EȘTI AICI:
Revista presei – 10 noiembrie 2021

Revista presei – 10 noiembrie 2021

Uvt18nov 640x400
"e-Support services for career and vocational counseling of youth entering to the labor market", IPA RORS 406, proiect de cooperare transfrontalieră România - Serbia, la UVT
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, în calitate de Partener Lider (Partenerul 1), alături de: Partenerul 2: Ĺ kolski Centar "Nikola Tesla", Vârşeţ, Serbia, Partenerul 3: Gimnazija "Borislav Petrov Braca", Vârşeţ, Serbia şi Partenerul 4: Colegiul Naţional Bănăţean, Timişoara au implementat, începând cu data de 3.04.2021 un proiect de cooperare transfrontalieră sub prioritatea: "PA 1 Promovarea ocupării forţei de muncă şi servicii pentru o creştere favorabilă incluziunii (PA 1 Employment promotion and services for an inclusive growth).

Obiectivul specific al proiectului este: ocuparea forţei de muncă şi mobilitatea forţei de muncă (Employment and labour mobility) şi se doreşte a fi atins pe durata celor 12 luni de implementare a proiectului. Valoarea totală a proiectului este: 391 739.25, din care contribuţie publică: 58 760.90 şi fonduri IPA: 332 978.35.

În ceea ce priveşte rezultatele obţinute, la încheierea a 7 luni de implementare, prin acest proiect au fost realizate:
un ghid de consiliere pentru cadrele didactice (suport ce sprijină profesorii claselor de liceu în orientarea în carieră şi orientarea vocaţională a elevilor); un curs de formare deschisă realizat cu 40 de cadre didactice (20 de profesori români şi 20 de profesori sârbi) în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara pentru a le oferi pregătirea minimă necesară de a realiza activităţi vocaţionale cu elevii.

Totodată a fost stabilit un grup ţintă format din 400 de elevi (200 de elevi români şi 200 de elevi sârbi) care beneficiază de la începutul lunii octombrie, 2021 de activităţi concrete de consiliere şi orientare în vederea integrării pe piaţa muncii şi luării unei decizii privind cariera.

În momentul de faţă, în luna octombrie, 2021, în fiecare din cele 3 licee partenere (două licee din Serbia şi un liceu din Timişoara) se desfăşoară activităţi de autocunoaştere pentru elevii de liceu. Aceste activităţi sunt realizate de către cei 40 de profesori şi vizează exerciţii, fişe, chestionare, aplicaţii cu scopul autocunoaşterii şi descoperirii celor mai importante aspecte personale şi profesionale, cu scopul orientării vocaţionale şi în carieră.

Christina Verchere CEO OMV Petrom
UVT îi ajută pe tineri să aibă o carieră de succes. Beyond Generations – Learning from experience
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a găzduit prima ediție din toamna lui 2021 a proiectul educațional public „Beyond Generations – Learning from experience”, ce se adresează tinerilor cu inițiativă din România.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a deschis seria de toamnă a conferințelor „Beyond Generations – Learning from experience” la Universitatea de Vest din Timișoara.

Proiectul facilitează cunoașterea directă a unor manageri și lideri de top, din ale căror povești și cariere studenții pot să se inspire și să își aleagă modele de urmat. Prima ediție din această toamnă ce cuprinde conferințe organizate sub formă de webinarii live a avut-o ca invitat pe doamna Christina Verchere, CEO  OMV Petrom, în cadrul unui eveniment produs cu sprijinul Gaz de România. Participanții au putut afla amănunte despre cariera de succes a uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT se află în avanpostul educației antreprenoriale promovate în universitățile din România, fapt confirmat și de cunoscutul studiu elaborat sub egida OECD și a Comisiei Europene, realizat de HEInnovate sub titlul “Supporting Entrepreneurship and Innovation in Higher Education in Romania”. Ne bucurăm că mulți dintre managerii de top din companiile cunoscute ale țării se află alături de studenții UVT, împărtășindu-le din experiențele lor, așa cum se întâmplă și în cadrul seriei de webinarii „Beyond Generations – Learning from experience”, un proiect educațional public relevant pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale a tinerilor”.

Thumbnail 2 13
Fostul rector al UPT, prof. Ioan Carțiș, sărbătorit de colegi la venerabila vârstă de 85 de ani
ziuadevest.ro

În spiritul tradiției de a-și cinsti marii profesori pe care îi are, Universitatea Politehnica Timișoara l-a sărbătorit luni, 8 noiembrie 2021, la Biblioteca UPT, pe prof. emerit dr.ing. Ioan-Gheorghe Carțiș, DHC.

