EȘTI AICI:
Revista presei – 11 ianuarie 2023

Revista presei – 11 ianuarie 2023

CoverBCVTM23
Timișorenii, invitați să participe la barometrul despre calitatea vieții în oraș
expressdebanat.ro

Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu primăria lansează o nouă etapă de consultare publică în cadrul proiectului „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”. Proiectul constă în realizarea unei anchete sociologice bazată pe un chestionar, face-to-face și online, la care sunt așteptați să participe peste 1.200 de timișoreni.

Timișorenii cu vârste de peste 18 ani sunt invitați să acceseze acest link și să răspundă la întrebările chestionarului propus de Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT. 50 dintre cei care vor răspunde complet la întrebările sondajului, stabiliți prin tragere la sorți, vor beneficia de vouchere în valoare nominală de 100 lei.

Cercetarea este realizată conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor personale ale celor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, geografie socială și științe ale comunicării de la UVT. Chestionarul este structurat pe analiza celor cinci dimensiuni utilizate în cadrul Eurobarometrului Quality of Life in European Cities, respectiv: satisfacţia cu privire la condiţiile de viaţă din oraş, opinia oamenilor despre oraşul lor, satisfacţia cu privire la problemele de mediu, satisfacţia cu privire la viaţa personală şi cele mai importante trei probleme ale oraşului.

„Este binecunoscut faptul că printre cele mai uzuale forme de participare civică se află și implicarea în aceste consultări publice de tip sondaje de opinie. Oferirea de răspunsuri prin aceste sondaje reprezintă o formă modernă de implicare a cetățenilor în viața comunității. UVT revine, la acest început de an, și le propune timișorenilor să răspundă la întrebările chestionarului din «Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara». Vă adresăm invitația să accesați platforma online deschisă pentru completarea sondajului, răspunsurile fiecărui timișorean având o importanță distinctă pentru configurarea tabloului de ansamblu asupra stării și evoluției vieții în Timișoara.”, a spus rectorul Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Barometrul este realizat de UVT din 2016, anual, și are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală, importante pentru înțelegerea dinamicii sociale din comunitate, pentru a putea orienta politicile publice și pentru a îmbunătăți impactul proiectelor strategice ale orașului.

33466063095539691848444773701295504955343022853574n
La un an de activitate, Asociația Elevilor din Timiș organizează o gală aniversară
tion.ro

Unica organizație non-guvernamentală de elevi din județ, Asociația Elevilor din Timiș, aniversează un an de activitate. Cu acest prilej, va marca momentul la „Gala AETM”.

În urmă cu un an, câțiva elevi energici și creativi s-au hotărât să creeze un cadru deschis destinat elevilor din județul Timiș.

Inițiatorii proiectului Asociația Elevilor din Timiș și-au dorit ca orice elev timișean care își dorește să se implice, care își dorește să facă o schimbare la nivel local sau care se confruntă cu o problemă în școală să aibă un loc în care să se simtă în siguranță și în care să se poată dezvolta.

Comunitatea numără în clipa de față 80 de elevi din toate colțurile județului.

„Deși am pornit de la zero acest proiect, Asociația Elevilor din Timiș a reușit să ofere multe proiecte comunității. Cea mai importantă reușită este faptul că am construit o comunitate unită care crede în implicarea civică. Totodată, am reușit să lansăm proiecte cu un impact imens: Săptămâna Eco în scoli și licee, Inspiration for young people, Linia de urgență AETM și altele. Ne dorim să rămânem și în acest an prezenți în comunitatea timișeană și să formăm o generație de tineri implicați și responsabili”, ne-a declarat Natanael Iriciuc, președintele Asociației Elevilor din Timiș.

Pentru a marca un an de activitate și reușitele unei echipe implicate de elevi timișeni, asociația va organiza „Gala AETM”.

Elevii vă invită în să luați parte la prima gală aniversară. Acest eveniment va avea loc în data de 21 ianuarie, între orele 14:00 și 17:00, la Universitatea de Vest din Timișoara. Cei care își doresc să participe o pot face completând următorul formular: https://forms.gle/rbhpGqfKVn1xGLfd6.

