EȘTI AICI:
Revista presei – 12 decembrie 2022

Revista presei – 12 decembrie 2022

BUCURESTI UNIVERSITATE CONFERINTA DE PRESA
Rectorul Universității din București, Marian Preda, mesaj pentru firmele austriece: Transmiteți protestele cancelarului și sinistrului ministru de interne din țara dumneavoastră
edupedu.ro

Reacție dură a rectorului Universității din București (UB), sociologul Marian Preda, la pozițiile pe care mai multe companii austriece cu filiale în România le iau după ce Austria a fost singura țară care a votat împotriva intrării României în Spațiul Schengen. Preda scrie, într-o postare pe Facebook, că managerii firmelor cu capital austriac trebuie să facă demersuri către guvernul din țara lor și nu doar să își ceară scuze față de clienții lor din România.

Rectorul UB scrie că mai multe instituții bancare și o un lanț de benzinării trebuie să transmită protestele “cancelarului și sinistrului ministru de interne” din țara lor “și votanților lor din Austria”. “Nouă transmiteți-ne doar rezultatele demersului fiecăruia dintre dumneavoastră”, critică Preda.

Mesajul, integral mai jos:

“Managerii companiilor austriece din România trebuie să transmită mesaje guvernului austriac, nu consumatorilor români!

Șefii BCR, Raiffeisen, OMV și ai celorlalte companii austriece din România se întrec în a le explica românilor că nici ei nu sunt de acord cu opoziția aberantă a Guvernului Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen. Domnilor, noi știm bine ceea ce se vede și de pe Marte, că poziția Austriei este discriminatorie, incorectă conform tuturor dovezilor statistice furnizate de România și în mod evident este contrară valorilor, principiilor și intereselor UE. Dacă sunteți sinceri, transmiteți protestele cancelarului și sinistrului ministru de interne din țara dumneavoastră și votanților lor din Austria. Nouă transmiteți-ne doar rezultatele demersului fiecăruia dintre dumneavoastră.

Poate cancelarul și ministrul de interne se retrag, așa cum a făcut-o precedentul cancelar al Austriei acuzat de corupție. Au firmele rusești posturi pentru ei în consiliile de administrație, așa cum au avut pentru mulți foști lideri politici din Austria”, scrie Marian Preda pe Facebook.

Marilen Pirtea 620x400
Marilen Pirtea, rectorul UVT: „Probabil că noi trăim încă într-un complex de inferioritate, care nu ne-a ajutat să învingem opoziția Austriei”
expressdebanat.ro

Deputatul liberal de Timiș se declară dezamăgit de votul dat de Austria împotriva aderării României la Schengen și spune că acesta a produs o mare indignare și neîncredere a românilor, probabil pentru multă vreme.

Marilen Pirtea este de părere că opoziția Austriei scoate la suprafață un decalaj major „între ce credeam noi despre relația specială cu Viena și o stare de fapt inegală, inexplicabilă, care consfințește unui regres evident în relația din două țări.”

„Probabil că noi trăim încă într-un complex de inferioritate, care nu ne-a ajutat să convingem și să învingem opoziția Austriei. Este un complex care se simte și în cunoscutele formule prin care vorbim despre Timișoara ca despre «Mica Vienă». Tot așa vorbim și despre București, ca despre «Micul Paris», sau despre Iași, ca despre «Mica Romă». Timișoara (Banatul) a ținut dintotdeauna la buna legătură cu Viena și a considerat capitala Austriei ca pe o zonă cu care avem o legătură de suflet. Și în trecut, românii au fost permanent aproape de centrul imperial. Cum se știe foarte bine, Garda Imperială era apărată de trei detașamente militare, cel alb, cu militari austrieci, cel roșu, cu militari croați, și cel albastru, cu militari români. Eram cu adevărat oameni de încredere în capitala imperiului. Suntem astăzi indignați și nemulțumiți! Un singur gest al Austriei, votul exprimat ieri împotriva intereselor europene ale României, reușește să producă un uragan de nemulțumire în România, care va săpa la temelia relației istorice româno-autriece, prin aceste sentimente de acută nemulțumire și dezamăgire, pe care le trăiesc acum românii.”, a anunțat, pe Facebook, deputatul PNL de Timiș.

Mozaicvest
Povestea mozaicului „Bălcescu şi Eminescu” de pe fațada Universității de Vest din Timișoara
ziuadevest.ro

Mozaicul de pe peretele corpului principal al Universității de Vest Timișoara, care formează fațada dinspre bulevardul Vasile Pârvan, a fost realizat de artistul Ștefan Szönyi în 1966, intrând în patrimonial artei monumentale românești.

