EȘTI AICI:
Revista presei – 1 septembrie 2022

Revista presei – 1 septembrie 2022

Sorin Cimpeanu Inquam Photos Alexandra Pandrea E1567613402244
Ministrul Educației lucrează la deblocarea posturilor în educație
stiripesurse.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a afirmat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că este nevoie în continuare de resursă umană în învăţământ, pe agenda şedinţei aflându-se un memorandum pentru deblocarea posturilor din educaţie. Dacă astăzi cineva cere un post în cele 17.800 de şcoli şi grădiniţe din România, nu există, a mai spus ministrul.

Referitor la problema resursei umane, ministrul Educaţiei a anunţat că pe agenda şedinţei de Guvern se află un memorandum pentru deblocarea posturilor din educaţie.

”Avem distribuite absolut toate posturile pe care Ministerul Educaţiei le-a avut. Am preluat un număr important de creşe în sistemul de educaţie, începând din luna noiembrie anul trecut. Asta a fost o măsură care şi-a dovedit succesul, pentru că, plecând de la 22.000 de copii în creşă, am crescut la aproape 40.000 de copii în creşă. O să avem o situaţie exactă la începerea anului şcolar”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că este nevoie în continuare de resursă umană.

”Dacă stăm să ne gândim, doar în creşele care nu au fost încă preluate sunt 4.000 de angajaţi, deci 4.000 de posturi care sunt plătite de către autorităţile locale. Dacă mâine, conform legii, aceste posturi ar trece în sistemul de educaţie, nu mai avem absolut niciun post. De la autorităţile locale pleacă 4.000, la Ministerul Educaţiei este nevoie de creşterea numărului de posturi. Sunt lucruri cu siguranţă pe care le avem de făcut”, a mai spus Cîmpeanu.

 

OpenRob22cover 768x470 1 660x330
UVT și Echipa de robotică a Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” Timișoara organizează ediția a patra a Open Robotics Intelligent Grid
banatulmeu.ro

Universitatea de Vest din Timișoara este promotor perseverent al inovării, adaptării la noile tehnologii și integrării noilor descoperiri științifice în procesul educației și cercetării. UVT își dezvolată permanent parteneriate durabile cu asociațiile și organizațiile interesate de participarea la competiții și sesiuni demonstrative de robotică, exerciții educaționale dedicate excelenței tehnologice care îi motivează pe cei pasionați să-și accelereze dezvoltarea și atingerea performanței.

În perioada 1 și 3 septembrie vor avea loc o serie de evenimente în cadrul Taberei de robotică Open Robotics Intelligent Grid 2022, proiect organizat de Universitatea de Vest din Timișoara și echipa de robotică a Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” Timișoara. Deschiderea seriei de evenimente va avea loc în data de 1 septembrie, ora 10, la Universitatea de Vest din Timișoara, amfiteatrul A11.

În cadrul evenimentului vor participa 16 echipe de robotică din România, în care sunt înscriși peste 80 de participanți și peste 30 de voluntari, iar întreaga desfășurare a activităților taberei este orientată de genericul ediției: „Cum faci să meargă bine ceva care a mers prost?”.

În ultima zi a evenimentului – 3 septembrie, se va desfășura și un demo public, în incinta Iulius Town. Vă invităm să fiți alături de echipele participante la Open Robotics Intelligent Grid 2022 și în cadrul acestui eveniment de demo public, în care vor fi prezentate prototipurile de roboți realizate, sâmbătă, 3 septembrie, începând de la ora 15, în incinta Iulius Town – zona Atrium (la demisol).

În cadrul ediției 2022 a Open Robotics Intelligent Grid ne sunt alături partenerii Flex, Continental Automotive, Atos, Iulius Mall și Hamilton Central Europe. Evenimentul se desfășoară în colaborare cu BRD First Tech Challenge Romania și Nație prin Educație.

