English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 11 aprilie 2022

Revista presei – 11 aprilie 2022

Revista presei – 11 aprilie 2022
Tentația matematicii și informaticii, în competiția elevilor, la UVT
observatordetimis.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), ca în fiecare an, în această perioadă elevii răspund tentației matematicii și informaticii, prin Concursul Facultății de Matematică și Informatică.

Sâmbătă și duminică, 9 si 10 aprilie, va avea loc tradiționalul CONCURS FMI, ediția a șaptea, destinat elevilor de liceu din toată țara, pasionați de matematică și informatică, organizat în variantă online. La ediția din acest an s-au înscris peste 330 de elevi pentru ambele probe, cea de Matematică și cea de Informatică.

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT: Participarea la aceste activități de pregătire intensivă pentru examenul de bacalaureat, în următoarele trei luni, pregătite de UVT, atrag elevi din toată țara. În deschiderea acestei perioade, elevii trăiesc din plin emoțiile competiției de matematică și informatică, care a devenit binecunoscută, CONCURSUL FMI fiind tot mai atractiv pentru liceeni, de la un an la altul. Ne aduce o bucurie în plus și faptul că elevii care vor participa la acest weekend dedicat tentației matematicii și informaticii provin din toate zonele țării, dovedind că impactul acestei competiții a ajuns la nivel național. Le doresc tuturor să fie inspirați și concentrați, să găsească soluțiile cele mai ingenioase.

Revista presei – 11 aprilie 2022
Consiliul Național al Rectorilor cere ca universitățile să acorde titlurile de doctor, în locul Ministerului Educației. Plus: rectorii susțin o lege nouă, separată, “a Învățământului Superior”, pe baza proiectului România Educată
edupedu.ro

Consiliul Rectorilor cere Guvernului ca universitățile din România să fie cele care acordă titlurile și diplomele de doctor, în locul Ministerului Educației. Hotărârea de a solicita oficial mutarea de la Minister la universități a deciziei privind acordarea doctoratelor a fost luată în cadrul reuniunii CNR din acest weekend, potrivit “rezoluției” semnate de președintele interimar al forului, Dan Cașcaval. Amintim că CNR este condus interimar de rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Sorin Cîmpeanu fiind suspendat din această funcție pe durata mandatului de ministru al Educației.

De remarcat că primul punct al deciziei universităților reunite în ședința de sâmbătă, 9 aprilie 2022, a CNR a vizat elaborarea unei noi legi a educației, rectorii precizând că susțin o nouă lege “a Învățământului Superior”, pe baza proiectului România Educată.

REZOLUȚIE CNR – Iași, 9 aprilie 2022

 1. CNR susține elaborarea unei noi Legi a Învățământului Superior, pe baza Proiectului România Educată.
 2. CNR solicită adaptarea în regim de urgență a legislației care să consolideze autonomia financiară a universităților.
 3. CNR solicită modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor/diplomelor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.
 4. CNR solicită eficientizarea activității și componentei comisiilor CNATDCU,  inclusiv prin completare și înlocuirea membrilor care nu își îndeplinesc atribuțiile legate de calitatea de membru CNATDCU, prin stabilirea și respectarea termenelor, prin analiza și clarificarea reglementărilor și procedurilor, prin adaptarea și asigurarea coerenței și predictibilității standardelor minimale CNATDCU.
 5. CNR susține creșterea semnificativă a alocației pentru burse student și a cuantumului burselor sociale, concomitent/coroborat cu stimularea participării/prezenței studenților la activitățile didactice.
 6. CNR susține toate eforturile de integrare a studenților refugiați din Ucraina.
 7. CNR solicită asigurarea complementarității între finanțarea națională a cercetării științifice și finanțarea asigurată din fonduri europene.
Revista presei – 11 aprilie 2022
Cu mic, cu mare, timișorenii au pedalat la prima ediție POLI BIKE CHALLENGE

Peste 300 de timișoreni, un număr record, s-au înscris la startul primei ediții a competiției cicliste a POLI BIKE CHALLENGE, eveniment organizat în data de 9 aprilie 2022 de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Velocitas, Corratec, Tazz și Primăria Timișoara, și înscris în calendarul Federației Române de Ciclism. Competiția a fost organizată în contextul aniversării a 100 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara.

Competiția a avut și un aspect caritabil, sumele colectate fiind direcționate către susținerea a doi sportivi campioni din cadrul clubului Politehnica Timișoara, cu rezultate deosebite în plan sportiv, dar cu o situație financiară precară.

Concursul ciclist, de tip criterium, a fost destinată copiilor, amatorilor și sportivilor profesioniști, fiind desfășurat în patru curse dedicate, după cum urmează:

 • Cursa Copii – destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani. Ei au luat startul împărțiți în 5 categorii diferite și au putut participa cu orice tip de bicicletă;
 • Cursa Open – destinată tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 15 ani. S-a putut participa cu orice bicicletă, exclus cursierele și cele electrice;
 • Cursa Amatori – destinată cicliștilor licențiați sau nelicențiați, singurul tip de bicicletă acceptată fiind cursiera;
 • Cursa Elite – destinată cicliștilor licențiați (profesioniști), singurul tip de bicicletă acceptată fiind cursiera.

