EȘTI AICI:
Revista presei – 1 noiembrie 2021

Revista presei – 1 noiembrie 2021

ELfoto
Edward N. Luttwak, analist american al marilor strategii, născut în România, vine la Universitatea de Vest din Timişoara
amosnews.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) are bucuria şi onoarea de a anunţa o vizită specială, de mare valoare în spaţiul relaţiilor cu diaspora ştiinţifică românească din Statele Unite ale Americii. Săptămâna viitoare, UVT va primi vizita cercetătorului şi strategului american de origine română Edward N. Luttwak, un eveniment care va avea o semnificaţie aparte, marcat şi prin alăturarea distinsului profesor la comunitatea universitară din UVT, odată cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT.

În cadrul orientării globale pentru adaptare universitară la cele mai avansate domenii ale culturii de securitate, UVT caută să integreze cele mai reprezentative voci ale diasporei ştiinţifice româneşti din întreaga lume, profesori şi cercetători specializaţi în domeniul relaţiilor internaţionale şi al ştiinţelor politice şi ale securităţii. Unul dintre cele mai mari nume din acest domeniu, cercetătorul şi strategul american de origine română Edward N. Luttwak, reputat universitar, consilier guvernamental şi autor de lucrări de specialitate în domeniul gândirii strategice politico-militare şi din relaţiile internaţionale, a fost invitat să viziteze comunitatea universitară a UVT, odată cu lansarea uneia dintre cele mai influente lucrări ale sale, traduse din limba engleză în română şi apărută la Editura Universităţii de Vest din Timişoara în acest an. „Strategia: Logica războiului şi a păcii” (Strategia): publicată iniţial în 1987, a fost apoi reeditată şi revizuită, tradusă în zeci de limbi (în premieră în limba română acum, la UVT) şi este în continuare o lectură fundamentală atât în zona universitară cât şi în sferele cele mai înalte ale sistemelor decizionale politice şi militare.

Edward N. Luttwak este binecunoscut publicului de specialitate drept unul dintre cei mai importanţi analişti ai marilor strategii (grand strategy) şi ca autor al unor lucrări majore în domeniile relaţiilor internaţionale şi studiilor strategice şi, în sens mai larg, o personalitate cu rol într-adevăr capital în istoria gândirii politice şi a teoriei strategice în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi la începutul secolului al XXI-lea. Profesorul Luttwak a fost consultant al Ministrului Apărării al SUA, în cadrul Ministerului Apărării (Department of Defense), începând din 1975. A fost de asemenea Fellow şi apoi Associate la Center for Strategic and International Studies, Washington DC, ca şi International Associate la Institute of Fiscal and Monetary Policy, de pe lângă Ministerul Finanţelor din Japonia. Edward Luttwak a fost consultant şi pentru: U.S. National Security Council, the White House Chief of Staff, the U.S. State Department, the U.S. Department of Defense, precum şi consultant al guvernelor din mai multe ţări – Italia, Japonia, Kazahstan, Peru şi Spania.

27sepr21
Universitatea de Vest Timişoara - inclusă într-un top universitar american
debanat.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost inclusă în topul Best Global Universities pe a doua poziție la nivel național în clasamentul general pe universități, respectiv 738 în clasamentul general. Topul este realizat de US News & World Report din Statele Unite ale Americii și cuprinde 1.750 de universități din 90 de țări. Timișoara mai apare cu o universitate în clasament, cea de Medicină și Farmacie.

Topul general include 12 universități din România, însă doar cinci dintre acestea sunt situate în Top 1000 universități. Prima este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

UVT este poziționată pe locul 2 dintre cele 12 universități românești cuprinse în top. La nivel internațional UVT ocupă locul 738 din totalul celor 1.750 de universități ierarhizate în acest an, respectiv locul 304 între universitățile din Europa incluse în top. În privința domeniilor științifice, domeniul Fizică s-a poziționat cel mai bine în cazul UVT, fiind situat pe locul 235 la nivel mondial din 750 de universități care ofertează programe de studii similare.

La realizarea clasamentului, cele mai importante procente în ceea ce privește criteriile de departajare au fost reputația mondială și cea regională, respectiv numărul de publicații regăsite în topul celor mai citate 10% publicații, cu 12, 5% fiecare, respectiv numărul publicațiilor științifice, impactul normalizat al citărilor, respective procentul publicațiilor regăsite în topul celor mai citate 10% publicații cu 10%.

Esdc3
Universitatea de Vest din Timișoara a acordat cursanților diplomele de participare, în ultima zi de desfășurare a programului “Advanced Course on Diplomacy for Security and Defence”, organizat la Bruxelles sub egida ESDC
oficialmedia.ro

Sub auspiciile Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC), Universitatea de Vest din Timișoara (RO) și Institutul Regal pentru Relații Internaționale – EGMONT (BE) au organizat prima ediție (pilot) a cursului avansat „Competențe Diplomatice în Securitate și Apărare”. Programul, desfășurat între 25-28 octombrie, a reunit 24 de participanți cu înaltă calificare în domenii profesionale precum poliție, apărare, diplomație, dar și cu alte profesii civile, din statele membre UE, misiunile UE, ONU și mediul academic. Acest curs este un nou proiect al parteneriatului dintre ESDC și UVT, fiind propus ca urmare a reușitei anterioare, din cadrul cursului de bază derulat anterior în România, în iunie 2021, sub genericul „Competențe diplomatice pentru misiuni CSDP”.