 

Robot Inteligenta Artificiala 0
Emobot, robotul care detectează emoțiile umane
rfi.ro

Emobot este un dispozitiv capabil să analizeze emoțiile umane, unul dintre cele mai recente domenii de aplicare ale inteligenței artificiale (AI), prezentat recent în cadrul CES (Consumer Electronics Show), târgul de tehnologie din Las Vegas.

„Este un termometru emoțional”, explică Antony Perzo, unul din creatorii săi

Emobot seamănă cu un difuzor sau cu o sculptură minimalistă care „monitorizează continuu emoțiile” prin intermediul unei camere video și al microfoanelor, explică tânărul director tehnologic al acestei companii franceze. Poate detecta de exemplu eventualele tulburări psihice la vârstnici, precum depresia sau anxietatea.

Așezat pe o piesă de mobilier, robotul monitorizează expresiile faciale, mișcările persoanei și tonul vocii sale pentru a identifica orice modificări semnificative de comportament și pentru a preveni astfel spitalizările de urgență.

Antony Perzo și ceilalți trei co-fondatori ai Emobot speră să găsească o soluție pentru riscurile asociate cu singurătatea și lipsa de personal medical.

Dispozitivul, deja testat în azilurile de bătrâni dar și la domiciliul pacienților, ar trebui să permită realizarea tratamentelor și terapiilor fără vizita medicului psihiatru.

Algoritmii sunt capabili să „analizeze microexpresiile faciale” care reflectă emoțiile umanecare sunt o oglindă a „stării noastre psihologice și psihiatrice”, detaliază inginerul.

În domeniul sănătății, inteligența artificială este capabilă să colecteze și să analizeze volume mari de date în timp real și a fost folosită de multă vreme pentru a efectua multe diagnostice, de la cancer la analize de urină.

„Ca oameni, pur și simplu nu putem procesa toate informațiile pe care le generăm. Avem nevoie de ajutor”, spuneSteve Koenig, vicepreședinte pentru cercetare la Consumer Technology Association (CTA), care organizează CES.

FotoDumitruAngelescu GeRv
Premierul britanic Rishi Sunak vrea ca toți elevii să studieze matematica până la 18 ani
scoala9.ro

După ce împlinesc 16 ani și intră în penultimul an de liceu, elevii din Marea Britanie își pot alege câteva materii pe care să le aprofundeze. La fel ca adolescenții români axați pe filologie, englezii care se hotărăsc pentru științe umaniste și alte specializări nu mai învață matematică. Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, consideră, însă, că e important ca toți elevii să-și dezvolte competențele matematice de bază până la absolvirea liceului. Prim-ministrul încă nu are un plan concret, scrie BBC, iar el va trebui să țină cont și de vocile critice, care atrag atenția că nu ar exista suficienți profesori pentru această materie.

„Într-o lume în care datele sunt pretutindeni și statisticile stau la baza fiecărui loc de muncă, să-i lăsăm pe copiii noștri fără aceste competențe ar fi dezamăgitor pentru ei”, a spus premierul britanic Rishi Sunak în primul său discurs din 2023, potrivit BBC.

Acesta a mai subliniat că abilitățile matematice – pe care le-a numit „glonț de argint” – i-ar ajuta pe elevi și să aibă mai mare încredere în felul cum își gestionează finanțele. Și să înțeleagă ce înseamnă, de pildă, să semneze un contract de credit ipotecar. Premierul Marii Britanii a amintit că doar jumătate dintre tinerii din țară cu vârste între 16 și 19 ani studiază matematică.

BBC explica în noiembrie că ultimul raport al guvernului britanic arată că nu s-au făcut investiții în instituțiile de învățământ unde sunt înscriși elevii între 16 și 18 ani.

În plus, Asociația liderilor de școli și colegii a declarat pentru postul de televiziune că Regatul Unit se confruntă cu o „lipsă de profesori de matematică” și că planul premierului „nu se poate pune în practică în prezent”.