Echipele de robotică care s-au înscris la această ediție a Open Robotics Intelligent Grid vor fi nerăbdătoare să vă propună demo-uri cu roboții construiți, în care vor investi multă inventivitate și simț practic, cu siguranță. Vă vom aștepta cu toții sâmbătă, 3 septembrie, pentru întâlnirea cu talentații tineri reuniți în Tabăra de robotică organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și echipa Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” Timișoara”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Dreamstime S 36499195
Bugetul părinţilor, dat peste cap de schimbările din educaţie: concedii modificate şi împrumuturi
businessmagazin.ro

Schimbările din noul an şcolar dau peste cap planurile şi bugetul părinţilor, arată un sondaj realizat de BestJobs. Mulţi şi-au modificat concediul, sunt mai atenţi la cheltuieli şi chiar fac împrumuturi pentru a fi gata de şcoală.

Noul an şcolar, care începe cu aproximativ 10 zile mai devreme decât anul trecut, vine cu multe modificări pentru elevi, cadre didactice şi părinţi. Astfel, mai mult de jumătate dintre angajaţii care au copii spun că schimbările la nivelul structurii anului şcolar le-au influenţat planurile pentru finalul verii şi pentru pregătirile de şcoală, potrivit celui mai recent sondaj BestJobs.

20% dintre angajaţii care sunt părinţi spun că au fost nevoiţi să îşi mute perioada de concedii, iar alţi 17% şi-au scurtat vacanţa programată.

În acelaşi timp, cei mai mulţi îşi regândesc bugetul pentru începerea şcolii, în contextul inflaţiei care erodează puterea de cumpărare, iar 7% spun că vor avea nevoie de un împrumut până primesc salariul, pentru a face faţă cheltuielilor necesare anul acesta mai devreme decât era prevăzut în bugetul familiei.

Odată cu noua structură, anul şcolar vine şi cu veşti bune din perspectiva modificărilor la nivel de organizare şi programă. Astfel, 23% dintre părinţi se bucură că dispare presiunea tezelor intersemestriale, alţi 25% sunt încântaţi de stabilirea unui plan individualizat de învăţare, iar 40% dintre părinţi apreciază introducerea Săptămânii Verzi care să dezvolte interesul copiilor pentru natură şi grija privind schimbările climatice.

Cu toate acestea, noile modificări nu mulţumesc toţi părinţii. Peste 30% dintre ei se arată îngrijoraţi de faptul că elevii sunt în continuare supuşi la schimbări, după ce în ultimii doi ani de şcoală nu s-a reuşit menţinerea unui ritm stabil şi previzibil de învăţare.

Ioan Pop 1587x1080
Preşedintele Academiei Române face praf noile propuneri din Educaţie: „Sunt într-o fundătură, nu vor aduce o îmbunătăţire clară”
romaniatv.net

„Din păcate, problemele acute nu s-au schimbat, chiar dacă ni se promit nişte legi noi ale educaţiei şi cercetării, aţi văzut în ce fundătură se află ele în acest moment, propunerile. Şi deci nu s-a rezolvat. Ele, aceste propuneri, nu aduc, după părerea mea, vreo perspectivă clară de îmbunătăţire”, a spus preşedintele Academiei Române, în deschiderea unei sesiuni ştiinţifice dedicate Zilei Limbii Române, desfăşurată în Clubul Academicienilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că proiectele de lege ale învăţământului preuniversitar şi superior, elaborate în concordanţă cu Raportul „România Educată”, vor intra în curând în circuitul de avizare. Cîmpeanu a precizat că după integrarea observaţiilor entităţilor avizatoare va exista a treia formă a proiectelor de lege, după prima formă, lansată în dezbatere, şi a doua după includerea amendamentelor primite în perioada de dezbatere publică şi considerate „acceptabile”. Ministrul a explicat că la începutul lunii septembrie vor intra în Guvern pentru adoptare, proiectele urmând să fie ulterior avansate Parlamentului.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este „băgat în corzi” de intelectuali celebri din România. O scrisoare prin care oficialul guvernului este aspru criticat strânge din ce în ce mai mulți semnatari.