El a fost rector al instituției în perioada 1996-2004, una dintre personalitățile proeminente ale învățământului superior timișorean, la împlinirea vârstei de 85 de ani. Conducerea actuală a UPT a dorit să-și exprime, astfel, aleasa prețuire și profunda apreciere pentru dăruirea cu care, în calitate de profesor, prorector și rector, domnul Ioan-Gheorghe Carțiș s-a dedicat activității științifice, didactice, manageriale și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara. De numele său se leagă ascensiunea Universității Politehnica în anii dificili de după decembrie 1989 și păstrarea acestei instituții în topul universităților din țară și nu numai, extinderea colaborării internaționale, deschiderea către mediul socio-economic și, nu în ultimul rând susținerea acordată sportului timișorean atât în vremurile bune, dar mai ales în cele de răscruce.

Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, cu o prezență fizică redusă, dar cu o audiență largă în mediul online, fiind transmis live pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara.

În deschiderea evenimentului, moderat de prof.dr.ing. Ivan Bogdanov, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a evocat personalitatea profesorului, rectorului și omului de sport Ioan Carțiș, în mandatul căruia au fost puse bazele multora dintre coordonatele actuale ale UPT, prin prisma experienței personale în relația cu sărbătoritul.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, a rememorat modul în care l-a cunoscut pe Omul și Rectorul Ioan Carțiș, într-o perioadă dificilă, care a reprezentat începutul marilor transformări din UPT.

Euronews Romania 640x400 1
Euronews România, post operat în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, a obținut licența de emisie
edupedu.ro

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, marți, licența de emisie pentru postul Euronews România, post operat de Euronews în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, anunță instituția de învățământ superior într-un comunicat de presă.

Postul este lansat după ce, în ianuarie, UPB și Euronews World au anunțat lansarea parteneriatului, postul local fiind primul proiect de acest tip lansa de Euronews în UE, după alte câteva lansate în afara Uniunii (Georgia, Albania și Serbia). Ce spunea atunci Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii, despre implicarea în acest proiect?

”E timpul ca la 30 de ani de la Revoluție să avem un canal de știri care să reflecte realitatea europeană și tendințele din UE, valorile democratice și europene. Respect toate televiziunile de știri existente, dar cred că este loc pentru un post independent, racordat la valorile etice ale Euronews”

Potrivit comunicatului de acum, redactorul-șef Euronews România, Andra Miron Diaconescu, și directorul editorial al Euronews World, Peter Barabas, au insistat pe respectarea standardelor profesionale și pe faptul că va fi oferit un “conținut unitar, educațional”.

Euronews România va fi un canal național de știri care va produce știri și actualități locale, naționale, regionale și internaționale în limba română. Televiziunea Euronews România va avea 200 de angajaţi.

Familiilecarepleca
Doar 36% dintre copii spun că au primit informaţie relevantă despre vaccin, la şcoală - sondaj Salvați Copiii și Consiliul Național al Elevilor
hotnews.ro

Doar 36% dintre elevi afirmă că au primit informaţie relevantă despre vaccin, la şcoală, arată o anchetă online realizată de Salvați Copiii România și Consiliul Național al Elevilor.

Sondajul, derulat on-line pe un eşantion de 21.581 de elevi, în perioada 15 - 25 octombrie 2021, mai arată că:

  • Aproape jumătate dintre elevi spun că, de la începutul anului şcolar, cursurile au fost suspendate la nivelul clasei lor, din cauza îmbolnăvirii unui coleg, înainte ca Ministerul Educaţiei să ia decizia unei vacanţe forţate pentru toate unităţile publice de învăţământ. Procentul celor care au experimentat suspendarea cursurilor din cauza îmbolnăvirii unui profesor este mult mai mic (6%).
  • 86% dintre elevi spun că au fost informaţi despre metodele de prevenire a infectării cu SARS-CoV2 şi au înţeles informaţiile primite.
  • Informarea cu privire la vaccinare s-a făcut într-o măsură sensibil mai mică - doar 36% admit că au primit informaţie relevantă.
  • Dintre materialele destinate prevenirii transmiterii bolii, dezinfectantul este cel mai răspândit, urmat de măşti şi teste.
  • Pentru 30% din elevii cuprinşi în eşantion, existenţa sau inexistenţa testelor în şcoli rămâne un mister. Dintre cei cu colegi infectaţi, doar 23% au fost testaţi în şcoală, în timp ce 37% spun că, deşi testele există, nu au solicitat testarea.
  • În opinia elevilor, profesorii respectă mai mult măsurile de siguranţă (32,6% indică o măsură egală, iar 63,5% dintre respondenţi spun că adulţii sunt mai disciplinaţi);
  • În ceea ce priveşte sentimentul de siguranţă în şcoală, peste jumătate dintre elevi (55% la nivelul întregului eşantion şi aproape 52% dintre cei cu colegi afectaţi) au indicat scoruri mari (4 şi 5). Procentul este mult mai mare decât al celor care afirmă că elevii respectă măsurile de siguranţă (35,5).

