EȘTI AICI:
Revista presei – 10 decembrie 2020

Revista presei – 10 decembrie 2020

Universitatea De Vest Uvt 1 1 Owtk3qigdyct1tdt37afk4zmfktxpvdp2b3v4j19c8
Universitatea București, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara, primele clasate în topul RUR World University Rankings (Științe sociale)
stiripesurse.ro

Universitatea din Bucureşti ocupă, în anul 2020, prima poziţie pe plan naţional pentru domeniul Ştiinţelor sociale în clasamentul RUR World University Rankings by Subject, potrivit Agerpres.

"Situată pe locul 564 la nivel global, Universitatea din Bucureşti este urmată în top de două universităţi membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca (565) şi Universitatea de Vest din Timişoara (610)", se arată într-un comunicat al UB.

Clasamentul din 2020 evaluează performanţa a 829 de universităţi din întreaga lume pentru şase domenii: Ştiinţe sociale, Ştiinţe umaniste, Ştiinţele vieţii, Ştiinţe medicale, Ştiinţe naturale şi Ştiinţe tehnice.

În ceea ce priveşte domeniul Ştiinţelor vieţii, Universitatea din Bucureşti este situată în topul RUR World University Rankings by Subject pe locul 414 la nivel global, urmată la nivel naţional de două universităţi membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (581) şi Universitatea de Vest din Timişoara (645).

De asemenea, pentru domeniul Ştiinţelor naturale, Universitatea din Bucureşti este situată pe locul 316 global, urmată pe plan naţional de Universitatea de Vest din Timişoara (390) şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (479).

"Liderul naţional al clasamentului general Round University Ranking - World University Rankings încă de la lansarea acestuia, din 2010, Universitatea din Bucureşti se situează anul acesta pe poziţia 589. Rezultatul obţinut de Universitatea din Bucureşti la ediţia din 2020 a clasamentului RUR World University Rankings se datorează în principal componentei de predare", afirmă sursa citată.

Universitatea din Bucureşti este urmată în clasamentul general de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, de Universitatea de Vest din Timişoara, de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

Clasamentul RUR World University Rankings analizează şi interpretează date de la peste 1.100 de universităţi din 82 de ţări şi urmăreşte o serie de indicatori grupaţi pe patru domenii cheie ale activităţii universitare: educaţia, cercetarea, diversitatea internaţională şi sustenabilitatea financiară.

Ioantmorar
ASTĂZI: Ioan T. Morar, într-un dialog live cu Mircea Mihăieş, despre fake-news-uri vesele și triste
timpolis.ro

Sub sigla deja bine-cunoscută „La UVT, Cultura este Capitală”, Universitatea de Vest din Timişoara organizează un nou eveniment live în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Invitat este scriitorul și jurnalistul Ioan T. Morar.

Fake-news-uri vesele și triste este tema dialogului moderat de Mircea Mihăieș, care îl va avea ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Ioan T. Morar. Evenimentul va avea loc joi, 10 decembrie, de la ora 18.30, şi va fi transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

Activist și diplomat (fiind numit în 2010 în postul de consul general român la Marsilia, Franța, funcție în care a rămas timp de un an), Ioan T. Morar este absolvent, ca șef de promoție, al Facultății de Filologie a Universității Timișoara, secția română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor de limba română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj, iar din 1987 a devenit redactor al revistelor „Viața studențească” și „Amfiteatru”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al „Academiei Cațavencu” și senior editor la „Cotidianul”, realizând totodată mai multe emisiuni de televiziune.

Invatare Online Studenti Universitate Facultate Foto Dreamstime E1601621546457
Ministerul Educației anunță bursă lunară de 2.350 lei pentru cei 400 de studenți care se pregătesc prin masteratul didactic să devină profesori, plus laptopuri și laboratoare media
edupedu.ro

Contractul de finanțare pentru proiectul „Start în carieră prin master didactic” a fost semnat oficial, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Proiectul oferă celor 400 de masteranzi din cele opt universități care organizează, pentru prima dată, programe-pilot de studii universitare de master didactic, la forma de învățământ cu frecvență, o bursă lunară de studiu, în valoare de 2.350 lei, pe întreaga perioadă de desfășurare a programului, laptopuri și laboratoare media dotate cu tehnologie de ultimă generație (realitate virtuală, realitate augmentată).

În vederea desfășurării unor viitoare activități didactice de calitate, masteranzii își vor dezvolta, prin intermediul acestui proiect, abilități și competențe practice și vor participa, alături de cadrele didactice universitare, la schimburi de experiență cu universități de prestigiu din Europa. Mai mult decât atât, vor fi consolidate competențele a 80 de cadre didactice universitare în ceea ce privește conținutul educațional inovator și resursele de învățare moderne și flexibile, anunță Ministerul Educației.

Proiectul „Start în carieră prin master didactic”, în valoare de 76.836.961,72 de lei, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6 – Educație și competențe, Prioritatea de investiții–10.II., Obiective Specifice 6.7, 6.9, 6.10, Program-pilot pentru Sprijinirea Formării Inițiale a Cadrelor Didactice pentru Învățământul Preuniversitar.