Cel mai recent nume de intelectual celebru ce protestează față de noile legi ale educației naționale, prin intermediul unei scrisori publice, este Eugen Simion, critic literar și protesor universitar.

Studentaeu
De ce ne emigrează studenții. Diferenţa dintre școala românească și cea occidentală
adevarul.ro

Ioana are 21 de ani și este studentă în anul al III-lea la Arhitectură în Irland

”Am ales să studiez în străinătate datorită oportunităților profesionale pe care ți le oferă absolvirea unei universități bine poziționate în topurile internaționale. Al doilea motiv a fost flexibilitatea programului de studiu, faptul că poți alege fie să studiezi trei ani la licență cu încă doi de masterat, fie patru ani de licență cu un an de masterat. Iar masteratul îl poți face la o altă universitate dacă dorești acest lucru”, motivează tânăra.

În plus, calitatea profesorilor este ridicată, iar atitudinea lor, prietenoasă. ”Avem profesori cu o bogată experiență internațională, care au derulat proiecte peste tot în lume și care înțeleg să crească generații de studenți care să facă față provocărilor viitorului. Referitor la cantitatea de materie nu pot să spun că este mai multă sau mai puțină. Niciun profesor nu-ți pretinde aici să tocești cum se întâmplă în România, dar ai foarte multe proiecte practice pe care trebuie să le realizezi și dacă nu ai parcurs cursul respectiv și nu ai informația, asta se va vedea în calitatea proiectului tău. Iar asta te costă la notă”, adaugă studenta.

Țările nordice – în special Olanda și Danemarca - sunt destinațiile cele mai accesate în ultimii ani de tinerii care țintesc să studieze afară. Preferința pentru Marea Britanie rămâne și ea în top, chiar dacă taxele de școlarizare au crescut foarte mult după Brexit, potrivit firmelor de specialitate.

Potrivit expertului în educație Marian Staș, exodul tinerilor nu are neapărat conotații negative. ”E o lume liberă. Lumea se duce unde crede de cuviință, iar motivele pot fi multiple; interese, oportunități, cultură. Într-o analiză de câmp de forțe – e un nodel managerial clasic – e posibil ca forțele de atracție față de România să fie mai slabe în momentul de față decât forțele care-i determină pe copii să meargă în diverse părți. Și este foarte bine că se întâmplă așa. Cel mai prost lucru pe care eu l-aș semnala este ipocrizia aceasta: vai, Dumnezeule, trebuie să se întoarcă pentru că sunt români și trebuie să facă lucruri aici”, comentează Marian Staș.

Premiul 2022 Full
Pasiunea pentru literatură
iqads.ro

Să faci ce îți place, să te reprezinte, să păstrezi misiunea și motivația de început și să supraviețuiești. Raluca Selejan și Oana Doboși au fost implicate civic în viața comunității încă din facultate. Au fondat acum șase ani librăria independentă La Două Bufnițe din pasiunea pentru cărți, dar și pentru a crea un spațiu de întâlniri cu sens pentru oamenii din Timișoara. Niciuna nu mai lucrase înainte într-o librărie, dar nu au pornit businessul fără o pregătire temeinică: au citit tot despre piața de carte, edituri și librării, dar și despre istoriile librăriilor pe care le admirau, interviuri cu proprietari de librărie și cu librari, s-au consultat cu librari cu experiență. Nu a fost ușor. Nici începutul, nici anii care au urmat.

Când am deschis librăria, în decembrie 2016, am fost motivate de pasiunea pentru literatură, de dorința de a crea un loc în care discuția principală să fie în jurul cărților: scriitori, edituri, traducători și de motivația de a ne porni propria afacere. Foarte pe scurt, povestea librăriei a plecat de la prietenia dintre noi (deja de 24 de ani), de la pasiunea noastră pentru cărți și pentru lectură, de la faptul că am vrut să avem propria noastră afacere în orașul nostru, Timișoara, și de la ideea că dacă facem ceea ce ne place, și dacă o facem împreună, o să reușim, spun Oana și Raluca.

