EȘTI AICI:
Revista presei – 11 mai 2021

Revista presei – 11 mai 2021

Baconschi
ASTĂZI, LA UVT - Teodor Baconschi, în dialog cu Mircea Mihăieş, despre starea democrației contemporane
timpolis.ro

Deja binecunoscuta serie de evenimente a Universităţii de Vest din Timişoara, „La UVT, Cultura este Capitală”, organizată de Mircea Mihăieş, îl are ca invitat săptămâna aceasta pe fostul ministru al Afacerilor Externe şi diplomatul Teodor Baconschi.

La această nouă conferință din seria „La UVT, Cultura este Capitală”, invitatul profesorului universitar Mircea Mihăieș, Teodor Baconschi, va aborda tema Apocalipsa pentru toți. De la falimentul Utopiei la nihilismul democratic. Cei doi propun publicului un dialog inedit despre relațiile internaționale și starea democrației contemporane. „Cu un titlu cel puțin la fel de interesant precum vasta sa experiență profesională suntem siguri că acest eveniment va îmbogăți lumea ideailor și spiritualitatea comunității noastre”, transmit reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.

Evenimentul va avea loc exclusiv online marţi, 11 mai, începând de la ora 18. Conferința va fi transmisă live pe pagina de Facebook a UVT şi pe pagina web a UVT.

După un doctorat în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995), Teodor Baconschi a urmat studii post-doctorale la New Europe College (București, 1996). A fost director al Editurii Anastasia (1995-1996), apoi redactor-șef în TVR (emisiunea Viața spirituală, 1997). În 1997 a intrat în diplomaţie, fiind, pe rând, ambasador al României la Sfântul Scaun (1997-2000), director general în Ministerul Afacerilor Externe (2001-2002), ambasador al României în Republica Portugheză (2002-2004); secretar de stat pentru afaceri globale în MAE (2004-2006), consilier prezidențial (2006-2007), ambasador al României în Republica Franceză și Principatul de Monaco (2007-2009); ministru al Afacerilor Externe (2009-2012). A fost distins cu Marea Cruce a Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, este Cavaler al Ordinului de Merit (ordin conferit de Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franța) şi Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România).

Upt Rectorat 1
Train2Validate – cu specialiști din 10 țări, la UP Timișoara

Facultatea de Științe ale Comunicării din Universitatea Politehnica Timișoara organizează prima conferință din cadrul proiectului european Train2Validate, dedicată programelor de formare a validatorilor și facilitatorilor easy-to-read (E2R) din Europa.

Conferința intitulată The Status of Training Programs for Validators and Facilitators in Europe (Situația programelor de formare a validatorilor și facilitatorilor în Europa) are ca scop diseminarea principalelor rezultate obținute în urma completării unui chestionar adresat validatorilor și facilitatorilor de materiale E2R din cele 5 țări participante la proiect (Germania, Italia, România, Slovenia și Spania), precum și prezentarea tendințelor actuale în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale și al accesibilității informației, de către specialiști în domeniu din Austria, Belgia, Germania, Italia și Suedia.

Informațiile esențiale obținute în urma prelucrării celor 337 chestionare și analiza comparativă a altor profesii din sfera E2R și a accesibilității informației constituie punctul de pornire pentru identificarea competențelor necesare validatorilor și facilitatorilor, dezvoltarea unui curriculum adecvat, elaborarea și validarea unor resurse educaționale specifice și certificarea profesională a calificărilor de validator și  facilitator de materiale E2R.

Conferința va avea loc în data de 26 mai 2021, pe platforma Zoom. Pentru participare, se va completa formularul de înscriere disponibil aici: https://docs.google.com/forms/d/1fEwnRv_g-GoqtoexoT-cMl-9rB8RIM7Q8Qsqs00nHhI/viewform?edit_requested=true.

Participarea este gratuită și toți participanții vor primi un Certificat de participare.

Programul conferinței este disponibil pe site-ul https://plenainclusionmadrid.org/train2validate/.

IMG 2 700x360
Școlile din Timișoara nu pot satisface cererea de personal specializat din domeniul ospitalității
debanat.ro

Operatorii timișoreni din domeniul ospitalității apreciază că în perspectiva anului 2023, atunci când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, cererea de personal specializat în acest sector va crește semnificativ, iar oferta lansată de instituțiile locale din domeniul educației nu vor putea acoperi această cerere. CJ Timiș a organizat o întâlnire în cadrul căreia a pus față în față angajatorii din domeniu și școlile de specialitate.

Reprezentanții industriei hoteliere estimează o creștere semnificativă a cererii de forță de muncă în anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. În schimb, învățământul preuniversitar timișean livrează anual doar 300 de absolvenți specializați, prin intermediul a șase școli, au anunțat cei de la CJT.

