EȘTI AICI:
Revista presei – 10 februarie 2022

Revista presei – 10 februarie 2022

La Uvt
Seria conferințelor „La UVT, Cultura e Capitală!”. Invitat, regizorul de teatru Andrei Șerban
ziuadevest.ro

Seria conferințelor „La UVT, Cultura e Capitală!” se reia prin participarea unuia dintre cei mai importanți regizori de teatru contemporani: Andrei Șerban.

Luni, 14 februarie, începând cu ora 11:00, va avea loc o nouă conferință organizată de Universitatea de Vest din Timişoara sub genericul „La UVT, Cultura e Capitală!”. Regizorul de teatru Andrei Șerban propune o temă cu totul aparte: LUMEA ÎN REGIE PROPRIE.

Ca de fiecare dată, conferința este moderată de reputatul intelectual timișorean Mircea Mihăieș.

Andrei Șerban este regizor de teatru și operă, profesor de artă teatrală la mai multe universități americane, fost profesor de artă teatrală la Columbia University School of Arts pentru aproape trei decenii. Acesta a pus în scenă spectacole de operă și teatru în zeci de țări și este considerat unul dintre cei mai importanți regizori contemporani din lume.

Despre eveniment, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a declarat:

„În cadrul conferințelor desfășurate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!” au fost prezenți unii dintre cei mai importanți intelectuali români. Prima ediție din anul 2022 aduce la Timișoara o personalitate marcantă a scenei internaționale de teatru și operă.

Prezența domnului Andrei Șerban în Aula Magna UVT este un eveniment deosebit pentru toți timișorenii, pe care îi așteptăm cu drag să ne fie alături. Conferințele din seria „La UVT, Cultura este Capitală!”, precum și alte evenimente similare, cu care vom debuta în acest an, vor transforma Universitatea de Vest din Timișoara în cea mai mare platformă de idei din vestul țării, unde se dialoghează, se dezbat și se analizează atât teme culturale, cât și teme de interes din zona socială și ideologică.”

Evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara, Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4, în Aula Magna.

Numărul locurilor este limitat, conform normelor sanitare în vigoare. Accesul în sală este permis persoanelor vaccinate cu schemă completă împotriva virusului SARS-CoV-2 sau trecute prin boală. Este necesară rezervarea în prealabil, prin intermediul formularului ce poate fi accesat AICI:  https://forms.gle/R2TfDmVS4EMJY7i57.

8699460primazidescoalaelevimascaghiozdancnb202120
Elevii ar putea primi mai multă vacanță de anul viitor, inclusiv pentru vacanță la munte
tion.ro

Ministerul Educației are în lucru o nouă structură a viitorului an școlar. Vacanța între semestre ar putea reapărea, iar în plus să fie prevăzute și zile libere în iarnă pentru a merge la munte. Două asociații de turism au realizat și o petiție online.

Se discută ca pentru viitorul an școlar, elevii să beneficieze de mai multe zile de vacanță. Va reapărea vacanța inter-semestrială, care în acest an nu a existat din cauza vacanței forțate de două săptămâni din cauza pandemiei, în luna octombrie. În plus, reprezentanții din turism au propus Ministerului Educației zile libere în iarnă pentru ca elevii și părinții să poată petrece timp la munte, lucru ce ar crește economia locală potrivit lor. De partea lor sunt și profesorii, care susțin că e nevoie de o pauză între semestre.

Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) au lansat o petiție online prin care cer reintroducerea vacanței din luna februarie în noua structură a anului școlar 2022-2023.

„Eliminarea vacanței de iarnă afectează sute de business-uri care administrează domeniul schiabil și descurajează organizarea de tabere și cantonamente de schi. În ziua în care în mod normal copiii ar fi început școala după săptămâna de vacanță petrecută și în stațiunile de schi din România, își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023”, precizează cele două asociații într-un comunicat de presă.

Proiect Pilot Scoli Sanatoase Clasa
Timiş: Peste 50 de copii, retraşi de părinţi de la şcoală pentru a învăţa într-un sistem nerecunoscut
hotnews.ro

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că 53 de copii din ciclul primar şi gimnazial al unor şcoli din mediul rural au fost retraşi de părinţi, pentru a participa la "activităţi, identităţi sau structuri educaţionale de tip home schooling care nu sunt recunoscute în România".

Marin Popescu spune că cele mai multe cazuri s-au înregistrat în comuna Orţişoara şi că va anunţa instituţiile statului pentru a lua măsurile privind respectarea dreptului la educaţie al copiilor. Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a VIII-a, care din cauză că nu îşi vor încheia situaţia şcoală în sistemul românesc, nu vor putea susţine examenul de Evaluare Naţională.