Noul program a răspuns nevoilor de formare identificate, acest curs avansat aprofundând cunoștințele existente în domeniul diplomației, abordând subiecte sensibile legate nevoia de diplomație și competențe diplomatice în contextul diferitelor sfere de securitate. Accentul a fost pus în primul rând pe sesiunile interactive, pe împărtășirea experiențelor și pe exemplele de „bune practică” din domeniu, astfel că au fost abordate și subiecte culturale sensibile, relevante pentru strategiile de acțiune securitară.
În ultima zi a desfășurării programului, cursanților le-au fost înmânate diplomele de absolvire a cursului. La ceremonie au participat Ambasadorul Călin Ionuț Ungur, reprezentantul permanent al României în Comitetul Politic si de Securitate al UE, dl. Dirk Dubois, Directorul ESDC, precum si directorii cursului, Prof. Dr. Sven Biscop (EGMONT), Prof. dr. Silviu Rogobete (UVT) si Dr. Georgică Panfil (ESDC). Cu această ocazie au fost analizate și oportunitățile de dezvoltare a competențelor prin viitoarele programe de pregătire organizate de către UVT sub auspiciile Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC).

Despre contribuția UVT în dezvoltarea culturii de securitate europeană, rectorul acestei instituții academice, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: „Cartea de vizită a Universității de Vest din Timișoara este acum apreciată și în nișa foarte specializată a studiilor de securitate, la nivel european, după ce am dezvoltat încă un program ce s-a alăturat activităților Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC) al UE. Suntem onorați să contribuim direct în susținerea culturii de securitate, atât acasă, în țară, dar și în întreaga Europă, prin programe de formare internaționale, la care UVT este co-organizator”.

UMFST 770x540
Victorie în instanță a studenților de la Medicină de la Târgu Mureș: Pot merge la cursuri fără certificat verde
spotmedia.ro

Studenţii Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş (UMFST) pot participa la cursuri fără dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

Decizia a fost dată de Tribunalul Suceava, după ce Liga Studenţilor din Iaşi a atacat în instanţă hotărârile conducerii universităţii mureşene. Hotărârea instanţei nu este definitivă, dar este executorie.

Pe durata suspendării hotărârii universităţii, conducerea UMFST nu poate emite nicio altă decizie cu conţinut identic sau similar, prin care să condiţioneze în vreun fel accesul studenţilor la cursuri.

Liga Studenţilor din Iaşi anunţă că, din momentul de faţă, studenţii din cadrul UMFST Târgu Mureş pot din nou participa fizic la activităţile didactice şi pot beneficia de locurile de cazare din cămine fără absolut nicio constrângere legată de prezentarea vreunei dovezi de vaccinare, testare sau trecere prin boală.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) a cerut UMFST să informeze toate cadrele didactice şi întregul personal administrativ de decizia Tribunalului Suceava şi avertizează că la orice încălcare a hotărârii instanţei şi a dreptului studenţilor de a nu fi condiţionaţi în niciun fel vor fi sesizate organele abilitate.
Garnizoanalibertatii
Bani europeni pentru Muzeul Revoluției de la Timișoara. Ministerul Culturii încă n-a găsit proiectant
tion.ro

S-a găsit sursă de finanțare pentru Muzeul Revoluției de la Timișoara. Guvernul României împarte 216 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o parte din bani urmând să ajungă la Timișoara, pentru transformarea fostei garnizoane din Piața Libertății în Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste. Obiectivul nu are nici măcar contract de proiectare.

Guvernul a adoptat, în ședința din 28 octombrie, Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România. Cererea de împrumut formulată de statul român a fost aprobată încă din iunie 2021 de Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Banii reprezintă 80% din suma necesară pentru investiții, iar costul total al proiectului ajunge la aproximativ 270 de milioane de euro, perioada de implementare fiind de șapte ani.

Pentru ce vin banii de la UE?

Acordul cadru aprobat recent de guvern se referă la:

A. Consolidarea, restaurarea și modernizarea a șase clădiri monumente istorice:

  1. Muzeul Național de Istorie a României
  2. Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca
  3. Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste
  4. Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
  5. Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”;
  6. Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, donat în 2020 de dl. Johannes Sturdza Statului Român.

B. Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași

Tnt 1816 300x200
O noua PREMIERA la Teatrul National din Timisoara! Umor absurd si comic feroce in “Piesa pentru femei si barbati”
impactpress.ro

Solidar cu publicul sau, Teatrul National din Timisoara pregateste o noua premiera: Piesa pentru femei si barbati, in scenarizarea si regia artistica a lui Sabin Popescu, dupa scenetele si proza dramatica a lui Daniil Harms, un nume din ce in ce mai prezent, din ce in ce mai bine ancorat intr-un prezent caruia nu ii este, totusi, contemporan.

Umor absurd, comic feroce, lumea lui Daniil Harms se dezarticuleaza in clisee, demonstrand ca pana si mica ticalosie de zi cu zi, nascuta din refuzul de a avea propria identitate si de a o recunoaste pe cea a celor din jur, pana si lipsa de orizont pot deveni sursa pentru imaginatie si pentru acel ras sanatos, rasul bunului simt.

O suita de istorioare absurde cu un aer teribil de familiar, Piesa despre femei si barbati este o comedie abraziva ale carei personaje distopice compun tiparul unei societati in pragul – sau in mijlocul – unei dictaturi pe cat de subtile, pe atat de eficiente: dictatura spiritului.

Distributia spectacolului ii reuneste pe actorii Andrei Chifu / Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres, Ana Maria Cojocaru, Laura Avarvari, Daniela Bostan si copilul Luca Nitu. Decorul e semnat de Zsolt Fehervári, costumele de Gabriela Strugaru-Popa, sound-designul ii apartine lui Sebastian Hamburger, light designul – lui Florian Putere.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.