Festivitatea de deschidere a fost urmată de un tur festiv, de recunoaștere a circuitului, la care au luat parte toți concurenții, precedați de mașina de Formula Student a UPT Racing Team, care a făcut și o demonstrație cu această ocazie.

Cei mai tineri participanți au fost trei copii cu vârsta de 5 ani, iar cel mai în vârstă, la categoria Open, are vârsta de 70 de ani.

Revista presei – 11 aprilie 2022
O nouă definiție pentru învățământul universitar cu frecvență. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență
hotnews.ro

„Prin ordonanţa de urgenţă se redefineşte forma de învăţământ cu frecvenţă, care până acum era definită prin interacţiunea, subliniez, nemijlocită, în spaţiul universitar, între profesor şi studenţi. Acum sunt permise o serie de activităţi online, în limbaj obişnuit, în limbaj juridic - activităţi susţinute prin mijloace informatice, electronice, şi de comunicare specifice -, într-o proporţie care va fi diferită funcţie de domeniul de studiu, proporţia orelor de curs pe care le poţi susţine fără prezenţă fizică diferă de la domeniul medical, la domeniul ingineresc, la domeniul socio-umanelor sau domeniul artelor”, a declarat vineri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Conform ministrului Educaţiei, separat, ARACIS va analiza fiecare domeniu în parte şi va spune care este procentul admis pentru aceste activităţi.

„Va exista şi o abordare separată, în funcţie de nivelul de studii. În speţă, licenţă, master, doctorat. Toate aceste activităţi vor fi admise în definiţia formei de învăţământ cu frecvenţă, singura formă de învăţământ finanţată de guvern. De la momentul intrării în vigoare a acestei Ordonanţe de Urgenţă, ARACIS va avea la dispoziţie 90 de zile pentru elaborarea acestui plan diferenţiat funcţie de domeniul de studii, nivelul de studii, şi de forma de învăţământ”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Universităţile ar trebui să ia la cunoştinţă de astfel de modificări ale standardelor de calitate şi să le aplice din anul universitar 2022-2023.

Revista presei – 11 aprilie 2022
Mărirea, de la 3 la 4 ani, a perioadei studiilor de la facultăţile din domeniul artelor spectacolului
edumanager.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că se va mări de la 3 la 4 ani perioada studiilor de la facultăţile din domeniul artelor spectacolului.

Ministrul a declarat jurnaliştilor că decizia de a mări perioada studiilor a fost luată în urma solicitării primite din partea consorţiului universităţilor de arte din ţară.

Cred că la Iaşi a fost înfiinţată sau promovată ideea unui consorţiu al universităţilor de arte, consorţiu care a solicitat extinderea perioadei de studiu în domeniul artelor spectacolului de la 3 la 4 ani, pe de o parte, din nevoia la alinierea la practici internaţionale, pe de altă parte, la nevoia la raportare la realităţi întrucât este un domeniu care necesită o perioadă mai lungă de formare„, a spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, decizia este unul dintre punctele unei Ordonanţe de Urgenţă care urmează să fie publicată în scurt timp.

„Ordonanţa de Urgenţă în mod normal are un traseu de câteva săptămâni până când se publică în Monitorul Oficial. Deci, va putea fi susţinută admiterea încă din această toamnă pentru o astfel de organizare”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei şi secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Tudor Prisecaru, se află la Iaşi pentru a lua parte la Conferinţa Naţională a Rectorilor.

Revista presei – 11 aprilie 2022
CULTURA, LA ZI - Untold pune la dispoziție 5000 de locuri de cazare în Cluj
culturaladuba.ro

Festivalul Untold anunță că fanii care nu au reușit încă să-și rezerve un loc de cazare, o pot face direct de pe site-ul UNTOLD, la secțiunea Accommodation. Peste 5.000 de locuri de cazare, dintre care și în căminele studențești din Cluj-Napoca, sunt disponibile.

LOCURI ÎN CĂMINELE STUDENȚEȘTI

În Campusul Untold, fanii vor avea posibilitatea să se cazeze în camere cu 3 sau cu 4 paturi în căminele Universității Tehnice (UTCN 4) și ale Universității Babeș – Bolyai (UBB- Economica II). Camerele de cămin vor avea pază pe tot parcursul șederii și recepție non-stop. Opțiunile disponibile sunt:

 • Camere Confort (Cămin UTCN) – 2547 RON (taxe incluse) / 4 nopți – baie proprie, 4 persoane în cameră
 • Camere Confort (Cămin UBB ) – 2638 RON (taxe incluse) / 4 nopți – baie proprie, 3 persoane în cameră

Festivalul UNTOLD, ediția 2022, va avea loc în perioada 4-7 august, la Cluj-Napoca.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.