În 2021, erau aproape 36 mii de profesori de matematică în instituțiile de educație secundară de stat din Anglia. mai scrie publicația engleză, mai puțini decât profesorii de engleză, 39.000, și de științe, 45.000.

Software
Calendarul noii legi a Educației: până la 15 martie trebuie să fie votată de Parlament
g4media.ro

Noua lege a educației propusă de ministrul Ligia Deca trebuie să treacă de votul Parlamentului până la 15 martie, au decis marți liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, potrivit informațiilor G4Media.

Liderii au decis și calendarul noii legi: Până la 1 februarie vor lucra experții – câte 3 de la fiecare partid, până la 15 februarie legea trebuie adoptată de guvern, iar până la 15 martie trebuie să fie votată de parlament.

În ședința de marți a coaliției, liderul UDMR Kelemen Hunor a propus ca legea educației să fie adoptată prin asumarea răspunderii de către guvern, așa cum se întâmplase și în 2011, cu legea Funeriu. Liderii coaliției au convenit însă în cele din urmă că soluția asumării comportă și riscuri, precum depunerea unei moțiuni de cenzură, plus acuzația lipsei de dezbatere, așa că e preferabil un parcurs prin Parlament. Potrivit surselor G4Media, Marcel Ciolacu a spus că soluția asumării răspunderii au putea funcționa doar dacă ar exista ”un filtru” politic anterior, adică grupul de lucru.

Reamintim că precedentul proiect de lege a educației elaborat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu a stârnit un scandal atât în societate, cât și în coaliția de guvernare, iar ministrul a fost nevoit să demisioneze.

Ligia Deca, fost consilier prezidențial, a anunțat la începutul mandatului său că vrea să transpună în noua lege a educației conceptele din proiectul președintelui Klaus Iohannis – România Educată.

Proiectul noii Legi a învățământului superior realizat de Ligia Deca menține portița care le permite rectorilor, prin suspendare, să aibă un număr nelimitat de mandate la conducerea universităților, potrivit proiectului de lege obținut de Edupedu.ro. Concret, o versiune de la începutul acestui an a proiectului de Lege a învățământului superior despre care Edupedu.ro a scris că urmează să fie prezentat astăzi de ministrul Educației, Ligia Deca, în coaliția de guvernare indică o schimbare de la modelul propus în vară, ce a stârnit critici susținute în mediul academic, prin revenirea la regula prezentă în legea în vigoare și astăzi, criticată și ea: rectorii să aibă mandat de patru ani și nu mai mult de “două mandate succesive, complete”.

Eae77c1d 99c1 42f0 99a7 D6b7559b69fe
Capitalele Europene ale Culturii în 2022 au predat ştafeta oraşelor Timişoara, Veszprém şi Elefsina, la Muzeul Acropole din Atena
news.ro

În cadrul unei eveniment care a avut loc la Atena, în Grecia, Capitalele Europene ale Culturii din anul 2022 au predat ştafeta, oficial oraşelor care au fost desemnate pentru acest titlu, în anul 2023, Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia).

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Centrului de Proiecte al Primăriie Timişoara, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene în 2022, au predat oficial prestigiosul titlu oraşelor Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia) – Capitalele Europene ale Culturii în 2023.

”Ceremonia s-a desfăşurat pe 9 ianuarie, la Muzeul Acropole din Atena, sub titlul „O flacără pentru cultură şi un viitor comun” şi a fost marcată de momente artistice şi de discursurile reprezentanţilor fiecărui oraş prezent.

Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara şi Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timişoara la acest eveniment simbolic”, se precizează în comunicat. Atena a fost primul oraş care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 1985, la iniţiativa fostei ministre a culturii, Melina Mercouri, din Grecia, şi a omologului său francez, Jack Lang.

Obiectivul a fost acela de a aduce cetăţenii europeni aproape, prin cultură, istorie şi valori comune. Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2023, iar ceremonia de deschidere este programată să aibă loc în perioada 17-19 februarie a.c.. Atunci vor fi organizate o serie de spectaloe şi evenimente în întreg oraşul.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.