Sondajul a fost prezentat în cadrul unei dezbateri online organizată marți de Salvați Copiii.

Profesori Discutand In Clasa 820x547
Mulți profesori din România se simt singuri și doar o treime se declară într-o etapă de “prosperitate” / Ce efect are munca asupra sănătății lor mintale? – Studiu despre starea de bine a cadrelor didactice
edupedu.ro

Doar unul din trei cadre didactice din învățământul preuniversitar declară că sunt într-o etapă de “prosperitate”, iar două treimi apreciază că au un nivel moderat de sănătate mintală, potrivit unui studiu realizat în prima parte a anului, pe un eșantion de câteva mii de profesori, studiu dat acum publicității. Același raport include o analiză calitativă, în care 80% dintre intervievați afirmă că munca lor nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății lor mintale sau a stării de bine.

Studiul a fost realizat în martie-mai 2021, în cadrul unui proiect susținut de Transylvania College Foundation, împreună cu Gilda Scarfe, psiholog și în parteneriat cu Merito, SuperTeach, Romanian Business Leaders și Clusterul pentru Educație C-Edu. La studiu au participat 5.227 de cadre didactice cu vârste între 20-55 de ani, din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, marea majoritate femei. 31% dintre respondenți provin din mediul rural.

Circa o treime (32,5%) dintre participanți afirmă că sunt în stadiul de prosperitate. Puțini (5,6%) apreciază că stagnează. 61,9% declară că au un nivel moderat de sănătate mentală.

Deși majoritatea se declară satisfăcuți cu munca lor, aproximativ unul din trei (36%) a spus că se simte singur. Majoritatea (68,7%) afirmă că au simțit emoții pozitive (bucurie, fericire), dar doar două treimi dintre aceștia au spus că trăiseră asemenea emoții în ultimele două săptămâni.

Documents 3816835 1280
Instituțiile statului nu vor mai putea solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat
profit.ro

Începând cu 1 ianuarie 2022, instituțiilor publice li se interzice să mai solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului, potrivit unui proiect de lege promulgat astăzi de șeful statului.

Proiectul a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, luna trecută.  De ce este important: În 2016, cu o denumire rezultată în urma unui interviu Profit.ro, "Comisia de tăiat hârtii", Guvernul a decis ca fiecare instituție publică și organ de specialitate al administrației publice centrale să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent.

Proiectul legislativ, inițiat de liberali, adoptat de Parlament și promulgat acum de președintele Iohannis, duce mai departe această măsură, prevăzând că: ”Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”. Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

6461413bicicleta
Prima hartă de cicloturism a Timișului. 15 trasee care unesc lacuri, păduri, sate și orașe
tion.ro

Turismul verde prinde tot mai mult contur. În Timiș s-a realizat prima hartă de cicloturism, „un material de start ce poate oferi iubitorilor de natură și mișcare destinații exacte”. Puteți parcurge 15 trasee, de la pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia, EuroVelo 13, Eco Timiș, la trasee care unesc lacuri și păduri, sate și orașe, cetăți și mănăstiri.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, Consiliul Județean Timiș și reprezentanții cluburilor de cicloturism Velocitas, Gratzu Sport și Liman Bike Race au colaborat pentru a realizat prima hartă de cicloturism a județului Timiș.

„Am dorit să folosim experiența lor în promovarea celor mai frumoase și folosite trasee de cicloturism din județ, să le punem în valoare munca și să le potențăm activitatea. În contextul actual – legat de pandemie și începutul unor vremuri în care turismul verde prinde tot mai mult contur în Europa – Harta de cicloturism a județului Timiș reprezintă doar un material de start ce poate oferi iubitorilor de natură și mișcare destinații exacte, rute descrise coerent și, mai ales, posibilitatea de a beneficia de ghidajul cluburilor partenere. Harta cu cele 15 trasee disponibile și în format digital pe aplicația Discover Timiș va fi îmbunătățită și actualizată permanent în următorii ani, în contextul în care Consiliul Județean Timiș lucrează deja și pregătește o strategie de dezvoltare a rutelor de cicloturism în județ și parte dintre traseele menționate mai sus se află în proiectele și planul unor proiecte de dezvoltare turistică actuale”, a spus Delia Barbu, director executiv APDT Timiș.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.