"Monitorizăm atent lucrurile.Tendinţa aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci, lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii retraşi de la şcoala gimnazială din Orţişoara. Şi acum este şcoala unde avem cei mai mulţi copii retraşi. (...). În acest caz, nu este vorba despre vreo problemă a actului didactic, ci o chestiune care ţine de opţiunea familiei pentru o confesiune religioasă", a detaliat Marin Popescu.

La nivelul judeţului sunt 53 de copii ale căror familii au optat pentru home schooling. Şapte copii sunt din clasa I, trei din clasa a II-a, opt din clasa a III-a, trei din clasa a IV-a, trei din clasa a V-a, şapte copii din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a. Ei provin din şcolile din Jimbolia, Giarmata, Sudriaş, Lugoj, Cenad, Orţişoara şi Moşniţa Nouă.

"Cu siguranţă, se vor reîntoarce în sistemul de învăţământ, ca urmare, retragerea de la şcoală şi participarea la activităţi în altă formă, nerecunoscută în România, cu siguranţă va conduce la o echivalare a studiilor, dacă vor reveni peste un an sau doi în sistemul nostru, echivalare care înseamnă o echivalare a cunoştinţelor, pentru reintegrarea lor într-o anumită clasă din şcoli", a explicat Popescu.

Olimpiade Scolare Elevi Studenti La Tabla Foto Pexels 820x694
PIAȚA MUNCII - În timp ce companiile caută cu disperare angajaţi, românii vor să-şi schimbe jobul, să se odihnească mai mult, să aibă salarii mai mari, să se dezvolte personal şi să aibă un coach
businessmagazin.ro

Din punctul de vedere al companiilor, al angajatorilor, al directorilor executivi, piaţa muncii este în criză, poate cea mai mare criză cu care se confruntă de când a revenit capitalismul în România. Numai director de HR să nu fii când ai fluctuaţii de personal de 30-40%, mai ales dacă lucrezi cu sute şi mii de angajaţi, când nu ai candidaţi la uşă, nici măcar unul, când dacă ai şi îi angajezi nu mai vin deloc să-şi preia postul sau pleacă după câteva zile.

Când un candidat îţi răspunde la telefon şi vine la un interviu, este bine. Acum investiţiile se fac doar dacă ai oameni, dacă ai cu cine să faci proiectul. Asta este perspectiva companiilor. Să vedem ce vor candidaţii, angajaţii, să vedem care este perspectiva lor. Conform BestJobs, numărul doi pe piaţa de recrutare, 2022 este anul în care românii intenţionează să schimbe jobul. În ianuarie numărul candidaţilor care au aplicat la joburi a crescut cu 66% faţă de începutul lui 2021.

„Hotărârea angajaţilor români de a-şi schimba jobul se vede clar în datele noastre, 166.000 de candidaţi fiind în căutarea unui nou loc de muncă în ianuarie, iar cei mai mulţi dintre ei şi-au depus CV-ul la câte 7-12 joburi, în funcţie de domeniul de interes. Faţă de 2021, numărul candidaţilor activi la început de an a crescut cu peste două treimi”, menţionează BestJobs.

„Dacă în urmă cu un an candidaţii cu experienţă mai mare de cinci ani căutau să-şi schimbe jobul, anul acesta, cea mai mare parte dintre aplicanţi – 46% - au experienţă de nivel mediu cuprinsă între 2 şi 5 ani, iar în plus, cea mai mare mobilitate se observă în rândul femeilor, acestea înregistrând peste 57% dintre aplicări”, menţionează BestJobs. Ce se caută: vânzări, management, financiar/contabilitate, transporturi, inginerie.

Într-un sondaj BestJobs de la finalul lunii ianuarie, românii vor să se odihnească mai mult în acest an, după un 2021 dificil. „Anul acesta sunt 15 zile libere legale, dintre care nouă sunt în cursul săptămânii. Pentru a câştiga mai mult timp, pentru recreere, 55% dintre angajaţii care beneficiază de zile libere cu ocazia sărbătorilor legale au declarat că îşi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekendul” menţionează BestJobs.

