EȘTI AICI:
Revista presei – 10 mai 2022

Revista presei – 10 mai 2022

Youngfamousorchestra
O universitate și o orchestră din Cluj combină muzica cu psihologia într-un spectacol, învață oamenii ”să fie mai capabili de autoreglare psihologică”
actualdecluj.ro

O universitate și o orchestră din Cluj combină muzica cu psihologia într-un spectacol organizat la Auditorium Maximum.

E vorba de universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, al cărei rector, psihologul Daniel David, este protagonist în acest spectacol, alături de dirijorul Young Famous Orchestra, Vlad Agachi. Spectacolul ”Simfonia Iubirii” este, susține universitatea, ”un dialog eveniment, atât cultural-muzical, cât și științific-educativ”, și e programat marți 17 mai, seara la ora 19. ”Colaborarea cu Young Famous Orchestra și cu dirijorul Vlad Agachi este deja la a patra ediție.

Scopul inovativ a rămas același: să transmitem, prin intermediul muzicii de calitate, educație psihologică, pentru a-i ajuta pe oameni să fie mai capabili de autoreglare psihologică, acum autoreglare emoțională”, arată David. ”Fiecare principiu psihologic va fi ilustrat cu operă muzicală de calitate, evenimentul fiind așadar atât unul științific-educativ, cât și unul cultural-muzical. Mai mult, evenimentul implică și o cercetare științifică în condiții ecologice: din edițiile anterioare am publicat deja un studiu interesant, iar acest spectacol va avea la rândul său o componentă de cercetare”.

Autorii și operele incluse în spectacol sunt: L. W. Beethoven (Oda Bucuriei și Simfonia a V-a, Mișcarea I); J. Strauss (Morgen); W. A. Mozart (Uvertura la opera Flautul fermecat); E. Morricone (Gabriel’s Oboe, din filmul The Mission); A. Marquez (Danzon nr. 2); I. Stravinsky (Suită din baletul Pasărea de foc (1919)); P. Mascagni (Intermezzo din opera Cavalleria Rusticană); L. Bernstein (Mambo din West Side Story).

646x404 (49)
Posiblilitatea de a asigura masă gratuită și cazare pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, acordată și primăriilor, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial
edupedu.ro

Primăriile pot asigura cheltuielile pentru cazarea și masa elevilor din învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. Concret, a fost modificat alineatul (8¹) al articolului 12 din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Cheltuilele pentru cazare pot fi asigurate și din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, prin hotărâri ale autorităților.

Alineatul (8¹) al articolului 12 din Legea educației naționale nr. 1/2011 are următorul cuprins.

„(8¹) Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani, precum și elevii din învățământul dual pot beneficia de masă gratuită în cantinele școlare sau prin servicii de catering și cazare gratuită în internatele școlare. Cheltuielile pentru cazarea și masa acestora se pot asigura, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație, și din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale acestora.”

Iată forma inițială a articolului de lege: „Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene, prin decizii proprii.”

Banner Digital Technologii 202
Conferința – Tehnologii Digitale pentru Inginerie Industrială 2022 – va avea loc la UPB
upb.ro

In data de 27 mai 2022, Universitatea POLITEHNICA din București va găzdui evenimentul – Tehnologii digitale pentru inginerie Industrială 2022, organizat în parteneriat cu ASPAPLAST, ACAROM si APDCR.

Vor fi dezbătute probleme legate de cele mai performante tehnologii digitale și cum sunt implementate acestea cu succes în toate etapele de dezvoltare de produs – cercetare, proiectare, simulare și testare.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu de a dezvolta o comunitate importantă de formare și socializare pentru companii, institute de cercetare și universități, pentru a facilita accesul către implementarea tehnologiilor digitale elemente fundamentale ale industriei competitive.

Claudiu Vlad 1 770x540
Povestea școlii din comuna Apateu: total digitalizată cu bani europeni, elevii au fișe personale de progres, profesorii folosesc metode de predare kinestezice
spotmedia.ro

Claudiu Vlad este directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popovici” din comuna Apateu, județul Arad. Este profesor de istorie de 25 de ani, iar din 1998 este și director. În toată această perioadă s-a implicat în atragerea de fonduri private, europene și naționale pentru a dezvolta școala și sistemul educațional pentru elevii care îi trec pragul.

Pentru elevi este foarte important mediul în care învață și felul în care profesorul interacționează cu aceștia, consideră Claudiu Vlad, profesor de istorie și director al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popovici” din comuna Apateu, județul Arad.

„Pentru mine, învățarea și relaționarea cu elevii reprezintă un scop în sine. Spațiul școlii, elevii, colegii, sunt lucrurile care mă fac să mă simt în elementul meu. De asemenea, faptul că am interacționat cu atâtea generații de elevi de-a lungul timpului și i-am văzut desăvârșindu-se atât pe plan educațional, cât și vocațional, m-a motivat să încerc să le ofer generațiilor următoare condiții moderne de învățare”, povestește Claudiu Vlad pentru spotmedia.ro.
Acesta a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din București în 1996. Și-a început cariera didactică în același an în Berechiu, un sat care aparține de Apateu, comuna în care este profesor și director. Astfel, din 1996, Claudiu Vlad este profesor, iar din 1998 este director - inițial la Berechiu, iar din 2006 la Apateu, o comună care se află la doar 15 kilometri de satul în care s-a născut.

