English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 2 mai 2022

Revista presei – 2 mai 2022

Revista presei – 2 mai 2022
În această săptămână - Festivalul Muzicii de Cameră, ediția a XVII-a, organizat de Universitatea de Vest în parteneriat de Muzeul Banatului și Muzeul de Artă Timișoara
sursadevest.ro

Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara – în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Muzeul Național de Artă Timișoara – organizează, în perioada 2-17 mai, Festivalul Muzicii de Cameră. Evenimentul aduce în fața iubitorilor de muzică clasică o serie de întâlniri de o înaltă ținută artistică. În cadrul manifestărilor, muzica de cameră și poezia vor intra într-un dialog fertil, în interpretarea studenților Facultății de Muzică și Teatru și a profesorilor lor.

Aflat anul acesta la cea de a XVII-a ediție, festivalul a fost inițiat, în 2003, de către profesor universitar doctor Grațiela Negruțiu. Din dorința de a deschide manifestarea către comunitatea locală amatoare de evenimente artistice, ediția din acest an se va desfășura, în premieră, în mai multe spații din orașul nostru”, a precizat directorul festivalului, Rodica-Ortensia Zeman.

Astfel, deschiderea oficială va avea loc luni, 2 mai, de la ora 19.00, la Mansarda Muzeului Național al Banatului din Bastionul Maria Theresia și va aparține artiștilor instrumentiști ai Filarmonicii „Banatul” Timișoara Andreea Petrila, Csaba Zsolt Maksay, Darius Tereu, Ana-Maria Țipeanu, Lucian Petrila și Csermak Regina.

Revista presei – 2 mai 2022
Consiliul Național de Etică: Rectorul Universității Tehnice de Construcții din București a plagiat de patru ori un articol publicat de un cercetător din Taiwan
edupedu.ro

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a decis, în urmă cu câteva luni, că profesorul universitar Radu Văcăreanu, rector, din 2016, al Universității Tehnice de Construcții din București, a plagiat, alături de alți doi autori, un articol publicat anterior de un cercetător din Taiwan.

Văcăreanu a fost sancționat cu avertisment scris și s-a dispus retragerea articolelor plagiate, iar Consiliul a demarat o anchetă împotriva Comisiei de Etică din universitate, suspectată că a mușamalizat, în 2015, o sesizare pe tema plagiatului lui Văcăreanu.

În decizia CNECSDTI din noiembrie 2021, luată inclusiv pe baza unei analize a unui specialist din SUA, se menționează că ”autorii articolelor suspecte de plagiat, au preluat informații (fragmente de text, formule matematice, precum şi o figură) prin metoda «copy-paste» într-un articolul publicat în anul 2004, iar apoi acest articol a fost tradus în limba română şi republicat ca articol în anul 2005.

Revista presei – 2 mai 2022
Cofinanțare nerambursabilă pentru proiecte cultural-artistice și de tineret. Consiliul Județean Timiș dă startul înscrierilor
tion.ro
Consiliul Județean Timiș dă startul procedurii de selecție a proiectelor cultural-artistice și de tineret care urmează să beneficieze de finanțare nerambursabilă, conform legii. Cine poate depune proiecte și până când.
Consiliul Judeţean Timiş invită solicitanţii care trebuie să fie persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 350/2005, să depună ofertă în scopul atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă, pentru proiecte din domeniul cultural – artistic și de tineret.
Revista presei – 2 mai 2022
Experiențe negative din copilărie, precum abuzul sau neglijarea, se asociază cu multiple probleme de sănătate mintală și fizică pe parcursul vieții / Asocierea poate fi influențată și de criza Covid – studiu al cercetătorilor UBB
edupedu.ro

Adversitățile din copilărie – experiențe negative precum abuzul sau neglijarea – se asociază cu multiple probleme de sănătate mintală și fizică pe tot parcursul vieții, potrivit autorilor români ai unui studiu recent publicat într-un jurnal științific sub egida American Psychological Association. Studiul, anunțat vineri de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, îi are ca semnatari pe drd. Lia Oltean și lectorul Radu Șoflău, cercetători la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al universității.