Într-un alt sondaj, tot din ianuarie, BestJobs menţionează: rezilienţa angajaţilor români este la cote minime la început de an, iar jumătate dintre aceştia speră la o mărire salarială şi la mai multă apreciere din partea şefilor. „Trei din zece angajaţi români s-au declarat nemulţumiţi de locul de muncă, principalele probleme fiind legate de salariu – 46%, mediul de lucru considerat stresant – 25%, dezechilibrul dintre timpul alocat jobului şi cel dedicat familiei şi hobby-urilor – 15%”, menţionează sondajul BestJobs. Angajaţii se aşteaptă ca angajatorii/companiile să le arate că munca lor este apreciată – 66%, să le ofere posibilităţi de promovare – 45%, şi să-i sprijine în dezvoltarea profesională – 41%. Pe lângă un salariu mai mare, program flexibil, concediu de odihnă, angajaţii vor coaching pentru dezvoltare personală şi profesională. În 2022 va creşte competiţia pentru talente, vor apărea noi beneficii extrasalariale, iar munca remote va fi ceva comun, spune BestJobs. Conform eJobs, platforma de recrutare online numărul 1, în ianuarie au fost publicate peste 37.000 de joburi noi, în creştere cu 61% faţă de ianuarie 2021. În acest moment, 35.396 de locuri de muncă pentru România şi străinătate sunt disponibile pe eJobs. Din totalul locuri noi de muncă disponibile în ianuarie, 9,4% au fost remote, dublu faţă de ianuarie anul trecut.

Fonduri Europene Depositphotos
Finanțări europene sub formă de granturi (nerambursabile) pentru startup-uri și alte firme de tehnologie și inovație din Uniunea Europeană
stratupcafe.ro

Startup-urile și alte firme de tehnologie și inovație din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor putea obține în anul 2022 noi fonduri europene, în valoare totală de 1,7 miliarde de euro, sub formă de granturi (nerambursabile) și investiții cu reținere de părți sociale din afaceri, prin Consiliului European pentru Inovare (EIC), a informat miercuri Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În 2021, EIC a avut un buget de 1,5 miliarde de euro, din care a obținut o finanțare de 9 milioane de euro și un startup românesc,  dotLumen. Pentru 2022, EIC vine cu un buget ușor majorat, conform noului program de lucru, pe acest an, aprobat miercuri de Comisia Europeană.

„Acesta deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,7 miliarde EUR în 2022, pentru ca întreprinderile care aduc inovații radicale să se extindă și să creeze noi piețe, de exemplu în domeniul informaticii cuantice, al bateriilor de nouă generație și al terapiei genice. Lansat în martie 2021 ca noutate majoră a programului Orizont Europa, Consiliul European pentru Inovare dispune de un buget total de peste 10 miliarde EUR în perioada 2021-2027” - a informat Comisia Europeană, în comunicatul transmis StartupCafe.ro.

Programul de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru Inovare (CEI) are mai multe elemente noi, simplificând procesul de depunere a cererilor și contribuind la politicile UE.

Noutățile din finanțările EIC 2022:

  •     O nouă inițiativă a CEI - „Scale-Up 100”: După ce, începând din 2018, a sprijinit deja peste 2 600 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi nou-înființate, CEI introduce inițiativa „Scale-up 100” pentru a identifica 100 de întreprinderi promițătoare din domeniul tehnologiei „deep tech” din UE care au potențialul de a deveni întreprinderi-unicorn (cu o valoare de peste 1 miliard EUR).
  •     Investiții de capital de peste 15 milioane EUR: Instrumentul Acceleratorul CEI le va permite întreprinderilor care lucrează la tehnologii de interes strategic european să solicite investiții CEI de peste 15 milioane EUR.
  •     Un sprijin mai puternic pentru femeile inovatoare:
  •         Elaborarea unui indice al genului și diversității în inovare pentru a identifica decalajele și a încuraja diversitatea în cadrul întreprinderilor. Acest lucru va oferi informații coerente investitorilor, finanțatorilor, clienților și factorilor de decizie.
  •         Ediția din 2022 a Premiului UE pentru femeile inovatoare va include două premii suplimentare pentru femeile inovatoare cu vârsta sub 35 de ani. Prin urmare, vor fi acordate în total șase premii: trei premii pentru cele mai promițătoare femei inovatoare din întreaga UE și țările asociate la programul Orizont Europa și trei premii pentru cele mai promițătoare „inovatoare în devenire” cu vârsta sub 35 de ani.
646x404 (34)
Complex sportiv de 25 de milioane de euro, construit de o universitate din România. Va folosi energie regenerabilă
adevarul.ro

Cea mai modernă bază sportivă din Galaţi va fi construită de Universitatea Dunărea de Jos. Este vorba de un stadion aflat de ani buni în paragină, care va fi transformat în cadrul unei investiţii de 25 milioane de euro, bani europeni.

Baza sportivă, cunoscută gălăţenilor sub numele „Portul Roşu” a fost construită în anul 1950, fiind preluată de Institutul Mecano-Naval. Stadionul dispune de un teren de fotbal, o pistă de atletism, care arată deplorabil. În trecut, s-a mai încercat reabilitarea lui, însă fără rezultate concrete.