„Procesul de predare-învățare ar trebui să fie cât mai dinamic, toți elevii, indiferent de nivel, să fie implicați zilnic în activități educaționale, să fie utilizate metode activ-participative și mijloace digitale de învățare, să se pună accentul în primul rând pe dobândirea de competențe, iar evaluarea să fie anunțată și efectuată la finalul unităților de învățare. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, este necesar ca sălile de clasă să fie dotate cu echipamente educaționale adecvate secolului în care trăim, iar profesorii să urmeze cursuri de formare în care să învețe să utilizeze mijloacele și aplicațiile digitale”, explică Claudiu Vlad.

Presed1
Emmanuel Macron lansează ideea unei «comunități politice europene», complementare UE
rfi.ro

Organizată cu ocazia zilei Europei, ceremonia de la Parlamentul din Strasbourg a fost una aparte anul acesta, pe fondul invaziei rusești a Ucrainei și a defilării militare derulate în Piața Roșie din Moscova, unde Vladimir Putin și-a susținut discursul.

Pentru Emmanuel Macron, această zi de 9 mai a avut două fețe. La Moscova, spune Macron, “exista o demonstrație de forță, de intimidare și un discurs războinic”. La Strasbourg, “existau europeni, parlamentari naționali și europeni, ce se gândeau la viitor”. În plus, a spus el, "nu suntem în război împotriva Rusiei. Lucrăm pentru menținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pentru ca pacea să revină pe continentul nostru. Doar Ucraina poate stabili condițiile de negociere cu Rusia. Datoria noastră este să îi fim alături pentru a obține o încetare a focului și pentru a construí pacea. Iar apoi, vom fi acolo, pentru a reconstruí Ucraina".

Emmanuel Macron numai ce a preluat, sâmbătă, al doilea mandat de șef al statului iar până pe 30 iunie Franța asigură și președinția Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Franței a mai adăugat că "avem o pace de construit și că ea trebuie realizată cu Ucraina și cu Rusia la aceeași masă".

Ïn plus, odată ce pacea va reveni în Europa, spune liderul francez, va trebui construit un nou echilibru de securitate, dar, nu dintr-un spirit de răzbunare.

Dar, până una alta, Europa trebuie să mențină pacea pe continent și să evite orice escaladă cu Moscova, a reafirmat președintele francez.

Președintele Emmanuel Macron a lansat ideea unei «comunități politice europene», entitate la care ar putea să adere statele care doresc să facă parte din UE, cum este cazul Ucrainei.

Această comunitate ar permite "națiunilor europene democratice care aderă la soclul european de valori, un nou spațiu de cooperare politică, de securitate, de cooperare în materie energetică, de transport, investiții și infrastructură, de circulație a persoanelor», după cum s-a exprimat Emmanuel Macron.

Ucraina este deja un membru, de suflet, al Europei, al familiei noastre, al Uniunii nostre, a ținut să sublinieze Emmanuel Macron.

El susține că dacă îi va fi acordat Ucrainei statutul de candidat, procesul de aderare ar putea lua, fără dubiu, mai multe decenii motiv pentru care invoca posibilitatea acestei comunități politice.

Acum, Emmanuel Macron s-a declarat, tot la Strasbourg, favorabil unei revizuiri a tratatelor UE și a propus ca liderii celor 27 de state comunitare să discute ideea la summitul din iunie.

"Vor trebui reformate textele noastre, este evident", a declarat președintele Macron.

646x404 (53)
Propuneri pentru noua lege a Educaţiei: rute flexibile de carieră pentru profesori
adevarul.ro

Alianţa „O Voce pentru Educaţie” s-a întâlnit pentru a doua sesiune de lucru, în cadrul căreia 40 de reprezentanţi din sectorul public, privat şi non-guvernamental au discutat despre cele mai importante măsuri care pot aduce o transformare a calităţii educaţiei preuniversitare din România.

Setul de propuneri de reformă formulate în cadrul întâlnirii vor fi trimise către Ministerul Educaţiei şi Administraţia Prezidenţială, pentru a fi incluse în noua lege a educaţiei.

Printre măsurile discutate de alianţă se numără:

- Rute alternative de formare iniţială pentru profesori, stagiatură obligatorie urmată de examen de licenţiere în profesia didactică.

„Acestea vor urmări un profil unitar de competenţe profesionale certificate de o instituţie autonomă”, transmit reprezentanţii Alianţei.

- Rute flexibile de carieră, oportunităţi de evoluţie atât pe orizontală, cât şi pe verticală corelate cu structura de formare continuă;

- Fiecare profesor va putea solicita şi va primi sprijin personalizat de tipul: resurse pentru adaptarea activităţii de învăţare la nevoile tuturor copiilor (inclusiv a celor cu cerinţe educaţionale speciale), mentorat, coaching, consiliere în utilizarea modelelor de bună practică;

- Profesionalizarea managementului şcolar prin standarde profesionale, referinţe cadru pentru formarea profesională de specialitate pentru roluri de management educaţional, care devine obligatorie şi reglementată, asigurată de Ministerul Educaţiei, ca o condiţie pentru eligibilitatea candidatilor pentru rolurile manageriale;

Demersul iniţiat de alianţa „O Voce pentru Educaţie” va continuă în ritm susţinut sub forma unor grupuri tematice de lucru, pe 10 teme stringente de reformă, care au fost selectate pentru a contribui la modernizarea educaţiei din România: (1) Cariera didactică şi parcursul profesional al cadrelor didactice, (2) Management şcolar şi guvernanţa sistemului de educaţie, (3) Finanţare, (4) Curriculum (abordări curriculare pentru susţinerea dezvoltării competenţelor relevante în societatea actuală – literaţie, STEM şi SEL – social and emotional learning), (5) Evaluarea rezultatelor învăţării, (6) Alfabetizare funcţională, (7) Educaţie incluzivă, (8) Digitalizare, (9) Învăţământ dual (10) Infrastructură.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.