  • Studiul, intitulat “Adversitățile copilăriei, procesarea recompenselor și sănătatea în timpul epidemiei Covid-19: Rolul mediator al învățării bazate pe recompensă” (“Childhood adversity, reward processing, and health during the COVID-19 outbreak: The mediating role of reward learning”) este disponibil în Jurnalul “Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy”

Potrivit sumarului făcut de UBB, autorii arată că, deși mecanismele care să explice asociarea dintre adversitățile copilăriei (abuz, neglijare etc.) și problemele de sănătate fizică și mintală de pe parcursul vieții sunt relativ puțin cunoscute, date recente arată că un astfel de mecanism de asociere ar putea fi procesarea recompensei (n.red.: cesta e un proces psihologic ce cuprinde răspunsul la stimulii de recompensă și formarea comportamentelor asociate).

UBB arată că studiul “oferă suport datelor existente în literatură și sugerează că adversitățile în copilărie reprezintă un factor de risc deopotrivă pentru indicatorii sănătății mintale (simptomele depresive și anxioase) și fizice. De asemenea, rezultatele sugerează că învățarea bazată pe recompensă ar putea fi singura dimensiune a procesării recompensei care explică aceste relații în mod consecvent. Chiar dacă rezultatele acestei cercetări indică faptul că impactul psihologic al pandemiei se asociază la rândul său cu indicatorii sănătății mintale (simptomele depresive și anxioase) și fizice, acesta nu influențează rolul mediator al învățării bazate pe recompensă”.

Revista presei – 2 mai 2022
Conferința „Romania și economia circulară – provocări antreprenoriale și perspective de implementare în teritoriile rurale”
edumanager.ro

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat pe 29 aprilie 2022 conferința „Romania și economia circulară – provocări antreprenoriale și perspective de implementare în teritoriile rurale”. Manifestarea a fost generată de proiectul internațional MUTITRACES – Multidisciplinary training in circular econom y and smart valorisation of the rural area for new business models, coordonat de instituția universitară băcăuană, cu 8 parteneri din Italia, Spania și Grecia.

Economia circulară, oficializată ca principiu de politică economică la nivelul Uniunii Europene în decembrie 2015, militează pentru trecerea de la o economie liniară bazată pe consum și epuizarea resurselor naturale la o economie circulară, care să mențină în circuitul economic produsele cât mai mult timp, să valorifice deșeurile și produsele secundare rezultate în diferitele etape ale procesului de producție, așa încât cantitatea de deșeuri depozitabile să fie cât mai aproape de zero.

Proiectul coordonat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este orientat pe aplicarea pricipiilor economiei circulare în domeniul agro-alimentar, un domeniu atât de important în zilele de astăzi și pentru care România dispune de resurse valoroase, dorind să  asigure studenților o formare antreprenorială multidisciplinară și modernă.

Evenimentul organizat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău s-a bucurat de participări de prestigiu. Cuvântul de dechidere a fost rostit de rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, urmat de subprefectul Narcis Jitaru, care și-a exprimat aprecierea și sprijinul pentru instituția universitară băcăuană și pentru promovarea principiilor economiei circulare la nivelul județului. Au conferențiat Denisa Duță, director științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Bioresurse Alimentare București – IBA București, Sorin-Dan Clinci din partea Institutul de Cercetare în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan” (IRCEM), Cluj, profesori din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău care au prezentat rezultatele studiilor întreprinse în cadrul proiectului.

Revista presei – 2 mai 2022
Zilele porților deschise la Universitatea din București
spotmedia.ro

Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, desfășoară în perioada 2-27 mai proiectul anual Zilele Porților Deschise. Scopul principal al acestui proiect este familiarizarea viitorilor studenți cu facultatea. Se urmărește promovarea programelor de licență și masterat din cadrul facultății, iar proiectul se adresează în special elevilor de liceu aflați în ani terminali.

Luând în considerare situația pandemică actuală, proiectul se va desfășura în mediul online, prin intermediul mai multor webinare, în cadrul cărora elevii vor primi informații referitoare la facultate. De asemenea, vor putea pune întrebări legate de viața de student. Se vor organiza webinare pentru aproape fiecare limbă studiată în ciclul de licență pentru elevii care iau în considerare începerea studiilor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. În plus, vor fi prezentate și programele de master, care se adresează studenților ce își doresc să continue sau să înceapă acest ciclu de studii în cadrul facultății. Webinarele vor fi ținute atât de profesori, cât și de studenții voluntari ai asociației, dispuși să răspundă la orice întrebare care le va fi adresată.
Printre temele care vor fi abordate se numără informațiile legate de admiterea din acest an, aspectele legate de căminele studențești și procesul de cazare, taxe, precum și posibilitățile de angajare în urma absolvirii facultății.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.