UVT a amintit cu recunoștință de realizarea mozaicului în aceste zile în care se marchează 55 de ani de ani de când pictorul și artistul monumental Ștefan Szönyi a pornit călătoria spre altă lume.

Marele pictor a fost și primul Cetățean de onoare propus de UVT, odată cu aniversarea a 75 de ani de existență a instituției, în 2019.

Ștefan Szönyi s-a născut la Banloc, în Imperiul Austro-Ungar, la 26 iulie 1913, şi s-a format ca artist la Lugoj, Timişoara şi Paris. În 1939, Ştefan Szönyi a plecat la studii la Paris, înscriindu-se la Academia Ranson.

În perioada interbelică, artistul a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice. Corneliu Baba îşi amintea că Ştefan Szönyi se ducea între cerşetorii din Timişoara pentru a-i imortaliza.

 

Leonard Azamfirei Gala UMFST 1280x591
Centru Naţional de Realitate Virtuală aplicată în învăţământul medical, la UMFST Târgu Mureș
edumanager.ro

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş va finaliza la începutul anului viitor o serie de investiţii unice în ţară, între care se regăseşte şi Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice, în cadrul căruia va funcţiona şi primul Centru Naţional de Realitate Virtuală aplicată în învăţământul medical.

„La începutul anului 2023 vom finaliza Centrul didactic – UNI-X, precum şi extinderea Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice, repere de învăţământ medical unice în România, unde va funcţiona şi primul Centru Naţional de Realitate Virtuală aplicată în învăţământul medical (…) Am creat în acest an mecanisme noi de stimulare a activităţii ştiinţifice pentru toate categoriile de beneficiari, de la studenţi până la cadrele didactice cu experienţă în cercetare. Resursele alocate au crescut semnificativ şi am constatat o intensificare a activităţilor desfăşurate în cadrul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice. Anul 2022 a fost unul mai puţin prietenos cu apelurile deschise pentru proiectele de cercetare de anvergură naţională, dar proiectele de colaborare internaţională au înregistrat o creştere semnificativă”, a declarat rectorul universităţii, profesor doctor Leonard Azamfirei, joi seara, în cadrul Galei UMFST.

De asemenea, a precizat rectorul, Universitatea a câştigat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de pe prima poziţie la nivel naţional, proiectul i-NEXT prin care este asigurată finanţarea pentru 18 laboratoare digitale, pentru toate domeniile mari de studii din universitate, laboratoare ce vor fi date în funcţiune în anul 2023.

„Lucrăm pentru a depune o serie de alte proiecte cu finanţare din aceeaşi sursă asigurată prin Ministerul Educaţiei: Consorţiul regional pentru învăţământ tehnic dual (unde suntem însă dependenţi de autoritatea locală) şi Dotarea cu materiale didactice şi echipamente digitale pentru învăţământul preuniversitar – deschiderea Liceului universităţii, ca liceu public fiind, pentru anul 2023/2024, o certitudine indiferent de rezervele unora din afara universităţii. Prin Ministerul Sănătăţii, accesând aceeaşi sursă de finanţare, PNRR, vom intra în competiţie în lunile decembrie-ianuarie pentru construirea unui Centru de dezvoltare a competenţelor din sistemul public de sănătate, un centru de referinţă destinat formării personalului medical la un nivel medical şi tehnologic superior dar şi pentru o serie de alte proiecte conectate cu Spitalul universitar aprobat prin Hotărârea de Guvern din 30 martie. Am convingerea că dezvoltarea serviciilor medicale de calitate sub egida universităţii reprezintă şansa de a reda într-un termen rezonabil prestigiul de centru medical universitar acestui oraş”, a afirmat Azamfirei.

Usv 3
Secialiștii de la USV Timișoara au creat o rețea transfrontalieră de monitorizare a poluării solului cu metale grele, cu sprijinul UE

Lupta specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I al României a ajuns la final, după doi ani de studii aprofundate și cercetări științifice. Astfel, vineri 9 decembrie, au fost prezentate rezultatele finale.

Prof.univ.dr. Florin Crista, prodecanul Facultății de agricultură, coordonatorul activităților, a explicat că

obiectivul general al proiectului a constat în crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate pentru educația studenților, fermierilor și membrilor organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă. “A fost un proiect foarte greu, fiindcă au fost foarte multe probe de recoltat si analizat, atât de apă, cât și de sol, e vorba de mii, luate din 56 de locații la sol și 26 de locații la apă și am avut 20 de metale grele de depistat. Mulțumesc colegilor care ne-auvajutat să ducem activitățile la final”, a spus prof. Crista.