Vorbim cu ele în rândurile de mai jos despre cum a crescut organic și sănptos La Două Bufnițe, echipa librăriei, comunitatea construită în jurul ei și obstacolele supraviețuirii într-un domeniu atât de sensibil, cum e piața de carte din România.
Dreamstime S 18034427
Stimulente de 6.000-20.000 de lei pentru elevii care au obținut premii la competițiile internaționale și pentru școlile acestora – proiect de hotărâre de guvern / Stimulentele pentru premianții la competiții regionale și europene – 3.500-7.500 de lei
edupedu.ro

Un proiect de hotărâre de guvern discutat, miercuri, în ședință de guvern prevede premii de până la 20.000 de lei pentru elevii care participă la competiții școlare desfășurate la nivel mondial, precum și premii de 7.500 de lei pentru cei care participă la competiții școlare la nivel european sau regional. Aceleași sume vor fi acordate și școlilor acestor elevi, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern.

Premii vor fi acordate și premianților la etapa națională – între 300 de lei pentru o mențiune și 1.000 de lei pentru premiul I.

Ministrul a anunțat, de asemenea, că stimulentul acordat fiecărui elev care face parte din echipa premiată la etapa națională a unei competiții școlare crește la 600 de lei.

Cuantumurile stimulentelor financiare prevăzute în proiectul de HG:

a. La etapa națională:

  • Premiul I – 1000 lei
  • Premiul II – 700 de lei
  • Premiul III – 500 de lei
  • Mențiune – 300 de lei

b. La etapa internațională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial:

  • Premiul I/ medalie de aur cu punctaj absolut – 20.000 lei
  • Premiul I/ medalie de aur – 15.000 lei
  • Premiul II / medalie de argint – 12.500 lei
  • Premiul III / medalie de bronz – 10.000 lei
  • Mențiune – 6.000 lei

c. La etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional:

  • Premiul I / medalie de aur – 7.500 lei
  • Premiul II / medalie de argint – 6.000 lei
  • Premiul III / medalie de bronz – 4.500 lei
  • Mențiune – 3.500 lei

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa / formația de leevi premiată la etapa națională a competiției școlare:

Premiul I – 600 lei

Premiul II – 400 lei

Premiul III – 200 lei

TechTalks 2022
Tech Talks – conferinta care reuneste la Timisoara lideri si experti internationali din zona de Tech
opiniatimisoara.ro

Joi, 1 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la Timișoara Convention Center (str. Mărășești nr. 1-3), are loc Tech Talks, cea mai importantă conferință de tehnologie din vestul României – locul unde dezvoltatorii, cercetătorii, liderii de afaceri, creatorii, factorii de decizie IT și studenții se întâlnesc pentru a învăța cum să modeleze lumea cu puterea inteligenței artificiale, a tehnologiei 3D și a științei datelor.

În cadrul conferinței vor putea fi explorate cele mai noi tehnologii și descoperiri din mediul de afaceri, iar experții în domeniu vor explica modul în care inteligența artificială și evoluția internetului 3D impactează societatea în ziua de azi.

Prezentările sunt structurate pe 4 paneluri de discuție. Fiecare sesiune de prezentări este livrată de „tech innovators” sau leaderi de business, care utilizează în munca lor de zi cu zi cele mai moderne tehnologii, cu scopul de a soluționa problemele cu care ne confruntăm ca societate la nivel global.

Vom afla la Tech Talks cum dăm o nouă perspectivă orașelor prin digitalizare, eficiență energetică, clădiri HumanCentric, dar și despre noua capitală adminstrativă a Egiptului, care generează un volum de 50 petabytes de informație anual, pentru care Honeywell a livrat „Single Software for a Smart City Greenfield City built from ground up IOT and AI Platform” – subiectul va fi detaliat pe larg de către Mihai Brana în cadrul primului panel de discuție (speakeri – Adrian Notz, Sergiu Ardelean, Joan Carles Cambrils Camarena, Mihai Brana).

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.