Cele opt universități care organizează programe de master didactic, pe locuri subvenționate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020-2021 sunt:

  • Universitatea Politehnica din București;
  • Universitatea din București;
  • Academia de Studii Economice din București;
  • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca;
  • Universitatea „Ovidius” din Constanța;
  • Universitatea din Craiova;
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
  • Universitatea de Vest din Timișoara.
7 Chestie Oameni
PIAȚA MUNCII - Se caută angajaţi calificaţi: Jumătate din locurile de muncă active în noiembrie, din categoria white collar. Topul companiilor cu cele mai multe aplicări
zf.ro

Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna noiembrie de către Enel (3.462 aplicanţi), Alpha Bank România (2.374 aplicanţi), Genpact (2.199 aplicanţi), UniCredit Bank (2.000 aplicanţi) şi Elefant.ro (1.966 aplicanţi).

Angajatorii au postat în luna noiembrie cu 5% mai multe joburi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care tot mai multe companii au căutat angajaţi noi, mai ales din categoriile white collar (angajaţi birouri) şi blue collar (lucrători).

Din totalul locurilor de muncă activate în luna noiembrie, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 29% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 19% au fost joburi pentru poziţii de management şi coordonare echipe.

De cealaltă parte, cele mai multe aplicări au venit din partea tinerilor de 25-34 de ani (33,9%), urmaţi de persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani (22,8%). Se observă, de asemenea, faptul că interesul tinerilor între 18 şi 25 de ani, de a aplica la un job, a scăzut cu aproape  40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scoalacuelevionline
Şcoala online: profesorii dictează, elevii se plictisesc. Calitatea învăţământului a scăzut şi mai mult
adevarul.ro

Un sondaj realizat de Asociaţia Împreună şi Consiliul Naţional al Elevilor arată cam cum se face şcoală în pandemie, după ce toate instituţiile de învăţământ au intrat în scenariul roşu: mulţi profesori au rămas tot la ce ştiau să facă la clasă – adică să dicteze, iar elevii spun că se plictisesc.

Se adună tot mai multe dovezi că şcoala online este un eşec de proporţii. Sondajul ”Percepţii despre calitatea educaţiei online”, realizat de Asociaţia Împreună şi Consiliul Naţional al Elevilor, arată că, majoritatea elevilor – 54% - a cadrelor didactice – 57%, precum şi a părinţilor – 62% - consideră  că nivelul calităţii educaţiei oferite în anul şcolar 2020-2021 până în prezent este mai scăzut, comparativ cu nivelul calităţii din anul şcolar 2019-2020. Sondajul relevă că majoritatea elevilor  - 72% - şi cadrelor didactice  - 67% - desfăşoară orele online conform orarului pe diferite platforme video.

”De când suntem în online, motivaţia mea pentru a învăţa este foarte scăzută. Consider că aceste ore online sunt inutile, nu învăţăm precum ar trebui, iar implicarea profesorilor nu este atât de intensă”,suţine un elev, participant la sondaj. ”Orele sunt prea multe, temele sunt multe şi imense. Orele mă obosesc psihic şi nu am motivaţia să particip la ele uneori. Nu înţeleg absolut deloc materiile şi pretenţiile sunt prea ridicate”, mărturiseşte un alt elev.

 

Logo Unita
Rețeaua universitară europeană UNITA oferă studenților UVT o deschidere educațională în premieră: mobilitățile virtuale
sursadevest.ro

Ȋncepând cu semestrul al doilea al anului universitar 2020-2021, Universitatea de Vest din Timişoara deschide pentru studenții săi o nouă perspectivă de a trăi experiența academică internațională.

Acest lucru se întâmplă prin oportunitatea de a participa la mobilităţi virtuale de studiu în universitățile partenere din străinătate.

Acest lucru este posibil, în premieră, în contextul în care UVT face parte, începând cu anul 2020, din alianţa europeană UNITA, care implementează, într-un consorţiu de şase parteneri internaţionali, proiectul UNITA - Universitas Montium, sub umbrela iniţiativei Erasmus+ European Universities.

Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 165 000 de studenţi, din diverse state europene vorbitoare de limbi romanice (Italia, Franţa, Spania, România şi Portugalia), şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice similare. UVT este aliată în rețeaua europeană UNITA - Universitas Montium cu: Università degli studi di Torino, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Universidad de Zaragoza şi Universidade Beira Interior.

Prin acest demers, care pilotează mobilitățile virtuale la nivelul alianței UNITA în acest an universitar, asigurăm continuitatea experienței de studiu în străinătate pentru studenţii UVT, deoarece suntem conştienţi de oportunităţile pe care le are asupra dezvoltării profesionale și personale a studenților. Obiectivul nostru, însă, este dublu. Astfel, pe lângă oferta făcută studenţilor, ne dorim să fim pregătiți pentru următorul exerciţiu financiar de la nivel european, în care programul Erasmus va beneficia de un buget mai mare, iar componenta virtuală şi digitală se anticipează că va fi semnificativă. UVT se află, în acest fel, în trendul educației universitare europene, alături de partenerii din UNITA - Universitas Montium. Să ai acces la un curs organizat de Università degli studi di Torino (IT), Université de Pau et des Pays de l’Adour (FR), Université Savoie Mont Blanc (FR), Universidad de Zaragoza (ES) sau Universidade Beira Interior (PT) de la tine din ţară, să înveţi cu colegi şi cadre didactice din aceste universităţi, iar apoi efortul să îţi fie recunoscut și echivalat acasă, la UVT, reprezintă o şansă pe care ne-am străduit să o oferim studenţilor noştri, acum”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.