Prof.univ.dr. Isidora Radulov, prorectorul USV Timișoara, a făcut o prezentare amănunțită a rezultatelor cercetărilor. “Ideea ptoiectului a pornit de la faptul că în zona noastră există o puternică activitate agricolă, în Banatul sârbesc și Banatul românesc, dar și industrială, fapt ce poate duce la fenomene de poluare a solului și a apei. Am observat că această poluare nu este bine poluată de autorități.

Sediul Casa Tineretului
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș pregătește strategia de tineret a Timișoarei 2023-2027
ziuadevest.ro

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) organizează procesul de consultare cu privire la realizarea strategiei de tineret a municipiului Timișoara 2023-2027.

Evenimentul va avea loc în data de 12 decembrie, între orele 10:00 și 16:00, la Casa Tineretului (Str. Arieș 19).

“Ne dorim ca această întâlnire să aducă împreună organizații și instituții care lucrează cu și pentru tineri, pentru a definitiva fundamentarea Strategiei locale de tineret, urmărind agenda întâlnirii”, este mesajul FITT.

PROGRAMUL

10.00-11.00 – Infrastructura de tineret fixă și mobilă

11.00-12.00 – Personalul de tineret

12.00-13.00 – Mecanismele de sprijin pentru desfășurarea de activități de tineret pe diferite domenii de prioritate

14.00-15.00 – Mecanisme de sprijin pentru angajabilitatea și locuirea tinerilor

15.00-16.00 – Participarea tinerilor

vreți să  participați?  Completați formularul următor: https://forms.office.com/r/3sr7wd6048

Banner ICPC ACM 2022
127 echipe din 66 universităţi participă la faza regională Europa de Sud – Est a Concursului Internaţional Collegiate Programming Contest (ICPC SEERC), la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
edumanager.ro

Un număr de 127 echipe din 66 universităţi din Bulgaria, Cipru, Moldova, Macedonia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina vor participa sâmbătă la faza regională Europa de Sud – Est a Concursului Internaţional Collegiate Programming Contest (ICPC SEERC) a cărui gazdă va fi Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Deja o tradiţie, Universitatea Politehnica Bucureşti găzduieşte pentru al 29-lea an consecutiv Concursul Internaţional Collegiate Programming Contest (ICPC SEERC), faza regională, Europa de Sud – Est. Ediţia din acest an se va desfăşura în format online, în perioada 9-10 decembrie 2022 şi se va bucura de prezenţa a 127 echipe din 66 universităţi din ţări, precum: Bulgaria, Cipru, Moldova, Macedonia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina”, informează UPB.

Potrivit sursei citate, România va fi reprezentată de 25 de echipe din cadrul a 9 centre universitare din Bucureşti, Cluj – Napoca, Iaşi, Timişoara şi Craiova.

Concursul Internaţional de Programare Colegială este un concurs de programare algoritmică pentru studenţi.

Echipe de trei studenţi, reprezentând universitatea lor, lucrează pentru a rezolva cât mai multe probleme din lumea reală, încurajând colaborarea, creativitatea, inovaţia şi capacitatea de a performa pe durata a cinci ore.

„ICPC este cel mai vechi şi prestigios concurs de programare din lume, reunind zeci de mii de studenţi talentaţi din domeniul IT. Timp de peste patru decenii, ICPC a devenit un program educaţional competitiv la nivel Mondial. Comunitatea ICPC se întinde pe tot globul cu regiuni de participare distribuite in toată lumea, ajungând în 111 ţări, 3.450 de universităţi şi reunind peste 300 000 de studenţi în fazele de selecţie şi 75.000 de studenţi şi antrenori în fazele regionale”, arată aceeaşi sursă.

Petre Stoica 011 300x211
Simpozioane și nouă antologie a poetului Banatului multietnic: Petre Stoica — La 91 de aniversuri
banatulazi.ro

Fundația Pax 21 duce mai departe proiectele sale dedicate promovării valorilor multiculturale ale creației lui Petre Stoica într-un nouă abordare.

Proiectul ,, Revitalizarea unor pagini de istorie multiculturală a Banatului” îşi propune promovarea valorilor multiculturale și multietnice prezente în opera poetică, de traducător și de jurnalist a lui Petre Stoica.

