnici romi, 30 pentru cei proveniţi din sistemul de protecţie socială şi 15 pentru candidaţi cu cerinţe educaţionale speciale.

Cele mai multe locuri sunt disponibile la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, respectiv 2.098, din care 810 locuri la buget.
Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs în total 2.450 de locuri fără taxă şi 1.847 de locuri cu taxă.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.