EȘTI AICI:
Revista presei – 10 octombrie 2022

Revista presei – 10 octombrie 2022

UAIC Iasi 1 (1)
Alianţa de universităţi europene European Campus of City-Universities EC2U se va reuni la Iaşi
edumanager.ro

Alianţa de universităţi europene European Campus of City-Universities EC2U se va reuni la Iaşi, în perioada 11-13 octombrie, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului EC2U, ce va fi organizat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

Potrivit reprezentanţilor UAIC, la eveniment vor fi prezenţi peste 200 de membri ai comunităţilor celor şapte universităţi EC2U, studenţi, personal academic, cetăţeni, parteneri ai alianţei EC2U şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

„Forumul EC2U îşi propune dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre comunităţile celor 7 universităţi, dar şi a celor 7 oraşe europene membre ale alianţei. Activităţile organizate pe parcursul celor 3 zile sunt dintre cele mai variate, acestea fiind adresate deopotrivă studenţilor, cetăţenilor, partenerilor şi personalului academic din cadrul alianţei EC2U. Printre acestea se numără: masa rotundă privind învăţământul superior, sesiunea comună a Institutelor Virtuale EC2U, rezultatele săptămânii antreprenoriale EC2U, sesiunea Vocea Studenţilor, târgul de mobilităţi EC2U. De asemenea, evenimentul va aduce în prim-plan tema mobilităţilor internaţionale şi va dezbate modalităţile prin care acestea pot fi regândite astfel încât impactul deplasărilor asupra mediului înconjurător să fie cât mai redus”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Cel de-al cincilea Forum EC2U se va desfăşura în format hibrid, sesiunile publice putând fi urmărite în direct pe canalul de YouTube al alianţei EC2U. Evenimentul este deschis şi cetăţenilor oraşului Iaşi care pot participa la şedinţele publice. Prin aceasta se are în vedere crearea unei comunităţi cât mai unite şi identificarea unor soluţii colaborative care să răspundă cât mai bine nevoilor din societatea actuală.

Universitatea Din Pitesti E1665132065208
Universitatea Politehnica din București – în discuții pentru preluarea Universității din Pitești
edupedu.ro

Universitatea Politehnica din București (UPB) poartă discuții pentru o preluare a Universității din Pitești, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Contactat, vineri, dimineață, pe această temă, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a confirmat discuțiile, precizând că nu poate oferi alte detalii, având în vedere stadiul actual al acestora. El a afirmat, însă, că universitatea pe care o conduce are contacte, pentru posibile preluări, cu mai multe instituții de învățământ superior.

Spre deosebire de Universitatea Politehnica din București, care are profil tehnic, Universitatea din Pitești este o instituție de învățământ superior cu profil generalist, având deopotrivă facultăți tehnice și cu profil socio-uman. Mai precis, potrivit datelor de pe propriul site, ea include în prezent: Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare, Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Facultatea de Științe Economice și Drept, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte.

Instituția este condusă de rectorul Dumitru Chirleșan. La începutul actualului an universitar, acesta era citat de Ziarul Argeșul cu măsurile de economisire pe care le intenționa în contextul crizei din energie, inclusiv eventuala trecere în online: “Vom căuta să fim cât mai economi posibil. Vor fi cursuri numai pe lumina zilei, intrare în online cât permite legea, în lunile cele mai friguroase. Avem o estimare cum că acestea sunt februarie și martie. Tragem tare, cât putem, cu prezență fizică și când vedem că ne îndoaie facturile intrăm în online. Ne restrângem complet pe două corpuri mari de învățământ: Târgu din Vale și Doja”.

Uab Anaf
Studenții de la Universitatea din Alba Iulia vor putea face practică la Finanțe
alba24.ro

ANAF și Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au semnat vineri un protocol prin care studenții vor putea face practică în cadrul Fiscului.

Cu acest prilej, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, și alți reprezentanți ai instituției, s-au aflat la Alba Iulia.

”Vizita șefului ANAF a avut o dublă adresabilitate, pe de o parte s-a urmărit întărirea unui culoar de cooperare educațională la nivel universitar, prin semnarea unui protocol cu Universitatea 1 Decembrie 1918, iar pe de altă parte prezența acestuia a fost o bună oportunitate pentru a intra în dialog și cu reprezentanții mediului de afaceri din județul Alba”, a anunțat PNL Alba.

Practică pentru studenții de la Alba Iulia, la Finanțe.

Prin protocolul semnat cu universitatea din Alba Iulia s-a oficializat posibilitatea ca studenții interesați să desfășoare practica în cadrul fiscului acumulând experiență direct, potrivit sursei citate.

Recesiune
ECONOMIE - Analiză: Taxele pe proprietate din România, față de media UE
cursdeguvernmare.ro

Taxele pe proprietate din România generează venituri de circa trei ori ori mici decât media economiilor OCDE și aproape la jumătate față de media UE, reiese dintr-o analiză a Fondului Monetar Internațional (FMI) pe acest subiect.

Parlamentarii coaliției de guvernare au depus miercuri un amendament la proiectul de lege a aprobare a OUG care schimba modul de impozitare a proprietăților prin care acest este amânat.
Guvernul agrease un nou mod de calcul al impozitelor locale, pe baza grilelor notariale – care să țină cont și de materialele de construcție și de poziționarea imobilului, însă autoritățile locale au avertizat că noul sistem nu poate fi implementat în timp util.

Cum acesta ar fi dus la o creștere a veniturilor autorităților locale din taxele pe proprietate (pentru 2023 fiind estimată o creștere de 2,8 miliarde de lei), parlamentarii puterii au introdus și o prevedere ce presupune majorarea bazei impozabile cu 50%.