În acest sens, mâine, 9 decembrie, la Muzeul Presei Sever Bocu din Jimbolia va avea loc seminarul cu tema „Jurnalismul românesc și evoluția acestuia în perioada post-decembristă”.

În 12 decembrie a.c., la Universitatea de Vest din Timișoara va fi organizat simpozionul „Opera lui Petre Stoica – o dimensiune europeană a Banatului multietnic”. Cu acest prilej va fi lansată și antologia La 91 de aniversuri.

Partenerii implicați în proiect sunt Uniunea Scriitorilor – filiala Timiş, Universitatea de Vest din Timişoara și Primăria Jimbolia.

Acţiune finanţată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022.

Președinte Pax,

Prof. univ. dr. Ioan Petroman

Orgiletm 640x427 (1)
Album foto și expoziție cu istoria celor 18 orgi din Timișoara
pressalert.ro

Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara a fost gazda expoziției foto și a lansării albumului „Orgile Cetății”, produs de Asociația Culturală Timorgelfest și tipărit de Editura Universității de Vest din Timișoara, la începutul acestei săptămâni. Prima ediție a proiectului Orgile Cetății din Timișoara a adus în orașul nostru o serie de evenimente la care au participat mai mulți artiști internaționali din țări precum, Italia, Belgia sau Ungaria. „Albumul prezintă istoria celor 18 orgi din Timișoara.

Cele mai multe dintre ele provin din atelierele firmei Wegenstein, ce a funcționat în orașul de pe Bega încă din anul 1881. Odată cu trecerea anilor, Wegenstein urma să devină cea mai mare și importantă companie constructoare de orgi din România. Avea să dispară, însă, odată cu instaurarea regimului comunist în țara noastră. Leopold Wegenstein primește prima și cea mai mare comandă din partea Bisericii Romano-Catolice «Sfânta Ecaterina» din Timișoara, pentru care construiește o orgă cu 30 de registre pe cele trei manuale și pedalier. La finalizarea ei, primește premiul expoziției Millenium de la Budapesta, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Orgile timișorene, pe lângă funcția lor de instrumente liturgice, au devenit și un prilej pentru realizarea unor festivaluri internaționale precum Festivalul Internațional Timorgelfest, cu XXII de ediții, Festivalul Internațional Barocul în Ipostaze contemporane, cu XII ediții și, mai nou, Festivalul Internațional «Orgile Cetății». Acesta din urmă își propune să promoveze, anual, câte una dintre orgile aflate în perimetrul Cetății Timișoarei. Toate acestea, datorită Asociației Culturale Timorgelfest, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

În felul acesta, prin contribuția celor mai de seamă organiști la nivel internațional publicul timișorean are ocazia să cunoască mari valori ale artei organistice mondiale, fiecare festival bucurându-se de un adevărat succes, atât ca valoare artistică, cât și ca număr de participanți“, a transmis Cristina Struța, autoarea volumului ce cuprinde fotografii de Dana Moica și grafica realizată de Cristina Nagy (Tribul Artistic). Expoziția dedicată orgilor din Timișoara va putea fi vizitată în cadrul unui eveniment special care va avea loc anul viitor.

 

Atomescu
Alexandru Tomescu, violonist, profesor asociat UVT: „Să asculți o simfonie de Beethoven sau de Berlioz poate fi foarte cool pentru tineri“
adevarul.ro

Celebrul violonist Alexandru Tomescu spune că tinerii români au început să redescopere muzica clasică din ce în ce mai mult în ultima vreme și că își dorește să se folosească de „popularitatea viorii pentru a putea propune publicului programe dificile din punct de vedere muzical“.

Pentru publicul român care iubește muzica clasică, probabil că numele lui Alexandru Tomescu (46 de ani) nu mai are nevoie de nici o prezentare. A concertat în cele mai importante săli de concert ale lumii, precum Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris şi Metropolitan Arts Center – Tokyo, iar acum se împlinesc exact 20 de ani de când este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Sala Radio fiind o casă „muzicală“ pentru artistul român. Pe 16 decembrie 2022, el va interpreta pe scena bucureșteană „Concertul în la minor pentru vioară și orchestră“ semnat de Glazunov, alături de Orchestra Națională Radio și sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ el a vorbit despre rolul pe care îl are muzica în legătura dintre oameni, ce înseamnă vioara Stradivarius, veche de 300 de ani, pe care interpretează începând din anul 2007, dar și ce însemnătate au pentru el muntele și familia.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.