Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Seria conferințelor „La UVT, Cultura e Capitală!” va fi reluată, în 2022, cu un invitat special. Regizorul Andrei Șerban va discuta cu scriitorul Mircea Mihăieș pe o temă cât se poate de generoasă: „Lumea în regie proprie”.
Conferințele „La UVT, Cultura e Capitală!” vor fi reluate luni, 14 februarie, de la ora 11. Regizorul de teatru Andrei Șerban vă propune o temă cu totul aparte: „Lumea în regie proprie”. Conferința este moderată de scriitorul Mircea Mihăieș. Conferința are loc în format fizic, în Aula Magna a UVT.
Andrei Șerban este regizor de teatru și operă și profesor de artă teatrală la mai multe universități americane. Timp de aproape 30 de ani, a fost profesor de artă teatrală la Columbia University School of Arts. Andrei Șerban este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani ai lumii.
„Prima ediție din anul 2022 aduce la Timișoara o personalitate marcantă a scenei internaționale de teatru și operă. Prezența lui Andrei Șerban în Aula Magna UVT este un eveniment deosebit. Conferințele din seria «La UVT, Cultura este Capitală!», precum și alte evenimente similare, care vom începe în acest an, vor transforma Universitatea de Vest în cea mai mare platformă de idei din vestul țării”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Conferința are loc în format fizic, în Aula Magna a UVT. Numărul locurilor este limitat și este necesară rezervarea în prealabil, prin intermediul unui formular care poate fi completat AICI. Conferința va fi transmisă și pe pagina de Facebook a UVT.
Cele mai prestigioase universități din lume se vor întâlni cu elevii și studenții români la “Study abroad fair”, eveniment organizat online de Youni pe 14-15 februarie.
Evenimentul va fi structurat în mai multe sesiuni în cadrul cărora universitățile vor prezenta procesul de admitere, profilul candidatului ideal și, totodată, oferte educaționale, astfel încât participanții să poată compara beneficiile și diferențele dintre mai multe sisteme de învățământ superior.
11 programe de studii în limbi străine, organizate la Universitatea de Vest din Timișoara, se află printre cele peste 300 de părograme prezente pe Youni.
Școala Primară „Politehnica” a Universității Politehnica din București a primit acreditare pentru nivelul preșcolar – grădiniță, pentru anul școlar următor – 2022-2023, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 20 decembrie 2021 și publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2021. Acreditarea este acordată în ciuda hotărârii Consiliului ARACIP din data de 31 august 2021 care a decis neacreditarea instituției respective, pe baza raportului de evaluare care a constatat că nu îndeplinește standardele minimale la 8 indicatori de performanță. Potrivit surselor Edupedu.ro au existat „presiuni uriașe” făcute, din afara și din interiorul Ministerului Educației, asupra Agenției care acreditează școlile și grădinițele pentru a acorda acreditarea Școlii Primare Politehnica.
Ordinul de ministru nr. 5.851 din 20 decembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2021, conferă acreditarea „unității de învățământ particular” Școala Primară Politehnica pentru nivelul preșcolar. În premieră, însă, ordinul de ministru nu se bazează pe o hotărâre a Consiliului ARACIP de acreditare, așa cum au la bază toate ordinele de ministru care acreditează sau autorizează școli.
În acest act normativ este invocată doar o adresă administrativă a Direcției juridice din Ministerul Educației, „nr. 2.780/DGJC din 15.12.2021“, “prin care se solicită inițierea ordinului pentru acordarea acreditării“, după cum se poate vedea în comparația de mai jos, între o grădiniță acreditată pe baza unei hotărâri ARACIP de acreditare și Școala Primară Politehnica, acreditată pe baza unei adrese din minister, după o decizie ARACIP de neacreditare.
Digital Nation este un start-up cu specialiști pasionați de tehnologie și de transformare digitală, înființat în 2013. Organizația a construit programe de digitalizare la nivel național în jurul a doi piloni mari: educație și antreprenoriat. Dintre programele lor, amintim aici Generația Tech, Profesor în Online, IMM Online sau startup-uri precum Gata de Bac și Work Retreat.
Paul Apostol, fondator Digital Nation, mi-a explicat într-un interviu exclusiv cum dezvoltă organizația competențe digitale pentru tineri, cum ajută antreprenorii să se digitalizeze, cum au reușit să obțină un important grant de la Google și care sunt obiectivele pe termen mediu.
Strategia Digital Nation
Organizația a plecat de la misiunea de a accelera digitalizarea într-un mod sănătos, dar și transformațional, la un nivel macro, dezvoltând un model în care merg în orașe mici și medii, construind huburi de tehnologie și formând, la nivel local, între 200 și 400 de tineri pe care îi conectează cu IMM-uri locale sau prin aducerea de oferte de joburi remote de la București în diversele orașe unde au programe.
„Doar la Piatra Neamț formăm astăzi peste 400 de tineri în programare și marketing digital. Acolo nu există o Universitate Politehnica, dar am reușit să aducem companii globale care încep să angajeze de la distanță tineri formați în programul Generația Tech. Altfel spus, transformăm fiecare oraș din România într-un mic București, ca oportunități de formare și de angajare. Asta e strategia noastră de digitalizare macro și începe să prindă un momentum foarte bun cu 5 regiuni în care am implementat deja programul: Neamț, Alba, Bihor, Vrancea, Brașov, și cu următoarele 10 la care lucrăm în 2022.”
