EȘTI AICI:
Revista presei – 1 octombrie 2021

Revista presei – 1 octombrie 2021

Antet Comunicat30set21 2
UVT implementează proiectul cu titlul "Sprijin pentru desfăşurarea în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului universitar 2020/2021 la nivelul UVT, în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2"
agerpres.ro

UVT, în calitate de Beneficiar, implementează proiectul cu titlul "Sprijin pentru desfăşurarea în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului universitar 2020/2021 la nivelul UVT, în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2", cod MySMIS 149725, cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiţii 2c. - Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate.

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului constă în dotarea cu echipamente/ dispozitive electronice pentru desfăşurarea activităţii didactice în mediul online, respectiv crearea unei reţele LAN şi cu accesibilitatea wireless care să susţină activităţile didactice desfăşurate în regim online pentru 921 de studenţi care beneficiază de burse sociale şi burse sociale ocazionale, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în vederea creşterii gradului de accesibilitate şi conectivitate în învăţământul universitar.

3a6a885f4af35815395e9ff92794a4d4
CNSU: Școala, decuplată de la rata de incidență. Testul de salivă, aprobat în școli
europalibera.org

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) propune menținerea deschisă a școlilor, indiferent de rata de infectare din localitate.

Este eliminat, astfel, pragul de 6 la mie rată de infectare pentru închiderea lor și trecerea în online.

Se va trece la școala în online doar la apariția unor focare de Covid în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Masca va deveni obligatorie și în spații deschise în cazul în care incidența cazurilor de Covid depășește șase persoane la mie, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și numai pentru cei vaccinați sau care au avut Covid, iar magazinele nu se mai închid la ora 18.00, ci la 22.00 acolo unde se instituie carantină de noapte.

În localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mie, restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Mecanica Upt 2 700x336
Universitatea Politehnică Timișoara a semnat Carta Diversității
expressdebenat.ro

Universitatea Politehnică din Timișoara este prima din țară care face parte din grupurile care susțin Carta Diversității, inițiativă care promovează diversitatea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă.

Înființată în anul 1920, la scurt timp după unirea teritoriilor românești, Școala Politehnică din Timișoara, așa cum a fost numită la început, a constituit răspunsul pentru una dintre cerințele formulate de societatea românească a vremii și anume formarea de ingineri. Universitatea Politehnica Timișoara este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice, cât și prin activitatea de excepție a unor academicieni prestigioși.

„Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă de un secol un pol al inovației pentru vestul țării și continuă să ducă mai departe această tradiție. Fiind o universitate tehnică, are la bază dezvoltarea tehnologiei pentru progresul societății, iar în ceea ce privește tehnologia, aceasta nu face diferențe de gen, rasă, cultură, religie, etnie, naționalitate, personalitate sau orice alte trăsături care conferă unicitate fiecăruia dintre noi. Tot în acest fel, pentru Universitatea Politehnica Timișoara valorizarea și recunoașterea potențialului fiecărei persoane în parte este și va rămâne o prioritate. Suntem în egală măsură mândri și bucuroși să fim prima universitate din România care semnează Carta Diversității și avem convingerea că astfel de inițiative vor duce la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai favorabile incluziunii. Astfel, ne aliniem și ducem mai departe spiritul Timișoarei, acela de toleranță în diversitate. Timișoara a fost și continuă să fie un spațiu multicultural, al incluziunii, unde diversitatea a fost întotdeauna sprijinită și celebrată, sub toate formele ei. Credem cu tărie că viitorul omenirii se bazează pe diversitate și de aceea, încurajăm și alte universități să se alinieze acestor valori fundamentale, care stau la baza unei lumi incluzive și sigure pentru noi toți”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Deschidere
Deschiderea noului an universitar 2021 -2022 are loc, vineri, la USAMVB Timișoara
ziuadevest.ro

Deschiderea noului an universitar 2021-2022 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Regele Mihai I al României din Timișoara, rector prof. univ. dr. Cosmin Popescu, va avea loc, vineri 1 octombrie.

Marele eveniment mult așteptat se va desfășura de la ora 10.00, în Aula Magna Iulian Drăcea, de pe calea Aradului nr. 119. ”Vă invităm alături de noi să urmăriți în format #livestream ceremonia și anunțurile corpului universitar”, îndeamnă USAMVB Timișoara.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara USAMVBT a fost înfiinţată în 1945.

În dezvoltarea sa, universitatea a parcurs un drum relativ lung şi nu întotdeauna uşor, trecând prin numeroase etape.

Prin Ordinul Ministrului învăţământului şi Ştiinţei nr. 4894 din 22.03.1991, denumirea instituţiei s-a schimbat în Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara (USAMVBT), iar în 1995, prin Hotărârea Guvernului României nr.568, în Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT).

