English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 11 octombrie 2021

Revista presei – 11 octombrie 2021

Revista presei – 11 octombrie 2021
Universitatea de Vest Timișoara, la Expo Dubai 2020. Instituția prezintă un film de promovare a culturii capitalei Banatului/VIDEO
debanat.ro

Universitatea de Vest Timișoara este prezentă în aceste zile la EXPO 2020 Dubai, în standul de promovare al României, organizat de Ministerul Afacerilor Externe. Evenimentul se desfășoară în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, fiind așteptată participarea a 25 de milioane de vizitatori și a peste 190 de participanți oficiali.

Universitatea de Vest din Timișoara, prin UVT TV, a realizat un video de prezentare a orașului de pe Bega, care scoate în evidență dimensiunea culturală a Timișoarei. De asemenea, UVT este reprezentată de un grup de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, Lăpuște Dora, Bahnaru Eunice Iulia, Lázár Katalin, care vor susține o serie de concerte în cadrul pavilionului.

„EXPO 2020 Dubai este un eveniment de mare anvergură, de aceea este o oportunitate substanțială pentru România să își promoveze resursele naturale și culturale. UVT și-a asumat un rol activ în acest context, considerând că este o bună ocazie să promovăm Timișoara dintr-o perspectivă culturală, pentru că în anul 2023, când orașul nostru va fi Capitală Europeană a Culturii, Timișoara poate fi o destinație turistică nu doar pentru europeni, ci pentru vizitatori din întreaga lume.”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Revista presei – 11 octombrie 2021
Consiliul Naţional al Rectorilor vrea ca accesul în universități să se facă doar pe baza certificatului verde digital
gandul.ro

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului și Parlamentului României  ca modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

Aceasta este una dintre solicitările CNR, care s-a întrunit în şedinţă de lucru în perioada 8 – 10 octombrie, la Braşov.

„Având în vedere agenda reuniunii şi subiectele complexe supuse dezbaterii, Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat (…) măsuri privind creşterea performanţei şi competitivităţii sistemului naţional de învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică, precum şi structura, respectiv modul de desfăşurare a reuniunilor CNR”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, CNR solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

 

Revista presei – 11 octombrie 2021
2 din 5 studenți abandonează facultatea în primul an. Există însă și specializări la care aproape nimeni nu renunță
hotnews.ro
Cel mai ridicat nivel al abandonului facultății are loc în primul, arată un studiu făcut pe 5 cohorte de studenți, studiu realizat de 4 români (Claudiu Herțeliu, Cezar Hâj, Andrei Pârvan și Daniela Alexe-Coteț), documentul urmând să apară la editura Axel Springer.
”Studenții care provin din alte localități decât cea în care e situată universitatea sunt mai motivați și nu abandonează (probabil pentru că altfel nu prind loc în cămin și/ sau un job suficient de bun care să le permită să rămână ulterior în acel oraș). Pentru cei care locuiesc în același oraș, probabil confortul casei părintești îi face mai puțin motivați. De asemenea am constatat că programe de studiu precum: medicina, militare sau teologice au înregistrat rate ale abandonului cu mult mai mici (uneori 3-5%) comparativ cu majoritatea celorlalte programe, unde nivelul de abandon a fost mai mare - sau apropiat - de 40%)”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Claudiu Herțeliu, prodecanul Facultății de Cibernetică și coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Statistică și Econometrie al Academiei de Studii Economice (ASE).
„Aș mai menționa doar un singur factor care-i face pe tinerii români să nu abandoneze studiile superioare: performanta școlară anterioară”, mai spune Herțeliu. ”Am constatat că, similar cu alte studii internaționale, studenții care au avut rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat au tendință de a nu abandona în timp ce acei studenți cu rezultate la Bacalaureat mai slabe au șanse mai ridicate de abandon”, explică profesorul.
Întrebat dacă există date care să plaseze România în comparație cu alte țări, Claudiu Herțeliu a spus: ”Nu ne-am propus să facem o analiză comparativă cu alte țări din două motive. În primul rând pentru că sunt mai multe definiții și abordări metodologice relativ la abandonul universitar și asta ar fi redus potențialul de comparație internațională. În al doilea rând dacă am fi introdus acest capitol (comparații internaționale nu am fi putut să ne încadrăm în spațiul limitat al unui articol academic). Din punct de vedere al metodologiei, noi am optat, până la urmă, pentru definiția conform căreia este considerată a fi abandon universitar situația în care la doi ani după finalizarea ciclului de studii persoana respectivă încă nu a obținut diploma. În acest context cele 5 cohorte pe care le-am avut noi în baza de date ne-a permis să analizăm doar programele ciclului licență cu o durată de 3 ani”
Ce ar trebui făcut din perspectiva politicilor publice?
”Întrebarea este mult prea complexa pentru a o putea lămuri aici și acum. Însă politicile publice ar trebui contextualizate pentru că informația statistică ne arată o realitate diversă. Exista inegalități de șanse, există motivații diferite ale unor grupuri diferite, unele probleme este clar că sunt 'moștenite' din amonte. Considerăm studiul nostru o primă radiografie la care, cu certitudine, se mai poate suprapune o analiză acum că anul universitar 2020-2021 s-a încheiat și că putem replica metodologica și pentru programele având o durată de 4 ani. Informația există, capabilitate avem, important este că acest nivel de expertiză să fie valorificat și asumat instituțional”, spune Herțeliu.
Revista presei – 11 octombrie 2021
Gabi Bartic, Brio.ro: „Analfabetismul funcțional în România e mai extins decât ne arată testele PISA”
republica.ro