 

Invatamant Dual Universitar
Studenții ar trebui să se întâlnească cu cercetători din domeniu, spune Răzvan Florian, cercetător în inteligență artificială
edupedu.ro

Cercetător în inteligență artificială, Răzvan Florian scrie pe pagina sa de Facebook că studenții ar trebui să se întâlnească cu cercetători importanți din domeniu. El povestește că, atunci când a studiat la Paris, “aveam periodic întâlniri cu cercetători importanți din domeniu sau făceam vizite la laboratoare interesante cum ar fi centrul de la muzeul Louvre de analize fizico-chimice și recondiționări ale operelor de artă sau un reactor nuclear experimental. Astfel de momente au fost foarte importante pentru a-mi reaprinde motivația pentru știință și cercetare”, povestește Răzvan Florian.

  • Răzvan Florian este cercetător în inteligență artificială cu studii și stagii de cercetare în Franța, SUA și Japonia, în prezent, conduce Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca pe care l-a și fondat.
  • Scriitorul Radu Vancu a prezentat o idee similară: Prezența scriitorilor contemporani la orele de curs ar putea schimba multe – Interviu pentru Culturaladuba.ro

Cercetător în inteligență artificială, Răzvan Florian propune într-o postare pe pagina sa de Facebook ca studenții să aibă întâlniri cu oameni importanți din domeniu, cercetători contemporani. El își amintește de o întâlnire pe care a avut-o cu Alain Aspect, care săptămâna aceasta a luat premiul Nobel pentru Fizică.

 

Student 849822 640
Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume
stirileprotv.ro

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Dar estonienii au ajuns aici după o muncă de trei decenii, în care sistemul de învățământ s-a transformat odată cu societatea. Iar școala estoniană este acum digitalizată și pregătește copii care știu unde să caute informația și cum să o utilizeze în folosul lor.

Dar estonienii au ajuns aici după o muncă de trei decenii, în care sistemul de învățământ s-a transformat odată cu societatea. Iar școala estoniană este acum digitalizată și pregătește copii care știu unde să caute informația și cum să o utilizeze în folosul lor.

Am fost într-o școală generală din capitala Tallinn, la o lecție obișnuită de geografie. Cu ajutorul realității virtuale, copiii descoperă locuri extraordinare de pe glob. În timp ce în altă clasă elevii de a IV-a fac exerciții la matematică pe laptopuri.

Iar asta se întâmplă nu de ieri de azi, ci de mai bine de 20 de ani. Încă din 1994, toate școlile din Estonia au fost dotate cu calculatoare și au fost conectate la internet. Oficialii au pus la punct o strategie pe termen lung prin care să pregătească toți copiii pentru societatea digitală. La noi, încă mai avem școli fără calculatoare sau internet.

Toomas Adson, departamentul managementulul tehnologiei educației: "Noi credem în educație. Este, într-un fel, a doua noastră religie. Întotdeauna scopul a fost cum să îmbunătățim procesul de învățare, să construim un elev autodidact sau un individ care să fie conștient de ce vrea să obțină și să știe să obțină ceea ce își dorește".

Profit Economie Judet Vab
Aproape una din trei universități publice a anunțat și cursuri online la master și doctorat, iar 15% pentru licență. Asta atrage nemulțumirea reprezentanților studenților ANOSR, care sperau la „o schimbare de paradigmă, constând în flexibilizarea învățământului superior”
edupedu.ro

„Doar 30% dintre universitățile de stat au anunțat în mod public integrarea unei componente de activitate în regim online pentru ciclurile de masterat și doctorat, în timp ce pentru programele de licență doar circa 15% din 53 de universități permit desfășurarea activității didactice în format mixt”, au transmis studenții de la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

  • Amintim că standardele pentru predarea online în universități au fost aprobate în luna august de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). La ciclul de licență, până la 50% din cursuri și 25% din activitățile practice pot fi online, după cum a declarat atunci Mădălin Bunoiu, ARACIS.
  • Pe 26 mai, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care legalizează cursurile online în universități, începând cu acest an universitar 2022-2023.

În poziția ANOSR nu este pusă problema calității programelor de studii pe care studenții urmează să le facă online sau hibrid, ci doar a formei acestora, a lipsei de informare pentru studenții unora dintre instituții și a necesității de consultare în luarea deciziilor.

Datele organizației au venit după parcurgerea hotărârilor senatelor universitare, adoptate

Ilija Baschet 700x360
Echipa de baschet a Timişoarei continuă seria succeselor
debanat.ro

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara a învins Laguna București, cu 83-76, în deplasare, într-un meci din Liga Națională, etapa a doua. Este a şasea victorie în 6 partide pe trei fronturi diferite, Cupă, Campionat, Europa.

Echipa bănăţeană a condus în cele mai multe momente partida disputată în Arena de Baschet, dar gazdele au avut o revenire și au început în avantaj ultimele zece minute, 60-57, după ce şi-au adjudecat sfertul 3 la 10 puncte. Apoi, însă, apoi alb-violeții au revenit în control și au obținut al șaselea succes, din șase partide jucate în acest sezon.

Ilija Nikola Djokovic a fost cel mai important marcator al învingătorilor, cu 16 puncte, la care a adăugat 5 pase decisive, 3 recuperări și 3 intercepții, iar Nikola Gajic a terminat în double-double, 15 puncte, 10 recuperări, cu un bonus de 4 pase decisive.

Miercuri, echipa bănăţeană va evolua acasă în Alde Adria Cup, iar la sfârşitul săptămânii, tot pe teren propriu, în campionat.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.