între 1990 – 2004, universitatea a înregistrat un reviriment puternic. în această perioadă s-au reamenajat şi modernizat majoritatea spaţiilor de învăţământ, căminele studenţeşti şi cantina, care au dobândit standarde europene.

A fost demarată construcţia noilor spaţii de îvăţământ pentru Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare şi Facultatea de Management Agricol. În toamna anului 2004, cu prilejul deschiderii noului an de învăţământ universitar, această nouă construcţie a fost dată în folosinţă parţial. În prezent, această construcţie este folosită în totalitate.

 

PTQ0MCZoYXNoPTllNDY2M2IxYTI2MGM3OGQ4ZDdiOWI3ZDU4ODJmMzU3.thumb
PIAȚA MUNCII - UE trebuie să pregătească 800.000 de specialiști în domeniul bateriilor
cursdeguvernare.ro

Universitățile din România au șansa de a intra în infrastructura educațională europeană proiectată prin Academia Europeană a Bateriilor a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Astfel va deveni posibilă atragerea a cât mai mult din investițiile de 250 de miliarde de euro așteptate în lanțul de producție de baterii, potrivit declarațiilor lui Răzvan Nicolescu la Conferința CursDeGuvernare, „Educația și schimbarea paradigmei economice:  Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat”.

„După calculele noastre, trebuie să pregătim 800.000 de oameni în Uniunea Europeană, până în anul 2026, în domeniul bateriilor: ingineri, electricieni și muncitori specializați care să lucreze pe tot lanțul de producție, de la extragerea mineralelor, până la reciclare”, a declarat Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului de Conducere al EIT.

În programul Academia Europeană a Bateriilor, realizat de EIT, ca și în programul Academia Europeană a Hidrogenului (aflat în stadiul de proiect), ar putea intra Universitatea din Petroșani, dintr-o zonă care are mare nevoie de transformare”, dar și centre universitare consacrate din România, potrivit intervenției lui Răzvan Nicolescu.

La Petroșani „există un program de master și un program de bachelor de patru ani pentru pregătirea de ingineri. Ar mai fi multe de spus, dar  lucrurile sunt în derulare în acest moment”, a  spus Răzvan Nicolescu.
Expertul a intrat în dialog cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții, chiar pe subiectul menționat, după intervenția la conferința CursDeGuvernare.

„Cine va putea să creeze infrastructura educațională, necesară pentru formarea forței de muncă, are șansa, ca țară, ca regiune, să atragă investiții de peste 250 de miliarde de euro pentru producția de baterii”, a apreciat expertul citat.

Deja universități din Spania și Franța au fost acreditate pentru programul EIT de formare profesională pentru domeniul bateriilor.

„Dacă nu ne vom adapta rapid, investițiile se vor duce, probabil, în țări care au la dispoziție resursă umană calificată ce poate să lucreze în noile domenii. Or, dacă acest lucru se întâmplă, vom avea foarte mult de pierdut din puncte de vedere economic”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

„De exemplu la Universitatea București și la Poliethnică putem face trsaining cu studenți și masteranzi din alte țări pe partea de tranziție energetică. De ce nu din Balcanii de Vest, din Republica Moldova, de ce nu din Georgia, Ucraina?”, a adăugat expertul citat.

Repat
Astăzi începe la Palatul Parlamentului Repatriot Summit 2021, care reunește antreprenori români din toată lumea
republica.ro

Astăzi, la ora 16.00 la Palatul Parlamentului - Sala Nicolae Iorga, are loc deschiderea oficială a Repatriot Summit 2021, care reunește români din toată lumea.

Timp de patru zile, între oamenii de afaceri din România și cei din afara granițelor vor lucra împreună pentru a găsi noi proiecte de afaceri și de implicare socială și culturală. Evenimentul a fost adaptat condițiilor impuse de pandemie și se desfășoară după un format mixt cu întâlniri fizice între 150 de antreprenori, dar și cu participarea online a încă 1.000. Toți participanții care interacționează fizic au certificat verde dar vor fi și testați suplimentar cu teste antigen pentru a asigura o cât mai bună protecție, au anunțat organizatorii.

“Noi credem în România și ne dorim cât mai mulți antreprenori alături de noi în acțiunea de conectare a românilor de pretutindeni care fac lucruri extraordinare oriunde s-ar afla. Noi aducem acțiune concretă, investiții, valoare și stabilitate prin afacerile și acțiunile noastre chiar în perioade complicate. Acești oameni buni sunt alături de România și, umăr la umăr, vom face țara noastră mai bună pentru noi și copiii noștri. Anul acesta ne bucurăm mult să-l avem alături pe Adrian Zuckerman, fostul Ambasador al SUA la București, care a rămas în România pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor începute, mai ales că am avut onoarea de a-l nominaliza în Top 100 Români de Pretutindeni înainte de a deveni ambasador,“ a declarat moderatorul general al summitului, Marius Bostan, om de afaceri, inițiator RePatriot.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.