Acestea sunt doar două dintre problemele strategice din domeniu care se suprapun în acest moment în Timiș într-un sector grav afectat de pandemie. Astfel, aceste probleme și posibile soluții au fost abordate în cadrul unei ședințe de lucru a Consiliului de Strategie și Consiliere Economică desfășurată în cadrul Consiliului Județean.

La întâlnire, alături de președintele CJ Timiș, Alin Nica, și vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa, au participat reprezentanții mediului de afaceri din sectorul HoReCa, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, reprezentanții mediului universitar (Universitatea de Vest, Universitatea de Științe Agricole a Banatului, Universitatea Politehnica) și ai liceelor de profil din județ.

Upb 81830100
POLIJobs 2021 – Universitatea POLITEHNICA din București. Oportunități de carieră pentru studenții și absolvenții UPB
dcnews.ro

Ajuns la cea de-a patra ediție, cel mai mare târg de cariere din domeniul ingineriei, organizat de Universitatea POLITEHNICA din București, prin intermediul POLIJobs (singura agenţie de plasare a forţei de muncă, lansată de o universitate din România) își va deschide porțile, exclusiv online, pe platforma IT - MSTeams, marți, 11mai.

La ediția din acest an a POLIJobs, ce se va desfășura în perioada 11-13 mai, 29 de companii de top de profil tehnic vor veni în întâmpinarea studenților și absolvenților Universității POLITEHNICA din București cu o largă paletă de oferte configurată în numeroase oportunități de carieră. Programe de burse, stagii de practică, internshipuri, joburi part-time sau full-time, pentru pozițiile entry-level, middle-level sau specialiști - sunt doar câteva dintre atracțiile POLIJobs-2021.

Prin înscrierea la eveniment, studenții/absolvenții UPB au posibilitatea de a încărca CV-ul către companiile de interes și de a interacționa direct cu angajatorii, prin intermediul webinariilor și a interviurilor virtuale.

”Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 suntem nevoiți, ca de altfel și la ediția anterioară, să organizăm Târgul de Cariere POLIJobs-2021 exclusiv on-line, gazda de anul acesta a manifestării fiind platforma IT – MSTeams” a declarat Asist. Univ. Dr. al UPB, Aniella Vieriu, coordonator POLIJobs.

Aceasta a precizat că „Târgul de Cariere POLIJobs rămâne cel mai mare eveniment de acest gen organizat de către o universitate cu profil tehnic din România, fapt demonstrat atât prin prezența constantă a unui număr mare de companii, cât și prin participarea a mii de studenți și absolvenți ai Universității noastre”

Desene Elevi 696x476
Concurs de eseu, desen și fotografie pentru elevi
gorjeanul.ro

Elevii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani sunt invitați să participe la un concurs de eseu, desen și fotografie, organizat cu ocazia aniversării a 40 ani de la misiunea primului român în spațiu. Înscrieri se pot face până pe 15 mai.

Concursul este organizat de Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Fizică, în parteneriat cu Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar. Potrivit regulamentului anunțat de organizatori, pentru concursul de eseuri se va trimite o lucrare, de maxim 2 pagini, cu tematica ”Cucerirea spațiului cosmic”, ce va cuprinde la final o motivație privind participarea la o întâlnire cu primul român care a zburat în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, și 3 întrebări pe care participantul dorește să le adreseze acestuia în cadrul întâlnirii. ”Textul scanat va fi transmis on-line pe adresa: romanita.jumanca@e-uvt.ro și va cuprinde, în josul paginii, numele și prenumele elevului, vârsta (pentru a putea fi încadrat în una dintre categoriile de vârstă de mai sus), unitatea de învățământ, clasa, numele și prenumele profesorului coordonator. Textele vor fi scrise cu diacritice și nu vor depăși două pagini A4, font Times New Roman, dimensiunea fontului: 12. Se acceptă doar texte scrise în limba română. Tematica: “Cucerirea spațiului cosmic”. Înscrierea la concursul de eseu se face on-line în perioada: 05 – 15 mai 2021 pe adresa: romanita.jumanca@e-uvt.ro. La înscrierea pe adresa dedicată, după transmiterea on-line a lucrării și completarea tuturor datelor cerute (completate cu diacritice), elevul va fi considerat înscris”, se precizează în regulament. Eseurile nominalizate vor fi citite de juriu care va stabili eseurile finaliste și, dintre acestea, eseurile care vor fi distinse cu premiile I, II, III și mențiune pentru fiecare categorie de participanți (elevi cu vârsta între 6 și 10 ani, elevi cu vârsta între 11 și 14 ani, elevi cu vârsta între 15 și 18 ani). Toate celelalte eseuri (dintre cele finaliste) vor fi considerate a fi terminat concursul la egalitate. Câștigătorii vor fi invitați să participe la o dezbatere pe tematica concursului cu însuși Dumitru Prunariu, în cadrul unui eveniment, ce va fi transmis on-line, în care îi vor adresa întrebările propuse în eseu.