La ultima ediție a testelor PISA, cea din 2018, elevii români au obținut rezultate extrem de slabe, mai slabe decât au obținut predecesorii lor la edițiile din 2012 și 2015. Astfel, la matematică, elevii români de 15 ani s-au clasat pe ultimul loc din UE, iar la citire și științe pe penultimul. Scăderea ar putea continua la următoarea ediție a testării PISA, care ar fi trebuit să aibă loc în 2021, dar care, din cauza pandemiei, a fost amânată pentru 2022. „Câtă vreme noi nu am făcut mare lucru pentru creșterea nivelului de literație sau de literație științifică, ba mai mult, am traversat și această perioadă pandemică, perioadă care a accentuat decalajele existente, cred că vom avea rezultate în scădere la PISA. Cred că, la nivel de sistem, ar trebui să ne așezăm la o masă și să vedem ce se poate face ca măcar următorul val de PISA să nu ne găsească atât de nepregătiți”, spune Gabi Bartic, Director Consumer Division și COO al platformei educaționale Brio.ro.

Ministrul Educației spunea, în urmă cu ceva vreme, de anul viitor evaluările naționale ar putea fi standardizate. Cât de realistă este o astfel de afirmație?

Mi-e foarte greu să mă pronunț pe acest subiect. Cred că un sistem de testare standardizată este un element ce ar rezolva extrem de multe dintre problemele sistemului nostru de evaluare – de la nenumăratele contestații până la cele de credibilitate, de comparabilitate, dar și date esențiale pe care să bazăm decizii. Nu știu însă la ce tip de testare standardizată se referă Ministrul, pentru că nu am altă informație decât această declarație extrem de sumară.

Mi-e greu să cred că această modificare de paradigmă în primul rând în evaluare și de mentalitate în al doilea rând poate fi implementată corect într-un timp atât de scurt. Voi spune așadar că ar fi minunat, dar cred că nerealizabil în timpul propus.

Revista presei – 11 octombrie 2021
Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat premiul Nobel pentru Pace
dw.com/ro

Jurnalista filipineză Maria Ressa și colegul ei de breaslă Dmitri Muratov din Rusia sunt câștigătorii pe 2021 ai Nobelului pentru Pace. Comitetul Nobel de la Oslo a onorat astfel angajamentul lor în apărarea libertății de expresie.

Libertatea de opinie este premisa pentru democrație și pace durabilă, a precizat președinta Comitetului Nobel din capitala Norvegiei, Berit Reiss-Andersen.

"Doamna Ressa și domnul Muratov primesc premiul pentru Pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia", a anunțat Berit Reiss-Andersen.

"În același timp, cei doi îi reprezintă și pe toți jurnaliștii care luptă pentru acest ideal, într-o lume în care democrația și libertatea presei funcționează în condiții tot mai dificile", a adăugat ea.

Ressa, 58 de ani, este fondatoarea și conducătoarea Rappler, un site de știri online care combate dezinformarea și documentează abuzurile comise de administrația președintelui filipinez Rodrigo Duterte, ca parte a brutalului război împotriva drogurilor demarat de acesta. Ressa a fost condamnată în 2020 pentru calomnie în mediul online, pe baza controversatei legi de combatere a criminalității cibernetice din Filipine - o lege pe care criticii o consideră doar o deghizare a "autoritarismului cibernetic" din această țară.

Muratov a fost din 1995 până în 2017 redactor-șef la cotidianul rusesc Novaya Gazeta. Publicația este cunoscută pentru anchetele sale jurnalistice vizând corupția și criminalitatea. Șapte jurnaliști de la acest ziar au fost asasinați din anul 2000 încoace.

Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor a numit Novaya Gazeta "singurul ziar critic de importanță națională în Rusia de azi", țară în care regimul președintelui Vladimir Putin reprimă brutal orice proteste.

Revista presei – 11 octombrie 2021
CNSU a aprobat cumpărarea a 70 de milioane de teste din salivă
rfi.ro

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat includerea testelor rapide din salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, pentru monitorizarea riscului epidemiologic din școli.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, se arată în decizia luată sâmbătă de CNSU.

CNSU propune ca, pentru achiziționare acestora, să fie alocate la nevoie Ministerului de Interne sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Potrivit unei anexe a hotărârii, se aprobă achiziția a 70 de milioane de astfel de teste.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.