Paul Apostol, fondatorul Digital Nation are o poveste interesantă. A lucrat în diverse companii mari, într-o zonă extrem de tehnică, în care construia data centere cu mii de servere și sute de mii de clienți. Prin aceste centre de date trecea o mare parte din ceea ce se întâmpla în internetul din România, cu echipe de intervenție 24/7, lansări de Black Friday cu trafic record care depășeau cele mai mari atacuri informatice, de la generatoare diesel până la primele servicii de cloud construite în România.
„Cândva în proces, am realizat că având experiența aceasta în zona de tehnologie avansată, putem să ne înhămăm la ceva mai mult, ne-a atras mult ideea de a facilita accesul tinerilor la performanța aceasta, de a ajunge la mulți alții care ar putea face de 1000 de ori ceea ce făceam noi într-o echipă de 30 de specialiști. Astfel am ajuns să facem primele programe de mentorat, povestind prin facultățile Bucureștiului aventurile noastre de la 3 noaptea, scufundați în cabluri până la genunchi prin data centere, cu pulsul 130, și propunându-le tinerilor să vină cu noi să ne dezvoltăm împreună.”
Curtea de Apel Suceava a menținut miercuri decizia Tribunalului Suceava care le dădea dreptate Ligii Studenților (LS IAȘI) și acelor studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) care au contestat deciziile instituției de învățământ prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică, examene și în căminele universității de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală. Decizia este definitivă, susține Liga Studenților Iași.
Decizia Curții de Apel Suceava întărește faptul că există o îndoială rezonabilă, vădită, asupra legalității actelor emise de Universitate și întărește opinia juridică pe care Liga Studenților (LS IAȘI) a susținut-o constant, anume că universitățile nu pot condiționa accesul studenților în baza certificatului verde și că hotărârile de guvern privitoare la prelungirea stării de alertă nu au nicio aplicabilitate în acest sens. Mai mult, decizia instanței confirmă inclusiv îndoiala rezonabilă cu privire la legalitatea obligativității de a purta mască în spațiile interioare ale universității, fiind suspendate inclusiv normele prin care a fost impusă această obligație.
Primăria Municipiului Timișoara organizează anul acesta prima campanie de buget participativ a orașului, intitulată „Timișoara decide!”. Scopul este ca propunerile de proiecte ale timișorenilor să fie strânse în luna martie, analizate în detaliu în aprilie-mai, votate în iunie-iulie și apoi transformate în realitate. Odată alese proiectele câștigătoare Municipalitatea va prelua implementarea.
Primăria Timişoara a făcut un apel pentru patru membri externi în comisia care asigură respectarea obiectivelor și principiilor campaniei pentru bugetul participativ, menţionând că acest demers este voluntar, membrii comisiei sau partenerii nefiind remunerați.
Pentru a face parte din comisie s-au înscris şapte persoane, dintre care au fost selectate patru: Andrei Son, reprezentantul asociaţiei “Oamenii din Ciarda Roșie”, Olimpiu Porumb, reprezentantul asociației Alergotura, Nicoleta Iovescu, reprezentanta asociației Grupul de Acțiune Locală Freidorf, și Mihai Adrian Vîlcea, reprezentantul Fundației Județene pentru Tineret Timiș.
Totodată, au fost nominalizați membrii comisiei din partea Primăriei: Steliana Stanciu, director economic, Vasile Olar, şeful Biroului Infrastructură, Anca Lăudatu, şefa Serviciului Sport și Baze Sportive, Daniela Acasandrei, consilier la Serviciul Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape, şi Despina Ungureanu, consilier la Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
Organizațiile care au fost alese ca parteneri în proiect sunt Institutul Intercultural Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș şi Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Timișoara.
Comisia pentru Bugetul Participativ are ca atribuţii:
Calendarul pentru bugetul participativ poate fi urmărit pe noua platformă a Municipiului Timișoara: https://decidem.primariatm.ro/bp.
Economist Intelligence Unit publică Indexul Democrației pentru anul 2021, intitulat „Provocarea China”, care potrivit căruia declinul democraţiei a continuat la nivel global în 2021.
Indexul are la bază cinci categorii: procesul electoral și pluralismul, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică și libertățile civile.
Pe baza scorurilor obținute la o serie de indicatori din cadrul acestor categorii, fiecare țară este apoi clasificată într-unul dintre cele patru tipuri de regim: „democrație deplină”, „democrație deficentă”, „regim hibrid” sau „regim autoritar”.
În 2021, România a ocupat locul 61 din 167 în topul Indexului Democrației. Acest loc a încadrat țara noastră în cel de-al doilea tip de regim: „democrație deficientă”. Scorul obținut de țara noastră a fost 6.43 din 10, fiind și cel mai mic din Uniunea Europeană.
România a înregistrat cel mai pic punctaj la categoria „cultura politcă” – 3.75 din 10 și cel mai mare punctaj la categoria „procesul electoral și pluralism” – 9.17 din 10.
Din 2006 și până în prezent, cel mai mic scor înregistrat de România a fost în 2018, când a obținut punctajul de 6.38.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.