Până în prezent, realizându-se doar lucrări de reabilitate minore şi întreţinere. Stadionul se află lângă campusul studenţesc şi ani de zile a fost folosit pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi de echipele de fotbal ale unităţii de învăţământ. Înainte de 1989 era folosit şi de a treia echipă a oraşului. Deoarece de aproape un deceniu se află în stare avansată de degradare, reprezentanţii UDJ Galaţi au căutat soluţii pentru reabilitarea lui. Astfel, anul acesta vor începe lucrări de reabilitare.

La final, va fi un complex multifuncţional, modern, cu tribune şi vestiare în totalitate refăcute, cu o mică zonă de recuperare medicală pentru sportivi.

 

Pexels Yan Krukov 8613089 1024x683
Marți, pe 15 februarie, de Ziua națională a lecturii, toate cadrele didactice vor face activități de citire cu elevii
edupedu.ro

Marți, pe 15 februarie, de Ziua națională a lecturii, toate cadrele didactice vor face activități de citire cu elevii, indiferent de specializarea sau de ora pe care o au cu elevii/preșcolarii, potrivit unui document trimis de secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, tuturor inspectoratelor. Este vorba despre orele 11:00 și 14:00, când la toate clasele primele 15 minute vor fi de lectură.

Documentul arată că profesorii trebuie să le recomande copiilor dinainte să aducă la școală o carte preferată sau să ia una cu împrumut de la bibliotecă.

„Începând cu acest an, România are o zi națională a lecturii. Într-o societate în care doar 6,2% dintre cetățeni cumpără cel puțin o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a promova cartea și lectura ca preocupări curente ale tuturor, fie copii sau adulți.

În acest context, marți, 15 februarie 2022, în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul României (ciclurile și preșcolar, primar, gimnazial, liceal) programul se va modifica astfel încât la 11:00 și la 14:00, indiferent de disciplina prevăzută în orar, cadrul didactic va organiza la clasa unde este prezent activități de lectură la care să participe toți preșcolari și elevii. Personalul didactic va recomanda, în prealabil, preșcolarilor și elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca unității o carte și să citească timp de 15 minute fie individual, fie în perechi sau grupuri mici de lucru”, potrivit adresei ministerului.

Sorin Ion susține că profesorii nu trebuie să îi asculte pe elevi din ce au citit, ci doar să încurajeze lectura și cititul: „Scopul activității este de a promova obiceiul de lectură și nu presupune discutarea fragmentelor citite sau analiză pe text, ci cel mult informații despre autor și subiect”.

Ritivoiu Scoala2 700x336
Peste 10.000 de elevi din Timisoara invata in continuare in online din cauza frigului din clase. Prefectul de Timis, in control la mai multe scoli
opiniatimisoarei.ro

Prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu, a fost in vizita, alaturi de reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Timis, in mai multe scoli din Timisoara, pentru a verifica daca este incalzire.

Ritivoiu a anuntat ca va solicita Colterm sa faca o informare cu privire la motivele pentru care e frig in scoli. Aceasta dupa ce s-a revoltat ca la nici 50 de metri de un spital in care este caldura se afla o scoala care si-a trimis acasa elevii de frig.

“Peste zece mii de elevi din Timisoara sunt obligati sa faca scoala online din cauza frigului din clase! 19 unitati de invatamant (6 gradinite, 5 scoli gimnaziale si 8 licee, cu un numar total de 10.568 de elevi, sunt inchise din cauza ca nu au caldura! Discutam de unitati de prestigiu, ca Liceul Economic, Liceul Grigore Moisil, Colegiul Banatean sau Liceul de Arte Plastice. Am convocat astazi reprezentantii Inspectoratului Scolar la o inspectie pe teren si cel mai tare m-a socat ca Liceul Economic, aflat la o distanta de 50 de metri de Clinica de Neuropsohiatrie Infantila (cea vizitata duminica si unde e cald si bine), sta in frig”, a afirmat prefectul Mihai Ritivoiu.

Ritivoiu mai anunta ca a solicitat Colterm o informare asupra motivelor pentru care e frig inca in scoli si a cerut sa se dea drumul la incalzire.

“Am sa solicit Colterm sa faca o informare cu privire la motivele pentru care e frig in scoli si sa dea drumul imediat la caldura in aceste unitati! Daca in urma cu doua saptamanii bolnavii stateau in frig in spitale, iar ca a urmare a presiunii exercitate acolo s-a rezolvat problema, inseamna ca se poate, daca se vrea! Domnilor de la Colterm, vreau sa stiu daca sunteti in stare sa gestionati problema, va cer raspuns in scris! Dupa doi ani de scoala in conditii de pandemie, este inacceptabil ca motivul pentru care zece mii de elevi din Timisoara nu pot face scoala cu prezenta fizica sa fie lipsa caldurii!”, afirma prefectul judetului Timis.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.