2956034
UAIC îşi promovează online oferta educaţională timp de două luni
ziaruldeiasi.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) organizează o serie de activităţi de consiliere şi informare online pentru elevi în perioada mai-iulie 2021. Evenimentele vin ca să dubleze sau să înlocuiască o parte din promovarea făcută în anii anteriori prin intermediul Caravanei UAIC.

Vor fi propuse activităţi online de orientare educaţională pentru elevii din clasele X-XII, iar beneficiarii pot alege una sau mai multe activităţi precum: prezentări ale ofertei educaţionale la nivelul liceului, discuţii informative despre facultate la orele de dirigenţie sau participarea la un workshop educaţional pe tema „Cum să-ţi alegi facultatea“. Liceele, profesorii coordonatori şi grupurile de elevi pot solicita organizarea oricărei din cele trei activităţi prin intermediului unui formular online disponibil pe site-ul UAIC.

„Profesori, studenţi şi consilierii în carieră ai Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi stau la dispoziţia elevilor cu organizarea unor sesiuni de prezentare în licee, pentru grupuri de mai multe clase, într-o zi şi la o oră convenită de comun cu fiecare liceu în parte. Reprezentanţii UAIC vor oferi informaţii utile şi vor fi la dispoziţia elevilor pentru răspunsuri la întrebări. Universitatea are o ofertă specială şi pentru diriginţii, care pot solicita, pentru ora de dirigenţie, o sesiune de prezentare a opţiunilor educaţionale din Iaşi şi discuţii libere despre facultate şi studenţie cu actuali profesori şi studenţi ai UAIC“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Totodată, de două ori pe lună, consilierii în carieră de la universitate vor susţine un workshop educaţional despre „Cum să-ţi alegi facultatea“.

UAIC spune că are acreditate 78 de programe de studii de licenţă pentru admiterea de anul acesta. Doar şase facultăţi de la universitate iau în calcul alte criterii decât media generală la bacalaureat, precum media anilor de studii, la diferite discipline studiate în liceu sau la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.

Gabriela Maalouf
Podcast despre bullying. Este online, dar se aude şi în FM pe Itsy Bitsy
paginademedia.ro

Un nou podcast pe piaţa media. Abordează subiectul bullyingul-ului în şcoli şi este prezentat de Gabriela Maalouf, psiholog şcolar cu experienţă de peste 10 ani.

Publicitate

Noul podcast se numeşte „Educaţie fără bullying” şi se poate viziona în online, pe site-ul educatiefarabullying.ro, contul de Facebook al proiectului dar şi pe conturile de social media ale Itsy Bitsy şi ale Asociaţiei Părinţi Isteţi, partenerii proiectului.

De asemenea, acest podcast se va auzi la Itsy Bitsy FM de trei ori pe zi sub forma unei „pastile”, în fiecare zi, de luni până duminică, la 6:55, 12:55 şi 17:55, în perioada 3 mai - 11 iunie.

Gabriela Maalouf va aduce „soluţii simple de prevenire a bullyingului, tehnici de creştere a stimei de sine, tehnici de a reacţiona la agresiune fără a creşte puterea agresorului, tehnici de implicare în cazul în care copilul este martor la bullying şi, mai ales, cum poţi avea super puteri de erou în prevenirea bullyingului în mediul şcolar”, spun cei de la Itsy Bitsy.

Scoala Inchisa Foto Dreamstime
Țările cu rezultate slabe la PISA, precum România, au avut tendința să închidă cel mai mult timp școlile, în pandemie – analiză OECD
edupedu.ro

Țările cu cea mai slabă performanță în materie de educație tind să se numere printre cele cu cele mai multe zile de școală pierdute, în primul an de pandemie, din cauza închiderii școlilor, potrivit unei analize realizate de directorul Direcției pentru Educație a OECD, Andreas Schleicher, publicate la sfârșitul săptămânii trecute. Acesta discută datele incluse într-un recent raport OECD privind școala în primul an de pandemie și arată că performanța elevilor de 15 ani la testele de citire din cadrul PISA 2018 pot fi asociate în mare măsură cu variația numărului de zile pierdute din cauza pandemiei.

  • “Cu alte cuvinte, sistemele de învățământ cu rezultate de învățare deja slabe în 2018 au avut parte de pierderea și mai multor oportunități în 2020. Aceasta înseamnă că nu doar inegalitățile educaționale din interiorul țărilor nu au fost amplificate de criza Covid-19, ci și diferențele de performanță dintre țări”, notează sursa citată.

Analiza nu include referințe la situația României, țară care a avut un scor slab – de 428 de puncte – la testul de citire din cadrul PISA 2018. Dar aceasta, cu peste 3 luni de școli închise, vacanță de primăvară și mai bine de o lună închise la sfârșitul anului, se încadrează în tiparul propus de calculul OECD.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.